ФАКТИ.БГ

Амониев азот изтровил рибата във Варненското езеро

От Басейнова дирекция сочат, че резултатите не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод

Публикувана: 26 Май, 2020 19:36
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2106
Амониев азот изтровил рибата във Варненското езеро
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Резултатите от проверката във Варненско езеро показват, че високото съдържание на амониев азот оказва токсично въздействие върху рибите, съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция "Черноморски район" .

От Басейнова дирекция "Черноморски район" са извършени проверки и пробовземане по сигнали за мъртва риба на 19 и 20 май 2020 г. в акваторията на Варненско езеро. При анализа и интерпретацията на резултатите се констатира влошено състояние по някои показатели съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води.

При пробите в района на „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД, които са на отстояние около 9 км. от дефектирал тръбопровод, на 19 май се отбелязва превишение на нормативно установените стойности за амониев азот (0,64 mg/l при норма 0,3 mg/l), общ фосфор (0,106 mg/l при норма 0,075 mg/l) и незначително превишение по ортофосфати (0,069 mg/l при норма 0,06 mg/l). Същевременно се отбелязва изключително ниско ниво на разтворен кислород (0,74 mg/l при норма 6 mg/l, т.е. почти 8 пъти под нормата).

На 20 май 2020 г. е отчетено превишение на нормативно установените стойности за амониев азот (0,54 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 1,5 пъти). Високото съдържание на амониев азот оказва токсично въздействие върху рибите.

От Басейновата дирекция представиха и резултати от проби в района на Варненско езеро, на около 100 м западно от начало на авариен колектор, който е на отстояние около 300 м. от дефектирал тръбопровод-посока към вътрешността на езерото. Отклонение по азот амониев (0,75 mg/l при норма 0,3 mg/l, т.е превишаване почти от 2,5 пъти). Наблюдава се превишение за рН (8,99 при норма 8,7). Същевременно се отбелязва ниско ниво на разтворен кислород (4,0 mg/l при норма 6 mg/l).

При пробата в района село Казашко на отстояние около 5 км. от дефектирал тръбопровод е отчетено единствено превишение по рН (8,99 при норма 8,7). При пункта за национален мониторинг Варненско езеро нов канал, кйото е на отстояние около 1 км. след дефектирал тръбопровод в посока море, не се отбелязват отклонения от нормативно установените стойности.

Останалите измерени показатели във всички по-горе цитирани пунктове по – pH, Биологично потребление на кислород (БПК5), азот нитратен, азот нитритен и общ азот, отговарят на нормативно установените стойности съгласно класификационната система за оценка на екологичното състояние, регламентирана с Наредба № Н-4/2012г. за характеризиране на повърхностните води.

В заключение резултатите от извършените анализи, както и съпътстващата информация от проверката на място, не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на дефектиралия тръбопровод. Експресните резултати на място регистрират кислороден дефицит на 19.05.2020 г, което заедно със завишеното съдържание на амониев азот е вероятна причина за измирането на риба източно от „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал“ ЕООД.


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Мечтател
1 Отговор
Варна морето сините вълни готините мацки с късите поли. Тази година няма да ходя на плажа във Варна и морето сините вълни готините мацки с късите поли.

Оценка:
-1 +29

Аххахаххахахах
2 Отговор
Вече не знам дали си заслужава да четем битието на мафията! Всички са невинни, всички са чисти като светена водица! Не ви ли е стчран бе калинки?! Поне малко се засрамете! Тровите ни!

Оценка:
-1 +42

Boxer 3.0
3 Отговор
Варненската управа много избърза.
Трябваше да изчакат от NASA да им кажат, че тръбопровода е скъсан...

Оценка:
-1 +37

Барба Ганиос
4 Отговор
Превърнаха България в СМЕТИЩЕ

Оценка:
-1 +37

пенчо
5 Отговор
Да проверят химическия завод в Повеляново

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +29

питанка
6 Отговор
този,който е ремонтирал тази тръба, трябва да е много важен, та го пазят така, какви за тези контролни институции, които цяла седмица не могат да установят какво е отровило рибата?

Оценка:
-1 +26

Йозеф
7 Отговор
Колко дефектирали тръбопровода изливат токсини в езерото? И чакате туристи?

Оценка:
-1 +28

българин
8 Отговор
Потник веднага да си подава оставката ,защото каза ,че това е от планктона ,и всичко е ОК. !Варна се води черноморската столица , но Бургас отдавна е станал най-красивият град на Ч. Море !

Оценка:
-7 +27

А защо
9 Отговор
Защо не се казва коя е причината за ниското кислородно ниво на водата???

Оценка:
-0 +22

Владислав Ковачев
10 Отговор
Амониев азот!?!?!?
Моля Ви-не пишете глупости

Коментиран от #18, #19


Оценка:
-0 +29

11
Този коментар е премахнат от модератор
12
Този коментар е премахнат от модератор
Библиотекарят
13 Отговор
За дупката общинският съвет на варна плати на гергов 43 милиона лева 43 цирея да им излизат.

Оценка:
-0 +20

Борето
14 Отговор
Превърнаха хубавата някога Варна в клоака. И повечето курорти по черноморието. После - защо хората бягат в Гърция.

Оценка:
-1 +27

15
Този коментар е премахнат от модератор
сиртаки
16 Отговор
Значи содовия завод.

Оценка:
-1 +16

17
Този коментар е премахнат от модератор
Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
18 Отговор

До коментар #10 от "Владислав Ковачев":


Още се учудваш от глупост ?????? Протести са спасението

Оценка:
-1 +13

Тиберий
19 Отговор

До коментар #10 от "Владислав Ковачев":


Стигам до извода че журналята са доста неграмотни Измислиха ново химично съединение Успех в борбата за наградата на Нобел Да живее демокрацията

Оценка:
-0 +28

20
Този коментар е премахнат от модератор
Чччччч
21 Отговор

До коментар #5 от "пенчо":


Я бе,ще проверят...те ти говорят за ,,Терем,, и ,,Флотски Арсенал,, които имат общо с неорганичната химия колкото ,,Факти,, с космонавтиката.

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +14

Тук
22 Отговор
Който е подал тази информация до медиите да бъде незабавно уволнен

Оценка:
-1 +14

знак
23 Отговор
Понеже беззаконието и безбожието взе да се преумножава Господ праща личба че ще има наказание и мор. Трябва крадците и лъжци да бъдат изгонени от властта и да им се потърси сметка. Трябва ние българите да се покаем и да тръгне в правия Христовия път. Да се избират умни нежали прости. Аз се покайвам. Амин.

Оценка:
-1 +11

Чадърджията
24 Отговор
Масово самоубийство на риба- да се превърне веднага в атракция и 100лв. за чадър

Оценка:
-2 +12

И пак
25 Отговор

До коментар #21 от "Чччччч":


ала бала и няма виновни калинки! ГЕШЕВ?

Оценка:
-1 +11

26
Този коментар е премахнат от модератор
Не думай
27 Отговор
Амониев азот .ще припадна.мисирката да не братовчед на Нобел?

Коментиран от #31


Оценка:
-0 +18

От Варна
28 Отговор
Причина за завишено съдържание на амониев/амонячен/азот във води е замърсяване с пресни фекалии. Това го пише във всички специализирани читанки. Голям страх тресе шефовете на отговорните институции във Варна да признаят истината. В тези дирекции по води, работят стотици нещоправещи, смятащи , че съществено е да се прехвърлят папки и данни от “пусто в празно”. И този случай ще се замете и забрави бързо, както много други....

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +19

Карай направо
29 Отговор
Оставка

Оценка:
-0 +6

Тиберий
30 Отговор

До коментар #28 от "От Варна":


И ти ли Бруте си кандидат

Оценка:
-2 +3

Тиберий
31 Отговор

До коментар #27 от "Не думай":


Не стига че е написана пълна глупост но тази глупост има и пределно допуатими норми Явно глупостта не е константна величина

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +3

Така се случва
32 Отговор
Рибата е нищо в сравнение със "самоубития" журналист

Оценка:
-2 +6

ОЧЕВИДНО
33 Отговор

До коментар #31 от "Тиберий":


Става въпрос за амониев нитрат, който е от фекалии. Поради повишеното хранене от него, тъй като това си е азотен тор за растения, водораслите по повърхността се разрастват свръхобичайно и изземват кислорода във водата. Така за рибите не остава достатъчно кислород и те се задушават. Всичко е ТОЛКОВА ЛОГИЧНО.

Коментиран от #34


Оценка:
-0 +5

ЗАЩО НЕ
34 Отговор

До коментар #33 от "ОЧЕВИДНО":


Защо Никой от съответните отговорни институции не поема Отговорност????? Май трябва да ги прекръстим на Съответните Безотговорни институции. Има резон.

Оценка:
-0 +2

35
Този коментар е премахнат от модератор
36
Този коментар е премахнат от модератор
37
Този коментар е премахнат от модератор
цербер
38 Отговор
"Амониев азот изтровил рибата " КАКЪВ Е ТОЯ АМОНИЕВ АЗОТ? НЕ ЗНАМ ДА ИМА ТАКЪВ. АЗОТЪТ ПРЕМИНАВА В АМОНЯК,КОГАТО СЕ СВЪРЖЕ С ТРИ АТОМА ВОДОРОД- ПИШЕ СЕ NH3. САМ СИ Е АЗОТ. ДА НЕБИ ТОЯ,ДЕТО Е ПИСАЛ ТАЯ ГЛУПОСТ,ДА СИ Е КУПИЛ ДИПЛОМА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ? Амониев завод-за амонячни торове има,но амониев азот няма.

Оценка:
-0 +2

39
Този коментар е премахнат от модератор
Матей
40 Отговор
Може би амониев нитрат,фосфор,това сигурно идва от химически завод,боли ги райбера за някакво Варненско езеро,мафиотизирана хунта не подбира,кара джаста-праста,утрепаха и разследващ журналист и го хвърлиха в канала,зловеща разбойническа ирония.Варна този път си трае,утре ще им затлачат морето с всякакви мръсотии и тогава какво ще правят?

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5