28 Март, 2020 14:44 4 507 19

Собственик на сървър на виртуалната библиотека chitanka.info осъди България

  • сървър-
  • виртуална библиотека-
  • chitanka.info

Държавата трябва да му плати 5 200 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1 800 евро за разноски

Собственик на сървър на виртуалната библиотека chitanka.info осъди България - 1
Снимка: БГНЕС

Администраторът и собственик на сървъра, на който е бил качен частично сайтът chitanka.info Лазар Пендов осъди България в Страсбург за нарушено право на собственост и на свободата на словото, гарантирани от Европейската конвенция по правата на човека.

Държавата трябва да му плати 5 200 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1 800 евро за разноски. Това постанови днес Евросъдът по човешките права.

Делото „Пендов срещу България“ е от 2011 г. А поводът за жалбата е акция на ГДБОП от края на юни 2010 г. за борба срещу „интелектуалното пиратство“, при която сървърът на chitanka.info е иззет, образувано е и дело по чл. 172а от Наказателния кодекс за разпространение на обекти на авторско право без разрешение. След акцията на антимафиотите виртуалната библиотека спира от 21 юни до 2 юли 2010 г.

Пендов неколкократно отправя искания за връщане на иззетото до различни прокурорски инстанции, заявява, че заповедта за отнемане на цялостната сървърна техника е неправомерна, както и че техниката се ползва и от други сайтове освен chitanka.info, съдържа кореспонденция на потребители и т.н. А в обръщение, публикувано на платформата, заявява: „Аз, Лазар Пендов, като администратор и собственик на сървъра смятам отнемането за неправомерно, тъй като авторските права за книгите в този сайт са установени от чл.24, ал.9 от Закона за авторското право. Намирам обръщането към Наказателния кодекс на Република България чл.172а и намесата на ГДБОП в случая за неуместни, поради факта, че необходимото по закон съгласие е изпълнено с чл.24, ал.1, т. 9 от Закона за авторското право и сродните му права (според този закон необходимото по закон съгласие е никакво)“.

Цитираният чл. 24, ал. 1, т. 9 гласи, че без съгласие на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо „възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели“.

Междувременно „веществените доказателства“ се прехвърлят от София, където делото е прекратено, в Троян. В крайна сметка сървърът е върнат през февруари 2011 г., без да е подлаган на експертизи и използван за целите на наказателно разследване.

В жалбата си до ЕСПЧ Пендов изтъква нарушения на чл. 1 от Протокол 1 (неприкосновеност на собствеността), на чл. 8 (право на зачитане на личния и семеен живот) и на чл. 10 (свободата на изразяване) от Европейската конвенция.

Съдът намира нарушения на правото на собственост и на свободно изразяване.

Любопитното е, че в условията на пандемията от коронавирус, Европейският съд по правата на човека също предприема „изключителни мерки“, но, както съобщава на страницата си, неговите основни дейности продължават, по-специално обработването на приоритетни дела.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ии бреее

    45 4 Отговор
    сега ако ни подкара черепо не ми се мисли

    Коментиран от #19

  • 2 ма разбира се

    51 2 Отговор
    и виновния за този произвол и своеволие няма да му бъде потърсена отговорност, нали тъй ?

    Коментиран от #3, #10

  • 3 Боко Тъпото

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "ма разбира се":

    Точно така,виж как знаеш!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 комик

    9 4 Отговор
    паразити колкото искаш в тая държава
  • 6 asd

    22 0 Отговор
    Как е а? Добре ли е? С агро-икономист милицЮнер Кибер Явор - толкова!
    Хахахахахаха!
  • 7 За 10 години

    16 1 Отговор
    се пада по 41 евро на месец обезщетение. Видимо и в Страсбург имат "голяма" свобода. В Щатите такива дела са за стотици милиони обезщетение.
  • 8 Активист на БКП

    16 1 Отговор
    Бойчето отново се е н@ср@л! Ние ще му платим мърльотиите
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Добруджанец

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ма разбира се":

    В същност дори генерал може да го направят.(за Я.Колев говоря)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оспри

    23 0 Отговор
    Да му ги плати не държавата,а тоя,дето е направил изземането на правата и сървъра. Не държавата. Кой каквото и да прави,все се крие за думата "държава". В България държава няма. Парите трябва да ги възстановява виновното в случая лице. Държавата избяга на Хаваите.
  • 14 Акхмет

    14 1 Отговор
    Браво на евросъда! Само след 9 години успя да отсъди! Интересно сега собственика дали ще си получи парите преди пенсия, или ще ги получат децата или внуците му.
  • 15 rhutte

    12 1 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.

    Коментиран от #16

  • 16 Д-р Москов

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "rhutte":

    е само един крадец на детско здраве.
  • 17 Да плаща

    8 0 Отговор
    Нека Явор Колев плати сега.
  • 18 Дедо Мъдьо

    11 0 Отговор
    Сега Тиквата или Горан.Говнаров да се бръкнат и да платят от джоба си защото те са Държавата и Чорбаджиите и да ме почешат по името ми
  • 19 защо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ии бреее":

    ще подкара - може пък накрая на бял кон да се върне и да осъди държавата и да се делнат пак от парите надържавата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове