Last news in Fakti

21 Юни, 2020 12:40 7 734 74

Как замърсиха Варненското езеро с фекални води и къде отидоха 5 млн. евро

  • варненско езеро-
  • фекални води

От сонарни снимки се вижда, че въпросният тръбопровод никога не е бил вкопаван в дъното, както е по проект, казва журналистът Спас Спасов

Вече 300 дни във Варненското езеро се излизват силно замърсени води заради аварията с тръбата за отпадни води. Преди броени дни обаче прокуратурата съобщи, че образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършени четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива.

25 водещи експерти в различни ведомства са одобрили проекта за полагането на тръба, която да отвежда отпадните води на двата края на варненското езеро.

Тръбопроводът, който трябваше да минава под Варненското езеро, е изграден през 2011 г. по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари.

Стойността му е над 5 млн. евро, а предназначението - да отвежда отпадните води от кварталите Галата и Аспарухово в пречиствателната станция в Тополи. По проект трябва да е положен на 22 метра под повърхността на водата, което означава, че трябва да е вкопан поне на 4 метра под дъното.

През август миналата година тръбопроводът е разкъсан, а в езерото започват всекидневно да се изсипват хиляди кубици отпадни води. Информацията стана публична чак тази пролет.

„В крайна сметка едва декември месец установихме, че има скъсан тръбопровод и се оказа, че той е скъсан от кораб“, обяснява Валентин Вълканов, директор на ВиК – Варна.

„Институциите са си подхвърляли горещия картоф, така да се каже. Г-н кметът си е замълчал по време на предизборната кампания. Защо нас гражданите никой не ни е уведомил?!“, смята обаче общинският съветник Стела Николова.

Това породи въпроса как корабът е достигнал до тръбата, ако тя наистина е била на 4 метра под дъното.

„Не знам каква е логиката аз чух много разсъждения по тоя въпрос кое е накарало кораба да го скъса. Не знам, то дъното е почти тиня“, казва Валентин Вълканов.

25 души - членове на специална междуведомствена комисия са подписали протокол от 6 декември 2011 г., който удостоверява че тръбата е положена 4 метра под дъното на езерото и е готова за експлоатация.

Документите са получени от журналиста Спас Спасов по Закона за достъп до обществена информация.

„Сами можете да видите, че във водата се е образувал остров от земната маса, която е изкопана от дъното, за да бъде вкопана тръбата. А според приемно предавателния протокол и решението за ползване това полагане пред 2009 и 2012 г. е станало чрез така наречения земснаряд „Струма“. Това е едно съоръжение, което със силна водна струя издухва на практика част от земната маса на дъното и така полага тръбата в този улей, който се образува. Само, че 3-ма специалисти, с които аз разговарях казаха, че с подобна технология могат да бъдат поставени само кабели“, казва Спасов.

Сред подписалите протокола са ѝ четирима представители на министерството на околната среда и водите. Всички отговорни институции и фирми отказали коментар под еднакъв предлог:

„Към момента Окръжната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за замърсяване на Варненското езеро с отпадни води след авария на подводен напорен тръбопровод. Предвид това МОСВ няма да коментира темата до приключване на съдебната фаза“.

Разливът продължава вече 10 месеца. През май в района на езерото започва да се наблюдава бурен цъфтеж на планктон, който изменя цвета на водата. Проверките на Басейновата дирекция показват замърсяване с органични вещества.

„И понеже са на повърхността на водата, те вземат за своите жизнени нужди кислорода. А всички организми, които са отдолу, те изпадат в недостиг на кислород – риби, раци и всякакви други живи твари. Така стана ясно че никой не знае или поне не иска да каже, че тръбата е вкопана или не както е било заложено по проекта й“, обяснява тогава екологът Илиян Илиев.

Сонарна снимка публикувана във вестник „Дневник“ разкрива още подробности.

„Сонарната снимка, която е правена при огледа през януари е най-очевидното доказателство, че тръбата никога не е била вкопавана. Тъй като на тази сонарна снимка от бряг до бряг се вижда цялата тръба, дори прекъснатата ѝ част. Сонарът прави снимка на сянката на обекта, който трябва да бъде заснет. Ако нещо се намира под дъното, то няма как да хвърли сянка и да бъде засечено от сонар. Ясно се вижда, че тази тръба никога не е била закопавана“, обяснява Спасов.

В езерото ежедневно се изливат 7 хиляди кубични метра от замърсяването. От началото на аварията то е поело над 2 милиона фекални води. Прокуратурата не е обявила официално кои са длъжностните лица, които разследва за документно престъпление с цел присвояване на евросредства, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети и за екологично престъпление.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    152 2 Отговор
    парите отидоха в нечии олигархически джоб накрая ще останеме без природа

    Коментиран от #15, #73

  • 2 Антимилиционер

    171 4 Отговор
    Всеки път като погледна шоколадовото море и сещам за Граждани за Европейско Развитие на България и Портних..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 габровец от варна

    146 3 Отговор
    В някое шкафче,що за въпрос!😂😂😂😅😅😅
  • 5 Последния Софиянец

    176 2 Отговор
    Ей ,лакома сган.За някакви 5 млн съсипаха половината Черноморие.В Китай щяха да ги строят на стадиона и бум ,бум.

    Коментиран от #21

  • 6 SIG,TIM,VIS

    96 1 Отговор
    Изпортеният дето го арестуваха в хайфа,веднага при бай Ставри в III-рота!Ще бъде булка!
  • 7 Тъпо тролче

    121 2 Отговор
    Хайде на морето! Имайте предвид, че кафявият тен не се получава от загар, а от морската вода 💩💩💩
  • 8 Да питат

    91 6 Отговор
    Б. М. Б. Той знае всичко.
  • 9 Йозеф

    70 10 Отговор
    Неудобни въпроси преди избори, какво толкова за една тръба, без това сезон няма да има на хубавото ни чисто море, изтекли малко фекалии - голям праз, то хората са свикнали, кажете кой курорт има пречиствателна станция, всичко си тече в морето, само излишен шум.

    Коментиран от #10, #16, #17

  • 10 Дельо Хайдутин

    112 2 Отговор

    До коментар #9 от "Йозеф":

    Журналистчето дето разследваше го бутнаха от моста.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    90 1 Отговор
    портних е най-долнопробния и крадлив кмет, те тава е
  • 12 JEFF

    88 6 Отговор
    Радев е виновен, той е карал подводницата, разкъсала тръбопровода. Ако Борисов е президент ще кара само джипката и няма да има проблеми.
  • 13 Гешев

    39 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дельо Хайдутин":

    Каза че няма такова нещо

    Коментиран от #14

  • 14 Дельо Хайдутин

    53 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гешев":

    Да бе .Скочи от любов към вожда.

    Коментиран от #54

  • 15 По шкафчета са

    72 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Обаче да запитам пословично честните гербарии - честно ли е избран варненският кмет, след като В НАВЕЧЕРИЕТО на изборите се премълчава както изцепката му в Израел , а , както се вижда от публикацията - и фекализацията на Варненското езеро? За коя от двете ситуации принципният Вожд трябва да поиска оставката на кмета?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нищо лошо

    46 0 Отговор

    До коментар #9 от "Йозеф":

    Само дето понамирисва на интензивно употребяван селски нуждник.
  • 18 asd

    61 4 Отговор
    Чисто е морето! Чисто! Това е безплатен шоколад!
    Бонус за туристите!

    Коментиран от #32

  • 19 АНГЕЛКОВА

    54 1 Отговор
    какво чакаш. Защо не си семейно на море във Варна?
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 0 Отговор
    при соца имахме чисто море природа имного други неща но човек обича нещо чак когато го загуби
  • 21 Фактъ

    76 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Около герб всичко вони на фекалий . Тази зловредна партия - хунта е едно бедствие за България . Кмета си траел заради изборите , Ами хайде хванете го сега този кмет и му потърсете отговорност ! Българското море е национално богатство , не е само на Варна ! Гешев къде си , тук има престъпна безотговорност?!
  • 22 Кратун

    63 2 Отговор
    Варненци СПИТЕ ЛИИИИ?
  • 23 Коректен

    56 0 Отговор
    25 подписали сега трябва да си излежат подписите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Цецу

    36 1 Отговор
    Чадъри те по колко са?
  • 27 asd

    37 1 Отговор
    16.06.2020

    "Нашето море е чисто, има отделни зони, които ние си ги знаем, където трябва да се изградят съоръжения", каза Ангелкова пред БНТ.
  • 28 Митьо Очите

    39 0 Отговор
    И Цацаров има няколко шкафчета
  • 29 Asdfg

    41 1 Отговор
    Никога на КАФЯВОТО МОРЕ!
  • 30 гост

    26 1 Отговор
    Какво се оплаквате ? Не стига че убива всички вируси, а е и бонус . Ха , ма ХА !
  • 31 Еко-Лог

    25 1 Отговор
    Що ревете сега, това е супер реклама за нашето черноморие. Значи във водата има.минерали, соли, фекали, всичко необходимо за здравето на туриста. Това си е реклама, четат европейците и се чудят.... Как не са се сетили и те така да направят, ама Боцко ги е ен@л с 200, знаете как е...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    29 2 Отговор
    Част от тия евра са в чекмеджето на водачът на хунтата,както се видя.
  • 34 asd

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Уйче Вандо":

    Това са подробности. Рецклиране му е майката!
  • 35 баце нани

    17 0 Отговор
    г-н кмета и калинките му са шматки безподобни ни чули ни видяли
  • 36 Хаха

    26 1 Отговор
    На българските курорти масово пускат фекалите да текат през ноща ...после тиристите хващат от кафявия тен
  • 37 Румпелщилцхен

    36 0 Отговор
    За това ли беше и убит журналиста във Варна? Беше разкрил схемата?

    Коментиран от #41

  • 38 Земетресение

    22 0 Отговор
    Комисията по приемане е поименна,строителния надзор ,техническия ръководител.Каквото и да кажат това е аритметика за трети клас.О точка а до т . Бразсоянието е толкова.Колко метра тръби са необходими ако трябва да се положат на 4м.дълбочина , а сега са по малко.За да се прокопае траншея на дълбочина 4м е необходимо толкова часа работа на стойност.Ако нищо не са копали значи са откраднали точно толкова и пак са всичките лица от изпълнението контрола и ориемането.Теоретично кмета може и да не знае ама ....Киро Йорданов сигурно е писал в медите ,2011
  • 39 Варна

    17 0 Отговор
    Видими резултати
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тетрапод

    4 11 Отговор

    До коментар #37 от "Румпелщилцхен":

    Журналистът който се удави нищо не е разкрил защото ,автор на разкритията е настоящият човек написал тази статия.Александров разкриваше дъното ама на бутилката.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Варна морето

    18 1 Отговор
    Аре бе......нали, лоша реклама нямало.Туристите във Варна тази година ще са два пъти повече.Тъжно, тъжно.Мн сме зле.
  • 44 В.В.

    28 0 Отговор
    Изсякоха горите,замърсиха водите,,отровиха въздуха...Без индустрия и при 6млн...население...А пък някой шарани се давят от радост,че Борисов направил половин магистрала....Смъртоносна ..И накрая милион евро в кеш ,и злато,в чекмеджето...Тея пари са точно от далаверите и шаното на КРАТУНАТА...,,, България ,каза банкянската тиква е център на иновации и на аутсорсинга,,Шегува ли се...??
  • 45 Ковидя

    24 0 Отговор
    Как замърсиха Варненското езеро с фекални води и къде отидоха 5 млн. евро?

    В чекмеджето на нощното шкафче.
  • 46 НЕ Е ТОЧНО

    22 1 Отговор
    ПРЕЗ 2011 ГОДИНА КМЕТ Е БИЛ КИРИЛ ЙОРДАНОВ. СЪОТВЕГНО ....ЧИИ СПОРЕД ВАС СА ФИРМИТЕ" ЗАКОПАЛИ" ТРЪБАТА???? НЕ ЗАЩИТАВАМ НИКОГО. ВСЕКИ ПОДПИСАЛ СЕ ДА СИ ПОНЕСЕ ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ!!!!!!

    Коментиран от #70

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 fffcff

    4 0 Отговор
    Death For disevica death to this fucking vilage.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    а сега на плажовете има мутри разорават се плажните ивици търси ли им някой отговорност
  • 51 да позная

    21 1 Отговор
    Парите са отишли в чекмеджето пълно със злато и милион евро да окръглят пачките.
  • 52 Османагич

    5 0 Отговор
    Голяма работа,сякаш Варненското езеро е Комо,Гарда или Бодензее.Вече е Шайзезee!
  • 53 Тцтц

    12 0 Отговор
    Толкова ли е сложно да ги извозват с цистерна както правят Гърците ... и много по-евтино от 5 милиона... Не, че бих отишъл ...фекалите в бг са най-малкия проблем.
  • 54 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дельо Хайдутин":

    И то с лаптопа
  • 55 хихихо

    20 0 Отговор
    Пък те ни агитират да сме ходели на плаж там. Нека Портних и всички депутати да покажат как да се къпем там. А, аз се чудех защо искат да дезинфекцират варненския плаж с хлор, защото имам спомени от соца, че с хлор чистеха тоалетните
  • 56 Бългейрия изи ту файнд

    16 1 Отговор
    Нови екстри тази 2020 година! Вече не само в Поморие може да правите кални бани, но и във Варна! Даже Варненските са много полезни и ароматни! Записвайте се, че няма да има места скоро!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 зфх

    20 0 Отговор
    Затвор за кмета и собственика на фирмата!
  • 59 Бурканбанк

    16 0 Отговор
    В "Афера" е пуснат убийствен материал за редакционната политика на "Нова телевизия". Помислете си пак преди да я гледате. !http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/06/MEDII25.jpg
  • 60 Факт

    11 5 Отговор
    В ТИМ град всичко е абсурдно! Там още са в средата на 90те години.
  • 61 Варна

    19 0 Отговор
    Парите са откраднати от ГЕРБ! - Няма какво повече да се коментира!
  • 62 наздраве!

    20 1 Отговор
    Народа на Б-я и гражданите на Варна искат само едно! Не дело, присъди, обжалвания и прочие. Искаме Кмета да изпие една ароматна чаша, от това, което е забъркал. Б. Борисов също, защото той го назначи и той го прикрива. Двамцата да си кажат наздраве!
  • 63 Чонкин

    12 0 Отговор
    На брега на варненското езеро с ангелкова било коста дел кроко :):):)
  • 64 Добре

    13 0 Отговор
    Дори нямате нужда от слънцезащитни кремове всичко е ол инклузив и кафето 8лв
  • 65 Тото

    16 0 Отговор
    Това означава,че морето бъка от бактерии и е по-опасно от корона вируса.Не мерси,ще ходя на язовир на палатка или в гърция.Има евтини екскурзии до Испания и Италия,Черна гора.Мога да чакам докато унищожителите на България яко не измрат
  • 66 СНИМКИТЕ НА БОЙКО

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Как замърсиха Варненското езеро с фекални води и къде отидоха 5 млн. евро. КЪДЕ ОТИДОХА ЕВРАТА? КЪДЕ ОТИДОХА? ВСИЧКИ ТОВА ПИТАТ. АМИ НАЛИ ВИДЯХТЕ КЪДЕ ОТИДОХА- В ЧЕКМЕДЖЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЗА ЛИЧНИ НУЖДИ. Е ТЕ ТАМ ОТИДОХА.
  • 67 Да бе да

    14 0 Отговор
    25 отговорни лица са сложили подписите си на приемателния протокол, а прокуратурата търси неизвестен извършител? Тръбата може да е повредена от неизвестен съд, а формалното одобрение не е анонимно.
  • 68 MOMO

    9 0 Отговор
    Ако има солници наблизо,тази година може да имат добър добив на "Хималайска сол".
  • 69 Гошо

    8 0 Отговор
    И 10 мсеца няма един мисирек, който да провери кои са инвеститора, проектанта, изпълнителя и надзора!!! Мнооого странно и удобно.
  • 70 От 2011 досега

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "НЕ Е ТОЧНО":

    са близо 10 години... Нещо да се е променило към добро във Варна през това време?
  • 71 Соня

    0 1 Отговор
    Кой ще отиде на България + Кой ще отиде в чужбина - гласуване сега
  • 72 Коко

    4 0 Отговор
    Да ви е честит летния фекален сезон другите избори пак да си изберете гербаджийското отроче ще ви направи още едно водно огледало вместо кръгово пък знайш ли може и фекална вода и от чешмите да потече аде Варна весело лято
  • 73 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Хората също сме част от природата.
  • 74 Пламен

    2 0 Отговор
    Оф не знам, много е уязвим Мис Гащи с тези шкафчета. Дрона ги разбива като радар на катаджия с новородени близнаци, на смяна неделя следобед. Да вземат да му подарят от партията едно гардеробче - трикрило с надстройка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове