Last news in Fakti

1 Април, 2020 10:17 20 572 46

Проучват огромна част от Старозагорско за добив на злато

  • дънди прешъс металс-
  • дънди прешъс-
  • злато

Мястото е предоставено на частния инвеститор „Дънди Прешъс Металс“ EAД и е с площ 156 кв. км., твърди Искра Михайлова от ПП „Възраждане“

Проучват огромна част от Старозагорско за добив на злато - 1

На територията на област Стара Загора ще се правят проучвания за добив на злато. Мястото е предоставено за дейността на частния инвеститор „Дънди Прешъс Металс“ EAД и е с площ 156 кв. км. Това заяви Искра Михайлова от ПП „Възраждане“ пред Искра.бг.

По думи на Михайлова администрацията на Община Стара Загора е скрила горепосочения факт, което е в разрез със закона. Тя твърди, че в решението са замесени поне по един началник отдел, един секретар на община, един зам.-кмет и един кмет.

"Територията е огромна – два пъти по-голяма от Пловдив и засяга 4 общини – Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. От разрешението не става ясно къде точно ще бъдат поставени сондажите. Проучванията касаят подпочвените води, по тази причина няма и голямо значение къде ще се извършват, защото крият рискове за природата."

Михайлова уточни, че изследванията и добивът на злато и ценни метали могат да причинят замърсяване на околната среда и да променят релефа. Питейната вода в Стара Загора е от подпочвени води, а не от язовири, което ще доведе до големи проблеми за жителите:

Решението е дадено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и е в сила от 13 декември 2019 година. Обнародвано е Държавен вестник – бр. 6, от 21 януари 2020-та година. Според него ĸoмпaниятa ще вложи за срок от три години минимум 470 000 щатски долара в проучвателни дейности.

Площта „Свети Никола“, която е определена с гранични точки, съгласно приложението, обхваща следните райони:

  • Община Стара Загора – село Пъстрово;
  • Община Казанлък – село Бузовград, село Горно Черковище и село Средногорово;
  • Община Павел баня – село Турия;
  • Община Братя Даскалови – село Славянин и село Горно Ново село.

Михайлова уточни, че на сайта на Община Казанлък и Община Павел баня е имало публикувана информация по случая. В Община Стара Загора решението не е станало публично достояние, не е достигнало до гражданите и самата тя се е натъкнала на него съвсем случайно:

"Това ме възмути безкрайно. Говорим за огромна инвестиция и най-малкото общинските съветници трябва да бъдат информирани. Темата е можела да бъде дискутирана от декември до март. Сега нямаме време да реагираме и да обжалваме, което е най-притеснително за нас", заяви Михайлова.

Михайлова сподели и друг любопитен факт:

"Решение има, но все още не съществува подписан договор или такъв не е публикуван. Това създава допълнителни въпроси – дали ще бъде отменено, има проблеми по документите или се случва нещо различно".

От Искра.бг са потърсили становище по случая от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Негов представител е обещал отговор в най-кратки срокове, но до този момент не е получена обратна връзка.

Автор: Гергана Ватова, Искра.бг


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКОТО

    84 5 Отговор
    Ще правят отново лунни пейзажи!

    Коментиран от #24

  • 2 гост

    78 3 Отговор
    Защо не съм изненадан ???
  • 3 Kазанлъчанин

    19 3 Отговор
    Ей пак трябва да отравям златото .....
  • 4 Извинете

    75 4 Отговор
    Тоя път на коя чужда държава ще дадете да добива? А продажници и пак да ви плащат мижави такси, като дъндито...

    Коментиран от #5, #7, #11, #42

  • 5 гост

    49 1 Отговор

    До коментар #4 от "Извинете":

    Е, нали ще теглят заем ? Защо да го разработва България ?
  • 6 Азз

    84 2 Отговор
    Направихме тая "Прешъс" супер богата.
    И каква е тая инвестиция от 500 хил. долара? Те са само за ровенето, хората и общината какво получават?
    Ще ни опоскат държавата наще гадове. И майките си ще продадат за пари

    Коментиран от #30

  • 7 А честито

    55 1 Отговор

    До коментар #4 от "Извинете":

    След закона СЕТА в България всяка една фирма в света може да се самопокани в България и да добива каквото си иска. А ако от парламента не я допуснат, чрез залона СЕТА се задейства международен арбитражен съд, който осъжда България да плати на монопола глоба скъпа и прескъпа. Нещо като ЧЕЗ, къде осъди България по подобен начин.
  • 8 1001 нощ

    40 2 Отговор
    ако нещо влезе в хазната ще е добре, ама в бг. нищо нее сигурно, договорите са такива, че парата отива по джобовете на политици и управляващи ......
  • 9 Там

    29 3 Отговор
    В околните села водата е отровена с уран и им карат с водоноски веднъж седмично.
  • 10 варна АЗ

    35 1 Отговор
    ДО КОГА???
  • 11 Един факт

    50 1 Отговор

    До коментар #4 от "Извинете":

    Ако опре до чужда фирма да разработва. Ще дам един пример в село Попинци близо до Панагюрище откриха богати залежи на злато, само че хората се събраха и имаше неподчинения и стачки. И отмениха добива, защото подпочвените води щяха да бъдат отровени, също и почвата. А тия от старозаготско, ако си траят и само мълчат, ония са нахални и като нищо ще им разсипят земята.

    Коментиран от #35, #43

  • 12 Ивайло

    61 1 Отговор
    Докога ще си даваме златото на частни американски инвеститори, които да го изнасят, а на нас да ни подхвърлят трохите от софрата??? Природните ресурси са собственост на държавата и трябва да бъдат разработвани САМО И ЕДИНСТВЕНО от държавата!!! Дали в САЩ или в Русия държавата ще допусне чужденци да им изнасят ресурсите?!? Долни продажници!!!

    Коментиран от #31

  • 13 Byg

    2 32 Отговор
    На тия от възраждане и на една дума не вярвам , те са платени маймуни и постоянно заливат хората с кафява информация.Работят с полу истини или откровени лъжи , с една дума боклуци.
  • 14 Златко

    45 2 Отговор
    Предоставена на Дънди от държавата концесия от 0.75 - 1% е подигравка, която няма равна в света! А данъци плащат в кАнада!
    При демокрацията държавата дори не брои изнесените вагони, приема казаното от концесионера на юнашко, натовско, офшорно, демократично доверие.

    После държавата няма достатъчно приходи, тегли заеми и изтупва да стотинка невежия българин.
    А новите партнери ни лашкат без вазелин и ни се смеят-колко сме залупени...
  • 15 Кубаноид Кастро

    7 15 Отговор
    Другарко на Гуцанов,когато каруцата се обърне пътищата са много,особено за такива като възраждане,атака,нфсб и прочие мошенници.За това отдавна се знае ,и на никой не му пука какво искат хората.Но винаги,когато вече всичко е свършено и с нищо не може да се промени ситуацията,се появяват такива кърлежи като вас ,да манипулират хората с уж огромната си загриженост.Всеки може да си лае каквото иска,след като кервана е тръгнал.За 30години се нагледахме и наслушахме на такива мошенници като вас другарко на Гуцанов ,възраждане иска да е поредния измекяр кърлеж,но аз се надявам че поне малко българския народ си е научил урока и ще ви бие един шут какъвто заслужавате!Много здраве на другаря Гуцанов и Американската фондация!
  • 16 Хлъц

    46 2 Отговор
    Канадското дънди крокодила отдавна,от десетилетия е превзел българската територия за безразборен и евтин златодобив ! Всички най добри находища са буквално подарени на дънди.Сключват се концесионни договори за десетилетия ( минимум 25 г,с подусловие,че само дъндито може да продължи експлоатацията след край на конц.договор).Договорите им са по секретни от тези на НАСА.Било търговска тайна! По изтекла информация крокодила ни дава ОГРОМНАТА ТАКСА от 2 грама на всеки добити 1000 гр!? А според техни маркшайдери- геолози експерти у нас са най богатите по концентрация залежи в ЕС, а в някой пояси и в света! Те самите обявиха че в Трънско,Перник,Челочеч,има до 25-40 г/ тон руда! Докато в света се приема,че 4,5-5 г злато/ на тон руда е много добър показател. Да си дадеш реално злато ,без война срещу хартия,или на един тон да ти дават 20 килограма е супер предателство.Онези- от Третия свят,който подиграваме им дадоха права срещу 45-до 60% от добива за Държавата. Прав е учиндолеца- нема такава държава.

    Коментиран от #18

  • 17 Русенец

    32 2 Отговор
    Тия изнесоха богатствата на България срещу комисион за продажните ни управници.
  • 18 Знайко

    0 22 Отговор

    До коментар #16 от "Хлъц":

    Тук не се добива чисто злато.То се извозва да се обработва в Южна Африка,което е доста скъпо удоволствие!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българина

    33 0 Отговор
    Пак го дайте на юдеите!!!! Само питам ББ, ако германия имаше златни залежи като нашите, колко чужди фирми щяха да го добиват???? Отговора мисля че е ясен! НЕЩАСТНИЦИ!
  • 21 Златко

    30 1 Отговор
    На всеки му е ясно и знае, че златото на България се заграбва брутално, но никой не може да направи нищо. Нито правителство и партии, нито ние хората, а това се нарича ОКУПАЦИЯ.

    Даже при тоталитарния комунистически режим на СССР, България е добивала собственото си злато! Представете си какво е сега, когато други го правят.
  • 22 ЪРП

    29 1 Отговор
    Г-Н ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ !!!!!
    САМО ВИЕ МОЖЕТЕ И ИМАТЕ ДОБЛЕСТТА, СМЕЛОСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО ДА СПРЕТЕ ТОВА БЕЗЧИНСТВАНЕ И ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА, КОЕТО СЕ ВЪРШИ ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!
    БЪЛГАРИЯ СЕ ОЩЕТЯВА С МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ВСЯКА ГОДИНА!!!!!!!
    ТЕЗИ УРОДИ ОГРАБВАТ НЕ САМО ЗЛАТНИТЕ НИ ЗАЛЕЖИ, НО ИЗНАСЯТ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКЪПИ И ЦЕННИ РЕДКИ МЕТАЛИ БЕЗКОНТРОЛНО ОТ БЪЛГАРИЯ .....БАРАБАР С ИЗКОПАНОТО ЗЛАТО!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #33, #44

  • 23 Това е

    26 0 Отговор
    една от най-корупционните сделки на главните мутри-правителствени отрепки.Печалбата за кочината е нищожна,а унищожаването на природата е вечна. Тези хвостохранилища с химикали тровят земята и водата за винаги. Вижте какво става в Латинска Америка!
  • 24 А СТИгА бе

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕКОТО":

    Дънди Прешъс да си ХОДИ може да копа на някой астероид - тука НЕ
  • 25 Ужас

    28 0 Отговор
    А какво става с минералните води, които има тази околност? Някой нещо???? До кога ще унищожават всичко за чужда печалба??? Какво видя Българина от тези концесии??? Само кредити теглите, а се хвалите с концесии за мижави пари...къде са парите от тецовете, вецовете, златото, бронз, мед и други съпътстващи богатства, които продадохте?
  • 26 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Изненади няма - това до колкото е държава е окупирана от мафията!
  • 27 8367

    8 0 Отговор
    Господ на горделивите се противи , а на смирените дава благодат. Бог е справедлив, така , че всички ще получат заслуженото. Корона вируса е само началото, интересното тепърва предстои, а то ще бъде в много по-голям мащаб. Господ ако и да бави не забравя.
  • 28 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    17 0 Отговор
    ВAШИТE ПOДЗEМНИ БOГAТCТВA НE CA ВAШИ БEШE КAЗAЛ EДИН AМEРИКAНCКИ РЪКOВOДИТEЛ В CИРИЯ И ВEЧE 10 ГOДИНИ РAЗCИПВAТ И УНИЩOЖAВAТ CИРИЯ. ЗЛAТOТO В БЪЛГAРИЯ НE E НAШE ТO E НA AМEРИКA. ГAРAНТИРAНO OТ БЪЛГAРCКИТE УПРAВЛЯВAЩИ ПРEДAТEЛИ.
  • 29 българин

    16 0 Отговор
    България е окупирана от американците. затова ще добиват каквото искат и където искат. ще изнасят златото без да платят в държавата и лев. Защото това е държава на продажници и мижитурки. Русофобите са робска измет, те са най-вредни и следва на първо място да се неутрализират. няма начин да се отървем от окупацията сами, затова нещата стоят като при турското робство. турските мекерета тогава са същите като нашите евроатлантици и пр. отпадъци.
  • 30 Казуар

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Азз":

    Вложената сума от 500000 е само за проучване. В Трън отказаха да се добива злато в района, а искат пари за общината от данъкоплатците в България, понеже при тях растат само трънки и глогинки.
  • 31 Дънди

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ивайло":

    те са канадци за за сме точни
  • 32 БГ🐀🐀🐀

    10 1 Отговор
    Положението е извънредно , протестите са забранени ! Може само да писукате по сайтчетата .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 7.68

    2 0 Отговор
    Алчността ще затрие гадните алчни особи.
    Така и трябва.
  • 35 STZ

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един факт":

    Много е опасно в този регион специално, държавата да допусне протести!!! Защото, в региона живеят въоръжени ОРЪЖЕЙНИЦИ! Оръжие и боеприпаси "валяло"! Мислете хубаво г-да управници!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сичко ша изринат и прекопат

    3 0 Отговор
    Тия.За тва таа популация им пречи тука.
  • 39 ГОГИ НАЕБИГИ

    0 0 Отговор
    Не е виновен тоя дето яде баницата,а този който му е дава- Иван Костов,царчето-Сакскобурготски.А най нъжното в цялата история е че,после си харчат милиардите необезпокоявани и това е.Ако има истински патриоти щяха отдавна на тези да са им изнили кокалите някъде,ТАКИВА СИТОАЦИИ САТО НАШАТА Е ИМАЛО НА МНОГО МЕСТА ПО СВЕТА.СПАСЕНИЕТО Е И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ НЯКОЙ ИСТИНСКИ ПАТРИОТ КАТО АУГУСТО ПИНОЧЕТ.ОБЕЩА НА АМЕРИЦАНЦИТЕ ЧЕ ЩЕ ИМ Е ЛЪВЧЕ АКО МУ ДАДАТ ВЛАСТТА И ПОСЛЕ ИМ ПОКАЗА СРЕДНИЯТ.РАЗСТРЕЛЯ ВСИЧКИ ЕДРИ ЗУЛАДЖИИ КАТО НАШИТЕ И НАДОДА ЖИВЯ ДОБРЕ И ОХОЛНО ДЪЛГИ ГОДИНИ.А ПРЕЦАКАНИТЕ АМЕРИКАНЦИ МУ ПРЪДНАХА НА ДЯДОВИЯТ.
  • 40 лсайк

    2 0 Отговор
    Пак ли чужденци ще прибират българското злато?
  • 41 PlimP

    2 1 Отговор
    алоооо ГРОБ, има ли нещо което още не сте продали за жилти стинки, мръсни п..ляци сте всичките, хората не могат да ви изгонят, поне вирусчето да ви изкърти до един
  • 42 Ivelinsky

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Извинете":

    Те Дънди Прешънс са американска компанив
    Следователно ВСИЧКО ПАК НА ЯНКИТЕ
  • 43 Елена

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един факт":

    Проблемът е,че селата обезлюдяват. Визирам община Братя Даскалови. Там да се надигнат максимум стотина човека.........нищо няма да променят. Защо политиците ни / избранниците ни/ действат против интересите на държавата???? Докога??? / риторично питам- знам си отговора/
  • 44 Б.Б

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЪРП":

    Кумуниста ли махай го този за нищо не става
  • 45 ямх

    0 1 Отговор
    първоаприлска лъжа, хаххххххххх!!!!!!!!!!!
  • 46 ПенаОтНощнатаСм

    0 0 Отговор
    бай Оня ще им дари стотици тонове злато както в Адатепе, а те в знак на благодарност ще му ръгат кюлчета в нощното шкафче.. ти на мене, аз на тебе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове