Last news in Fakti

4 Декември, 2020 16:13 1 388 23

Дончев: Публичното финансиране е като лекарство - дозирано правилно, върши добра работа

  • национален план за възстановяване и устойчивост-
  • томислав дончев

Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за ръст на БВП спрямо държавите в ЕС, каза Томислав Дончев

Дончев: Публичното финансиране е като лекарство - дозирано правилно, върши добра работа - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за ръст на БВП спрямо държавите в ЕС. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост – „Зелена България”, предаде Агенция „Фокус“.

„Имаме да наваксаме във всички сфери. Куп сектори са мощно недофинансирани. Това е не само сферата на енергийната ефективност, водния сектор, пътния и железопътния“, каза той.

„Първо добре е да се добива и да се изнася мед. По-добро от износа на медни плоскости ако може да произвеждаме електрически кабели и проводници. Още по-добре би било да произвеждаме електромотори и трансформатори и след това електронни компоненти. Аз си мисля, че това е правилната посока. Аз си мисля, че ролята на държавните стимули е важна, но е въпрос на дързост и технологично ниво на българския бизнес“, добави Дончев.

„Публичното финансиране има характер на лекарство. Ако то е дозирано правилно, върши добра работа. Ако обаче се предозира, би могло да има обратен ефект. Всички мероприятия свързани с енергийната ефективност, ще бъдат съфинансирани“, каза още той. Дончев добави, че микромениджмънтът е ключа, да бъдат ефективни и да увличат допълнително финансиране.

„След 10 години България трябва да е готова да покрива тези публични инвестиции без външно финансиране.

Ние имаме два сценария. Да продължим развитие с умерен прогрес във всяка от сферите. Това е нелош сценарий. На мен ми се иска поне в няколко области да не бъдем толкова умерени в прогреса напред, защото ако погледнете числата, България е влязла в ЕС БВП 31% на глава на населението спрямо средното европейско. Сега сме с 20% нагоре.

Целевата стойност и то в къс период трябва да е 70% от средноевропейското. Ние не можем да чакаме 12 и 13 години за следващите 20% ръст. Ние трябва да сме достатъчно мъдри и дръзки да си поставим национална цел това да се случи за период по-кратък от 10 години.

Да, планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за това“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дончев

    15 1 Отговор
    Дали знаеш колко евро фондове се откраднаха?

    Коментиран от #19

  • 2 Отставка

    14 1 Отговор
    Наглеци
  • 3 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Ял си и папкал шизофренгин, лично от кранчето на мутропитека. Нали Томиславо! ТИНЯК ДОЛЕН.
  • 4 8743

    7 1 Отговор
    Къде си беее Том и Джери
  • 5 Ди-ариите

    8 1 Отговор
    На тоя нищо не правещ усвойтел.
  • 6 Обикновен овчар

    7 1 Отговор
    Капитализъм означава измамници като този,глад,мизерия,недостиг,дълг ,кредит,пълни лудници и затвори с хора отказали да спазват закони печатани от измамници!
  • 7 Тръмп ясъл

    5 1 Отговор
    Toва финансиране стига само до обръчите от фирмите на Герб кадето тиквата е въздушна партия и мунсе отчитат задължително по 10% от всеки лев . Гарантирам го щото съм си плащал
  • 8 Грую

    10 1 Отговор
    Царя на празните приказки.
  • 9 Мда

    6 1 Отговор
    Върши бе, как да не върши, особено за Пайнер!
  • 10 Centurion

    6 1 Отговор
    Тази констатация е в личен план,нали ???Много помага "публичното "финансиране!!!
  • 11 Българка

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дончев: Публичното финансиране е като лекарство - дозирано правилно, върши добра работа"
    Шкафчето на Борисов с пачки и злато доказва горното твърдение. Мафията добре се е самофинансирала/ограбила милиарди пари от българите. Нали спектаклите и големият зор да се правят, че управляват е очакването на миарди евротраншове, които сигурно вече са разпределени по шкафчета
    Оставки, бе!!!!!!!!!!!! Какво не разбрахте?
    Съд и затвор!
  • 12 адаша

    6 1 Отговор
    Всичката тая тъпанарщина започна да се покрива с лафовете за БееМВистите .Пример–"Не всички ,които са фенове на ГРОП са идиоти , но всички идиоти са фенове на ГРОП..."
  • 13 А ТИ С ДОЗИРАНЕ ИЛИ БЕЗ

    7 1 Отговор
    СИ ОТРОВЕН ЗА ВСЕКИ ОКОЛО И КРАЙ ТЕБЕ!!! СКОПЕН НАГЛЕЦ ДУНДЕФФФ КРАДЛИВ!!!
  • 14 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Протеста е лекарство срещу Вируса ГЕРБ.Почва в 19 00ч.От 20 00 пред БНТ ще чакаме здравния гей министър.
  • 15 Дооооончев

    2 1 Отговор
    При Социализьма имаше такова финансиране ама ся не смеееее и НЕ трябва да има кредити за пидарьци на таа фирма и оная фирма пьк тоа кредит да го плащат бабите и трудещите се ПОСТОЯННО.
  • 16 кори

    4 1 Отговор
    Болни и ненужни вече никому управляващи крадци и нагледни разбойници!Поне да се беше изкъпал в язовир Камчия или Студена!
    Пак ли ще работим следващите пет години за новото...електронно правителство?Не се наядохте и накрадохте!
  • 17 Голям наглец

    6 1 Отговор
    си Дончев.
    Как спиш нощем?
  • 18 Един

    2 1 Отговор
    При БСП-то въобще нямаше евро фондове щото не крадяха!!!
  • 19 Томито Дончев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дончев":

    Дозирам " правилно" паричките!! На Боко и шайката- най-голямата доза!! Малко по- малко- на чиновниците!! Още по- малко - на " бялата" мафия!! Нищожна доза за редовите лекари,медсестри и санитари!! Ясно??
  • 20 кой заблуждаваш

    1 0 Отговор
    Думите Дончев са за да прикрият делата. Едно сте корумпирани , а отгоре на всичко и некадърни.
  • 21 123

    1 0 Отговор
    Парите от бюджета и ЕС трабва да се изразходват за социални политики,инвестиции и проекти които ще създадът устойчиви много годишни позитивни парични потоца към България и работни места.Вместо това политиките са на разхищаване на държавни и Ес парични средства коитоскоро след раздаването им на близките хора, парите се завръщат в Западна Европа под формата на закупени много скъпи коли от Западна Европа,ваканции,къщи и парични влогове. България прави малко свои граждани много богати, огромно мнозинство от бедни.България и българи инвестират и създава добре платени работни места в Западна Европа и САЩ, вместо да си исчистят проблемитре и преструктурират икономиката и държавата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове