Last news in Fakti

5 Декември, 2020 11:37 2 882 65

Ген. Съби Събев: Нищо от България и Румъния не заплашва Русия

  • ген. съби събев-
  • съби събев-
  • мария захарова-
  • москва-
  • русия-
  • черно море

Тези обвинения и опасения Мария Захарова изразява по отношение на България и Румъния са реално наши опасения спрямо Русия, убеден е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел

Ген. Съби Събев: Нищо от България и Румъния не заплашва Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия. Това каза пред Радио „Фокус“ ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, дългогодишен отговарящ за стратегическото планиране и разработка на военни концепции, стратегии и доктрини в Българската армия. Ген. Събев коментира изразената тревога от говорителя на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, че в България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, провеждат се и учения, на които се разработват сценарии за удари по територията на държавата.

„Нищо особено не може да разтревожи Русия от България и Румъния, обратното е по-вярно. Тези обвинения и опасения, които Мария Захарова изразява по отношение на България и Румъния са реално наши опасения спрямо Русия. По всяка вероятност те са повлияни от доклада на експертната група на НАТО по инициативата „НАТО 2030“. НАТО възнамерява да увеличи присъствието и ученията в Черно море, но има достатъчно публична информация, която доказва убедително много по-голямата активност на Русия в Черно море и Южния военен окръг. Съвсем наскоро, в края на месец септември, завърши голямото стратегическо учение на Южния военен окръг на Русия с участието на повече от 80 000 души. Това показва, че действително Русия провежда много активна тренировъчна военна дейност, включително и в Черно море. И когато правим това интервю, трябва да се знае, че руският черноморски флот е изведен в Черно море и провежда учение. Кому е нужна тази милитаризация би следвало да се отправи въпрос към Мария Захарова, а не да се отправят обвинения към България и Румъния. Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия. Може би имат известни опасения от по-честото посещение на натовски кораби в Черно море, но това е в изпълнение на две инициативи по усилване задържащия потенциал в нашия регион спрямо Русия – американската инициатива и инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие, нищо повече“, обясни експертът.

Ген. Събев допълни, че няма планове за разполагане на нападателни оръжия на територията на България и Румъния.

„Румъния укрепва отбраната си, същото би трябвало да направи и България, защото милитаризацията на Крим и силно повишените способности на черноморския флот са истинската заплаха за мира и стабилността в Черно море, а не това, че в България и Румъния се натрупва такъв потенциал. Неоснователни са тези опасения и още повече обвинения към България, Румъния и НАТО като цяло“, обясни ген. Съби Събев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    53 8 Отговор
    За 3 минути максимум всичко е прах бе. Това че сте подложки на краварите нищо няма да промени. Знам как да изкарам мечката, не знам как да я върна. Бисмарк.

    Коментиран от #16

  • 2 СССР ☭

    54 8 Отговор
    Съби и ти си една мъстийка забрави когато се кълнеше във Варшавския договор и СССР!

    Коментиран от #46, #59

  • 3 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    26 7 Отговор
    Нещо не разбрали, не Федерация се притеснява, а за сигурноста на РБ е желателно да не тренират нападение срещу Федерация.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Уаби саби

    38 6 Отговор
    Какъв генерал е тоя бъ лхар бе..
  • 6 КОТарАК

    27 2 Отговор
    вируса е към края си , трябва да се подрънка малко с оръжие докато съставят нов план
  • 7 Ами ако е така

    40 5 Отговор
    -защо НАТО увеличава присъствието си в Черно море? И срещу коя държава са насочени оперативните планове на тази "миролюбива" организация, която, по думите на българската външна министърка, дори не е военна? А възрастта на този измисленяк Събчо е такава, че той се е клел във вярност към Българската народна армия. Кога се закле в НАТО бе, Събчо, и срещу колко?

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сибиряка

    22 3 Отговор
    Много се притеснили от РФ имат само 8000 ядрени ракети и 30 000 танка 2500 изтребитела 5 фолта оборудвани с ядрени крайцери най висок клас 12 субмарина заредени с булави вкл. МЕГА
    СУБМАРИНА ,, Дмитрий Донски "дълъг 270 метра и широк 21 и висок 28 метра носещ 24 Булава с по 5 глави всяка Булава много са се притеснили от РФ!!!

    Коментиран от #17, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Монгола

    24 4 Отговор
    В Русия не са се притеснили, а предопреждават да няма после мяууу на Балканите!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един от многото

    30 4 Отговор
    Ако в село Желю войвода се Населят 100 орки от сливенските квартали , сигурно ще оревеш орталъка , че те заплашват. А когато докарвате пред портите на Русия американци да си играят на войници няма заплаха . Заплаха има и ти много добре го знаеш , както си знаеш и миналото когато си се лкел във вярност на БКП и КПСС. Много бързо забравяте миналото , особено пребоядисаните продажници!
  • 15 Най паче

    33 3 Отговор
    Известен в армията с прякора си Съби-Саблята. Щабен плъх. Като нобвобранец лейтенант някой зевзек го излъгал,че на всеки новоназначен лейтенант се полага сабля и Събчо отишъл да вдига скандал на АВ-то на поделението защо не му я дава. Такъв пуяк всеки ще го метне на джанката,краварите най-паче.
  • 16 ТаУмВзе

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Сега вият на умрело срещу Путин. А ако след него дойде някой, който не го слуша главата, кво правят?

    Коментиран от #64

  • 17 Плашиш гаргите

    4 30 Отговор

    До коментар #9 от "Сибиряка":

    Освен Русия, още 8 държави имат ядрено оръжие!
    Всичките освен Индия и Пакистан са членки на НАТО!
    Израел също е ядрена държава!
    Затова Путин плаши гаргите,
    но не смее да пипне миниатюрните Литва, Латвия и Естония!
    Които са под носът му, но са членки на НАТО!
    А чл. 5 от алианса е НЕПРОБИВАЕМ!

    Коментиран от #19, #41

  • 18 Софиянец

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Сибиряка":

    Гоуема армада, забрави и кузя ;)
  • 19 Сибиряка

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "Плашиш гаргите":

    Хахаха хохохо и Китай и Северна Корея ли са членки на НАТО. Имат по150-200 броя от които половината са бомби които няма как да пробият щита от С400 и С500, а скороста на,, буревестник " и,, сармат" е недостижима за западната соросня!

    Коментиран от #23

  • 20 Софиянец

    6 16 Отговор
    Ватниците са оцапали килотите ;) а сичкото полезен и***т ги защитава, де да милееха и за България толкова шумкарчетата, а те са готови българи да затриват за мацква!

    Коментиран от #25

  • 21 Мухаа,хаа!

    9 3 Отговор
    Адаптирано ,предно(?) Присъствие.Ако се случи случка,ще воюваме безстрашно до последния ганъовец и мамалигар.Ние - там зад голямата локва- ще подаваме заповеди.За нас няма страшно.Конвенционални ракети не ни плашат. Тези- отА даптираното ,предно присъствие да се бият.Ако бием- добре! Ако загинат със хиляди- пак добре! Колкото повече техни жертви- толкова спечелени врагове срещу руснаците, сред оцелелите.Перфидно замислен план.
  • 22 Офицер от запаса

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами ако е така":

    Не само мастията Събчо,но и цялата пасмина "атлантици" около официалния американски агент Пасито,със същия хъс довчера хулеха НАТО.Всеки народ си има боклуци,ама нашите чупят всички рекорди.О,царю Освободител,ко ти трябваше да ни освобождаваш нас,тъмните балкански субекти,както точно ни характеризира Гьобелс.6
  • 23 Смешен си

    4 13 Отговор

    До коментар #19 от "Сибиряка":

    КНДР умират от глад, а ти казваш, че имат ресурс да произведат ядрено оръжие!
    Атомното оръжие на КНДР им го дава Русия.
    Сигурно не знаеш, но Русия и КНДР имат 16 километра обща граница...
    Чичко Гугъл всичко знае!

    Коментиран от #26

  • 24 ДжафДжаф

    15 4 Отговор
    И малките деца, много отдавна са разбрали, че американската/не НАТО-вската/ система за противоракетна отбрана, базирана в Румъния, с компоненти и на българска територия, всъщност представлява нападателно оръжие! Установките, които ужким щели да изстрелват миролюбиви противоракети, с които ужким щели да защитят Европа от иранско ракетно нападение, всъщност са абсолютно същите, от които американските кораби стреляха с Томахавки срещу Ирак, Югославия, Сирия и прочие! Тази т.н система за противоракетна отбрана не беше нищо повече от начин за заобикаляне Договора за забрана на стратегическите нападателни оръжия със среден обсег и наземно базиране! Да не говорим, че преди известно време американците взеха и направо денонсираха въпросният договор. Атози генерал и подобните нему отрепки са готови да продадат и майчиното си мляко за НАТО-ските заплатки, които получават!
  • 25 Софиянеца

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянец":

    Какво е това кИлоти? Пише се кЮлоти негеамотник личи си, че си от НПОто такива ви наемат там неграмотници!!!
  • 26 КОНТРАТА

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "Смешен си":

    Умират в КНДР, а все площадите пълни в Пхенян. Умирате от страх соросоидите!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мария Захарова

    14 4 Отговор
    Отрепаните балкански мишки решиха, че са уплашили Руската Федерация хахаха...

    Коментиран от #35

  • 29 Г Щ А

    16 2 Отговор
    И ТОЯ Е ЕДИН ГЕНЕРАЛ , КАТО ОНЯ С ПОЖАРНИКАРСКИЯ МАРКУЧ !!
  • 30 В.В.П.

    14 2 Отговор
    Влязох на ,,другарю,,,,и излязох на господин,,от БНА...Тоз въшлю,беше един предан ,,Варшавянин,,,..Единственият враг ,от 650 г на България е Турция...Смятайте,добре помияри...кви ги вършите...Да няма ,после ама не разбрах,не чух,не помислих...Натувски неграмотници.
  • 31 ген СЪБЕВ, КАКВО СТОВАРВАХА Боинг747, то

    3 4 Отговор
    Товарен вариант, привечер, преди наколко месеца??? ЕДРО ГАБАРИТНИ КАМИОНИ,??? КАКВО? ПО ТЪМНА ДОБА? ЗА командването има Бункери на много места, в Бояна, под "Триъгълника на власта" тунели, скривалища!!! Преди Бистрица в ляво всичко под земята са щабове, скривалища!! Обикновения човек къкво ще прави!!! Пушечно месо, надали, ЕДВАЛИ!!!

    Коментиран от #53

  • 32 стоян

    4 8 Отговор
    руска пропаганда -иначе как да обяснят управляващите в Русия на бедните руснаци защо са по бедни и от нас с минимални заплати равняващи се на 250 лв

    Коментиран от #34

  • 33 fermera

    12 2 Отговор
    Като Съби има още 1700 човека в МО който вземат и заплати и пенсии.Така наречените АЗП-та.За пушили са системата и не дават на младите да растат в йерархията.Ще има 500 милиона за ремонт на Графа без обществени поръчки,а за детска болница няма 100 милиона.За Ф16 има 2,5 милиарда,а няма 25 милиона за 2 медицински хеликоптер а.Проклети да са тези национални предатели.
  • 34 иванов

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    Стояне,по беден от тебе няма бе Багажът ти няма и шепа.
  • 35 Д. Петров

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мария Захарова":

    Като не сме, защо лаеш на матрьошка!?
  • 36 Още тогава

    4 3 Отговор
    Спомням си когато Събчо си върна от ГЩ академията в Москва какви фронтови настъпатлни операци за превземане на Германия,Гърция или Турция вихреше вдъхновено по картата. Даже се силеше за фронтови операции чак в Анадола. Още тогава си беше шемет.

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Помпей..

    6 2 Отговор
    Съби ,ти си долен пиииеерас....Не се нуждаем от такива мърлячи ,като теб...Казано честно,хвърляме ги в морето,като баласта...
  • 40 АнтиНАТО

    9 2 Отговор
    Благодарение на такива антибългарски натовци България и по точно София е цел на ядрени ракети при конфликт с Русия.

    Коментиран от #61

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Офицер от запаса

    7 1 Отговор
    Е,стига с тези модератори,да ви таковам цензурата.Как да нарека такива боклуци,като С.С.и С.Паси,ако не с детероден женски орган,уважаван от нас мъжете,но е синоним на характер за някои не бих казал мъже,даже и да са и уж генерали,но в същност са фурнаджийски лопати.
  • 44 СЪБИ СЪБИТ

    4 2 Отговор
    ТУРСКО ИМЕ ,100% Е ПРОТИВ БРАТСКА И ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ.
  • 45 Кой68

    3 1 Отговор
    Мъка..Щом почнеш да се оправдаваш,не е на добре..Голяма мъка...
  • 46 Любопитен

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "СССР ☭":

    Питам ви ген. Съби Събев , а с нещо Русия заплашва ли нас????

    Коментиран от #47

  • 47 Шапшал

    3 7 Отговор

    До коментар #46 от "Любопитен":

    А ти защо си заключваш вратата в къщи като никой не те заплашва Или казваш да сваляме гащите и да чакаме каквото стане

    Коментиран от #49

  • 48 падналия 👿

    11 1 Отговор
    Този младеж от 15 години е в запас/сега резерв му казват! През 1987 г. изкарва тримесечен курс в руска генерал щабна академия, за да те изпратят там знаете какъв е трябвало да бъде! Така, че това е едно жалко човече без своя ценностна система! Стремящ се да бъде в угода на предишни и сегашни, жалко подобие на хуманоид!
  • 49 вехтия

    11 0 Отговор

    До коментар #47 от "Шапшал":

    Явно не си живял по времето, когато входната врата не се заключваше, в най-лошия случай ключа беше под изтривалката!
  • 50 стоян георгиев

    1 10 Отговор
    българския русофил е голям патриот!може да се прочете тук как е готов да предаде българия в руска полза !руснаците го знаят тва и ни правят селски номера с тия изявления.те добре знаят че българия не е заплаха за русия,но и добре знаят че у нас е пълно с предатели в тяхна полза и едно такова изявление ги активира!та другари като не ви харесва българия,нато европеиския съюз сте свободни да идете в евразия ,иран или северна корея които ви очакват с отворени обятия!

    Коментиран от #56

  • 51 Сър Пичук

    11 1 Отговор
    Крадецът вика "Дръжте крадеца"!
  • 52 Сух

    6 1 Отговор
    Четох, четох и някак всички думи кои са били изречени, не си ги представям да излизат от българин. Ало журналята вие сигурни ли сте, че това го казва български генерал??!
  • 53 Сух

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "ген СЪБЕВ, КАКВО СТОВАРВАХА Боинг747, то":

    Оппаааа..
  • 54 Върко

    8 1 Отговор
    И по Адолфово време беше пълно с такивамити генералчета..Мамуни!🐒🦍🦧..пфууу..
  • 55 Върко

    8 1 Отговор
    Стоенееей..Ми ти като си големият русофоб,ква ни е ползата Българска?!.Кво печелим от Вас?! Банда 🐷🐷🐷 сте! Отнине и Довеки! Вечнопровална измет!Вечнопровални сте!И с Адолф,и с Ронито Рейгън - вечнопровална измет сте!.

    Коментиран от #62

  • 56 БГ ЕС НАТО

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Русофили Гъзофили мандалото лопна финито таварищи България е в ЕС и НАТО и никой не може да я барне
  • 57 Зограф

    8 1 Отговор
    Питам тоя тъп помияр, Русия има ли военни бази около САЩ и защо НАТО и САЩ имат такива около Русия и кой кого застрашава?
    Бих искал да кажа на всичките псевдопатриоти и откровени предатели, че от Запада нищо добро не е идвало последните 2000г.

    Коментиран от #58

  • 58 Русоръб

    0 4 Отговор

    До коментар #57 от "Зограф":

    Расията има военни бази във всички граничещи с нея страни и чак в Африка Либия Ирак Сирия Чечня Армения Нагорни Карабах Украйна Молдова
  • 59 Кнаус 485

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "СССР ☭":

    Тата е Съби си е един голям битов отпадък....
  • 60 йокин

    3 0 Отговор
    Направи си прашка,сега събирам,речни камъчета,ще видят братушките,зор като ги подпукам.
  • 61 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "АнтиНАТО":

    И Русия е цел на ядрени ракети, и ще миряса тогава, когато срещу една нейна ракета се насочат три.
  • 62 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Върко":

    изметта е там където един другар ти света тока и ти го гаси.ти за тва мечтаеш нали другар?да ти пеят по 10 часа на ден за комунизма,после да идеш в завода да полежиш зад струга и да краднеш квото има,а като се пребереш да се напиеш!е тая свърши при нас.има си я обаче в русия и ако толкова ти харесва сбираи багажа и тръгваи.и не сравняваи адолф с регън,,а с другаря ти путин и двамата са социалисти!реигън и тия като реигън го набиха и на двата типа много дълбоко!днес фалиралите американци вземат на ден колкото нефалиралите руснаци за месец!
  • 63 фдф

    2 3 Отговор
    Генерал Съби е като лъжлив Съби от Чудомир.
  • 64 един от многото

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Ами ще натисне копченцето и ще спрат да вият!
  • 65 АЛО РАДЕЕЕВ

    0 1 Отговор
    И ТОЯ ЛИ Е ГЕНЕРАЛ КАТО ТИКВАТА ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове