17 Ноември, 2020 15:45 1 695 15

КС: Следенето на телефоните на карантинирани е противоконституционно

  • кс-
  • карантинирани-
  • следене на телефони

Конституционните съдии подчертават, че във всяко демократично общество неприкосновеността на личната сфера на индивида е ценност от най-висш конституционен порядък

КС: Следенето на телефоните на карантинирани е противоконституционно     - 1
Снимка: Shutterstock

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно използването на трафични данни от електронни телекомуникационни услуги, ползвани от гражданите, за доказване нарушаването на карантина в условията на извънредна епидемична ситуация. Отменят се въведената заради епидемията от COVID-19 възможност на службите да проследяват телефоните на карантинирани.

Решението е взето с 10 гласа, а с особено мнение са останали Павлина Панова и Анастас Анастасов, съобщава правният сайт Лекс бг.

„Всяко ограничаване на правата на гражданите трябва да бъде достатъчно точно, съответстващо на обстоятелствата за вмешателство и да осигурява силни и надеждни защитни средства срещу евентуална злоупотреба. Тоталното превантивно събиране на трафични данни за местоположение, без точни критерии за начало и край на предписани от здравните власти задължителни здравни мерки – задължителна изолация и лечение на определени заразни болести по чл. 61 ЗЗ на конкретни диагностицирани лица, за които се твърди, че не изпълняват тези предписания, представлява сериозно, непропорционално навлизане в правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни“, се посочва в решението.

В решението си КС анализира не само своите предишни произнасяния по Закона за електронните съобщения (ЗЕС), но стъпва и на серия от решения на Съда на ЕС, в които се обсъжда проследяването на трафичните данни. Освен това припомня на законодателя, че винаги когато има конфликт на права, както в случая – между правото на живот и здраве – от една страна и правото на неприкосновеност на личния живот – от друга, трябва да търси баланс. А в случая с проследяването на движението на хората с коронавирус, според КС той е нарушен и мярката за издирването им се явява несъразмерна.

Конституционните съдии подчертават, че във всяко демократично общество неприкосновеността на личната сфера на индивида е ценност от най-висш конституционен порядък. Държавата може да се намеси в нея, но не и несъразмерно.

Как се стига до недопустимо профилиране на граждани

Ето как КС описва ефекта от това 6 месеца да се пазят данни за движението на мобилния телефон на поставен под карантина и службите да имат достъп до тях: „Посоченото с оспорения нормен комплекс натрупване на половингодишна база данни от комуникационен трафик ( чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС) и възможен достъп до него в рамките на същия срок, макар и само за един вид данни – относно административните адреси на клетки на мобилна наземна електронна съобщителна мрежа, от които е генерирано или в които е терминирано повикване, позволява да се придобие информация за трайните, обичайни, инцидентни прояви на конкретното лице, а също и систематизиране по различни критерии на местата, които то посещава трайно, често, рядко или инцидентно. Проследяването на данните, които са необходими за установяване на идентификатор на ползваните клетки за един продължителен период от шест месеца, дава възможност за получилия информацията да формира представа за личните предпочитания на индивида, дори неговите склонности, увлечения и слабости, което е обективна предпоставка за съставянето на достатъчно подробен и ясен профил на личността не само без нейното изрично съгласие, но и без тя изобщо да има представа или дори да подозира, че това се случва в действителност. Прекият и незабавен достъп до данните от комуникационен трафик по чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС, дори да не разкрива съдържанието на комуникацията, представлява съществена намеса в неприкосновеността на личния живот, тъй като дава възможност за профилиране на засегнатото лице чрез систематизиране на данни за шест месеца, свързани с навиците му“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    19 1 Отговор
    Една добра новина в темницата от лъжи!
  • 2 Гнида

    15 1 Отговор
    Това не е следене , а подслушване ! Да си кажем нсправо , риеш ли срещу властта ще го отнесеш ! Я 5 кутии цигари без бандерол ще намерят у вас , я барети ше ти потрошат варатата .....
  • 3 El pepi

    4 1 Отговор
    Мен ме следяха 3 месеца и сигурно още ме следят! :\

    Коментиран от #10

  • 4 Дельо Хайдутин

    5 5 Отговор
    Скоро ще ни чипират и няма нужда от телефона.

    Коментиран от #5

  • 5 ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    Щи чипират кухата кратуна на тебе.. така ставало то!

    Я виж Белгия, гласеше се да ваксинира против ковид всички деца и старци, ама като излезнаха ония датчани, бързо се отказаха от таз идея!... че и чиповете така у аналните си отверстия ще хакнат!

    Коментиран от #6

  • 6 Лост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха ха":

    И какви датчани са излязли в Белгия?

    Коментиран от #7

  • 7 ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лост":

    Ей такива, да питаш... няма държава в Европа, в която да успеят да ваксинират когото и да било, без той сам да иска - всички излизат и си търсят правата, нищо, че в новините български, всичко е цветя и рози!

    Датчани, белгийци, испанци, италианци, германци, французи - всичко живо е по улиците против ваксините, те щели чипове да им слагат - дей тя!
  • 8 123

    8 0 Отговор
    Най-после едно решение което да защити обикновенния човек.
  • 9 бвгтр

    11 0 Отговор
    Много неща, които вършат органите са противоконституционни, ама ги вършат.
  • 10 сила

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "El pepi":

    за твоя информация ще те следят общо 6 месеца/поне така е по закона/

    Коментиран от #11

  • 11 питам

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Кой закон?
  • 12 Матей

    4 0 Отговор
    И вий мислите ,че това не е практика отдавна?Следенето и подслушването на антибойковски дисиденти на идейна основа,както на телефони така и на интернет е по подразбиране,в това съм се убедил многократно.Дори местните герберски активисти са организирани за тази цел,с характерната им подлост.Сега го узаконяват,за да няма недоразумения,узаконяват и ковидтерора и изнудването,бързат,защото току-виж постъпила инструкция от САЩ за прекратяване на истерията,тъй като целта е постигната с овластяването на демократите.Организираният хаос ще се развива по други направления.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове