Last news in Fakti

29 Юли, 2020 20:27 5 218 32

Съдът върна на прокуратурата делото срещу Арабаджиеви

  • ветко арабаджиев-
  • ветко и маринела арабаджиеви-
  • маринела арабаджиева

Пуснаха хотелиерите под домашен арест, Маринела незабавно

Съдът върна на прокуратурата делото срещу Арабаджиеви - 1
Снимка: Фейсбук

Спецсъдът прекрати делото срещу хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви и го върна на прокуратурата. Освен това, измени мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в "домашен арест". За Маринела Арабаджиева бе разпоредено незабавно изпълнение. Ветко Арабаджиев ще изчака задържан решението на апелативния спецсъд.

Решението на спецсъда дойде след целодневно заседание, препирни и редица искания от защитата и прокуратурата.

В началото на съдебното заседание прокуратурата поиска отвод на съдебния състав по делото срещу Ветко, Маринела Арабаджиеви, сина им Вълчо и още петима с мотив възникнали съмнения за предубеденост. Те са подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари в продължение на 6 г., припомня в. "Монитор".

Като мотив за искането прокурорите по делото изтъкнаха, че до момента при 4 процедури съдът се е произнесъл за мерките за неотклонение на Ветко и Маринела Арабаджиеви без мотиви, което довело до опорочаване на съдебните актове, а и те впоследствие били отменени от апелативния спецсъд. Държавното обвинение обяви и че след като съдът разпоредил на 28 май т.г. незабавно освобождаване от ареста на Маринела, тъй като променил мярката ѝ в домашен арест, почти веднага решението било изпратено в ареста, а протестът на прокурорите и особеното искане за спиране на незабавното изпълнение на мярката не бил изпратен и така подсъдимата била освободена. Според прокурорите по делото те са били в ситуация на неравнопоставеност.

От своя страна, част от адвокатите на подсъдимите поискаха отвод на прокурорите по делото с мотиви, че не стартирали процедура за допълнително искане от Испания относно наказателното преследване на Ветко и че бавят започването на делото по същество. От прокуратурата контрираха, че Ветко Арабаджиев е предаден на българското правосъдие от Испания безусловно и няма проблем с обвинението му за данъчни престъпления.

След съвещание съдът отказа да се отведе с мотив, че липсват основания за съмнение за предубеденост или каквато и да е заинтересованост на когото и да е от съдебния състав. Обяснено бе, че съдебният състав има право да изложи своето виждане по въпроса за мерките за неотклонение и че той не счита да е проявил каквато и да е предубеденост и заинтересованост. А липсата на мотиви към съдебните актове, ако има такава, се решава от касационната инстанция. Частната жалба и протестът не спират изпълнение на съдебно определение, заяви още съдът.

Съдът отхвърли и искането за отвод на прокурорите по делото с мотив, че не са допуснали нарушения.

Последваха нови искания на адвокатите към съда – за цялостно прекратяване на делото и връщането му на прокуратурата, за да изясни обвинението, както и да промени мерките за неотклонение на Ветко и Маринела Арабаджиеви от постоянен арест в по-леки.

Арабаджиеви се включиха в съдебното заседание по скайп от столична болница.

Разследването срещу Арабаджиеви започна преди 2 г., но едва през март 2019 г. съпрузите бяха задържани в дома на Георги Семерджиев в Кабрера де Мар близо до Барселона и екстрадирани по-късно в България. КПКОНПИ наложи запори на имуществото им за над 300 млн.лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 chi

    41 19 Отговор
    Ей тия рушвети какво правят - чудеса, чудеса...
  • 3 илян

    8 60 Отговор
    cтoлицaтa e блoкирвaнa прoфecoр минeкoв caздaтeл нa крaгa кaпитaл и aгнeшки глaвички кaжeтe дo кoгa тaкa щe бaдe хoрaтa ce измoрихa нямa дa пoлучитe ocтaвкa кaжи нa coрoc иили путин или тaм кoитo ти дaвa пaрa

    Коментиран от #6, #12, #29

  • 4 РЪМПЕЗИ

    54 1 Отговор
    МИЛИ БОКО, НАМЕРИЛА СЪМ МЯСТО КОЕТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТКРИЕ...ЧАКАМ ТЕ С НЕТЪРПЕНИЕ...БОРИСЛАВА СЪМ..ДА НЕ ПОМИСЛИШ НЯКОЯ ДРУГА...ОБИЧАМ ТЕ...

    Коментиран от #31

  • 5 Мунчо

    17 8 Отговор
    Тези и другите в затвора
  • 6 123

    39 4 Отговор

    До коментар #3 от "илян":

    Пич, много си неграмотен. Даже името си не можеш да напишеш. Пий си биричката и не се занимавай с Путин. Какво образование имаш? 7 клас имаш ли?

    Коментиран от #18

  • 7 месара

    27 11 Отговор
    абе как така след като ги хванат всички се разболяват тежко , а преди това здрави , щастливи ......?!

    Коментиран от #14

  • 8 безпартиен

    33 2 Отговор
    Процесуални нарушения се правят в два случая:при незнание от страна на раследващите или умишлено с цел оставяне на отворена "врата" за обвиняемите!Поговорката,че прокурорът е най-добрия адвокат е вярна!!!!Сега реакцията на главният прокурор би трябвало да бъде оставка на наблюдаващия делото а умишлени или не допуснати процесуални нарушения.Но честно казано не вярвам нещо да се промени!След ден два нов гаф и стария сме го абравили

    Коментиран от #24

  • 9 Ах гиди гиди...

    16 3 Отговор
    Тоя ми дължи 225 лава от 1998год.
  • 10 Тука е така

    22 1 Отговор
    Всяко чудо за 3 дни.
  • 11 Сега ще помагат да остане

    8 4 Отговор
    на власт, този дето ги набута в ареста! Те затова и ги пускат! Вярвате ли че тия щяха да излязат, ако не са се сдобили с оалачите!
  • 12 Браво мечооо

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "илян":

    Няма как да се скриеш! Писането ти прави "БАМ"!
  • 13 Сделано в СССР

    25 1 Отговор
    На ръководни длъжности в България са прости и посредствени хора. Корупция има по целия свят, но нашите даже и не знаят как да крадат. Това е истинския проблем. Съветската прокуратура едно обвинение не може да изгради ...
  • 14 Анонимен

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "месара":

    Влез и ти в ареста да постоиш и ще разбереш ...който не е бил да не дрънка много
  • 15 Тони Мигусмикару

    6 2 Отговор
    Травестита обаче е супер Лидо!
  • 16 Джудже

    23 0 Отговор
    Някои май не си вършат работата, а само дават интервюта как се борят с престъпността! Започват шумни дела, които тихомълком отшумяват и в крайна сметка завършват с безшумни оправдателни присъди.
  • 17 1234

    15 0 Отговор
    Некадърни прокури в специализираната гешеФТУРА. Така ги бодбират като зайче-касички са.....
  • 18 проЗт

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Ако Илиянчо има 7 клас, то значи че образователната ни система е срината сериозно.
  • 19 Българина

    10 0 Отговор
    Тука има, тука нема.Политиката на ХУНТАТА.
  • 20 СМЪРТ

    12 0 Отговор
    нема съд, нема прокоратура само алчни мутри управлявани от тиквата !!!
  • 21 Браво на СЪДА

    11 1 Отговор
    Няма как да не призная - Уважение за българския съд , за който очевидно Правото и правовата държава имат някакво значение. За разлика от поръчковата, злобна и некадърна милиционерска Прокуратура, която колкото и приматна да е трябвва да разбере - Осъдете престъпниците , но по законите на правото, а не по поръчка на Мафията!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Манги

    5 1 Отговор
    Банев кога ще пуснат?
    Притеснявам се за имението му край Ница
  • 24 аз искам

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "безпартиен":

    Българският народ да спре да плаща ,обезщетенията отсъдени от Страсбург. На Гешев специално всичките му дела завършваха в Страсбург с осъдителна присъда на България. Да си плащат прокурорите.Като плати един ,два пъти ...и на третия ще си помисли дали да арестува някого посочен , и тогава да тръгва да търси дали изобщо този има извършени престъпления. Лесно е така; смачкай този,смачкай онзи и после българите плащаме...

    Коментиран от #30

  • 25 Неделко

    10 0 Отговор
    Мутрата от СИК ще ги пусне моментално ( Гешев ) след като си платят рекета ! Пътник е отвсякъде физически да , политически - не , защото никога не е бил политик , а обикновен крадец , започнал е с коли , после тютюна , наркотици и накрая всичко под ръка д пълни шепи ! Мислете българи и махнете бухалките от властта !
  • 26 А БОЙКО

    5 0 Отговор
    БЯГА ЛИ ВЕЧЕ ОТ "НАРОДНАТА ЛЮБОВ" И КЪДЕ Е РЕШИЛ ДА СЕ СКРИЕ?
    БЕГЛЕЦ ИЛИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ?
    ОТДАВНА МУ КРОЯТ ШАПКАТА, НАКРАЯ ПАДНА В КАПАНА !
  • 27 1234

    0 1 Отговор
    Радев каза, мафията вън и те изпълняват!
  • 28 Ние ги хващаме Те ги пускат

    2 0 Отговор
    В България Съдебната система е корумпирана и няма осъден мафиот Част от народа също е корумпиран и срещу заплащане защитава Олигарси те измамници
  • 29 макдоналдс тръмп

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "илян":

    дано пазиш равновесие,направи си едно добро - ОБЕСИ СЕ
  • 30 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "аз искам":

    Това да се поискат парите от виновните лица е работа на МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ!!!Кога и как зависи единствено и само от него!!!
  • 31 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "РЪМПЕЗИ":

    Ръмпези поздравил от методи чакаме те
  • 32 Грую

    0 0 Отговор
    Невинни значи? И тогава защо се криха толкоз време чак в Испания? Или може вече се стигнало до уточняване на размера на рушвета и бъчвата на държавните обвинители е започнала да се разсъхва?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове