ФАКТИ.БГ

Стела Николова пред ФАКТИ: ОЛАФ разследва колите на МВР, може следващото разследване да е за фекалната тръба във Варна

"Ремонтът започна през май 2020 година и още не е завършен. Сагата продължава", каза Николова

Публикувана: 5 Февруари, 2021 18:43
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5924
Стела Николова пред ФАКТИ: ОЛАФ разследва колите на МВР, може следващото разследване да е за фекалната тръба във Варна
Стела Николова; Кадър: bTV
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За 25 януари 2021 година Община Варна съобщи за ново протичане на фекални води от тръбопровода във Варненското езеро. Самото протичане обаче се случило поне десет дни по-рано, защото на 15 януари ВиК- Вaрнa cъoбщили зa кoнcтaтирaни "aнoмaлни пoкaзaния в прибoритe, oтчитaщи нaлягaнe и дeбит при рaбoтa нa пoмпeнитe aгрeгaти нa КПC Acпaрухoвo“.

Темата с въпросната фекална тръба, която протича във Варненското езеро обаче далеч не се изчерпва с този случай. Припомняме, че от същата тръба се изливаха фекални води в продължение на 9 месеца в периода август 2019-май 2020 година. Тогава започна ремонт.

За да говорим за злополучната тръба, действията и пропуските, от ФАКТИ се свързахме с общинския съветник от „Демократична България'“ във Варненския общински съвет адвокат Стела Николова.

„По принцип в ГЕРБ така работят – те ремонтират, после ремонтират ремонта и след това ремонтират ремонта на ремонта. И при нас така се получава, защото през 2011 година тази тръба, която е изградена по европейски проект за 6 милиона евро, фактически не е била закопана под дъното на Варненското езеро, както е било по проект. Тогава 11 човека в комисия са приели този проект за изпълнен, подписали са се, че тази тръба е заровена, а в един момент се оказва, че тръбата никога не е била заровена“, коментира Николова.

„Освен това работата на Община Варна по ремонта на тръбата също говори в тази посока, тъй като те не успяха да заровят тръбата, което трябваше да стане в рамките на три месеца. Договорът с фирмата изпълнител беше със срок за изпълнение три месеца, който срок започна на 19 май 2020 година. Тогава започна ремонтът на тръбата и трябваше да приключи на 19 юли.

Важно уточнение е, че този ремонт на фекалната тръба е извършен без надлежно издадено разрешително за ползване на воден обект от Басейнова дирекция. Такава информация имам аз. Потърсих в сайта на Басейнова дирекция подобно разрешително – не е издадено. Имам и становища, изпратени от директора на Басейнова дирекция до Община Варна, че разрешителното не е подновявано след приключване на обекта. По Закона за водите, когато се прави ремонт, трябва да се издаде разрешително за ползване на воден обект.

След забавяне на ремонта с два месеца, на 19 септември 2020 година варненските медии ни уведомиха с гръмки заглавия, че тръбата вече е съединена и повече няма да има замърсяване на езерото. Закъсняхме с около два месеца от срока – само да съединим тръбата, не и да я заровим. Тръбата остана незаровена“, разказа тя.

„Заместник-кметът на Варна Христо Иванов, който отговаря за инженерната инфраструктура в града обяви, че в рамките до 30 ноември тръбата трябва да бъде заровена, защото това ще бъде извършено не от фирмата-изпълнител, избрана от Община Варна, а от фирмата, която фактически дълбае Варненското езеро по поръчение на „Пристанищна инфраструктура“ във връзка с удълбочаването на канала до ТЕЦ-а на г-н Доган. Решили да ползват тяхната техника. Чудесно, изчакахме.

На 1 декември аз изпратих питане до г-н заместник-кмета дали тръбата вече е заровена, защото той обеща това да стане до 30 ноември. Отговор получих на 11 януари – малко преди тръбата отново да се спука. Отговорът гласеше, че тръбата не е заровена, защото са открити някакви геоложки условия, които не позволяват точно там да се прокопае траншея, за да могат да заровят тръбата. Пишеше, че ще правят анализ. Тепърва сега ще правят анализ. Но е интересно – ако тръбата е била заровена 2011 година, как тогава тези геоложки условия не са били налице? Или Варненското езеро в рамките на 10 години е произвело множество камъни, които пречат сега да бъде заровена тръбата? Едно от двете неща не е вярно“, каза още Стела Николова.

„Фактите са такива – на 15 януари тръбата отново е пукната. ВиК-Варна са оператор на тръбата, а собственик на тръбопровода е Община Варна. Съответно операторът ВиК-Варна подава информация към Община Варна, че има някакъв проблем и помпите не изпомпват количеството, което трябва да изпомпват – тоест нещо се е случило по тръбата, а това е индикация. Оттам нататък ВиК тръгват да проверяват какво се е случило и разбират, че тръбата, което първоначално е прегъната, в последствие се е спукала - предполагам, че от напрежението, което се оказва от едната страна, за да стигне тази фекална вода до другата страна. Съответно щом е прегъната тръбата, то се очаква тя да се спука.

Най-интересното беше, че министърът на околната среда от София видя екологична катастрофа във Варненското езеро. Нещо, което той не видя предишния път, когато във Варненското езеро 9 месеца се ляха фекални води. От 20 август 2019 година Община Варна е знаела, че тръбата е спукана и във Варненското езеро се изливат фекални води, а обществеността разбра за това през април месец 2020 година. Ремонтът пък започна през май 2020 година и още не е завършен. Сагата продължава.

Министърът обаче от София видя екологична катастрофа при последното спукване. Каза, че има екологична катастрофа, защото 10 дена никой нищо не уведомявал. Интересно, когато 9 месеца 3 млн. куб. м. фекални води се изливат във Варненското езеро, тогава няма екологична катастрофа, но за 10 дни, има, защото видите ли г-н Ревизоро не знаел. Но аз се съмнявам той да не е знаел или просто от Община Варна не са сметнали да го уведомят, както и нас, разбира се. Ние разбрахме на 25 януари при вече множество зададени въпроси от варненски медии. Все още имаме такива, които не са подчинение на Община Варна. Фактически ние тогава разбрахме, явно и г-н Министъра също тогава е разбрал и много се е фрапирал. Когато дойде на проверка във Варна обаче всички вече беше „шест“. Нямаше никакъв проблем, тръбата били я поправили. Ще видим сега кога точно ще я заровят, но това не било проблем“, коментира Николова.

На въпроса как си обяснява тази смята на мнението на министъра на околната среда и водите по отношение на фекалните води в езерото, тя отговори: „Смяната на мнението беше на база на информацията, че ВМРО ще преговаря с ГЕРБ за общо явяване на изборите“. Припомняме, че настоящият министър на околната среда и водите Емил Димитров е бивш народен представител от гражданската квота на ВМРО. „Ако ВМРО се явява заедно с ГЕРБ на изборите, те не могат да хвърлят камъни в чуждата градинка, в която искат да се озоват и те. Тъй като сега решиха, че ще се явяват самостоятелно, ще видим дали г-н Ревизоро ще си промени мнението относно фекалната тръба във Варна, която отново не е заровена, а само е свързана“, добави Николова.

„На 25 януари Басейнова дирекция „Черноморски район“ и РИОСВ-Варна са взели проби от водата на Варненското езеро. Те трябва да изследват нивата на кислород във водата, както и други показатели. Тези резултати все още не са налични. От местните институции казаха, че им трябват пет дни за резултатите от кислорода, изчакахме ги, но такива резултати все още няма. Иначе местното РЗИ излезе с резултати за ешерихия коли и ентерококи, но те не ни ги съобщиха като показатели, а казаха най-общо, че състоянието на водата е добро за къпане. Наистина обаче показателите за ешерихия коли и ентерококи там не може да се каже, че са много добри“, обясни Николова.

„Още преди построяването на тръбата е имало два проекта. Единият проект е предвиждал да бъде изградена пречиствателна станция от страната на Аспарухово - вместо да се пресича Варненското езеро с някаква тръба, просто да се изгради една пречиствателна станция от страната, в която са кварталите. Незнайно кой и по какъв начин е решил, че ще се спре на другия проект, който фактически изгражда една фекално-помпена станция на брега на Варненското езеро от страната на квартал Аспарухово, която само пречиства фекалните води от едрите отпадъци, а по тръбата водите се пренасят до село Тополи, където е пречиствателната станция на Варна. Това са били два различни проекта и е спечелил този, който пренася с тръба, закопана под езерото. Нещо много по-сложно вместо да изградиш една пречиствателна станция за два квартала и две местности“, каза още тя.

„Тази тръба може би ще е следващата бомба, която ще избухне във връзка с това, че г-жа Лаура Кьовеши така или иначе ще ни разследва. ОЛАФ разследва купуването на автомобили от МВР, може пък следващото разследване да е за фекалната тръба“, коментира Стела Николова в края на разговора ни.

Варна / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 32 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Докъде стигнахме
1 Отговор
И лайното ще ни разследват.

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +40

Последния Софиянец
2 Отговор
За десет години Хунтата открадна от ЕС 500 000 000 000.ОЛАФ го чака много работа.И тези милиарди ние народа ще ги връщаме.

Коментиран от #14


Оценка:
-7 +46

РАДИО ЕЛТО
3 Отговор
виновни са хунтата герб а олигарсите се опитват да пришият в сичко на господин РУМЕН РАДЕВ

Коментиран от #8


Оценка:
-8 +45

Запознат съм
4 Отговор
А кога ще разследват пречиствателните станции за отпадни води,които не чистят нищичко?Но за сметка на това през "спечелилите" ОП фирми,Борисов се е облагодетелствал с между 30 и 60% от стойността?

Оценка:
-5 +39

Дельо Хайдутин
5 Отговор
Да ги топнем тия от ОЛАФ във варненското езеро да разследват.

Оценка:
-5 +35

ББ vs ЦвЦв
6 Отговор
Баце, какво правиш като имаш пари?
- Не'ам спомен, всичко ми са губи...

Оценка:
-3 +32

тнт
7 Отговор
Защо така за гербаджийска Варна няма пречиствателна станция?!Портних ли беше,къде е дремал досега?!

Оценка:
-3 +38

Оня
8 Отговор

До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":


Фигуранта е толкоз независим , че даже и от обществения живот е независим. Всъщност е зависим само от Деса , така или иначе друг не го бръсне за слива!

Коментиран от #12, #17, #22, #24


Оценка:
-43 +7

Антигерб
9 Отговор
зaщoтo прeз 2011 гoдинa тaзи тръбa, кoятo e изгрaдeнa пo eврoпeйcки прoeкт зa 6 милиoнa eврo, фaктичecки нe e билa зaкoпaнa пoд дънoтo нa Вaрнeнcкoтo eзeрo

Ами още тогава гербелунгелите са откраднали поне половината, при последващите ремот и ремонт на ремонта пак са откраднали парите.

Важното е наши фирми да печелят обществените поръчки че да има пари за шкафчето - пък дали ще свършат работа не е важно.

Оценка:
-3 +34

Дъртият ➖ 0️⃣4️⃣▪️0️⃣4️⃣▪️2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣
10 Отговор

До коментар #1 от "Докъде стигнахме":


Булевард,, Васил Левски,, във Варна дължина на булеварда 3 километра ,цена на строежа 110 милиона лева най скъпият булевард в България. Дупката в центъра на Варна цена 43 милиона лева . Изпратени кеш на гергов през 2017 година, все още е дупка по точно гьол.

Оценка:
-3 +32

Съда решения
11 Отговор
Портних да влиза в затвора доживотен затвор и конфискация на имущество.

Оценка:
-2 +30

Антигерб
12 Отговор

До коментар #8 от "Оня":


Бръкна ви на герберчетата там където слънце не ви огрява Президента с боксова ръкавица. Показа неспирните далавери на хунтата и ограбването на народа. Той почти няма никаква власт но може да говори и по никакъв начин не можете да го спрете - та от безсилна ярост постоянно плюете по него.

Но това все повече затвърждава мнението ми че той е най-големия политик от прехода до сега.

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +36

мунчо
13 Отговор
А след това подпорната стеничка на хаджи Генчо!Смяхххх.

Оценка:
-0 +22

Дъртият
14 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


Ти си новият министър на туризма.

Оценка:
-8 +2

То е ясно
15 Отговор
Следващата проверка ще е за свинярника у Банкя,превърнат в кръчма с пилони.Според Тиквоний това е барака за прасета.Постройката е незаконна.

Оценка:
-1 +21

РАДИО ЕЛТО
16 Отговор

До коментар #12 от "Антигерб":


така е господине👌👌👌👍👍

Оценка:
-0 +9

И кой е
17 Отговор

До коментар #8 от "Оня":


този "фигурант"? Знам кого се опитваш да дискредитираш, но си вного ограничен и това не ти се отдава. Ако Радев беше фигурант, вямаше да лаете...

Оценка:
-1 +15

Лудата Мара
18 Отговор
То цялата територия на КОЧИНАТА мирише на фекалии даже плуваме в тях от 31 години насам

Оценка:
-0 +5

Виж ти
19 Отговор
Абе защо никой не разследва божков цветан василев комунистите това че туй нещо радев е кремълска подлога и лобира само за руските интереси и партийки в България за това че се изнесоха огромни суми към русия а

Оценка:
-6 +1

Варненец
20 Отговор
Не защитавам никого, ама Стела Николова да каже, до 2009 год, къде се изливаха фекалиите на цяла Варна? Хванала е тази лайняна тема и нея дъвче! Ами бяхте във властта и преди 2009 и след това, кажи, какво направихте?

Оценка:
-2 +4

Светослав
21 Отговор
Писна ми от тези предатели ДБ. Хвани единия, удари другия. То от такива, като Вас си платим цял живот. МОЖЕ ЕДНО ЗНАМЕ ДА НЕ СМЕ ЗАГУБИЛИ, НО ОТ ПОЛИТИЦИ ДОСТА ЗАГУБИХМЕ! Да види Варна, какво беше 2000_2007 и сега. Нека пак да говори. Жалко за нашата хубава малка България

Оценка:
-0 +3

трой унция
22 Отговор

До коментар #8 от "Оня":


Виж си минусите и ще разбереш , ако имаш мозък !

Оценка:
-0 +2

Гост
23 Отговор
Всички нормални хора знаят, че с крясъци и блокиране на улици нищо няма да се промени. Просто на ония в парламента не им пука. За всички трябва по едно въже, за всички без изключение.

Оценка:
-0 +3

24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
Алф
26 Отговор
А, на бас че няма да открият нещо незаконно!:)

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът по време на официалната церемония по откриването на разширението на столичното метро:
Асфалт не се яло, ама асфалт като няма, загиват хора"

Още бисери
ТОП 5