Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 07:22 5 390 60

Увеличават до три пъти първоначалната цена на такситата

  • таксита-
  • тарифи-
  • увеличение

Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни

Увеличават до три пъти първоначалната цена на такситата - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Увеличават от два до три пъти първоначалната цена на такситата. Това предвижда изменение в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

За увеличението от бранша настояват от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни.

„Едвам смогваме да си плащаме лизинга … как да ги съберем с тия 70 стотинки, има амортизация на автомобила, гориво …. ние возим в момента по-евтино и от градския транспорт”, твърди Димитър пред NOVA.

„Всеки би желал да кара само далечни курсове и да не кара в града”, посочва и колегата му Диян Йонков.

Ако промените бъдат приети, първоначалната цена преди още да започне да работи броячът, може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката може да започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно. Тези, които се качват в жълтите коли обаче не приемат увеличението.

„Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво основание. И ние искаме по-големи заплати, ама никой не ни ги дава. Имам деца в „Овча Купел”, при които ходя понякога с такси и абсолютно не ме устройва на заплатата, която получаваме”, категорична е Траяна.

„Не е нормално и не е редно така, народът обедня и е болен и не е редно да се вдига”, заявява и Дочка.

От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

„Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят да бъде началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София”, посочва Спас Атанасов - председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи.
„Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим”, заяви Бойко Рановски от Автомобилна администрация.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако всичко върви по план, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    58 6 Отговор
    Че дремат като гугутки по пиаците ...
  • 2 гост

    71 6 Отговор
    Увеличавайте, после съвсем ще си загубите клиентите
  • 3 хаберих

    55 8 Отговор
    Ще си изгубят клиентите така с тия увеличени такси. Бедността,която залива България благодарение на Бойковото управление,е причината хората да изнемогват и да не могат да си позволят превоз с такси по новите цени.

    Коментиран от #48

  • 4 Грую

    54 5 Отговор
    Не разбирам защо цените на услугите на един частен бизнес се регулират от държавата? Нали уж има пазарна икономика? Да не връщаме комунизма? Аз например таксиметрови услуги не ползвам, като си ги увеличат три пъти, ще ползвам три пъти по-малко!

    Коментиран от #58

  • 5 Jeep

    31 9 Отговор
    Товa, кaкто и ценaтa нa км го опитвaхa и преди години. Яко вдигaне и поcле ревaхa зa клиенти. Cегa ще е cъщото. Нaкрaя пaзaрът ще cе caморегулирa. И не виждaм зaщо трябвa дa cе зaнимaвaт хорaтa c няквa от Овчa купел дето нямa пaри, aмa иcкa тaкcи...ми aз пък иcкaм c хеликоптер дa ходя нa рaботa.
  • 6 Дам

    40 7 Отговор
    Всички само мрънкат, а един не е оставил таксито. В една близка къща всички карат таксита, три коли имат. Ще го правят ли, ако не им е изгодно?

    Коментиран от #16

  • 7 Рап

    22 0 Отговор
    То всичко се увеличава,дори и ако сключил договор,предварителен както работят всички тел.компании,което е незаконно,но това е друга тема! За хранителните продукти да не говорим и до кога ту ток,ту газ и без никакво основание! Икономически трябва да бъда протестите,тогава много малко,ще имат смелоста да управляват! Защото,ако всеки е добре и живее достойно няма да му пука дали Корнелия или Бойко управлява!
  • 8 О. Ч. З

    27 3 Отговор
    Някой няма ли да утиде на летище София терминал едно и две да види бедните бакшиш на какви тарифи карат. Ден година храни по точно курс. И никой не може да ги спре
  • 9 Тра-ла-ла

    38 1 Отговор
    Да си ги увеличат колкото искат! Като няма кой да им ползва услугите и немогат да си покрият разходите да ги увеличат още веднъж, ако не стане пак да ги увеличат.😂😂😂
  • 10 То пък

    20 0 Отговор
    един министър на транспорта - не ти е работа ! Само вреди от него - "разбирача" !
  • 11 един от многото

    20 3 Отговор
    И без пари да ги направят , не се качвам. Омръзнало ми е да им слушам глупавите коментари по всички въпроси без изключение.
  • 12 Таксита та! Ще ви плашим с 3 пъти

    15 1 Отговор
    Овеличава не на първоначалната такса, за да "кандисате и да ви хареса" 2 пъти!!! Както прави Държавата, Стар номер, започват да плашат с 30%овеличение на нещо, накрая Спасителя Бойко идва и казва не само с 15 %щего овеличи ме, защото аз мисля и се Грижа за хората???!!!Само на Чиновниците вдигна с 30%%Заплатите,Директно,няма мислене, няма обяснения, Раз и 30%заплатите Нагоре!!! За тях има винаги пари!!! Верни и послушни избиратели на ГЕРБ!

    Коментиран от #18

  • 13 Ventura

    20 3 Отговор
    То по тази логика, ако сикупя 100гр.сирене, трябва ли да платя двойно цената на килограма?

    Коментиран от #30, #45

  • 14 Пешко

    15 19 Отговор
    Таксито, трябва да е лукс, който не може да си позволи такси, трябва да се вози в градския транспорт. Дори още по - високи, трябва да са цените.

    Коментиран от #37

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пурко

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дам":

    Аз знам доста, които са оставили такситата и стават тираджии. По-скоро не оставят такситата, щото не могат да работят нормална работа и не стават за много неща.

    Коментиран от #21

  • 17 Ман40

    7 3 Отговор
    Ама много сте неграмотни, много. Особено 12, че и други някои.

    Коментиран от #19

  • 18 Нхумхм

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Таксита та! Ще ви плашим с 3 пъти":

    Увеличаване, Увеличат, Увеличавам😀
  • 19 Питко

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ман40":

    Ман40, такси ли караш?
  • 20 БСП за България и Радев

    13 9 Отговор
    Това е защото търпите Тиквата. Ако начело на държавата бе генерал Румен Радев, такива номера на бакшишите нямаше да се допуснат. Щяха да возят на народни цени. Ама така е като всички имат респект от Румен Радев, а не от един тулуп
  • 21 Шило бакшишо

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Пурко":

    Еми не мога да работя за някой друг и да имам шефове на главата или портал,работя когато искам чист,парфюмиран .Зимата на топло лятото на хладно ме се оплаквам и няма да си сменя ранотта

    Коментиран от #26

  • 22 Бен ХУР

    12 3 Отговор
    Да увеличат и ИНТЕЛЕКТУАЛИЯТ багаж на шофьорите!!!
  • 23 ожж

    8 3 Отговор
    Еми като има глупендери да им ползват услугите, така ще е.
    Ако хората ги ползват ще ти се молят да се кчиш.
  • 24 Да пуснат убер и лифт

    7 1 Отговор
    И тогава такситата ще карат на по 50 Ст за км

    Коментиран от #28, #47

  • 25 Zzz123

    4 6 Отговор
    Каква е логиката да се возят 4 човека за 2 километра за 2 лв. По евтино е с 50 процента от градския транспорт. Първоначалната такса ще вдигне цената на късите разстояния, а за дългите с лев по-скъпо.
  • 26 Пурко

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Шило бакшишо":

    Ми нали и аз това казвам? То се знае, който се е научил на айляк трудно ще го вкараш в някакви релси. Това важи и за мене въпреки, че не съм бакшиш. Ето и сега не бързам за работа а се излежавам в леглото, ще стана когато искам ще пия кафенце и ще отида да да поработя, ще изкарам добри парички и те така..

    Коментиран от #50

  • 27 Гост

    5 8 Отговор
    Малко е увеличението. Аз карам такси в малък град в Англия. Минималната цена е £5 в центъра дори и за 100 метра курс да е. В крайните квартали е повече. По селата е минималната цена от града до селото. Няма как да си поръчаш такси на село за малко разстояние и да платиш минимална за града.
  • 28 И градския

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да пуснат убер и лифт":

    Транспорт ще фалира.
  • 29 Маргинал

    8 5 Отговор
    По стара Българска традиция ние разбираме от всичко и най вече от чужди работи. Изобщо не ви е работа да обсъждате цени. Като не ви отърва отиваш на трамвайчето, ако и там ти е скъпо ходи пеш, това е положението. Другия вариянт е всички недоволни умници да станат бакшиши и да карат евтино.
  • 30 Мръсен бакшиш

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ventura":

    На 100 грама не ама ако искаш 21 грама ше требва да платиш като за 2 кила
  • 31 Сички пискате че било скъпо

    7 10 Отговор
    Ама като искате да возите съняродниците си за 20 стинки съберете се тука направете си фирма и ги возете бе не е трудно купете си коли там сички бюрокрации минете и ги возете не да цирикате тука
  • 32 Мислещ

    7 2 Отговор
    1.5 са поне 20 км на газ...тия цяла София ли обикалят докато стигнат до адрес?

    Коментиран от #33, #41, #46

  • 33 Газта

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мислещ":

    е най-рано разход.
  • 34 Draco

    9 2 Отговор
    Стига лъгахте !
    Като не ви изнася защо не допускате UBER ?
    Откъде накъде държавата ще вдига със закон минималната печалба в частен сектор ?! Тогава вдигнете минималните заплати във всички сектори тройно !
    Оказва се , че в България най-важни за държавата са таксиджиите и ресторантьорите ( и подобни) . Другите кучета ги яли !
    Смотана държава !
  • 35 Да го направят.

    8 2 Отговор
    Ще висят като суджуци по спирките, това и заслужават.
  • 36 Утман

    2 1 Отговор
    Не мисля, че ако някой си хване такси го брига дали сметката му е с лев, два повече. Така че, правят начална такса петарка и броят шараните.
  • 37 Далеч от това

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пешко":

    Пешко , Пеешшкоо !
    Какъв Лукс бе ?
    Много са малко добрите коли , спретнатите и вежливи таксиджии .
    Луксозните са още по-малко !
    Какъв лукс , след като онзи ме вози лятото на отворен прозорец за да пести от климатик ! Другия сложил хавлиена кърпа на врата си щото се поти като прасе .А що се поти ? Щото пести от климатик !
    Малко са тези който си пазят колите от цигарен мирис . Други направо си пушат в колата и дори не те питат дали ти пречи или не !
    Какъв лукс ?
    Не аз трябва да плащам за разбите автомобили , защото видиш ли общината не оправя дупките !
    Какъв лукс ,като масово се кара Дача Логан !
    Това със 70 ст не е вярно !
    Аз винаги ползвам таксита в БГ , и никога не съм плащал по-малко от 5 кинта . Не знам каква е тая поръчка за .70 ст
    Затова много от бакшишите висят по казината ! Щото нищо не печелят !
    Айде бегай с тоя Лукс
  • 38 Всички искаме

    4 0 Отговор
    Тройни заплати, особено сега, в кризата
  • 39 Иван

    4 7 Отговор
    Малко е аз карам такси в ирландия първоначално е 3.50 евро и по 1 евро за всеки всеки над 1 човек. Ако се качат 4 души става така 3.50 евро първоначално + 3 евро екстра и тръгваш със 6.50 евро + 1.29 на километър. Това е а клиенти си има.

    Коментиран от #43

  • 40 аааааа

    7 1 Отговор
    Не виждам на какво основание. Напоследък ми се наложи да ползвам такси, тъй като в момента не мога да карам. И четирите пъти - смърдящи, мръсни коли, отворени прозорци, шофьори без маска или с такава на врата - ами мерси. Това си беше живо мъчение. Колкото и скъпо да ми излиза, ще си карам колата. Такситата са просто ужас. Адския транспорт - същата работа. Ами мерси боку.
  • 41 Таксито не е благотворителна услуга

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Мислещ":

    И не прави сметка колко харчи колата ами ние рабитим за заплати данъци кола плащаме ремонти потдръжки работи се в стрес ден и нощ ...за 15 лв ли искаш да работя 12 часа?
  • 42 Баю ганю умре да прави сметка на другия

    5 1 Отговор
    Колко щял да прибере и колко му струвало и що така..ами така като не ти аресва марш ..и бентлито е скъпо ама не цирикаш на прага пред офиса че не моеш си го купиш
  • 43 айде моля

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    Карай си таксито в Ирландия и не давай акъл за България. Нещата са несравними, така че...
  • 44 Къртев 💬

    4 3 Отговор
    Ами на Дочка, като и е скъпо, ще се разходи до най-близката спирка на градския транспорт и ще се вози на него! Всъщност увеличението е прах в очите на шофьорите, то е незначително, тъй като оборота ще им се вдигне с около 10 лв. Това е смешно и крайно незадоволително. Никъде в света не се ползва такси от всеки. Таксито не е обществен транспорт, то не се финансира от общината, то финансира общината! За цените съм съгласен, че не трябва да се определят от държавата, но с така създадените "компании" няма, кой да грижи за водачите.
  • 45 Къртев 💬

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ventura":

    Не знам дали си разбрал, но в случая не си купуваш 100 гр. сирене, а ползваш услуга! Това не е магазин!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Къртев 💬

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Да пуснат убер и лифт":

    Нали има MAXIM! A, и така казано UBER на 30 ст. ли ще те возят?

    Коментиран от #57

  • 48 По време на чие управление

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "хаберих":

    цареше богатство и просперитет би ли ни осветлил? И чие управление (бъдещо такова) ще направи всички ни ако не богати, то живеещи добре?От кого го очакваш това? От Слави ли? От Манолова? От Корнелия Нинова ли? От Христо Иванов ли? Те да нямат вълшебна пръчица нещо? В коалиция с ДПС ще ни водят към светли бъднини ли? То че ГЕРБ не са стока е ясно. Но следващите месии къде са? Видяхме как ни оправи царят за 800 дни. Оправи си имотното състояние. Пътят към Ада е постлан с добри намерения.

    Коментиран от #52

  • 49 Ще им падне и без това оредялата

    2 1 Отговор
    клиентела. Ама като искат поне половината да останат трайно безработни си е техен проблем. Като не работят нощните заведения, дискотеки и т. н. и без друго ще им намалее работата драстично.

    Коментиран от #53

  • 50 Шиши бакшиши

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пурко":

    Е да ама Тея които работят на заплата особенно ако са на държавна длъжност газ пикаят.Не ми се мисли ако веднъж на месец вземам пари това е някакъв кошмар
  • 51 citizen

    5 0 Отговор
    Таксиметровия превоз е вид услуга,която не е задължително да ползваш а услугите в цял свят се заплащат скъпо и не е стока от първа необходимост,така че на който му е скъпо,да си хване влака и по родните места!
  • 52 Къртев 💬

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "По време на чие управление":

    Изказване, стил Цвета Караянчева (ПКП) ! (Това в скобите е за подсещане! Нищо лично, просто с това е известна дамата)
  • 53 Къртев 💬

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ще им падне и без това оредялата":

    Е, голям кеф, няма що!

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Ще им падне и без това оредялата

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Къртев 💬":

    клиентела. Ама като искат поне половината да останат трайно безработни си е техен проблем. Като не работят нощните заведения, дискотеки и т. н. и без друго ще им намалее работата драстично.
  • 55 Не, не е кеф ни най-малко.

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Къртев 💬":

    Но като искаш нещо трябва да знаеш до какво ще доведе желанието ти.Щом ще ми е по изгодно да си платя синята или зелената зона за час - два ще си ходя с личния автомобил. А който няма пари да поддържа кола обичайно няма и за такси.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 За жалост

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Къртев 💬":

    В моя град няма Максим. Иначе като живеех в София преди време си ги ползвах редовно
  • 58 Напомняне

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    Виж, пазарната икономика не означава пълна ненамеса на държавата в ценовата политика на фирмите. В някои социално важни области такава намеса е просто необходима. Аз съм фармацевт и трябва да ти кажа, че още от 1989 година насам всички лекарства имат държавно определени пределни цени и никоя аптека не може да си помисли даже да продава и с една стотинка над тях, защото глобите са огромни. Разликата в цените на аптеките идва от различни отстъпки под тази пределна цена. И така е в целия цивилизован свят. Няма как една социално значима група стоки като лекарствата да се остави на мераците за печалба на търгуващите с нея. Отделен въпрос е дали таксиметровите превози са такава "социално значима" дейност при наличие на масов градски транспорт. Доколкото зная, в Западна Европа такситата са скъпо удоволствие и цените на превоза са в пъти по-високи от автобуса или метрото, докато у нас при заемане на всички места в таксито може да са почти еднакви.
  • 59 Шафиор

    2 2 Отговор
    Къде в Европа има тарифа 77 ст и начална такса 70 ст а колите и горивото са същите,който няма пари за такси да се вози на фънда,това не е услуга за социално слаби,не стига че ви мързи да се изкъпете ами и на такси трябва да се возите селяни гадни миризливи...
  • 60 55555

    1 0 Отговор
    пияни,дрогирани,мръсни и смрадливи това са 50 процента от клиентите след 23 ч и 5 лв на км са малко на който му скъпо има градски транспорт дотира се от общината
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове