Last news in Fakti

26 Юли, 2012 16:06 1 306 0

Да се направи нов анализ за атента в Бургас

  • кснс-
  • плевнелиев-
  • атентат-
  • бургас
Да се направи нов анализ за атента в Бургас - 1
Снимка БГНЕС

Защитата на българските и чуждите граждани на територията на България от терористични посегателства остава първостепенен приоритет на службите за сигурност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на свикания от държавния глава Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС). За първи път от 18 години насам КСНС одобри вътрешни правила за работата си и отчете постигнатото от първото заседание на Съвета, което се проведе на 25 април т.г. На заседанието си КСНС обсъди актуалното състояние на средата за сигурност и на системата за национална сигурност в контекста на терористичния акт на летище Бургас, както и оценките и препоръките в петгодишния доклад за България на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка.

Членовете на КСНС са единодушни, че проведената на летище Бургас атака изисква нов анализ на динамиката на средата за сигурност. Необходимо е и надграждане на концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с новите реалности. На основата на този анализ трябва да се актуализира краткосрочната и дългосрочна програма за осигуряване и гарантиране на необходимите организационни, човешки и финансови ресурси и развитието на нужните организационни и системни способности за противодействие на тероризма.

Членовете на КСНС се обединиха около становището, че оптималното разпределение и управление на ресурсите и успешното взаимодействие на институциите, ангажирани в борбата срещу тероризма, е ключов фактор за успех, информира държавният глава.

Участниците в КСНС се обединиха около следните предложения до Министерския съвет:

- Да организира и проведе нов задълбочен анализ на динамиката на средата за сигурност за изясняване на причинно-следствените връзки между отделните фактори, събития и действия, довели до терористичния акт на летище Сарафово. Да се направят изводи за тяхното развитие и оценка на комплексното им въздействие върху националната сигурност на Република България;

- Да актуализира концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с промените на средата за сигурност и разполагаемите ресурси и го предоставя на вниманието на НС;

- Да се подобри работата на Националния ситуационен център към МС за управление при кризи;

- Да разработи подробни процедурни правила за работа в условия на криза на Съвета по сигурност към Министерския съвет и осигуряващите го органи;

- Да анализира и актуализира Националния план за противодействие на тероризма с посочване на необходимите ресурси и доизграждане на способностите за ефективно противодействие на тероризма като го представи на вниманието на Народното събрание.

По Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия с България и Румъния КСНС си поставя за цел да се постигне обединение на институциите около мерки и препоръки, които да бъдат реализирани до края на 2013 години. Държавните институции са единни в оценката си, че препоръките в доклада на ЕК са реално изпълними до края на 2013 година, обобщи президентът Росен Плевнелиев резултатите от заседанието на КСНС.

Волен Сидеров: КСНС затвърди партизанската партийна политика на ГЕРБ

Консултативният съвет за национална сигурност затвърди партизанската партийна политика, водена от ГЕРБ. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров след края на срещата в президентството.

„Очаквах предложението на АТАКА за съставяне на правителство на националното спасение да бъде разгледана от съвета, особено с оглед на терористичния атентат в Бургас. Очевидно е, че нито една партия, включително и ГЕРБ, не може да се справи с проблемите на националната сигурност самостоятелно. За жалост обаче и днес партийните интереси надделяха и до разбирателство в тази насока не се стигна”, заяви още Сидеров.

Според него обсъждането на терористичния акт в Бургас и представения доклад по него са били прекалено бюрократични и не дават никаква допълнителна яснота около трагичните събития на летище „Сарафово”.

Лидерът на АТАКА разкритикува и прекаленото внимание, което се отделя на последния доклад на Европейската комисия за развитието на България. Според него не бива цялата държава да очаква като съдник този документ и всички ние, като кучета, да изпълняваме неговите препоръки. Вместо това е нужно държавническо отношение и сами да решаваме проблемите си. Според националиста Консултативния съвет към президента не може да вземе никакви реални мерки по посоченото в доклада.

Сергей Станишев: Не бива правителството да премълчава нещата днес, за да не се върнат като бумеранг утре

„Идеята да се премълчават и спестяват редица анализи, за да изглеждат нещата по-добре днес, могат да се върнат като бумеранг утре." Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след края на Консултативният съвет за национална сигурност. Той беше посветен на терористичния акт във Бургас и критичния доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„В името на консенсуса, на излизането с единна държавна позиция ще спестя някои мои, а и не само мои оценки. Оценки за това - как се стигна до този безпрецедентен терористичен акт", каза Сергей Станишев по повод терористичния акт в Бургас. Той припомни позицията на НС на БСП, че атаката на практика е пробив в системата за сигурност на страната. „По трагичното е, че не чух достатъчно сериозен анализ на причините. Точно заради това настоявах правителството да представи план за действие пред Народното събрание. План как да не се случват подобни трагедии за в бъдеще, а българските граждани да бъдат защитени", заяви Сергей Станишев.

По разискванията по доклада на ЕК Сергей Станишев разкри, че правителство и опозицията имат корено противоположни становища. „Какво ни каза Брюксел с доклада на ЕК - това правителство няма експертния, политическия и моралния капацитет да приключи механизма за сътрудничество и оценка", изтъкна лидерът на БСП. Според него това се доказва и от факта, че следващият доклад на ЕК ще е в края на 2013 година, което съвпада и с края на мандата на настоящото правителство. „Най- лошата констатация в доклада на ЕК е цялостното впечатление за неспособност да се спазва разделението на властите. Такава оценка България не беше получавала", категоричен е Сергей Станишев.

По думите на лидера на БСП възниква въпросът: Въобще имаме ли демокрация във България?- при условие, че е видимо желанието на изпълнителната власт да подчини съдебната власт в страната и да я превърне в свой придатък. „Те просто искат да действат по целесъобразност, а не по справедливост и по закон", каза още Сергей Станишев.


ДПС предлага да се изработят стандартите за заетост на прокурорите и магистратите като обективна оценка за работата им

ДПС е направило предложение колкото се може по-скоро да се изработят стандартите за заетост на прокурорите и магистратите като обективна оценка за работата им. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, който участва в заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Трябва да се направи необходимото да се предотврати рискът от възможна негативна вътрешна рефлексия на явно външния терористичен акт, каза Местан. Никой – нито държавен орган, нито политическа сила, няма право чрез неоснователно приоритизиране на една от хипотезите да предизвика вътрешно напрежение в страната, защото не познаваме страна, която да е осигурила своята национална сигурност без да е гарантирала своите вътрешни баланси. „Струва ми се, че тази позиция на ПГ на ДПС беше чута и независимо, че тя не е отразена в окончателното становище на КСНС, е важно да се сподели в този формат под ръководството на държавния глава, защото той има конституционната роля на обединител на нацията”, каза Местан.

На въпрос за ситуационен център към Министерски съвет Лютви Местан заяви, че на заседанието на КСНС се е стигнало до становището, че такъв център има и че той трябва да актуализира своята работа съобразно динамиката на промените в средата за сигурност.

Лютви Местан не уточни дали становището на съвета е било предварително написано и раздадено на членовете му. „Това е въпрос от кухнята и може би не е коректно аз да коментирам как се стига до тези общи становища. Но няма нищо укоримо и в едни предварителни, в най-общ вид проекто-становища, по които настъпват съществени изменения след като се чуят бележките на участниците в Консултативния съвет”, коментира Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове