Last news in Fakti

17 Август, 2020 08:20 3 336 36

Петър Берон: Много малко неща са за промяна в Конституцията

  • петър берон-
  • конституция-
  • внс

В нея повечето неща са съвсем приемливи, смята той

Петър Берон: Много малко неща са за промяна в Конституцията - 1
Кадър бТВ

„Това, което ще се направи – Велико народно събрание, би трябвало да бъде последното и както много хора смятат – да се премахне от Конституцията тази част, която се отнася до ВНС, тъй като с голямо мнозинство могат да се решават въпросите и от обикновено“.

Това коментира в „Тази сутрин“ по бТВ д-р Петър Берон, депутат в последното проведено Велико народно събрание. Според него много малко неща са за промяна в Конституцията, дори и главата, която касае съдебната власт.

„В нея повечето неща са съвсем приемливи. Ако трябва да се промени нещо, то може да се направи наистина от ВНС“, коментира Берон.

Според него броят на депутатите може да се намали малко – около 200, но не да бъдат чак 120.

Ако се тръгне към нова Конституция, тя ще е петата поред в историята на страната ни. Първа е Търновската конституция от 1879 г., с която ставаме парламентарна монархия - първо княжество, а после Царство България.

Следват двете социалистически конституции, приети през 1947 и 1971 г. С тях се въвежда и утвърждава водещата роля на БКП и се създава Държавен съвет.

След демократичните промените през 1989 г. се приема и Конституцията от 1991 г. Тя превръща България в демократична парламентарна република, но и често е критикувана заради недостатъци в глава "Съдебна власт". От тогава до днес е редактирана шест пъти - четири от тях точно в областта на правосъдието.

Седмото Велико народно събрание, избрано през 1990 г., работи точно една година над Конституцията и то в условията на исторически протести - кулминацията е Палежът на партийния дом. За да се приеме нова, пета поред Конституция, ще се наложи свикването на Осмо Велико народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мицотакис

    12 13 Отговор
    120 депутати може да затвърди мафията!

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Член 1

    33 5 Отговор
    Ръководната роля на ГЕРБ е неотменима и България се преименува на Тиквостан.
  • 5 КОТарАК

    20 5 Отговор
    абе....ама явно наистина сме толкоз тъп народ че се говори , дава трибуна и хората вярват на глупостите подхвърлени от един компрометиран до нта степен политик за ВНС! то тва е все едно да хванеш крадец с убийствени доказателства срещу него , и вместо веднага да го разледваш и окошариш , да му повярваш за някакви промени и да му играеш по свирката
  • 6 Грейс

    16 5 Отговор
    Как и по колко се плаща на тези "велики" изкопаеми, които налазват телевизиите и кои са тези, които ги канят? Това са хората, които сътвори ха това чудовище, а сега отново съвети дават! Аман от такива и от тези които ги канят.

    Коментиран от #14

  • 7 Трябва лустрация

    16 5 Отговор
    Тоя Барон, не беше ли доносник? До кога ще се вадят скелети от гардероба?
  • 8 120

    17 4 Отговор
    И 120 хрантутници са много за най-бедната държава в Европа и най-бързо изчезващата в Света. Зад всеки депутат има разходи за охрана заплати, участват в комисии, а посещават парламент два пъти в годината, пък и нямат хора с политическо образование в ГЕРБ , тоест са некадърни за длъжността политик.
  • 9 Тази Конституция

    15 2 Отговор
    Кога е писана? 1990 година. Да не си помислите, че изведнъж всички депутати тогава са се събудили демократи? Писана е от комунисти, за трети път. Вижте само тази точка - 160 депутати са нужни за свикване на ВНС. Това никога не може да се случи.

    Коментиран от #16

  • 10 дс ница

    15 1 Отговор
    И агент Бончо цъфна. В тази кочина читави хора няма ли? Само агенти на дс обикалят студиата, като настинали коне. Защо не поканят хора, като Янко Николов Янков-Вельовски.
  • 11 Мунчо

    19 2 Отговор
    Заради такива пишман демократи като агент Бончо, СДС се стопи от над 3млн гласували за него, до днешната жалка картинка - няколко стотина подлоги на Тулупа
  • 12 пройчо

    13 0 Отговор
    Кацнал бръмбар на трънка...па започнал да дрънка...иххххху...
  • 13 Всички

    12 1 Отговор
    доказали некадърността си , изпълзяха като за сбогом !
  • 14 елементарно

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Грейс":

    Каквито им студиата, такива им и "гостите"!

    Коментиран от #21

  • 15 Патриот интернационалсоциалист

    8 8 Отговор
    Бойко е във властта почти 20 години. Ходеше облечен като Ал Капоне и до ден днешен чупи стойки като Марлон Брандо в "Кръстникът", величае когато му е удобно правешкия каскет и се подиграва на европейските премиери. Къде бяха през тези 20 години отровното трио, Христо Иванов и другите? Някои от тях дори "работеха" с него. След Коледа изборите чукат на вратата. Защо е това бързане? ГЕРБ избори досега не са организирали. Едно от условията на чикиБОЕЦ и миризливото трио трябва да бъде ГЕРБ да не участва в изборите, да не стане фал. Не се заблуждавайте уважаеми сънародници(да пази Бог), всички тези по барикадите и комуните бързат за някъде. Те не гледат дългосрочния план, да организират нов проект и да вземат гласове от ГЕРБ и БСП. Те бързат в полза на някой, лична полза. Революцията никъде не е довела до нищо добро. Не съм за ГЕРБ, не съм членувал, гласувал или симпатизирал на нито един от филиалите на БКП от 1990 г. насам. Разграничете се от тези лъжепророци. Ще съжалявате после, че сте си дали труда и енергията за тези търгаши на фалшиви стоки на дребно.

    Коментиран от #22

  • 16 Актуална Антена

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тази Конституция":

    При сегашния парламент е възможно да се съберат 160 гласа, ако Бою плати на Доган и Волен. То целта на Бою е да одтърве кожата. Като свика Бою ВНС по кои закони че го съдим? По старите или по тези де още не ги е измислил?
  • 17 ДА СМЕНИМ МЕДИИТЕ

    8 1 Отговор
    протеста иска НОВИ ХОРА НОВИ НО НЕКОРУМПИРАНИ И ВИСОКО ОБРАЗОВАНИ НЕ КАТО ТИКВАТА ПРЕСТЪПНА -- ТЕЗИ КОИТО ПАК НАБЛЮДАВАМЕ ПО МЕДИИТЕ СА СТАРИ БОКЛУЦИ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КАСАПИНА

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мицотакис":

    Никой не се интересува от хората след като бъде избран,така че и 120 са много.
  • 20 Питанка

    4 1 Отговор
    Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България? Могат ли агенти на ДС (филиал на КГБ) от управляващи и опозиция да бъдат независими от създателите си , от чекистите ? Единственият път за България е на Запад без Радев, Борисов, Гешев, Доган, разни мутро-патриоти (мутриоти) , бесепета, десеета, копейки, веждита, черепи, и без всичко подчиняващо ни на Русия и символизиращо Русия.
  • 21 чичо

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "елементарно":

    И тя каква стана,признавате,че Борисов е прав за тулупите и мисирките.Както се казва-по-добре късно,отколкото по-късно.Сега остана да разберете,че Радев не е нищо повече от престъпник,който ни докарва национална катастрофа,ама да не много късно.

    Коментиран от #24

  • 22 не се коси

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот интернационалсоциалист":

    Масата не иска истината, тя иска да чува само, каквото иска да чуе, тя харесва лицемерите. За това сме стигнали до тук с лицемерите.
  • 23 Ха ха

    3 1 Отговор
    Сегашната конституция е писана от олигофрени. Например, не е ясно дали при свикване на ВНС сегашните тулупи ще продължат да управляват като правителство в оставка или ВНС назначава ново правителство съгласно Чл.162(2). Ако някой цъкне минус, моля да ме ограмоти като отбележи съответният член, от който е кристално ясно какво се случва. Нека новата конституция да е по добре изпипана, нещо което е трудно да се очаква от титаните на мисълта Баце и Барни Ръбъла
  • 24 Грейс

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "чичо":

    Глупости на търкалета. Всички тулупи са в Герб и патериците му, а мисирки те отдавна са купени затова и джурналистиката е такава.

    Коментиран от #29

  • 25 Симеонов, Джанбазки на бунището на

    2 0 Отговор
    Историята! Две недоразумения на Природата влезли Случайно в Парламент и Политика!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Може да са малко, но са съществени

    0 0 Отговор
    Щом толкова години едни и същи и техните олигархични структури
  • 28 бушприт

    0 0 Отговор
    Вчера даваха филмче за едно селце в Родопите,където живеят 5/пет/човека! Там,където времето е спряло.
  • 29 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Грейс":

    Търкалета ли?Сякаш чувам внука си.
  • 30 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СПЕЦИАЛИСТ В СВОЯТА ОБЛАСТ И ТАПАНАР ВЪВ СЯКА ДРУГА ЩЕ ЗАЯВЯВА НА ЕДИН НАРОД ,ЧЕ ТОВА ЩЕ МУ Е ПОСЛЕДНОТО ВНС !?!?!?
  • 31 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СПЕЦИАЛИСТ В СВОЯТА ОБЛАСТ И ТАП АНАР ВЪВ СЯКА ДРУГА ЩЕ ЗАЯВЯВА НА ЕДИН НАРОД ,ЧЕ ТОВА ЩЕ МУ Е ПОСЛЕДНОТО ВНС !?!?!?
  • 32 Пеперуда

    1 0 Отговор
    И Бончо изпълзя - ти да видиш!?
  • 33 Лиана Панделиева

    1 0 Отговор
    Бибероне,кога времето ще е наше.само излъгахте хората.и ти шестак излезе
  • 34 Альоша

    0 0 Отговор
    Тази коституция е за други хора! Та е пълен провал, доказан 100% с факти и математика!!! Доста ниският капацитет на интелект в написалитея хора прозира твърде ясно , или ако пък не , то тогава ще да е, с криминално користна цел! За туй дори не може дори да си доближи до Търновската ! Явно хората тогава не са били толкова и масово като днешният изскуственно селектиран ниско-качественн човешки матерял.
  • 35 Shopa

    0 0 Отговор
    Тази коституция е за други хора! Та е пълен провал, доказан 100% с факти и математика!!! Доста ниският капацитет на интелект в написалитея хора прозира твърде ясно , или ако пък не , то тогава ще да е, с криминално користна цел! За туй дори не може дори да се доближи до Търновската ! Явно хората тогава не са били толкова и масово , като днешният изскуственно селектиран ниско-качествен човешки, матерял !!! Да правилно Альошка ))) Има там едни Вевициянски търговци в Истамбул действат тук с комитети и прочие - навлезлиса , чрез келтурата и образованието и какво ли още не... , -твърде на дълбоко в унищожението ни !Факт. А тоя Берон е пълен Палячо ! За некви дребни жълтици от тях... -пък н не знае кви ги върши горкия ! Твърде и ПРОСТ.! ФАкТ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове