Last news in Fakti

15 Септември, 2020 19:41 5 197 20

Задава се страшен удар по джоба на кандидат-шофьорите

  • цена-
  • курс-
  • шофьори-
  • шофьорски курсове

Цената на шофьорския курс за B категория ще бъде увеличена с 400-500 лева

Задава се страшен удар по джоба на кандидат-шофьорите - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Цената на шофьорския курс за B категория ще бъде увеличена с 400-500 лева, а за тежките категории - до 700 лева, прогнозира Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка пред БНР.

В две от наредбите са прокарани лобистки интереси, които ще доведат до многократно увеличаване на цената на шофьорския курс, твърди Иванов. Според него те не са „в плюс нито на учебния център, нито на гражданите“.

От бранша подготвят протестни действия срещу ръководството на „Автомобилна администрация“ и искат неговата оставка. От Съюза смятат, че ръководството е довело до „пълна неразбория в начина на обучение на водачите на МПС“, затова искат среща с премиера. Планира се общонационален инструкторски протест в цялата страна, чиято дата ще се уточни.

В момента в много райони на страната има по 50-80-120 души, които чакат за изпит, в последната година и половина не е назначен нито един председател на изпитни комисии, а недостигът на такива води до нови корупционни практики, за да могат хората да се явят на изпит, поясни Иванов.

Той коментира темата по повод публикувания за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори.

„В дните, когато се пускат датите за изпит, всички изпадаме в нервна криза, за да вземем някаква дата за изпит, като че ли е ситуацията през 80-те години, когато се редяхме за банани и портокали преди Нова година“, заяви Иванов.

„До момента разрешителното се даваше от Министерството на транспорта, сега се вкарват още 4 нови институции“, посочи той и определи като "скандално" изискването учебна дейност да се регистрира като търговски обект. „Ние не сме нито продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация“, подчерта Йонко Иванов.

Вкарва се още едно изискване: автомобилите да бъдат собственост на учебния център. При положение, че имаме 900 фирми, няма и 8% от всички тези, чиито автомобили да са собственост на учебен център. В момента има учебни центрове, които имат по 15-17 преподаватели с техни автомобили, те са си сключили договор, плащат си всички наемни отношения, посочи Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм карал курса на 500лв

    14 0 Отговор
    целия курс.
  • 2 Майна

    38 1 Отговор
    НЯМА ПАРИ И ЩЕ ТРЯБВА ДА ДЕРАТ ОЩЕ КОЖАТА НА НАРОДА...
  • 3 chi

    42 1 Отговор
    Каквото и да направят все ще става по-лошо...
  • 4 Кой68

    33 4 Отговор
    Цените растат,а качеството на обучението е под всякаква критика.Кой и как контролира обучаващите/техните качества/?Защо не се въведе при обучение и изпит задължително да има полигон?

    Коментиран от #5

  • 5 Не е пилигона

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кой68":

    Приблема е в магарето зад волана, ако ще и 5 години да е курса. Манталитета на българина е на много ниско ниво, обича свободията и да не спазва правила, също така ниско възпитание.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бачо Киро

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не е пилигона":

    Съди по себе си, ако обичаш. Като има над половин милион неграмотни по улиците, как искаш да е? Без средно образование със среден успех 4 и нагоре, не трябва да имат право нито на книжка, нито на право за гласуване, нито на социални помощи. Крайно време е да се изкорени малоумието от последните 30 години.

    Коментиран от #14

  • 8 В германия

    6 7 Отговор
    3к евро.Ако искаш.Нали сме европейци.

    Коментиран от #10

  • 9 Чочо

    10 1 Отговор
    В тая държава всички се опитват да игнорират фактора: ПАЗАР, търсене и предлагане!!!!!
  • 10 Тикво,

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "В германия":

    А колко е в Германия соц.помощ,цени на хран.стоки и тн. ?
    Хайде върви да ръсиш мозък на друго място и внимателно да не се хлъзнеш.
  • 11 Dfg

    18 0 Отговор
    Аз искам само да попитам нямали икономическа полиция най посше да влезе в някой от авто школите и да прекрати продаването на книжки... Мога да кажа със сигурност че в един голям морски град няколко големи автошколи продават между 2500 и 5000 документа на мургави Бг индивиди и не само.

    Коментиран от #15

  • 12 Умно село

    12 0 Отговор
    Колкото и да качват, цената простотията зад волана няма да спре. Циганите със сини буркани ще продължанат да се движат из пътищата по свои собствени правила. Ще продължават да плащат скъпи книжки тези, които не могат или не се вписват в изискванията за получаване на Свидетелство за правоуправление на МПС.
    Полицията е силна на слабите и всичко ще си е по старо му! Държава циганска мечта!
  • 13 мали мали

    3 0 Отговор
    По като гледадам управляващите кои знае какво са учили и за какво са учили ама са на власт,а къдеееи царят къде ви управиии,,простииииииииишииши така ще си отидете
  • 14 Бачо Бачо

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    То по твоята логика всички трябва да са с висше мивимум хахаха зле си брачет зле и то много зле пишеш под всяка статия и все компетентни мнения аре почини си малко
  • 15 Сделано в СССР

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Dfg":

    Автошколи няма как да продават шофъорски книжки, могат да са посредници. Продават ги милиционерите с подкрепата на съветската ни прокуратура.
  • 16 Школата е

    0 4 Отговор
    ТАРА-М

    В София, жк Люлин. Професионално и сериозно обучение, по време на което се прави подробен анализ и дисекция на шофирането, преподава се цялата анатомия. Строго придържане към правилата и безкомпромисни изисквания към кандидат-шофьорите. Подготовка в реални условия и натоварен трафик от почтени хора. Запознаване от първо лице с възможно най-различни ситуации.
  • 17 Егати и демокрацията..............

    3 1 Отговор
    Че ние при бай Тошо бяхме 100 пъти по-добре

    Коментиран от #20

  • 18 Пламен

    2 0 Отговор
    Маркетингов трик. Те и цените на наемите постоянно растат, затова всеки втори магазин е "дава под наем". Да го направят и 2000лв., да си протъркат задниците в дивана пред телевизора инструкторите.
  • 19 незнайко

    1 0 Отговор
    Сега се очаква курсовете да стигнат цени на които можеше да си купиш книжка без да си курсист !!! Това означава, че на ЧЕРНО цената ще е минимум 2000 лева !!! Затова в училищата от 9- 12 клас трябва да се излиза с документ за завършен курс и само за изпита да са ПЛАЩА !!! Но нали сме в трета глуха, това в БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА СТАНЕ !!!
  • 20 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Егати и демокрацията..............":

    Сега ли го разбрахте ( господине - госпожо ) ??? Нали искахте ДЕМОКРАЦИЯ , дадаха Ви я !!! Сега си ближете раните !!! При Бай Тошо хранехме хора колкота се брояха на пръстите ни и ни караха да ги знаем кои са , сега най-малкото което мога да кажа, храним 240 а за отделните министерства не ми се говори !!! Това е само за СОФИЯ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове