12 Август, 2020 11:55 4 680 46

"Тренд": Енергията на протеста ще се излее към Слави и ДБ

  • протест-
  • демократична българия-
  • тренд

Политическата енергия на протеста ще се излее в определени посоки – най-вече към партията на Слави Трифонов и към "Демократична България", които са основните печеливши от протестните нагласи, смята Ганев

"Тренд": Енергията на протеста ще се излее към Слави и ДБ - 1
Снимка: БГНЕС

Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно. Не трябва да си представяме такова нещо. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" по БНР политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Следващото Народно събрание, когато и да се проведат избори за него, ще бъде различно, но няма да бъде революционно различно, подчерта той.

Политическата енергия на протеста ще се излее в определени посоки – най-вече към партията на Слави Трифонов и към "Демократична България", които са основните печеливши от протестните нагласи, смята Ганев.

"Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно – перспективата редовни избори е много лоша перспектива за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса.“

"Това, което предстои, мащабът на кризата ще е по-голям от този, който беше 2008-2009 година, по-голям от Голямата депресия."

Сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността, коментира Ганев.

Оставката не означава непременно предсрочни избори. Те не се задължителни, ако премиерът подаде оставка, уточни политологът. "Той е в оставка на полусъединител. Днес може да вижда ситуацията по-добре като оставка, а утре – по по-различен начин.“

Заканата на протестиращите да блокират не кръстовища, а институции според Ганев е "пореден опит да се запази пулса, жизнеността на протеста, да се покаже нещо различно, за да може да се запази интересът към този протест“.

Лидерите на протеста се опасяват да не се получи това от 2013 година – от масово и мащабно, събитието постепенно да се превърне във фоново, изтъкна Димитър Ганев пред "Хоризонт".

"Едни хора всеки ден в 7-8 часа излизат на жълтите павета и се разхождат в някакъв арт пърформанс. Това беше проблемът на протеста през 2013 година. Идеята в момента е да дават някакъв тласък, да правят нещо различно, да изненадват, ако щете, да създават новина около този протест.“

Твърдият електорат на Борисов не разбира ценностните искания на жълтите павета днес и оказва натиск върху премиера – "няма да се даваме на Радев и на джендърите“, посочи още Димитър Ганев.

Комуникационния талант на Борисов никой не го поставя под съмнение, каза още Димитър Ганев по повод критиките към изявленията на министър-председателя напоследък, в които той загатва неопределено за свои предстоящи решения. "Голяма част от хората чувстват представителство чрез този човек. Не чрез ГЕРБ, а чрез него“, смята Ганев.

Димитър Ганев обърна внимание върху фактора липса на силна и отчетлива алтернатива на управлението, което е допринесло за дългото оставане на Бойко Борисов на власт. "Защото когато поставиш дилемата "Борисов или Корнелия Нинова“, изборът на много хора става лесен.“

Сега обаче според политолога няма да има директно дилема "той или той“, защото за разлика от 2013 г., когато битката е била ясна: "ГЕРБ или БСП“, този път "има много субекти, които имат жизненост в себе си“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    27 2 Отговор
    Ааа тая агенция с оная запъхтяната Славкова...Те тия който им кихне най-яко него хвалят.Поне така беше...
  • 2 а след мъглата, пак мъгла

    18 2 Отговор
    Горките хора.
  • 3 .........

    37 31 Отговор
    Напротив. Никой няма да гласува за Слави и за оная невестулка Христо. Тези двамата имат рейтинг само в факти където се подвизават.

    Коментиран от #7

  • 4 да де

    24 0 Отговор
    Лизачите от "Тренд" започнаха да обръщат палачинката търсят си друга хранилка.
  • 5 Hitman

    23 21 Отговор
    Слави играеше кючек на жоро Илиев, а Христо Иванов играе по свирката на Маджо. Тук битката е вис - сик.
  • 6 гост

    11 3 Отговор
    Майкоо..
  • 7 Май се бъркаш

    17 15 Отговор

    До коментар #3 от ".........":

    За тях няма да гласуват само ГЕРБ-ерските , БСП-арските и ДПС-арските мишки нали се сещаш?Явно и ти си една от тях

    Коментиран от #11, #37

  • 8 ммм

    20 10 Отговор
    За какъв "комуникационен талант" пише тоя от тренда? След всяко словоблудство на ББ народът изпада в потрес и отвращение. Или записите са "комуникационен талант"? Тия от от тренда на коя планета живеят?
  • 9 3,14К

    11 7 Отговор
    Борисов или Нинова? Кажи Ганев,ти кой подкрепяш с аргументи.Борисов бил комуникативен! Е всички го чухме,а само ти не си.Плямпане по инерция.
  • 10 ДобревА

    15 2 Отговор
    Който гласува за бсп пак ще гласува. Който гласува за герб пак ще гласува. И. Т. Н
  • 11 определено си се объркал

    22 12 Отговор

    До коментар #7 от "Май се бъркаш":

    Славуца,водещият на „Студио Хъ” и др. са си същите простаци като сегашните.Именно те са виновни за тоталното опростачване на нацията.От трън та на глог е казал българският народ.

    Коментиран от #13

  • 12 габровец от варна

    16 8 Отговор
    Бойковизма си отиваа...Е те тия бяха най-върлите фенове на тиквата.Прескачаха се да му дават победи и проценти успех по изборно време.

    Коментиран от #23

  • 13 ГЕРБ КРАДЕ ВИНАГИ

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "определено си се объркал":

    няма как да са едни и същи , след като едните от герб крадът безбожно , а другите показват КАК крадът , но Гешев спи......

    Коментиран от #39

  • 14 Псевдоним

    14 2 Отговор
    За съжаление наистина ще е трудно да се насочи енергията на протестите в благоприятна посока. Ясно е, че "старите муцуни" ГЕРБ, БСП и ДПС не са добър избор. Слави ми се струва незрял за политика, а колкото до Христо Иванов - изглежда обигран и интелигентен, но ми се струва склонен на политически поръчки. Има и по-малки партии, сега е времето човек да попрочете партийни програми, ако има такива - да се види кой какво предлага и да се насочи човек към правилните хора.
  • 15 аман от льохмани

    13 4 Отговор
    Копайте,копайте...още не сме стигнали дъното.Не ви стига една мутра с ровалено сеейство 11 години а ви управлява,ся ша ми гласувате за простаци,алкохолици,провалени семейно...А Славуца семейство не може да създаде,вий държава да управлява ще му дадете,божкеееее....

    Коментиран от #22

  • 16 Гост

    7 0 Отговор
    Аз па си помислих, че към баце ще се излее. Хахахххаха😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 17 Алфа Ромео

    11 7 Отговор
    Слави кат го гледах как фъфли и мънка като беше Борисов на гости и направо се отчаях, няма качества на политичиски лидер, докато Иванов му каза директно че го е страх от Доган. Не знам, за кого ще се гласува, сложна работа...
  • 18 Аве Адолф Хайллллл

    10 1 Отговор
    Енергията ще се "излее" към този ,който плати най добре на социолозите .......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха

    8 0 Отговор
    Доста неинтелигентен подбор на думи, “...енергията ...ще се ИЗЛЕЕ към...” трябва да се разбира като нещо положително. Всъщност как се става “политолог”?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Варненец от габрово

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "габровец от варна":

    До сега все нинова печели избори нека и и борисов един път да победи явно протеста помага на борисов защото е против гражданите «затягат се редиците на герб»това е краината цел
  • 24 месара

    12 3 Отговор
    само си представете селския прът славчо в парламента ,..... голям смях !

    Коментиран от #26

  • 25 Борис

    10 13 Отговор
    Трябва всички българи да гласуват за слави и ще е най добре да може герб и бсп дпс да имат по малко депутати в парламента и нищо да не зависи от тях това е единствения ход на българите да се отърват от мутрите във власта и от корупцията това е истината

    Коментиран от #32

  • 26 Ха ха

    10 8 Отговор

    До коментар #24 от "месара":

    Прав си, друго си е като видиш потомствения аристократ Бойко Методиев със запретнатите ръкави, каква изтънченост лъха от него, какъв финес, какви маниери, а как интелигентно, как мъдро говори, мечтая сина ми да стане като него като порасне. А как псува, гордея с него!
  • 27 А бе

    1 3 Отговор
    Ще се излее, разбира се! После леко, леко... В канала!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ако това е Новата

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Борис":

    Компилация- назваваща се " Коалиция" - мерси! Кой установи по безспорен начин,че учиндолеца ще бъде фактор? Нормално мислещите никога няма да пуснат бюлетин за него.Да прави чалга- шоу,което от години прелива от елементарни,преливащи от пошлост скечове,не означава ,че разполага с ресурс от можещи и знаещи хора във всички сфери на управлението.И той ще ги събира от кол и въже,световно неизвестни,ако българската глупотевина го подкрепи.Другия- браадатия иванчов( хитрец е,и нея обръсна), нали е адвокатин,хитро използва атаката в Росенец.И лежи на тази вълна.Доверие нямам на човек,чиито баща- Любо иванов,е бил заклет комунист- един от най важните фактори при бай Тошо! Ръководител на" Заводпроект". Де факто,всички бъдещи мегастроежи в държавата са били в негови ръце! На подобна длъжност,се слагаха най верните и надъхани комунисти.И то- от висшия Апарат на ЦК на БКП..Синчето също не е минало без " протекции" в приема за ЮФ във Софииския. Тези двамата,ако образуват някоя Коалиция,подкрепени от поредна патерица,ще има да се пулим ужасени,още напролет!...."Гласувала гората масово за брадвата,защото дръжката и,била дървена!
  • 33 Дълбоко Виждащ

    5 5 Отговор
    Ще прелее към партията на -Има такъв народ и според мен ще имат Мнозинство!Колкото до казионните партии-Ще има рев и скърцане със зъби,,,,
  • 34 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    МНОГО СТРАННО ---ТЕЗИ ,КОИТО НАЙ-МНОГО ЩЕ ЗАГУБЯТ ОТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ -НАТИСКАТ ЛИ -НАТИСКАТ ЗА НЕГО !?!?!?
  • 35 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 1 Отговор
    Реформаторите ( Р.Кънев, Хр.Иванов и джобният Генерал) вече легитимираха Мутрите през 2014г. !!!!!!!!!! Ще се научат ли българите да ЧЕТАТ ИСТОРИЯ И ПРОГРАМИ ???????
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ами и аз няма да гласувам за тях

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Май се бъркаш":

    Щото освен тези дето си изброил, че няма да гласуват за Чалгата и Пинокио, си забравил да кажеш кои ще гласуват за тях а именно останалата част от "матряла" (т.е по-изостаналата и прозда част от населението) към която и ТИ очевидно принадлежиш...
  • 38 Питанка

    1 0 Отговор
    Колко "тежи" мнението на форумен трол ? Специалист по какво е той ?
  • 39 Мдаааа

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ КРАДЕ ВИНАГИ":

    Но иначе си съгласен ,че опростачват нацията. Нали така!!?
  • 40 666

    1 1 Отговор
    Бих гласувал и за самия дявол, стига ГЕРБ никога повече да не са на власт. Няма по-вредна партия
  • 41 Хаха

    2 0 Отговор
    Да питам. Що на последните избори малко хора гласуваха?
    Приедни нови избирателнота активност ще е същата.
    Е що ревете не рабирам. Или по стар български обичай нас ни мързи чакаме някой нещо да свърши което наша работа.
  • 42 Анонимен

    1 0 Отговор
    Защо хората са толкова заслепени от манипулациите на ДБ и смелчагата им? Тая храброст му е продиктувана, не е самоинициатива! Моля ви, трезво мислене!
  • 43 Павката

    1 0 Отговор
    Ужааас, Слави и Христо Иванов печеливши от протестите, точно тези ли ще ни управляват??? Нищо хубаво не ни очаква с тези пионки на мафията във властта
  • 44 Токин

    3 0 Отговор
    Всяка подкрепа за ДБ реално е подкрепа за олигарси като Маджо и Прокопиев, които седят зад тази партия... А за Слави - щом народа иска куц клоун да го управлява, нека си го избере... то след пожарникар явно всеки може...
  • 45 Димитър

    2 0 Отговор
    Демократична България освен да се мотаят по улиците, друго не знаят, нямат си и идея как се управлява държава, те и община не могат по принцип.
  • 46 Смея се

    1 0 Отговор
    Не ставайте смешни! Палячовци като Слави Трифонов и Христо Иванов не стават изобщо са управници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове