6 Септември, 2020 16:00 10 915 26

Проф. Герджиков: ГЕРБ внесли чернова на Конституция

  • огнян герджиков-
  • нова конституция-
  • конституция

Моля ви, не можем да бъдем аматьорска държава! Това казва бившият шеф на парламента

Проф. Герджиков: ГЕРБ внесли чернова на Конституция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Таня Джоева за "Епицентър"

Проф. Огнян Герджиков е юрист, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“, председател на 39-то Народно събрание и премиер на служебното правителство на президента Радев. В интервюто за Епицентър.бг проф. Герджиков бе категоричен: „Никаква нужда няма от нова Конституция на този етап, когато в последните месеци нещата врят и кипят в държавата. Нов основен закон се предлага в по-спокойна обстановка.“
И още: „Много съм обиден като юрист. Странен беше начинът, по който стартира цялата процедура. Бих казал, много аматьорски. Ние не можем да бъдем аматьорска държава!“

- Проф. Герджиков, изненадахте ли се, че силно критикуваният проект на ГЕРБ за нова Конституция успя да събере нужните подписи?

- Не го изключвах. Беше на ръба. Но начинът, по който се внесе проектът за Конституция като юрист сериозно ме озадачи.
Имаше един тържествен момент по телевизията как уважаваната от мен г-жа Даниела Дариткова, начело на група от депутати от ГЕРБ, носи в деловодството да внася Конституция. Не става така! Трябват 120 подписа!

Взеха след това да обясняват, че това било чернова. Но чернова не се внася в парламента. Народното събрание не е учебно заведение да се носят чернови.

Странен беше начинът, по който стартира цялата процедура. Бих казал, много аматьорски. Ние не можем да бъдем аматьорска държава. Много съм обиден като юрист. Може би съм перфекционист, но става дума за основния закон на държавата и той е написан с много грешки.
Възмущаваме се, че зрелостниците не знаели кога се слага пълен член, не владеели препинателните знаци. То законодателят ни не ги знае, ние към учениците поставяме условия за правопис.

- ГЕРБ уточниха ден по-късно, че внесли в парламента покана за преговори.

- Каква покана е това?! Да внесеш в деловодството на парламента проект за Конституция било покана да разсъждаваме на тема „Конституция“...
Да не говорим, че последното нещо, от което България има нужда на този етап е нова Конституция. Най-последното!

- Тогава какво наложи, изневиделица бих казала, да се предложи нова Конституция и България да тръгнела по нов път?

- Какъв нов път?! Разбирам, ако е назрял моментът да станем република с двукамерен парламент или президентска република. Това би било нов път наистина. В проекта действащата Конституция е произведена 90 на сто, с размествания, които нямат никакво оправдание.
Няма оправдание основните права на гражданите да бъдат запокитени накрая на основния закон, след като са в началото. Това не е подробност, а неприятно внушение.

- В „черновата“, освен че основните права бяха към края, го нямаше и преамбюлът. Сега това е поправено, но беше шок.

- Преамбюлът има своята стойност. Защо ще се маха? Не е ясно.

- Задължително условие ли е постигането на широко обществено съгласие преди да се предприеме стъпката „нова Конституция“?

- Абсолютно. Когато се правят важни закони, те трябва да се сложат на масата, да се направят обсъждания – на първо място с конституционалисти, след това – в по-широк кръг, с изтъкнати хора на науката и на изкуството, с общественици. Трябва да се мине през няколко етапа на дискусии, за да изкристализира проект, ако изобщо има нужда.

Но повтарям – никаква нужда няма от нова Конституция на този етап, когато в последните месеци нещата врят и кипят в държавата. Нов основен закон се предлага в по-спокойна обстановка.

Не че конституцията е свещена крава и не трябва да се пипа никога и за нищо. Но съществените промени са малко, почти всичко е копи-пейст. Предлага се влошен вариант на сегашната Конституция. Не разбирам защо се нарича нова Конституция и защо изобщо се предлага.

- Правителството печели време с този проект, който ще се обсъжда най-малко два месеца.

- Така изглежда. Може би някои хора одобряват, че щяло да има рестарт. Но правителството само ни убеждава, че страната се развива добре. Някои неща наистина се развиват добре.
Но щом всичко върви добре, както ни убеждават управляващите, кому е нужен този рестарт.

- Вие сте един от най-големите критици на законодателната продукция на този парламент, да не кажа най-големият. Смятате ли, че този парламент, с остър дефицит на юристи и правен капацитет, ще предложи на българското общество приемлив текст за нова Конституция? Не е ли миниран проектът от самото начало?

- Това е и моето разбиране. Така не се правят нито закони, нито Конституция. Продукцията на Народното събрани в основната си част е повече или по-малко дефектна. Политическата класа е натикала правото на последно място. То едва ли не им пречи. Каквото им дойде на ума, това правят.
Не зная друга държава в света, която има толкова динамично законодателство. Депутатите сами си бият шамари. И друг път съм давал този пример, но е много показателен – от 2000 г. насам Кодексът за социално осигуряване е променян 138 пъти. Средно по седем пъти на година се изменя, допълва.

Няма правна сигурност. Чудим се после защо инвеститорите бягат от България. Защото днес е едно, утре е друго. Сменят се правилата на играта. Защо го правим, ей Богу, не мога да разбера.

- Заради лобистки интереси, може би.

- Има и лобистки интереси. Но повече ме възмущава войнстващото невежество, аматьорщината, с която се правят законите.

- Проектът за Конституция предвижда една съществена промяна – намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. Съгласен ли сте с това предложение?

- На много хора то им звучи добре. А защо не 60 или само 20 депутати...

Моето мнение е, че парламентарната република иска парламент. Иска се представителство. 120 депутати за 7-милионна България е твърде, твърде малко. Населението на страната не е намаляло двойно, за да намалим двойно броя на народните представители.

Авторите на предложението дават ли си сметка, че при 120 депутати за приемането на закон ще са достатъчни 31 гласа, след като кворумът ще бъде от 61 гласа. Това е твърде опасно. 30 гласа се купуват лесно.

- Трябва ли фигурата на Великото народно събрание да отпадне?

- Въпросът е дискусионен. На мен лично ми се струва, че е добре да го има.

- Предстои да се дискутира и въпросът за индивидуалната конституционна жалба. Това бе идея и на президента Радев. Повече възможности за достъп до правосъдие ли дава тази практика?

- Разговарял съм с колеги от Германия, където има възможност за индивидуална конституционна жалба. Те ме предупредиха: „Не правете нашата грешка.“

Твърде рисковано е. Българинът обича да подава жалби и си представям как администрацията на КС трябва да стане няколко стотин души, които да отсяват жалбите по критерий за допустимост.
Ние имаме съдебна система, която функционира. След като имаме триинстанционно производство защо трябва да отваряме врата и за индивидуална конститицуионна жалба? Звучи добре, но чисто юридически и практически не е оправдано.

- Нарушава ли се балансът между властите, ако Съветите на съдиите и на прокурорите получат право на законодателна инициатива?

- Ако зависи от мен, бих дал законодателна инициатива на президента. Нарушаване на баланса е всеки народен представител, който не е пряко избран, да има законодателна инициатива, а президентът, който е пряко избран, да няма.

Моето разбиране е, че държавният глава задължително трябва да има правото да предлага закони.

- В същото време в медиите се подхвърлят идеи президентът да бъде избиран от Народното събрание.

- Има такава практика по света. Но не виждам защо трябва да се откажем от нещо, което го има при нас и функционира добре.
Изборът на президента от хората не води до никакви проблеми. Не разбирам мотивите.

- Войната със сегашния държавен глава?

- Не може да правим закони и Конституция заради отделна личност.

- Веселин Марешки призна в ефир, че не е чел конституционния проект, но го е подписал. Как ще коментирате подобно отношение към основния закон и към парламентаризма?

- О, това е масова практика! Подписват всякакви законопроекти без да са чели, без да разбират. Нагледал съм на такива случаи и не мога да бъда впечатлен. Не бива да е така, но, за съжаление, е така.

- А бива ли цената на българската Конституция да е плажна концесия, каквато получи близък до г-н Марешки?

- Изпуснал съм тази новина! На добър час, бих казал. (смее се)

Ако има такава сделка, тя не прави чест нито на тези, които отдават концесията, нито на господин Марешки.

- Вашата прогноза в тези динамични времена - ще успее ли мнозинството да събере 160 гласа в този парламент, за да свика Велико народно събрание за приемане на нов основен закон?

- Струва ми се кауза пердута. Но може пък да бъда опроверган. Динамично е времето, както казвате.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 71 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩОМ СЪМ М.П ТРЯБВА ДА СЪМ БИЛ МНОГО УМЕН

    79 5 Отговор
    ЗНАЕТЕ КОЛКО Е УМНА ЕДНА МУТРА.СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КАКЪВ ЩЕ НАЗНАЧИ ПОД НЕГО,СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА Е ПО УМЕН ОТ МУТРАТА.
    И ТАКА НА ДОЛУ ПО ЙЕРАРХИЧНАТА СТЪЛБА НА ВЛАСТА.
    И ТАКА СЕ ВИЖДА КАКВИ НИ УПРАВЛЯВАТ.
  • 2 choki

    49 2 Отговор
    Ще съм изненадан ако съберат 160 гласа хихи :D

    Коментиран от #3

  • 3 не се съмнявай

    50 8 Отговор

    До коментар #2 от "choki":

    Ще ги съберат, това е мафия.

    Коментиран от #18

  • 4 Копейкин

    12 53 Отговор
    За да я има България, трябва да скъсаме веригите, с които са ни оковали руските окупатори, да спрем да плащаме милиарди рекет на московските мутри, да изринем всички руски еничари окупирали парламент, правителство, прокурстура, президенство, силовите служби .... ! Да не забравяме на този ден коварството на Русия ! В парламента има само рускозависими партии, те ли ще определят точките в конституцията на България ?!

    Коментиран от #21

  • 5 koko

    5 45 Отговор
    саму герп
  • 6 Ха ха ха

    14 58 Отговор
    Герджиков и той се прави на ,,неразбрал,, Това е ,,проект,, който ще се обсъжда ЕВЕНТУАЛНО когато се свика ВНС. Тоест, по-вероятно е никога.Но нека не забравяме кога беше служебен премиер и на кого.
  • 7 Bahti

    66 4 Отговор
    Герберастите са внесли комикс много ясно.
  • 8 дърта комуняга

    8 56 Отговор
    че фатмака и той има проект, него що него оплю бе

    Коментиран от #16

  • 9 Госあ

    47 4 Отговор
    Хахахаха....на наш гръб е, но си е смешно 🤣 Ами Герджиков, ти какво очакваш в тоя маймунарник 😂
  • 10 Коментатор

    45 2 Отговор
    Ако ще се изменя Конституцията е необходимо да се парламентът да стане двукамарен и един Сенат да спира безумията на Обикновеното народно събрание. Сега единствено президентът може само да върне за ново разглеждаде закон. Но Народното събрание като нотариат на изпълнителната власт, без капка размисъл, и особено когато има конфронтация между изпълнителната власт и президентството, автоматично отхвърля президентското вето. Думите на Герджиков за лошото законодателство много ясно потвърждоват необходимостта от Сенат...

    Коментиран от #19

  • 11 народ

    46 8 Отговор
    Много точно говори Герджиков!
    Какво може да се очаква от комунистическия режим, когато вижда края си?
    Също като преди 30 години крадене, раздаване на куфарчета с пари на своите хора, ..... Нищо ново под слънцето!
    Затова ОСТАВКА ВЕДНАГА!
    Нови хора! Ново правителство!
  • 12 Дедо ви

    32 2 Отговор
    Професоре, извинявай, но ние нито сме държава, още по-малко правова. Знае се в джунглата как е - правото на силата, а унас - правото намутрите. Защото една мутра преименува бандатата си на ПП и си "кове" мутренски мафиотски закони. Това е толкова просто и логично. А в началото "простите" очакваха нещо ново... А ни управляват ПКП....
  • 13 ggggg

    11 0 Отговор
    Ама и ти им направи една "ревизия", че никой не видя...
  • 14 Джудже

    6 9 Отговор
    Уважавам Герджиков, но становището му за ненамаляване броя на депутатите е странно! В момента гласуванията в НС се правят от няколко човека с множество карти. Не е ли по добре да има по само един представител на партия, чиито глас да се равнява например на 80 гласа и така в НС ще има не повече 5-6 депутата, което ще намали и значително разходите по тази институция! :-)
  • 15 Христо

    16 0 Отговор
    Двукамарен парламент Сенат от 60 човека безпартийни.За да може както отбелязва колегата да се възпират лобистките стремления на представителите на партиите, които носят главна отговорност за провала на държавноста

    Коментиран от #23, #24

  • 16 Абориген

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "дърта комуняга":

    Щото той си го има,а не го е внесъл в деловодството на парламента за обсъждане.
  • 17 stan4o

    4 5 Отговор
    Господин Герджиков, какъв аматьор е господин Дани Кирилов? Вие сте в противоречие с вожда Борисов, който винаги е прав. за всичко. Вместо да обиждате господин Кирилов, защо СУ не го направи докторант по Конституционно право. След някоя година доцент, професор, а защо не академик?
  • 18 Антонова

    1 13 Отговор

    До коментар #3 от "не се съмнявай":

    Мафията сега притиска правителството от улицата. Олигархът Божков седи зад нея.
    Борисов много кратно поерта, че очаква дебат и предложения за промени в Конституцията. Опоненхите отдовна лелеят за това, но понеже са безпринципни и непоследователни сега се извъртат на 180 градуса. Проф. Близнашки, преподавател в СУ по конституционно право, казва:
    ,, Това, което направи премиерът, е много силен политически ход, защото принуди всички, които по време на протестите повдигнаха темата за Велико народно събрание и нова Конституция да се определят кой за какво се бори”
    И още:
    ,,Мисля, че преди 30 години направихме стратегическа грешка. Трябва да се премине към избирането на президент от Народното събрание, защото прекият избор даде възможност доста случайни хора да влязат във властта”,
  • 19 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Коментатор":

    А,кой ще спира безумията на сената?
  • 20 Анонимен

    1 0 Отговор
    Закони не зная, но зная, че те по места не се спазват, включая и горе го правят, кога си дойдат по някой ден в провинцията. Там едни си въртят далаверките, знаем ги, годпожо. Народа го е страх от вас, но зад вас ни казват едно към едно или пак бб на черешовото топче. Излез с лице и го кажи на всеслушание Бойко Борисов ми нареди, а не след дъжд качулка да го просните като Исус Христос. Община, кмет, общинари, роднини, милисионери, подцемни комисии, даване земи с нот. Заверено копие,. Много сте хитри, братя българи, турци и сие. Амет, твоите граждани тръгнаха с празни торбички да присят по нивите. Как да им даде народа, като сме гладни. Нещо сбърка амет. Кръв явно турк няма, а мелес сиганпаляк
  • 21 М.Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Копейкин":

    Трябва да си си сляп, че не виждаш кои дърпат конците. Не бъркай Русия с тези зад атлантика. Русия си има свои проблеми и най-малко се интересува от нас. Нали не си мислиш, че това правителство го крепи Путин. Погледни нещата с трезви очи.

    Коментиран от #22

  • 22 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "М.Петров":

    Иде края на годината и "балканския паток" трябва да е готов /уж/. Тогава ще си приказваме и за газ ....Уж щеше да има дивррсификация... Ще поживеем, ще видим, но бръснача е в готовност и мисля, че няма да изнемадани.
  • 23 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Христо":

    Иде края на годината и "балканския паток" трябва да е готов /уж/. Тогава ще си приказваме и за газ ....Уж щеше да има дивррсификация... Ще поживеем, ще видим, но бръснача е в готовност и мисля, че няма да изнемадани.
  • 24 Дедо

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Христо":

    Безпартийни в НС няма. Тъй е по конст. Може, ако е в квотата на партийна листа.
  • 25 ЗЕЛЕН чук

    0 0 Отговор
    Щом Бойко иска нова КОНСТИТУЦИЯ , това значи ли ще я получи ? Ако той иска да сме ТИКВИ , ние ще влезем ли в неговия бостан ?
  • 26 Ричард Естес

    0 0 Отговор
    Щом един тиквен бай Ганьо е на върха на България , какви ли са другите от шайката му под него ? Тези хора колят и бесят у нас и то напълно безнказано ! Вилнеят на воля и се гаврят с народа си !п