ФАКТИ.БГ

Лекар: България е на път да се провали с COVID-19

Д-р Петър Марков от Кеймбридж: Българите поради умора от мерките са на път да се провалят

Публикувана: 2 Май, 2020 17:24
103 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 19200
Лекар: България е на път да се провали с COVID-19
Снимка: ВМА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 56 гласа.

България е с карантинни мерки вече повече от месец и половина – от малко преди средата на март. Това е вече много дълго време. Гледайки графиката на смъртните случаи, може да се каже че нищо особено не се случва. На графиката се вижда, че от 3 седмици стоим в едно безкрайно плато. Според гледната точка тези данни могат да бъдат видяни като добра новина или като проблем.

Това коментира във "Фейсбук" д-р Петър Марков.

Липсата на покачване на броя на смъртните случаи е белег, че мерките са постигнали най-важното – спирането на бързия растеж и предотвратяване на огромен брой нови случаи, и това е добратата новина. Но добрата новина е със стара дата – това се е случило още преди близо месец – около 5 април – две до три седмици след въвеждането на карантинните мерки у нас. В същото време, броят на смъртните случаи вече цял месец, откакто е стигнал в етап на плато , не спада, и това е проблем. Изглежда, че на карантинните мерки, такива каквито са на практика през последния месец, някак си с малко не им достигат силите, за да доведат до устойчиво намаляване на броя на потвърдените инфекции и особено на броя на починалите от COVID-19.

Като правило, ако наложените мерки водят до достатъчна степен на социално дистанциране и ако те се спaзват, то около 3 до 4 седмици след налагането им се стига до пик на заболеваемостта и смъртността и след това броят на случаите започва да пада. В този срок няма нищо магическо, просто епидемиологичните параметри на този вирус са такива и диктуват такова поведение на броя на случаите в такива срокове. Това се случи в Италия, случи се в Испания, случи се във Франция и все повече се случва на много други места в Европа. Защо в България не се случва? За това има две възможни причини: или (а) карантинните мерките не водят до достатъчното ниво на социално дистанциране, за да обърнат нарастването в спад, или (б) тези мерки не се спазват достъчно широко и в нужната степен поради липса на убеждение у хората за смисъла и важността им, поради не добре създадени условия за спазването им и поради недостатъчен контрол.

Въпреки че България беше една от първите страни в Европа, които въведоха мерки за социално дистанциране, тези мерки не бяха от най-строгите. Най-важното – стоенето у дома бе оставено на съзнанието на хората и не беше задължително. В същото време има индикации, че особено при хубаво време много хора са навън по улиците и обществените пространства и не се наблюдават тези пусти улици, характерни за градовете на Италия и Франция, където мерките дават ефект. Отделно, изглежда, че за Великденските празници забраната за пътуване между градовете не е била налагана много строго от властите и това създава съмнения за контрола на мерките, освен че демотивира хората, които ги спазват.

Гореспоменатите страни и много други в Европа вече имат план за внимателно деескалиране на карантинните си мерки. От една страна в България заболеваемостта и смъртността от COVID-19 и в момента е една от най-ниските в Европа. Т.е. би могло да се спекулира, че в някакъв смисъл по отношение на броя на заразените и смъртни случаи на глава от населението може да се каже, че разхлабване на мерките у нас е много по-оправдано отколкото в Италия или Испания да речем, където въпросните показатели и след седмици на намаляване пак са стократно по-високи от тези у нас. В същото време въпреки високите аболютни стойности на заболеваемост и смъртност, и в трите споменати страни посоката на движението им е стабилно надолу и по двата показателя. При нас не е. Смъртността стои в подобни нива от седмици. Не намалява (по-високите нива на потвърдените случаи от последните дни засега ги интерпретирам като резултат на значителното нараснало тестване, но не можем да сме сигурни, че и това е така).

И така, ние можем ли да да започнем да деескалираме нашите карантинни мерки? За да си отговорим на този въпрос, първо трябва да си отговорим на друг: Каква е всъщност целта на карантинните мерки? Първата им и най-важна цел, както много пъти вече е обяснявано е да се спре експоненциалното нарастване на случаите, за да се предотврати пълно претоварване на боничната система със съпътстваща висока добавъчна смъртност. До тук тази цел беше постигната и това е много важно и е повод за похвала към щаба и правителството. Но, както казах, това е постижение отпреди цял месец. От тогава насам вече имаме друга най-важна цел. Това е да се свали броят на възникващите случаи до толкова ниски нива, щото да е практически възможно да се издирват техните контактни и всички те да се тестват, изолират и карантинират. При стотици и хиляди потвърдени случаи на ден това е практически невъзможно, но при единици или десетки случаи на ден е възможно и относително евтино. Това е целта – да сведем заразяванията до такива ниски нива. Ако сме постигнали това, значи е време да разхлабваме мерките. Ако не сме, то разхлабване на мерките би било неустойчиво и би рискувало обратно покачване на случаите и починалите с последваща необходимост карантинните мерки отново да бъдат върнати с по-голяма сила.

И тук обаче идва другият аспект, който прави ситуацията трудна, и показва проблема, към който се приближаваме с голяма сила. Хората вече се уморяват. Икономиката търпи щети, хоратя губят работата си, дохода си, търпението и мотивацията си да следват ограниченията. Енергията в обществото да се спазват лека-полека започва да се изчерпва и всичко това не може да продължи дълго. Поведенческите науки казват, че не можеш да променяш живота на хората твърде много за твърде дълго. Или едното или другото, но не и двете. В същото време целта на мерките не се постига. Броят на случаите не е сведен до ниски и управляеми нива. Часовникът тиктака – не в наша полза. Получава се така, че губим предимството, което ни даде ранния старт на мерките.

Правителството вече е изправено пред трудно решение. Има все по-силни очаквания за освобождаване от ограниченията, но в същото време такива стъпки сега биха довели до ръст на случаите, което от своя страна ще ни принуди да се върнем към стриктни ограничения.

Независимо от трудната ситуация, аз смятам, че все още имаме добър шанс нивото на предаване на инфекцията да се овладее. Всъщност фактът, че поддържаме стабилно плато и броят на смъртните случаи не върви нагоре показва, че вероятно ни е необходимо малко. Включително много е възможно да свърши работа и просто стрикното налагане на съществуващите мерки чрез разяснения, поощряване, улесняване на спазването им и санкции при нарушения. Но всъщност това не е толкова просто колкото звучи. Успешното налагане на каквито и да било мерки, разпоредби и закони е много по-трудно от формулирането и обявяването им. И дяволът е в детайла – за да е ефективна работата, трябва всяка една конкретна мярка да бъде обмислена във всичките и дребни практически подробности от най-високото до най-ниското ниво. Освен всичко друго, за да успеем, ще е нужен ясен и добре обмислен план, ефективна, мотивираща и пораждаща доверие комуникация към гражданите, която ясно да им обясни каква е целта, какви са стъпките, които ще ни заведат до тази цел и и колко бързо това ще се случи.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 56 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
ЖОЗЕПЕТО
2 Отговор
Е КАК БЕ МОЙ, ТО АКО НИЕ НЕ СЕ ПРОВАЛИМ КОЙ,АВЕ ДЕЕ БАЦЕ ВЕ.

Коментиран от #44, #48, #49


Оценка:
-24 +94

Бил ГЕЙтс
3 Отговор
Докато свръхбогатите,стават хипербогати карантината е наложителна.

Коментиран от #23


Оценка:
-26 +147

хиндо злъчката
4 Отговор

До коментар #1 от "No limit":


ДАВАШ ЛИ ?

Оценка:
-11 +7

5
Този коментар е премахнат от модератор.
Според мен
6 Отговор
колкото и да продължат "мерките" я с автобус от Германия,самолет от Белгия,кораб от Китай и т.н вируса ще се внася докато го има па света.Добре е да се знае,че повечето заразени са именно завърнали се от къде ли не и именно такива запалиха "огнищата".

Коментиран от #47, #89


Оценка:
-8 +206

иГумен
7 Отговор
Докарали някакъв разбирач, бил учил половин семестър в Кеймбридж и вече голям го раздава, къв КоВид, бе брато, от катастрофи умиргат повече, късай дипломата.

Коментиран от #74, #90


Оценка:
-56 +146

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
ZZorro
10 Отговор
Всички изменници с фамилията Марков обичат да дават съвети какво да се прави В България.Абе докторче що не си предложиш съветите и мнението на Борката джонсън?.

Оценка:
-26 +114

11
Този коментар е премахнат от модератор.
В Северна Корея
12 Отговор
Ни хвалят, как преустроихме Икономиката и шием най яките противо защитни маски и гащиризони

Оценка:
-9 +60

Колко загуби за един вирус!!!
13 Отговор
Ще има ли кой да ги възстанови? Не, нема защото винивника няма качества и възможности, а е окрал така хазната, че ще остави Малкия и Среден бизнес да загинат. Но не му дреме изобщо!!! В главата му е хаос, страх от последствията и паника. задължително е да се арестува и съди. Има над 30 милиярда по сметките с които ще можем да излезем бързо от кризата!!

Оценка:
-16 +67

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Рьоне Артоа
15 Отговор
Ще се провалим, ама не защото не спазваме мерките, а защото всеки ден на летище София пристигат около 1000 души от най-жестоко засегнатите страни. Тях никой не ги следи и те спокойно си ръсят заразата навред. Докато не спрат самолетите няма оправяне и край на карантината. Ще сме под карантина до нова година.

Коментиран от #43


Оценка:
-17 +130

pbdan
16 Отговор
Ние извадихме късмет благодарение на едно изказване на проф. Кантаржийски, че сме на финала на грипната епидемия. Той предложи да се направи една грипна ваканция, за да се отделели случаите с грип от короновирусната зараза. Затова у нас имахме грипна ваканция като продължение на междусрочната(още по-голям късмет!) и така изпреварихме с 10-тина дни другите страни.

Оценка:
-3 +64

ЗАМЪЛЧИ
17 Отговор
Нямаш ли срам и ти от НАРОДА СИ!

Коментиран от #21


Оценка:
-10 +25

pbdan
18 Отговор
Постоянството в броя заразени (платото) означава линейно нарастване на броя заразени. В много други държави нарастването е по експонента( в началото) и насищането е на много високо ниво(напр. в САЩ 30 000-35 000 дневно,а у нас 50-60. Линейната функция има като първа производна константа, а експоненциалната - експонента.

Оценка:
-8 +23

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Натали
20 Отговор

До коментар #19 от "Хитрото":


Да отива в Оксфорд като не го слушат в Кембридж.

Оценка:
-9 +31

Gia
21 Отговор

До коментар #17 от "ЗАМЪЛЧИ":


И кое точно е безсрамното в това изказване?

Коментиран от #35


Оценка:
-19 +13

Пустиняк
22 Отговор
Ма кат наште КПП-та, май нема никъде по света!

Оценка:
-8 +54

Шамара
23 Отговор

До коментар #3 от "Бил ГЕЙтс":


Не не , докато простите станат по малко прости, защото те умни няма да станат.!

Оценка:
-4 +23

плевен
24 Отговор
Написаното от д-р Марков е адресирано до хора на неговото ниво. Тук малко хора ще го разберат. А правителството трябва да избира между доброто на нацията и своето преизбиране. Избора като,чели е направен.

Коментиран от #77


Оценка:
-24 +37

Досадно
25 Отговор
дълго.Не го четох.

Коментиран от #100


Оценка:
-13 +28

Професор
26 Отговор
Редно е да припомним, че неомарксистката псевдонаучна институция Кеймбридж ВЕЧЕ се провали. Още в началото на епидемията, хлевоустите некадърници от Кеймбридж НЕ избраха да препоръчат въвеждане на правилните противоепидемични мерки, ами възприеха със закъснение комуно-китайския терористичен модел на тотална карантина на цялото население, след което хората затворени в големи сгради и дишащи общ въздух се изпозаразиха много повече от нормалното. В резултат, Англия днес е страната с най-голяма смъртност в Европа. Та, от некомпетентни лузъри акъл не щем!

Коментиран от #38


Оценка:
-13 +52

27
Този коментар е премахнат от модератор.
onq s konq
28 Отговор
Измрееме като муи - знаех си го язе

Оценка:
-9 +11

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Жоро
30 Отговор
Да удължат положението за да си стоим в наз и да почиваме а и болните се увеличават

Оценка:
-11 +9

31
Този коментар е премахнат от модератор.
FOKO
32 Отговор
Пътят е един и същ.По новите и всяка година ремонтирани до ново магистрали на голямата работа Бойко Ипона.То без бой,ебвала и сръбска музика нещата няма да се оправят!

Оценка:
-3 +19

33
Този коментар е премахнат от модератор.
Ада предстои
34 Отговор
Както писа Барека миналия ден такава смъртност предстои в България че страната дори ще моли за хуманитарна помощ

Коментиран от #60


Оценка:
-17 +15

До 21
35 Отговор

До коментар #21 от "Gia":


,, и дяволът е в детайла...,, Цитат от него. Не бил разбираем за,, простия човек,,. АСЛЪ!

Оценка:
-4 +4

123
36 Отговор
бюбитко барцелонския оставка

Оценка:
-4 +18

37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
РОвч
39 Отговор
Каза червеният каскет.Кой ако не БКП чрез нейните агенти за всяване на страх,пропаганда и колко е зле положението има желанието да го направи... #БСП/БКП #А така #слафи тривоноф #б т в #ев ро ком #бс тв #пламен прасков #гумен речев #спас и софия #ал фа #фак ти
Част от червената пропаганда на москва в България.

Оценка:
-20 +10

Михайлов не пиши глупости
40 Отговор
Заразата явно е минала през нас още януари,но е нямало кой да я види ,а и нямахме нищо срещу нея.Хората се справят сами в условия в които държавата само им пречи с нови и нови забрани и изисквания.Лекарства не можехме да си купим докато не спазим реда който носи пари на определени хора.
Колко ти платиха да пишеш тия врели-некипели.

Коментиран от #82


Оценка:
-13 +36

петър
41 Отговор
българия се провали още от самото начало никой никакви мерки не спазва

Коментиран от #94


Оценка:
-14 +15

ТОЙ
42 Отговор
Върни се в България и тука давай акъл.Защо си написал 3 страници статия ,да не искаш дикторат да вземеш по коронавирус?

Оценка:
-6 +21

селянин 1
43 Отговор

До коментар #15 от "Рьоне Артоа":


..яло,ало така требва да бъде,в много държави,правителството се грижи за тези които идват от рискови дестинации,я на хотелче,хостелче и 14 дена там,а ние имаме пустеещи казарми-идеални за карантина,а ние кво правим, ама нищо не правим-аиде при семействата си и теферич/карантина/има мниго примери..първия в с.василовци,идва женска от италия,ресторант и после двама при св.петър..а колко заразени-справка щабо.

Оценка:
-1 +27

ееее
44 Отговор

До коментар #2 от "ЖОЗЕПЕТО":


Вече се провалихме говете чувалите

Оценка:
-9 +9

45
Този коментар е премахнат от модератор.
GOST
46 Отговор
Е те това ецензура ,защо ми триеш коментарите бе.

Оценка:
-2 +9

ееее
47 Отговор

До коментар #6 от "Според мен":


Това се решаваше лесно, всеки пристигнал под ключ от жандармите. Грозно но за 15-20 дни допустимо.

Оценка:
-0 +24

Т444444
48 Отговор

До коментар #2 от "ЖОЗЕПЕТО":


Слънцето ще убие вируса и дезинфекция с първак.

Оценка:
-8 +14

Оптимист
49 Отговор

До коментар #2 от "ЖОЗЕПЕТО":


Тепърва предстои някой да гризне дръвцето, дано да не е народа, ама надали!!!

Оценка:
-1 +19

друг
50 Отговор
България вече се провали с мерките. Да изолираш здрави хора и да ги лишиш от доходи е тотален провал. Вместо да се изолират заразоносителите и места където се намират болни и стари хора.

Оценка:
-7 +36

ДАаааааа
51 Отговор
Провала започна още от първия ден на карантината!Не се затвориха летища,граници,автогари-пристигат от цял свят,пътуват из страната с някакви декларации и разнасят вируси.И да не продължавам-всички ги знаем грешките.Пълна демотивация на спазващите карантината!Резултата ще е плачевен ,според мен,нищо ,че не съм специалист!Такива неадекватни мерки няма по света,особено с тия КПП!Вирусоносителите щъкат из страната-визирам селата и малките градове,които не са затворени,а здравите седим в къщи между четири стени!

Коментиран от #72


Оценка:
-5 +43

Бойко Борисов
52 Отговор
Лъжа нас всички ни хвалят, най вече фурмите на Пеевски спасиха положението.

Оценка:
-7 +13

К.К.
53 Отговор
Мерките си вършат работата, нямаме по 200 - 300 на ден, не сме като Сърбия с 10хил за месец и половина. Не сме и затворени като затворници. Ако изключим няколкото огнища в махали, цехове и домове с повече хора, щеше да е по-добре. Почти всички знаят как да се пазят, малко повече отговорност и всичко ще е наред.

Коментиран от #56


Оценка:
-4 +28

54
Този коментар е премахнат от модератор.
Мислещ
55 Отговор
Тоя лекар да не е случайно ортопед, или гинеколог, примерно? От противоепидемични мерки очевадно не разбира.
Смъртните случаи няма да се увеличат защото хората са почнали да посещават парковете. Даже тъкмо обратното. Противоепидемичните мерки, от които има резултат, си остават - затваряне на училища и спортни събития. Горе-долу с това и би трябвало да се изчерпват мерките.

Оценка:
-8 +20

ластика
56 Отговор

До коментар #53 от "К.К.":


Това не е за хвалене, а за оплакване. Когато напънеш силно един ластик и го държиш опънат се къса.

Оценка:
-13 +1

57
Този коментар е премахнат от модератор.
Мнение
58 Отговор
При отворени външни граници и свеж внос на пресно болни няма как да се ограничи заразата. Тогава няма и никакъв смисъл от вътрешните ограничения.

Оценка:
-2 +38

Ван дер Любе
59 Отговор
Най-големият провал на България е, че тази криза дойде, когато нямаме държавническа политическа класа. Не само ГЕРБ, а всички партии - БСП, ДПС, Патриоти, Воля (то е и партия точно) и т.н. И най-нещастното обстоятелство е Борисов. Начело с Борисов няма печеливш подход. Не знам тези от НОЩ защо са се съгласили да играят тази роля, но предварително беше ясно, че няма да им се даде възможност да работят експертно. Министъра и няколко други са некадърни чиновници и от тях резултати не може да се очаква. Така че загубихме време, загубихме пари и сега ще се развихри и истинската зараза, на която никой не е обръщал внимание през това време. Дано се окаже верно, че ваксинациите ни пазят.

Оценка:
-8 +23

Ха ха
60 Отговор

До коментар #34 от "Ада предстои":


Барека иска май говорител на Щаба да става.Закъсня.Боко разгони събралите се статистици.

Оценка:
-5 +12

Вова
61 Отговор
Лекарите са ТЪРГОВЦИ, и от кога почти всеки лекар стана УЧЕН ВИРУСОЛОГ???

Оценка:
-6 +13

62
Този коментар е премахнат от модератор.
BGBG
63 Отговор
Ако някой ми докаже,че в България от Коронавирус е умрял един здрав човек,без да има странични заболявания му превеждам веднага 1000€,Най младия мъж умрял от коронавирус,според Щаба е полвдивчанин на 35,но същия е имал операция на белите дробове след катастрофа и е бил с занижена способност да доставя кислород на кръвта си.Най младата жена е лекарката от Сливен на 43,която е била асматичка и съ с затруднения в дишането.Всички умрели,са имали проблем със здравето и са имали наличие на вирус(ако вярваме на щаба),но и това не доказва че са умрели от вируса.Смъртоносен вирус е Ебола,Чума,Холера,Свинскигрип и т.н.Да се пазиш от обикновен грип е задължително,но целия цирк ми се струва като една голяма конспирация.Скоро ще разберем,кои е имал интерес от създаване на паника и нарушаване на всичко демократично.Защо икой не говори за 4000 починали за един месец в България през 2008г.Имаше ли тогава извънредно положение и карантина за цяла България...отговорьт е НЕ.Този вирус е една Пунта. Мара.Тролове и по т.ъпи от Борисов да не ме коментират.

Коментиран от #69, #98


Оценка:
-13 +22

64
Този коментар е премахнат от модератор.
65
Този коментар е премахнат от модератор.
ТОЙ
66 Отговор
Фашистка държава.

Оценка:
-9 +4

АЗ и АЗ
67 Отговор

До коментар #62 от "GOST":


Предлагам да се затворим за 10 години.Икато излезем пак ще изберем нашите управници.

Оценка:
-7 +4

Амиии
68 Отговор

До коментар #27 от "Спомних си":


Хойде да проверим дали българите ги ловят вирусите!!!

Оценка:
-1 +5

Ха ха
69 Отговор

До коментар #63 от "BGBG":


Кой ще допусне астматичкя да работи в Интензивното отделение баш на Инфекциозната клиника?!?! Измишльотини, на които сами си вярвате и сами ги пускате.

Оценка:
-14 +9

ИМПЕРИАЛИСТ
70 Отговор
МНОГО ЛОШИ ТИЯ БЪЛГАРИ БРЕ! НЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ COVID-19, КАКТО Е ПРИ "НАПРЕДНАЛИТЕ" ДЪРЖАВИ...

Оценка:
-2 +20

Докторе от Кеймбридж оти си
71 Отговор
Не гледаш работата У Кеймбридж, не сЪ занимавай с БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-6 +12

Ами ако
72 Отговор

До коментар #51 от "ДАаааааа":


ТИ си на работа в чужбина и искаш да се върнеш в БГ, а тя ти хлопне катинарчето под носа- как ще се чувстваш и Кой друг да те приеме, ако не - Родината?????? За Всички пристижнали има 14 дневна карантина. Доколко се спазва е въпрос на личен морал. Като твоя, например.

Оценка:
-9 +9

4675
73 Отговор
платена статия с фалшива информация

Коментиран от #86


Оценка:
-5 +10

Петър
74 Отговор

До коментар #7 от "иГумен":


Прав си. Обаче защо умират от катастрофи? Ми,щото българите са мал.умници и дори в града при 50 км ограничение карат с поне 70 км. Извънградско пък да не говорим. Мал.умници са българите и мнозинството са б.клуци и като хора. Той гледа по всякакъв начин да пречи и вреди с действията си на околните. Западнякът примерно е обикновено студен и дистанциран,но и не пречи и се съобразява . Ганьо е изпростял на макс и на неизпростелите гледа с насмешка. Но имайки предвид какви "интелектуалци" са на върха,нищо вече не ме учудва.

Оценка:
-1 +17

75
Този коментар е премахнат от модератор.
АЗИС Е В СЕВЕРНА КОРЕЯ
76 Отговор
ЯЯ да разкарвате бързо КПП-тата на изходите на градовете да могат хората да си пътуват чувате ли ееейй мизернициии !!!!

Коментиран от #88


Оценка:
-11 +5

Пешо
77 Отговор

До коментар #24 от "плевен":


Много точен коментар , лошото е че малко хора ще го разберат.

Оценка:
-4 +7

Умен
78 Отговор
Докторът от Кембридж може ли да ми каже колко починали има без придружаващи заболявания???От толкова числа,точно това не го чух никъде.

Коментиран от #87


Оценка:
-4 +7

Криеш името си страхливец
79 Отговор
Директорът на болница Пирогов препоръча на доц Мангъров "Да обличе скафандъра и да започне да лекува"! Българинът доктор от континента северна Америка, САЩ, Кембридж, трябва ли и той да дава ценни съвети към жителите на българия? Твърдо НЕ!

Коментиран от #85


Оценка:
-2 +10

стоян георгиев
80 Отговор
още един лекар които ще бъде оплют от хеитърите.

Коментиран от #84


Оценка:
-4 +4

Hasan83
81 Отговор
При нac щяхa дa cпacят туризмa, aкo вceки приcтигнaл oт чужбинa зaминaвa пoд кoнвoй към Cлънчeв бряг пo хoтeлитe зa кaрaнтинa.Вcичкo зa cмeткa нa държaвaтa.A кaквa cтaнa тя хeм фaлит нa хoтeлиeри , хeм мaca нaрoд зaрaзeн oт идвaщитe oт чужбинa.aмa Бoйкo имa тoпки , нo пaрлaмeнтa рeшaвa и летеца даващ винаги вето, заради спорта. В Турция мнoгo ca нacтaнeни пo хoтeли зa cмeткa нa държaвaтa.Зaбрaнa зa излизaнe нaвън нa хoрa дo 20 гoдини и oт 65 гoдини нaгoрe.Eтo тoвa e прeзидeнт eвaлa AПO трябвa дa ce учим oт хoрa кoитo ca влaдяли пoлoвин eврoпa.Затова искам президентска държава един да решава, дори и да греши.А не като сега задължително гладната опозиция да опонира като редовно си онанира

Коментиран от #83


Оценка:
-8 +5

ОТВОРКО
82 Отговор

До коментар #40 от "Михайлов не пиши глупости":


Ти, се записа с това фалшиво име, но ще си с истинското РОДООТСЪПНИК. Червените ще те изоставят когато дойде ,,дебелия". Пандемията не подбира, лекар,политик или националност,не е изучена, че да бързаме да се НАХЪСВАМЕ един срещу друг ДРУГАРЮ ! Нека да си останем вкъщи !

Оценка:
-1 +2

Грешно предложение г-н Хасан
83 Отговор

До коментар #81 от "Hasan83":


В страни като нашата има демокрация. Има управляващи има и опозиция. Ако решим да ставаме президентска държава, то от сега да започваме да строим здрави затвори. Нали видя в Турция, колко противници на режима арестуваха. Първо ги вкараха в затвора и после не искаха доказателства. Ако ти харесва някоя от тези държави, Русия или Турция няма да те върнат. Но, искат да се спазват техните закони. В България също има закони,но ти харесва,че може да ги нарушаваш без да те окаушят. И ти оставаш тук, без да се осигуряваш, без да пращаш децата си да се образоват и после да работят, да се трудят, за да са полезни. Такива са нашите закони. Пренастройвайте се.

Оценка:
-1 +6

Има разумно предложение
84 Отговор

До коментар #80 от "стоян георгиев":


Хейтърите да не се бъркат в работата на Медицинските науки. Лесно е нали ?

Коментиран от #96


Оценка:
-2 +6

Мунчо
85 Отговор

До коментар #79 от "Криеш името си страхливец":


Детския доктор Мангуров е отговорен за стореното от него. Аз и ти не.

Оценка:
-0 +2

Доко
86 Отговор

До коментар #73 от "4675":


Всички вече дават акъл дето го нямат. Ще трябва да бъдем смирени и да се уважаваме един друг.

Оценка:
-2 +4

Ринго Стар
87 Отговор

До коментар #78 от "Умен":


Починалата докторка е от тези без придружаващо заболяване и не е в напреднала възраст, ако това те успокоява.

Коментиран от #95


Оценка:
-5 +7

88
Този коментар е премахнат от модератор.
Стига доброманщина
89 Отговор

До коментар #6 от "Според мен":


Трябва нов закон. Да се прилага в целия свят, движение на хора да се разрешава с медицински документ, доказващ,че не е заразоносител. Където се е разболял там да го лекуват. Където е работил здравно до го осигуряват за да го поемат и лекуват.

Оценка:
-1 +13

Законите са стари
90 Отговор

До коментар #7 от "иГумен":


Да издават шофьорски книжки след средно образование. Затвор за изпитни комисии уличени в рушвет.

Оценка:
-1 +7

Пфу
91 Отговор
Кой е тоя анонимник

Оценка:
-2 +3

Генчо
92 Отговор
95% от коментарите ви са малумни има проблясъци тук там.ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА

Оценка:
-2 +4

Бате Пешо
93 Отговор
В нашето село има една циганска къща с лепенка за карантина. Всички цигани от селото по цял ден влизат и излизат от там. Аз вече не пазарувам в селския магазин а ходя до близкия град. Целта на тази карантина е не да се опазят хората, а да се смъкнат пари от тях.

Оценка:
-3 +1

Майкоооо
94 Отговор

До коментар #41 от "петър":


Какви мерки да ти спазват.Да си стоят вкъщи и да се пазят от нещо което не съществува?Не може всички жалки продажни медий да ми казват че трябва да се карантинирам едва ли не в бомбено убежище а бочко да ми вика аз не мога да затворя границите.Защо,да не може....?А сетихме се,но само хора които имат поне малко у крътуните си.Заради едни евро фондове.Но знаеш ли,ти не си от тези които си се сетил както и останалите 5 милиона овце.

Оценка:
-4 +3

Майкоооо
95 Отговор

До коментар #87 от "Ринго Стар":


А ти видя ли от какво е починала докторката.Или ти е достатъчно какво ти е казал плешивия генерал на брифинга като това което чете му е написано от секретарката на боко тиквата защото той пък е още по прост и не може да пише пожарникарчето.Нали щяхме да влизаме в ада?Влезли сме отдавна,заради такива като теб.

Оценка:
-4 +3

Майкоооо
96 Отговор

До коментар #84 от "Има разумно предложение":


А ти слагай маската даже докато спиш и се къпеш.Може и да я сложиш и докато ядеш.Като месеци наред нямаше маски да не би да отидохме в ада.Не казвай на личности в дадена държава какво могат да правят.

Оценка:
-4 +1

агент08
97 Отговор
Изводът е , че мерките са абсолютни безмислени! И с тях и без тях положението е все едно и също! Нема нужда от толкова излишни разсъждения! И всичко ще се нагласи само! Когато му дойде времето!

Оценка:
-6 +1

Борислав
98 Отговор

До коментар #63 от "BGBG":


Първо през 2008-а починалите не са 4 хиляди ,а 40 човека,Второ в България почти няма човек над 50 години без придружаващи заболявания !

Оценка:
-2 +4

99
Този коментар е премахнат от модератор.
М....
100 Отговор

До коментар #25 от "Досадно":


Ми тогава що коментираш

Оценка:
-0 +2

Некадърник ни дава акъл
101 Отговор
Не щем акъл от провалил се лекар в Англия. Ако и останалите им лекари са пакистанци, индийци и като нашия, ясна е работата!

Оценка:
-2 +2

Дръндрън
102 Отговор
Последният абзац ( всъщност....но всъщност... ясен и добре обмислен план ?!?!) кърти мивки с конкретиката си!!!

Оценка:
-1 +1

Дръндрън
103 Отговор
А да, и тая снимка от ВМА ли е???? Нали имаше свободни места??

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Атанас Мерджанов
Депутатът от БСП репликира на Семир Абу Мелих
Не Коалиция за България, а вие използвахте вазелин и олио."

Още бисери