Last news in Fakti

19 Септември, 2020 19:15 3 488 34

Хора, които не са чели Конституцията, я критикуват

  • петър берон-
  • конституция-
  • промени

Петър Берон коментира предложенията

Хора, които не са чели Конституцията, я критикуват - 1
Снимка: БГНЕС

На фона на дебатите за създаването на нова Конституция д-р Петър Берон определи Основния закон на страната като "съвсем не лош". Според него критиките към Конституцията от 1991 година са на хора, които никога не са я чели, съобщи Bulgaria on Air.

На 10 юли 1990 година 7-то Велико народно събрание започва работа. В продължение на 15 месеца депутатите предлагат, пишат и спорят по текстовете от новата Конституция. Постепенно оформят правилата на новото време.

Ние бяхме написали в Конституцията, че България ще бъде социална държава, което означава, че няма да оставиш пенсионерите да се ровят в кофите за боклук. Социалната държава за съжаление е зачеркната и все по-малко говорят за социална държава. Вие виждате, че протестите са ежедневни. И то протестират всички – и тези които получават и малко, и тези, които получават и сравнително добри заплати“, коментира депутатът от 7-ото Велико народно събрание Румен Воденичаров.

"Основната глава за правата и свободите на хората беше заимствана от Европейската харта за правата на човека – едно към едно почти. И аз съм от тези, които смятат, че тази Конституция съвсем не е лоша. Всичките критики към Конституцията са направени от хора, които никога не са я виждали, не са я чели. Иначе, ако седнеш да я четеш параграф по параграф, член по член съвсем друго впечатление се оставя“, обясни председателят на ПГ на СДС в 7-ото Велико народно събрание д-р Петър Берон.

Различните представи за бъдещето на България са причина за първите разриви в редиците на СДС. Тогавашният говорител на опозицията Румен Воденичаров им казва, че при ширещата се безсмислена конфронтация, не може да остане в синята парламентарна група. И сяда в редиците на независимите депутати. През декември 1990 г. доктор Петър Берон е свален от поста председател на Съюза на демократичните сили. Това става по искане на Петко Симеонов, а причината е изтекла информация, че лидерът им е сътрудничил на Държавна сигурност. Няколко месеца по-късно Берон напуска СДС, а през лятото на 1991 г. си тръгва и Петко Симеонов.

"Аз не съм напуснал доброволно СДС, аз съм изгонен от СДС. Защото подписах Конституцията. Аз подписах Конституцията!“, каза Петко Симеонов.

По-голямата част от депутатите от парламентарната група на СДС слагат подписите си под нея. Писането на основен закон не е лесна работа, а спазването на заложените норми обаче е още по-трудно. Професор Драгомир Драганов, острието на БСП във Великото народно събрание, приживе казваше, че ако ще се променя Конституцията, трябва да се свика съвет на седемте мъдреци.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    17 18 Отговор
    И тоя е бил информатор на ДС...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Врачка

    20 4 Отговор
    Евала,Бероне.А сега,”Кажи си приказката”.
  • 4 Магарешки

    35 3 Отговор
    И аз не съм я чел , ама подписах.Не ми се ходи при бай Ставри.
  • 5 Така е

    27 4 Отговор
    Бойко със сигурност не е чел конституцията. Поне да беше минал курсове за етик и да знае как да се държи с лидерите на другите държави, а не да козирува неадекватно.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Може да не е лоша конституцията, но

    14 10 Отговор
    Оставя вратички и 30г се възобновява едно и също, независимо кой е на власт, ако ви харесва така да продължава
  • 8 Те искат

    24 5 Отговор
    в преработената конституция да има само два закона. Първи: Кой крал, крал, да не му се търси отговорност. И втори: На некадърни калинки им се полага да крадат безнаказано.

    Коментиран от #12

  • 9 Винокурова

    17 2 Отговор
    Най-накрая да си признаят СДС как е*аха майката на българския народ. Социална държава - социални помощи, социален бизнес и прочее. Абе олигофренска работа. Правова Демократична Държава е нещо коренно различно

    Коментиран от #14

  • 10 Аз ......

    14 5 Отговор
    Абе смешлио,
    Що не копирахте конституцията на Щатите като се пишеш демократ/седесар/.Долен доносник на ДС. Поне малко срам да имаш.....
  • 11 Рап

    7 10 Отговор
    Когато конституцията беше приета от ВНС там мнозинство имаше от БСП. Това даде възможност да се заобикалят закони и затова няма никой наказан при тези крупни кражби,изобщо комунистите си я измислиха и тази конституция е добре за всички!

    Коментиран от #15

  • 12 Ооо...грешил, до сега беше така

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Те искат":

    Кой не иска промяна, тези които си гласуваха настоящата/имал е гладна стачка навремето/...приеха-частната собственост е неприкосновена....вместо-неприкосновена когато е придобита по законен начин...с гласовете на бсп, ето ви партията с най-много милионери, а уж партия на бедните..., нека нещата да са ясни
  • 13 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    Мисля, че Петър Берон е честен и почтен човек !!!
    Първото голямо нарушение на Конституцията извършиха Философа от Веселиново и Луканов, като узакониха ДПС. Това, че после там се намърдаха и такива юнаци като " човекът с корпулентното тяло"-това са част от игричките на А.Доган.
    Най-интересното бе, че политическите партии си измислиха т.н. Конституционен съд. Същият придаваше законна форма на всички нарушения на Конституцията. И сега мълчат ,като насрани, във връзка със старанията на шепа самозабравили се депутати да я променят тази Конституция, да свикват ВНС и прочие щуротии.Г-н Берон казва : "Конституцията никак не е лоша ! " Тя е просто добра! Хората , които създават законите никак не са добри по всички направления !! И...и я нарушават !
    И моето скромно мнение е: Дори Конституцията ни да е идеална, щом някой хора могат и имат арогантността да я нарушават ........файда йок !! Не е виновен Върховния закон на Републиката за безобразията на политическата каста. Последната си създаде закони,според,които политик ли е - вина не носи, още по-малко наказание някакво. Иначе персонално носят страшно много отговорност .....!!?
    Не може и не бива да се прекопира която и да е чужда Конституция !!
  • 14 Да сдс-удобна , създадена от комунистите

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Винокурова":

    по 2 основни начина видяха сметката на БГ, единият не отвориха досиетата и липса на лустрация, а другият приватизация-пладнешки обири
  • 15 Дааа

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рап":

    Настоящата създадена удобно да не може да се преследва по закон, неправомерно придобита собственост
  • 16 rock

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така е":

    Той"Винету" не я е изчел до края, Вие за Конституцията се съмнявате.!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хербарий да мълчи, че от такива като

    9 0 Отговор
    Него седесари-ченгета дс, тая държава я добутаха до тук, от политическа в икономическа власт си я преобразуваха комунистите благодарение на такива седесета
  • 19 Тоя още ли събира пеперуди,

    4 0 Отговор
    Ченге дс прави хербарии
  • 20 110 място свободно слово

    7 0 Отговор
    Достатъчно е мнението на проф. Герджиков! Ти, Бероне по-голям капацитет от него ли си? Много станахте на пустата амбразура. Добре ли заработвате?

    Коментиран от #27

  • 21 Магарешки

    5 1 Отговор
    Аз пък промяната на Конституцията не съм чел ама я подписах!
  • 22 БГ МАФИЯ В МС

    3 2 Отговор
    Този дълг по принцип не ни трябва. Държавата не е в лошо финансово състояние. Има голям фискален резерв, за тази година до август имаме бюджетен излишък и това е чудесно. И тук вече проблемът е какви са намеренията на управляващите, какво смятат да правят с тези милиарди до края на годината? - попита бившият министър на държавната администрация и бивш вицепремиер Николай Василев.
    "Най-важната информация липсва, ако изобщо някой я знае - за какво и кога ще бъдат харчени тези пари. Ще ви дам два варианта - позитивен и негативен:
    Позитивният вариант е парите изобщо да не се пипат. Те да стоят във фискалния резерв на сигурно място, ако ще години наред - бели пари за черни дни, защото както тази година ни изненада втората икономическа криза след Втората световна война заради пандемията, кой е казал, че догодина ще е по-добре?! Криза се задаваше и без пандемия. Повечето държави не са в много цветущо състояние.
    Политиците могат да спестят парите за всеки случай. Нека обществото да иска това. Няма нужда днес да бъдат изхарчени.
    Негативният сценарии е този, който според мен ще се случи. По целия свят в повечето държави в края на всяка бюджетна година, особено в края на всеки мандат, особено ако има протести и настроение, че може това да е последен мандат на някого, има изключително желание за харчене на пари в много посоки.
    А всъщност може да се инвестира в здравната и учебната система например. Има социално слаби деца, които нямат знанията и нямат кой да и
  • 23 Ццц

    4 1 Отговор
    Много по-лошо от това да я критикуваш без да си я чел е за я гласуваш без да си я чел като Магарешки
  • 24 помним

    4 1 Отговор
    Абсолютно прав е Берон. Това са хора, които наистина се бориха да има един добър основен закон България. Сега лесно се плюе и лае .
    А само като си помислим само какви прости и крадливи калинки са решили да пишат Конституция ми става лошо.
    Да сложат само един член 1 " ГЕРБ е ръководната партия в България и тя разпределя целия ресурс на държавата към чекмеджетата"
  • 25 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор
    Върна ме в онова време. Боже, какви умни хора имаше и от двете страни. И от СДС и от БСП. Хора доказали се в своята материя. Беше удоволствие да слушаш дебати от компетентни хора. А сега какво, калинка до калинка. Недиплили тапии без никакво покритие. Опростачване във всички сфери на живота ни.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 мижитурка

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "110 място свободно слово":

    Да много по -голям капацитет и много по достоен човек е от Герджиков.
    Особено при това, че Герджиков до преди месец беше пълен защитник на гербаджиите, а днес четох негови критика за действията на ГЕРБ за нова Конституция . Чиста палачинка, а не експерт. Явно е усетил че върви срещу течението и бързо се врътна.
  • 28 Този професор

    4 1 Отговор
    Сашо снегорина го направи смешен! Какво е общото, Бероне, между конституцията и бръмбарите?

    Коментиран от #32

  • 29 Мутри ни управляват

    4 1 Отговор
    Ако е ляво значи комунистическо въпреки, че няма комунизъм.
    Ако е дясно е Натовско.Това е мисленето на Оли!Берончо гони си пеперудите! Как ти викаха в ЕС? Ние помним ,че беше доносник на БКП.
  • 30 Мутри ни управляват

    2 1 Отговор
    Ако е ляво значи комунистическо въпреки, че няма комунизъм. Ако е дясно е Натовско.Това е мисленето на Оли!Берончо гони си пеперудите! Как ти викаха в ДС? Ние помним ,че беше доносник на БКП и ДС!
    22:16 19.09.2020
  • 31 WTF is Beron

    0 0 Отговор
    По думите на този, дето се пребоядиса във всички политически цветове излиза, че едно време не е чел Конституцията през 1991 г., преди да се подпише за одобрение във ВНС. Deja vu, сега същото прави Марешки за "новата" Конституция. Този Марешки си призна официално, че се е подписал намсикъде, без да чете проекта за нова Конституция. Само да има нещо там и да продължи безвремието на всяка цена...
  • 32 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Този професор":

    бойко борисов е общото. Калинка,която не е чела конституцията. Разбра ли са ?
  • 33 Marinov

    0 0 Отговор
    Бероне, Забравил си Приказката че НИКОГА НЕ е КЪСНО Човек да се ОРЕЗИЛИ а и май си почнал и да КуКуригаш! Осъзнай се бе Човек!
  • 34 Христо от Ерусалим

    0 0 Отговор
    Преди години в наш всекидневник прочетох интервю със член на БКП/БСП.В интервюто той описва срещата си Петър Младенов след като /възмутен/така описва себе си пита Младенов /тогава президент/защо са узаконили ДПС.Отговора на президента Бил следния,,В момента мюсюлманите са против БСП и подкрепятСДС.Отделяйки ги като партия откъсваме гласовете им от СДС.засега това е полезно за БСП,после ще видим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове