14 Август, 2020 13:37 2 577 32

Доц. Шиваров за руската ваксина: Там не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

  • руска ваксина-
  • доц. велизар шиваров

Доц. Шиваров допълни още, че разработването на ваксина в САЩ е в трета фаза

Доц. Шиваров за руската ваксина: Там не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС - 1

Ваксината срещу коронавирус, която регистрира Русия, е малко вероятно да бъде използвана у нас за момента. Коментарът е на имунолога доц. Велизар Шиваров.

В Сутрешния блок на БНТ той обясни, че България и останалите страни от Европа, както и Съединените щати имат утвърдени международни стандарти при регистрацията на медицински продукти, а процесите на клинични изпитания са строго регулирани.

"Тези регулации не важат за Русия. Тя може да има право да си регистрира по съответните си закони нейните продукти. Една уважаваща себе си държава би трябвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Ако руската страна иска да публикува и регистрира част от данните за тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия. Има регистрирано само едно- две проучвания с 18 пациента, което не би могло да доведе до публикуване на такова проучване в международно признато списание", обясни имунологът.

Доц. Шиваров допълни още, че разработването на ваксина в САЩ е в трета фаза.

Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19, каза още доц. д-р Велизар Шиваров. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Този механизъм служи за обосновка на много клинични проучвания по света на различни щамове на БЦЖ бактерия.

От медицинска гледна точна два са основните фактори, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините, каза д-р Шиваров в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.

"Рано е за допълнителен витамин D. Нека се наслаждаваме на слънчевите лъчи максимално дълго. Поне до края на октомври ще има достатъчно слънцегреене", препоръча той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxa

    29 0 Отговор
    Ами нормално...там няма и поскъпване на хапче от $13.50 до $750 за една нощ все пак.
  • 2 ПЕНКО

    46 2 Отговор
    КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ВИРУСЪТ ВЪРШЕЕ -ТОЛКОВА ПО-ГОЛЕМИ ЩЕ СА ПЕЧАЛБИТЕ НА ФАРМАЦЕВТЧНИТЕ ГАДОВЕ - ЗА РУСИЯ ТОВА НЕ Е ПРИОРИТЕТ ,НО ЗА САЩ Е !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 3 Ломонос

    44 3 Отговор
    Русия, за разлика от САЩ има вековни традиции в науката, включително и вирусология и имунология.

    Коментиран от #25

  • 4 11444

    29 4 Отговор
    Какви регулации бе? Там важи само един закон-Закона на парите.

    Коментиран от #20, #22

  • 5 ПЕНКО

    20 1 Отговор
    ТА ЗАЩО В САЩ НЕ ИЗМИРАТ БОГАТАШИТЕ ????????
  • 6 Прасчо Йорданов

    3 34 Отговор
    По добре умрял с гордо изправена глава отколкото жив с руска ваксина.

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кой68

    23 0 Отговор
    Започва ожесточена война между фармацевтичните компании за пазара и производството на ваксина....Този да не ми говори за регулации.
  • 9 Pesho

    18 0 Отговор
    Абе аланколуу, вземи първо се ограмоти, пък после се изказвай...
  • 10 Госあ

    27 1 Отговор
    Аха, затова евроатлатиците одобриха за нула време експерименталния ремдесивир, който никога не е бил в мрежата за разлика от Футан/Фойпан, Хлороквин и Фавипиравир.

    Коментиран от #11

  • 11 qwe

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Да ама струва $500, а не някакви стотинки нали?
    хахахаха

    Коментиран от #13

  • 12 Академик

    30 0 Отговор
    Знаем ги тези "строги" регулации, най-важната регулация е ваксината да не е руска!
  • 13 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "qwe":

    2800$ на курс. Венозно.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 14 Госあ

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    п.п. Китай и Русия ше ги оправят. Иначе лошо за човечеството и планетата.
  • 15 2020

    28 0 Отговор
    Кой е Шиваров?От къде се появи изведнъж?Ние вярваме на Русия и руските учени и лекари.Ще използваме руската ваксина.Именно тя е безопасна.Завист и пак завист.Има ваксина .Руска е. Това е достатъчно.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 qwe

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    OK, не е за целия курс.

    ($520 per vial)
  • 18 соросоидни кърлежи

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Прасчо Йорданов":

    този дуцент какви ли ги ръси..платени репортажи, а като излезе американска ваксина ще каже алилуя, дори и със странични ефекти..пфу педе-ас..
  • 19 Хахахаха

    8 6 Отговор
    Ще мрем, ама на Москва нема да вярваме
  • 20 КАШКАВАЛА ША ГО ЗЕМЕШ ЛИ КАШКАВАЛА

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "11444":

    то пък щот закона за парите другаде не важи......аре бегай......
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Казуар

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "11444":

    Я ходи в Русия да видиш дали не важи закона на парите. Там за много кратко време се нароиха милиардери и всякакви богаташи парвенюта.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гларус

    10 0 Отговор
    В България е пълно с Професори, Доценти, Тикви и тем подобни, само дето науката ни е останала 50г на зад в времето. Пари има само за магистрали!
  • 25 Руска Шарлатания

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ломонос":

    Аз съм се лекувал с имунологичен руски препарат на надути цени. Резултатът беше нулев. Така че 'вековните руски традиции' вече не са това което бяха през социализма, а се свеждат до най обикновено шарлатанство. И сегашната им неизследвана "ваксина" попада в тази категория. Айде да видим как всички ще се ваксинират и какъв ще е ефекта. Всяка експериментална ваксина произвежда антитела защото така са построени, но малко са тези които наистина предпазват от вирус.
  • 26 еш па тоа

    8 0 Отговор
    В Русия и ОНД още ползват български лекарства,на които Българската агенция по лекарствата не поднови лицензите под натиска на западните фармацевтични компаний .Пример -един сулфагванидин 3.5лв за 20 таблетки ,срещу лопедиум,имодиум,стоперан...-7лв за 10таблетки...Аналгин хинин ,пирамидон и др.
  • 27 Сандо

    3 0 Отговор
    Доцента,ако намери малко свободно време,може дори и в интернет да намери материали за пораженията нанесени от минали строгите изисквания лекарства и ваксини.Може и да знае нещичко и защо в България някои лекари дават ей така,от добра воля безплатни лекарства на пациентите си,като ги карат да водят дневник на някои показатели и след определен срок да докладват.И още много неща може да научи доцента,само да има желание,а може и да знае и да си мълчи,защото добре заплатения бизнес трябва да се развива.
  • 28 факт

    4 0 Отговор
    НАД 1000 МИЛИАРДА ПЕЧЕЛИ КОМПАНИЯТА ПРОДАЛА ВАКСИНАТА НА ЕВРОПА, ЗА ГОДИНА
  • 29 Батко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНКО":

    Е, имало вече 1 милиард поръчани ваксини. Това си е има - няма едни 20 милярда долара приход.(ако струва 20 долара парчето) Май е зяради това бързането. Все пак ще се изкефя много, ако руската ваксина е ок и се объркат плановете на някои лекарствени корпорации.

    Коментиран от #30

  • 30 еми как

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Батко":

    Едва ли, те Китайците не смеят да се изхвърлят все пак трябва да работи да е доказана по западните стандарти ако искат да продават
    Иначе лошо няма даже е похвално за Руснаците но нека първо се види колко работи преди да ръкопляскаме, трябва да сме обективни а не пристрастни
  • 31 гост

    0 0 Отговор
    Да не забравяме кой е помогнал на българите да се освободят от турците, не са ЕС и САЩ. Повечето техники и инфраструктура са строени по съветска технология и държат и до днес. В САЩ всичко е лицемерна политика, на пук на надеждите за свободен пазар, страна на възможностите и др. Точно от тази свобода едно легло в Калифорния струва 800долара, стая 2х.долара, а къща 5х.долара, месечно за наем. Там, при възможностите, като не ти изнася отиваш в Аляска, там нямаш възможности, но нямаш и такива разходи, като при нас един вид, просто съществуваш.
  • 32 тирбушон

    0 0 Отговор
    мисли за болните хора бе нещастнико, а не на кой политик слугински гръб да превиваш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове