Last news in Fakti

21 Август, 2020 21:47 3 138 37

Родителите няма да избират дали децата им да учат дистанционно

  • родители-
  • онлайн обучение

Петицията „За провеждане на онлайн учебна година във време на пандемия" досега е събрала над 2 000 подписа

Родителите няма да избират дали децата им да учат дистанционно - 1
Снимка: БГНЕС

Засега родителите няма да имат правото да избират дали децата им да учат дистанционно. Това стана ясно след среща с министъра на образованието.  Дотук се стигна, след като родители се обединиха с искане сами да определят формата на обучение на детето си, след старта на новата учебна година, съобщи Нова тв.

Повод за недоволството на родителите е решението на просветното ведомство учебната година да започне присъствено за всички ученици. А дистанционното обучение да е вариант само за деца с хронични заболявания или в случай на коронавирус в класа.

Ива е от родителите, които държат детето ѝ да не се връща в класната стая наесен.

„Имаме рискови хора в моето семейство, включително и аз. И това е най-добрият вариант. След като сме взели това решение, значи сме наясно какво ни чака, че трябва да сме изцяло отдадени, трябва може би да напуснем работа, но сме готови на тези стъпки в името на здравето на децата”, заявява Ива Недялкова.

Петицията „За провеждане на онлайн учебна година във време на пандемия" досега е събрала над 2 000 подписа.

На срещата присъстваха и родители от другия лагер - тези, които държат децата да се върнат в класните стаи от септември. Техните опасения са, че онлайн децата не могат да усвоят качествено материала.

„Учениците традиционно не обичат да ходят много на училище и с дистанционното обучение има възможности за злоупотреба. Никой не може да даде гаранция, че едно дете ще стои пред компютъра през учебните часове”, смята Михаела Божанкова.

От просветното министерство посочват, че основен проблем онлайн уроците да са по избор на родителя е липсата на достатъчно учители, които да поемат учениците и в двете форми на обучение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойка

    16 40 Отговор
    Аз също подкрепям подписката!

    Коментиран от #3

  • 2 Само Бойко

    10 20 Отговор
    Ще избира как да учат децата. Все пак Бойко може да им ги отнеме. Затова че родителите да хленчат че децата са техни и те трябва да решават какво е по добре за детето. Имаме си лидер Бойко Борисов. Той каквото каже трябва родителите да се подчиняват. Иначе глоба и отнемане на детето.

    Коментиран от #14

  • 3 Covid

    56 10 Отговор

    До коментар #1 от "Бойка":

    Жалко е как за толкова кратко време, едни смешни кукловоди успяха да ви промият така мозъците, с тази настинка. Докато вие вярвате в таласъми, те умножиха милиардите си многократно. А за обучението...нали не мислите, че един учител ще изпълнява прищевките на всеки хипоходрик и ще излъчва денонощно в канали, докато вие се заблуждавате, че това е обучение? След толкова месеци на ''страшната, невиждана пандемия", всеки който продължава да се шашка от този вирус, трябва сериозно да се замисли върху интелектуалния си багаж.
  • 4 Цък

    41 8 Отговор
    Я да заминават в училищата.Вкъщи освен да спят до обед и да висят във фейса,друго не правят.
    Много знаят родителите им,дали са пред компютъра и уж учат ,или са по улиците.

    Коментиран от #37

  • 5 Ventura

    30 3 Отговор
    Когато хората не контактуват по междуси очи в очи, стават злодеи.
    P. S. Дали онлайн секса е по-добър от естественния?

    Коментиран от #11

  • 6 кофи анана

    11 41 Отговор
    Трябва да се учи дистанционно, докато излезе ваксината...
    Не може да си рискуваме децата и възрастните родители, че и себе си!
    Това е най-голямото недоразумение от началото на cpvid инфекцията!
    Не може при 3 случая, да се затворят училища и да се учи дистанционно 3 месеца, а при хиляди случаи и смъртни да се започва присъствено и човек да няма право да избор! Страшно недоразумение, диктувано вероятно от ВЪН ! ЕС, USA, Русия... няма представа кой точно пуска заповедите за България! Но това е страшно недоразумение...

    Коментиран от #13, #19

  • 7 Гост

    20 4 Отговор
    Родители умрели от шубе,а децата го карат,като настинка.Ами няма да контактуват с рискова група в семейството.После защо децата били неоправни,еми то родителите такива,те какви да са?А какво ли щеше да е ако наистина беше нещо от което бе опасно за децата?
    Ще видите след една година,като излезне истинската статистика за ковид ,че спрямо една камара други болести,не е било нещо по-различно,ама голям страх,голямо шубе!

    Коментиран от #9

  • 8 Без паника

    24 6 Отговор
    Хипохондриците да си оттеглят децата от редовно обучение и да минат на индивидуално. Тогава ще оценят труда на учителите. Децата цяло лято са на вън и вече са се срещнали с вируса. Единствено притеснения могат да имат учителите понеже голяма част от тях са в рискова група.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хипохондрика

    7 20 Отговор

    До коментар #8 от "Без паника":

    То има статистика и там си пише всичко... и млади хора умират от това, за жалост, пусни си детето - рискувай го, рискувай себе си и някой възрастен роднина, все някой, ще даде фира!!! Иначе си смел, понеже си мислиш, че си над болестта, но тя не пита!!!
  • 11 коце

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ventura":

    Нямам представа, но пък гарантирано е по-безопасен!
  • 12 Психо

    21 4 Отговор
    Тези родители замисляли ли са се как един учител със заплата по-ниска от тази на чистач в бизнес сграда ще провежда урока едновременно в клас и дистанционно.

    Коментиран от #17

  • 13 Hoho Boho

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "кофи анана":

    Напълно си прав.
    Заключваш детето си вкъщи и започваш да го обучаваш дистанционно, докато се побърка.
    --
    Така ще намалиш риска от зараза за себе си.
    Желая ти дълголетие.
    Мъчно ми е за детето ти.

    Коментиран от #16

  • 14 койчо

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само Бойко":

    Стига говорихте празни приказки! Въпроса е, след като нямам избор дали да влизам с маска - или без в магазините, след като има и други наложени ограничения, заради вируса, защо да нямам избор, дали детето ще ходи на училище, или ще учи дистанционно? Къде е логиката?
    Да махнат маските, да свалят изцяло ограниченията тогава и да се кара на естествен подбор, но те оставят това което им е угодно!!!
  • 15 Петров

    5 13 Отговор
    В условията на демокрация всеки трябва да има право на избор. Ограниченията са за хората в Русия, Беларус, Северна Корея и голяма част от африканските държави. Дали има вирус или не, няма да коментирам, защото познавам хора, които загубиха близките си покрай COVID-19. Достатъчно е да погледнете официалните статистики на 10 от големите световни сили и ще разберете, как стават нещата. На много хора децата им пречат, когато са вкъщи, но напомням, че голяма част от училителите в предпенсионна възраст (причините ги знаете), което е сериозна предпоставка за различни на брой и вид заболявания. Моят син няма да ходи присъствено, защото: има ларингитни спазми от много малък, жена ми е онкоболна и през последната година премина през 2 операции и няма никакъв имунитет, в един момент нашата иначе недоразвита здравна система, ще се срине... мога да изброявам дълго. Жалко е, че едва когато се сблъскаш с някакво зло, започваш да вярваш в него. Всеки трябва да взима сам решенията за живота и здравето и си да си "носи кръста". Но трябва да имаме избор, защото не може все някой друг да е виновен
  • 16 така ли

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "Hoho Boho":

    Дано да не ти идва до главата, това което се случи на бащата загубил 17 годишния си син от covid 19, иначе си смелчага, понеже си мислиш, че вирус няма и всичко е конспирация... дано не си на мястото на хората, загубили най-близките си от това! Пък после и да съжаляваш, за писанията си - ще е късно! Хората не търсят дълголетие, а превенция и нормалния човек го е страх, за близките му, а не за себе си!

    Коментиран от #25

  • 17 Петко

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Психо":

    Ти не бери грижата, за учителската заплата! За много хора има призвание и после са парите! Пък, ако, за теб са на първо място, ми е интересно, можеш ли да си позволиш новичка Q8 със всички екстри, вътре - вънка sline ? Или да си направиш чартърче до Дубай с личния си самолет? Щото много хора го могат, тях гледай не учителите...
  • 18 деда ти

    4 9 Отговор
    И понеже всички много работите и децата явно ви пречат, понеже няма кой да ви ги гледа... пуснете ги на училище и карайте от кв.Гоце Делчев до кв. Гео Милев през Младост, понеже центъра е затворен, да ви видя километричните колони на 15-ти и дали на някой, ще му стиска да разгони 10-те протестиращи къмпингари на орлов мост! Иначе болест няма - желая ви приятно обикаляне на 15-ти и нататък!

    Коментиран от #34

  • 19 Вируслав

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "кофи анана":

    С ръкавички и масчица ли шофираш? Климатика пуснат - да не забравишнвъздуха, само на циркулация в купето. Като се прибереш - баня с ДДТ, салто в кофата със спирта, в спалния чувал и в хладилника до сутринта! Току виж (да не дава Господ) навън те сгазили... Кофти, пак ще'пишат от Ко-19 - язък за мерките предприети в посока на 'иляденето! Хахаха, българинът продължава да чупи тъпомера!!!

    Коментиран от #20

  • 20 умникът той

    5 12 Отговор

    До коментар #19 от "Вируслав":

    Явно ти си най-умния :) - браво умник си!
    Я кажи тогава, защо влизаш с маска в магазина, защо трябва да спазваш дистанция, защо трябва в градския транспорт да си с маска!
    Пиши едно писмо до здравния министър и му обясни, че вирус няма... да свали ограниченията! Или пък ходи в инфекциозна болница, пирогов и военна болница и се разходи в ковид отделенията без маска, изкарай го и пиши после как е? Иначе си умник - видно е!
  • 21 Питане

    3 11 Отговор
    Никой не си зададе въпроса, защо още стоят 10-те човека блокирали центъра на София и защо сега при толкова много случаи на ковид 19 в България, учениците започват редовно и как ще се кара през центъра и откъде , ще се минава и, за колко време? Мислите ли че това е случайно и ако не каква е целта?
  • 22 Герб На върха Винаги

    0 6 Отговор
    Спокойно ,септември ,ако още има катуни ,Бойко ще разпореди да ги изринат !
  • 23 Герб На върха Винаги

    0 2 Отговор
    А те и протестърите ,поне някои от тях ,нормалните ,имат ученици
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Hoho Boho

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "така ли":

    Да. Жалко за младото момче.
    Дано на никого не му се случва.
    Вирус има. Да се пазим!
    -
    Прочети пак пост 13
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пешо

    2 0 Отговор
    Абсолютно правилно.Какво общо имат родителите с децата им и от къде на къде ще изказват мнение, предпочитания и желания. Баце е казал и тва е!!!!!!!Калпав матрял. Няма мнения, дори и правилни, а само с 200.
  • 29 Нико

    2 0 Отговор
    А гърците обявиха, че осигуравят безплатни маски за училищата. Нашите не коментират откъде ще се вземат предпазните средства и за сметка на чий джоб. Като ще е присъствено обучението, само едни препарати за дизинфекция едва ли ще са достатъчни.
  • 30 Киро

    1 3 Отговор
    А защо не и да се мери температурата на входа при влизане в училищата?
  • 31 Сметка

    3 2 Отговор
    3 маски за по 2 часа са 6 лева, по 21 учебни дни са 126 лева на месец. Разходът си е сериозен.
  • 32 Мим33

    3 0 Отговор
    Училището е за това учениците да са там.Какви са тези мамини синчета,че ще стоят пред телефони и компютри и ще се научат.Лай,лай е това,така учат едно нищо.В школото задължително....

    Коментиран от #33

  • 33 Ами детските градини и яслите

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мим33":

    Защо работят а не са онлайн ?? Ами сигурно тея майки сигурно са били на море а не са го гледали от ЛАПТОПА??
  • 34 Ами ти сляп ли си бе

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "деда ти":

    ЗАЩО ДОМЧЕТАТА И ЯСЛИТЕ РАБОТЯТ БЕ?? МАЙКИТЕ ДА СИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА И ДИСТАНЦИОННО ДА СИ ГИ ГЛЕДАТ У ТЯХ!! НАЛИ ИМА ЗАПАЗАИ НЕЩАТ УЧИЛИЩАТА ДА ОТВАРЯТ!!
  • 35 гост

    0 0 Отговор
    Аз пък ще реша дали децата ми да ходят на училище.
  • 36 111

    0 0 Отговор
    Родителите имат право да избират дали децата им да учат редовно или като частни ученици. Ако не се проявява разбиране и това е решение.
  • 37 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цък":

    Те и като са на училище не знаят какво правят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове