14 Октомври, 2020 10:55 3 410 19

Славчо Нейков: Преди да говорим за „Козлодуй“, трябва да знаем какво правим с „Белене“

  • аец козлодуй-
  • седми блок-
  • аец белене

Зелената сделка е свързана с дългогодишни цели, по същество тя е една визия за развитието на Европейския съюз за десетилетия напред

„Зелената сделка и нисковъглеродната икономика не се отнасят само за енергийния сектор. Става дума за въвеждането на нов тип технологии, нов тип икономическо планиране, нов тип мислене. България трябва да е на висотата на предизвикателствата, ако искаме да сме адекватни на пазара“. Това заяви в интервю за БГНЕС Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Той подчерта, че зелената сделка е свързана с дългогодишни цели, по същество тя е една визия за развитието на Европейския съюз за десетилетия напред.

България ще бъде част от нисковъглеродната икономика, но пътят за нейната реализация няма да бъде толкова лесен, колкото на нас ни се иска, посочи енергийния експерт.

„От гледна точка на нисковъглеродната икономика България се намира като във вицовете за теорията и практиката. На теория е едно, а на практика друго. От теоретична гледна точка България е страна-член на ЕС и като такава е част от общия подход на ЕС за нисковъглеродната икономика. Проблемът в ЕС е, че всички страни споделят общи цели, но имат свои индивидуални проблеми. България към момента е в ситуация да трябва от една страна да защити в максимална степен своя въгледобив. От друга страна, обаче, икономическият натиск върху въглищата е много силен, необходима е много голяма реорганизация“, заяви Славчо Нейков.

Според него големите предизвикателства пред страната ни са няколко.

„На първо място трябва да сменим мисленето, защото в момента цялата държава се е концентрирала върху въгледобива и върху проблемите, които той налага от гледна точка на изискванията на нисковъглеродната икономика. Трябва обаче да мислим много повече върху развитието на регионите. Това е свързано както с въгледобива, така и с въвеждането на нови технологии за дигитализация, за нов тип производства. Също така с преквалификация на работната ръка“, каза експертът.

Той припомни, че в България има няколко големи области, които са пряко зависими от въгледобива. Това не е само Стара Загора, с който свързваме Маришкия басейн, но и съседните области Хасково, Сливен и Ямбол. На запад въгледобивът е концентриран в региона на Кюстендил и Перник. „Като цяло става дума за поминъка на стотици хиляди семейства, което е много сериозен социален елемент“, предупреди Нейков.

Той смята, че ние се нуждаем от „едно малко по-глобално мислене.“

„Въвеждането на изискванията на зелената сделка и тази подмяна на чипа изисква минимум пет основни участника, които са еднакво важни. На първо място това е държавата, на второ е местната власт, която играе изключително силна роля. На трето място са синдикатите, на четвърто – бизнесът и на пето място е неправителственият сектор. Необходимо е да има симбиоза между тях. Това сътрудничество трябва да бъде структурирано, защото иначе няма да постигнем много добри резултати“, съветва Славчо Нейков.

Той обърна внимание на изказването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от последните дни по повод ролята на регионите. В него тя подчертава, че за всички реформи са отделени големи количества пари.

„Тя каза – парите и финансирането е осигурено, давайте проектите, давайте концепциите какво да се прави. Големият проблем на България е, че държавата все още не е структурирала ясно своя подход на централно ниво, който да бъде сведен на местно ниво. Ние се намираме в парадокса местната власт и бизнесът са по-активни, отколкото държавата. Очаква се централната власт да спусне рамката, в която те да бъдат предложени“, каза Нейков.

Той посочи, че темата за природния газ и ядрената енергетика стоят много особено в контекста на зелената сделка. В ЕС са разделени 50 на 50 за ядрената енергетика, т.е. половината страни я подкрепят, другата – не. Зелената сделка не възприема ядрената енергетика като енергетика, която трябва да се подпомага в контекста на нисковъглеродната икономика. Не се отрича нейната роля, но не се поощрява нейното развитие.

С газа нещата стоят по друг начин.

„Големи проекти, които се изграждат както през България или заобикалят страната ни, но имат отношение към регионалната енергийна сигурност се поощряват. Но газът е следващият след въглищата, който ще бъде постепенно изведен от употреба. Това няма да стане утре, както и с въглищата. Бъдещето е в ръцете на възобновяемата енергия“, категоричен е председателят на Института за енергиен мениджмънт.

Технологиите и особено във ВЕИ се развиват с бясна скорост. Ако преди 7 години първото правителство на премиера Бойко Борисов падна заради скъпия ток от ВЕИ, то днес и оборудването, и токът от възобновяемите източници е много по-евтин. В Австрия, например, около 70% от тока се произвежда от ВЕИ. Тези технологии променят не само разпределението на източниците, но и характеристиките на пазара. В Гърция има над 1800 кооператива на хора, които са се обединили и произвеждат енергия за собствени нужди, а излишъкът продават. Това е съвсем друг тип пазар, който е свързан с развитието на технологиите.

„ВЕИ технологиите имат едно голямо предимство пред ядрените – реализират се много по-бързо“, отбеляза Нейков.

„При ядрената енергетика има много по-големи мащаби. Ако вземем обаче АЕЦ „Белене“, дори при най-добро стечение на обстоятелствата технологично, организационно и юридически първата електроенергия, която може да бъде произведена на територията на АЕЦ „Белене“, може да бъде някъде около 2035 г., т.е. след около 15 години. А междувременно технологиите на другите източници на енергия вървят много бързо напред“, каза той.

Славчо Нейко коментира и изявлението на премиера Бойко Борисов за възможното строителство на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Темата за нови блокове на площадката на Козлодуй не е нова. Аз съм малко объркан, в момента тече търг за АЕЦ Белене, а започнахме да говорим за АЕЦ „Козлодуй“. Предлагам първо правителството да изчисти позицията си какво ще прави с АЕЦ „Белене“, посъветва експертът.

Неговото лично мнение е, че АЕЦ „Белене“ е обречен проект. Той няма никакво бъдеще, не може да издържи икономически.

„Това е един пример за чудесен проект, какъвто той беше преди 15 години, който беше провален заради глупави политически решения. Предлагам първо правителството да изчисти въпроса какво мисли за АЕЦ „Белене“, а след това да премине към АЕЦ „Козлодуй“. Защото, ако идеята е да правим и АЕЦ „Белене“, и 7 блок на „Козлодуй“, това ни идва малко множко“, категоричен е Славчо Нейков. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 3 Отговор
    Каквото и сКозлодуй, закриваме го. БГ ще напълно зависима от турксите/руските енергоизточници до 5г.
  • 2 ТЕМЕНУЖКА ПОЗДРАВЯВА Р.ОВЧ...

    2 4 Отговор
    ЩЕ ТЕ ПИТАТ ТЕБЕ.....
  • 3 Абе

    10 0 Отговор
    СДС нали са против АЕЦ Белене а пък подкрепят шайката ппГРОБ?!

    Коментиран от #6

  • 4 антрашпиц

    5 1 Отговор
    Е какко праим с Белене?Ами лъжем балъците(най-вече тези заплеси от герб),че ще се прави нова аец,пък всъщност вече е решено(не от нас),нова аец изобщо няма да има и това е.
  • 5 хаберих

    3 1 Отговор
    Нищо не правят с Белене,не виждаш ли,че Баце е свалил дрехи пред американците?!
  • 6 антрашпиц

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Ей на това му викам аз безпринципна политика.Фанали са се за герб като удавник за сламка.Нонскоро пак ще си останат удавници...
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    всичко е една голяма лъжа става въпрос за пари ППИНОКИОТО БОРИСОВ се чуди как дасе задържи на всяка цена на власт
  • 8 смок

    6 2 Отговор
    Никакъв АЕЦ няма да строят. Това са само меркантилни приказки. Тъпите янки нямат интерес тук да има развита елелектродобивна индустрия.
  • 9 баце

    2 1 Отговор
    Айде и този се юрна да брани фотоволтаиците и козлодуйските другари. Абе пич, що опаткахте старите блокове в Козлодуй като ЕС не е искал това от България - нали беше дясна ръка на Михайлова и Кунева.
  • 10 Мимч

    4 0 Отговор
    Белене трябва първо да се построй,а не да се хабят вложените милиарди и след това в Козлодуй
  • 11 Йо Несбьо

    2 0 Отговор
    АЕЦ "Белене" можеше вече да работи, но не би. Проектът беше чудесен наистина и щеше да изведе страната ни на друго технологично ниво, но 30 години е систематично саботиран. Междувременно Турция е на път да си реализира 4!!!!!! атомни централи. То не бяха референдуми, то не бяха глупости! Унгария ще разширява атомната си енергетика. Чехия ще си ползва и АЕЦ "Дуковани". И между другото, 15 години като период за една държава са нищо. Ние по €100 да бяхме събрали от гражданин, пак щяхме да построим централата. Не може да се смятаме непрекъснато между "ще строим" и "няма да строим". Отделно, самите пари във времето се обезценяват, а доходите растат, което значи, че след 20 години построеното днес с днешни пари ще ни е струвало, да кажем наполовина. Трябва да се погрижим и за икономическия растеж. Какъв по-добър двигател за това от нова АЕЦ?!
  • 12 Стършел 65

    0 0 Отговор
    Как какво? Строим Белене, продължаваме Козлодуй, иначе внуците ще ни проклинат. Досега са от България са изтекли достатъчно милярди за тези строежи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Aтoмни рeaктoри, пaрoгeнeрaтoри, турбини, гeнeрaтoри, трaнcфoрмaтoри... и вcичкo другo зa Бeлeнe бeшe кoмплeктнa дocтaвкa oт Чeхия нa ШКOДAEКCПOРТ! Cлeд 2000 гoдинa чeхитe бяхa гoтoви дa дoйдaт и рaбoтят c нaши cпeциaлиcти нa AEЦ-Бeлeнe, нo нe би! По времето на НДСВ и Милко Ковачев се прoдaдe чeшкoтo oбoрудвaнe нa руcнaцитe зa цeнaтa нa cкрaп и ceгa e в Кaлинингрaд/Кьoнигcбeрг/ и рaбoти!
    Ceгa нa Бeлeнe имaмe плaтeнo дo cтoтинкa руcкo oбoрудвaнe зa 2 eнeргoблoкa пo 1000 МВт и кaквo?!
    И тoвa ли щe шитнeм зa мeрcи и приличнa кoмиcиoннa зa някoй нaш чoвeк рaзбирa ce?!
    A възмeзднaтa пoмoщ от Миниcтeрcтвoтo нa eнeргeтикaтa нaд 600 милиoнa eврo oтпуcнaта нa НEК прeз 2016 г.зa дa ce рaзплaти c РOCAТOМ кaк щe ce връщa зaceгa нe ce знae!?

    Коментиран от #15

  • 15 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "АНОНИМЕН":

    Моя грешка : През 2016 година НЕК се разплати на АТОМСТРОЙЕКСПОРТ а не с РОСАТОМ! Чисто и просто руснаците ни осъдиха в Париж!
    А точно кой наш човек подписа документите за възлагане на производство и набута България в калта без санкция на Народно събрание и Министерски Съвет?! Какво прави Биволъ - да разследва?!
  • 16 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    AEЦ „Бeлeнe“ прeз гoдинитe - хрoнoлoгия нa прoeктa.
    Търceтe нa 3e-news.net.
    C eднa рaзликa : oбoрудвaнeтo дocтaвeнo нa Бeлeнe прeди 2000 гoдинa бeшe изцялo чeшкo прoизвoдcтвo пo линия нa CИВ! Тoвa мoжe дa ce прoвeри! Чeхитe пoмнят
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    Нейков, братушките трябва да ги осъдим за грешката с избора на площадката Белене, проектантска грешка, но ако се разкрие тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята. Това е идеална земна основа в сеизмично отношение. При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период. Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея. Всичко останало са льосови наслаги и наноси.
    За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.

    Коментиран от #18

  • 18 Енергетик

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Диаграмата касаеше 4ти шев на долен блок, на 1ви и 2ри блок, понеже те нямат анти-корозионна наплвка като 3ти и 4ти. Какъв пръстен те гони. И четирите блока бяха годни да работят още 30г., но предателите решиха да ги затворят за едни пари.
  • 19 чиче

    0 0 Отговор
    Хората на ЦАРЧЕТО ни набутаха с 3 МИЛИАРДА и сега рьждясва.Сега нови 2 милиарда и дебели комисиони и рушвети.Ето защо тока е скьп заради далаверите.ГЕШЕВ действай и пьлни затворите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове