Last news in Fakti

6 Декември, 2020 18:42 3 235 42

Готвят протест срещу фермите за норки – искат Борисов да ги затвори заради коронавируса

  • норки-
  • коронавирус-
  • защита на животните

Доказано е, че застрашения вид бозайници пренасят мутирал щам на COVID-19

Готвят протест срещу фермите за норки – искат Борисов да ги затвори заради коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС

Няколко неправителствени организации за защита на животните готвят протест в сряда сутринта пред Министерския съвет по време на правителственото заседание. Сред тях са "Дивите животни", "Заедно за животните – България", "Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България", КАЖИ и "На ти с природата".

Протестиращите излизат с настояване фермите за норки да бъдат затворени и у нас, както се случи в някои скандинавски държави, след като се доказа, че тези животни пренасят мутирал щам на коронавируса.

Те ще връчат и отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и правителството. Копие от писмото се изпраща и до президента и омбудсмана.

"Настоящото отворено писмо се внася от организации, граждански формирования и други юридически и физически лица, обединени във възмущението си от липсата на адекватна държавна политика, която да предотврати риска от разпространение на COVID-19 от фермите за норки и да гарантира в най-голяма степен сигурността и здравето на българските граждани", пишат организаторите на протеста.

Те припомнят, че вкарването във втората приоритетна група за ваксиниране на работниците от ферми за норки у нас, показва, че авторите на националния план за ваксинирането са съгласни с факта, че обектите за отглеждане на норки са твърде рискови.

"Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група отговаря в голяма степен на обезпокоителната информация, идваща от все повече държави в Европа и света, където нарастват случаите на позитивни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи. Към настоящия момент такива потвърдени случаи има в страните: Дания, Полша, Нидерландия, Франция, Гърция, Швеция, Испания, Италия, Литва и САЩ.

В Ирландия и Унгария се предприеха мерки за трайна забрана на фермите за норки, заради риска за човешкото здраве. Дания и Холандия предприеха безпрецедентни мерки за спиране дейността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, само за предотвратяване риска от зарази", пишат в писмото организаторите на протеста.

Организациите питат още дали се готви прехвърляне в България на развъдници на норки, които вече са затворени в изброените европейски държави.

"Кой може да даде гаранции, че мутирал щам от фермите за норки няма да се разпространи по територията на страната и как се очаква ваксинирането да противодейства на такъв сценарий? Готови ли са компетентните органи да поемат отговорност за наличие на мутирал щам сред населението, който не се повлиява от ваксини и е с неясна клинична картина на протичане?" са част от въпросите, поставени в отвореното писмо.

"Настояваме държавата да поеме пълна отговорност, като гарантира на българските граждани, че няма да допусне възникването на огнища от евентуални нови мутации на вируса Sars-CoV-2 от ферми за норки. Настояваме държавата да гарантира здравето и сигурността на своите граждани, като забрани създаването на нови ферми за норки на територията на страната", пишат още организаторите на протеста, които държат отвореното им писмо да бъде разгледано още на заседанието на МС в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    18 11 Отговор
    Тия ги финансира бюджетът на България и Отворено общество
  • 2 месара

    11 24 Отговор
    а врякащите дето системата ги убивала ше се присъединят ли ?
  • 3 166

    34 5 Отговор
    Това животно е хищник, не е кокошка, става дума за доста по-умно и подвижно животно от тези отглеждани в животновъдстово, все едно да се отглеждат котки в клетки 60х40, това е пълен абсурд И ГОВОРИ МНОГО ЛОШО ЗА СТРАНИТЕ В КОИТО СЕ ДОПУСКА, В ПОЧЕТО СТРАНИ ОТ ЕС Е ЗАБРАНЕНО
  • 4 Дельо Хайдутин

    29 9 Отговор
    Природозащитници, а искат да се унищожат норките.Геноцид над вида.Не разбирам?!
  • 5 166

    11 13 Отговор
    АКО БОРИСОВ ГИ ЗАБРАНИ У НАС ЩЕ СИ СПЕЧЕЛИ ОГРОМЕН БРОЙ ГЛАСОВЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ, ТОВА Е ГВОЗДЕЯТ НА БОЛНИТЕ ТЕМИ, СТАВА ДУМА ЗА 200-250.000 ГЛАСА ! ! !

    Коментиран от #17, #36, #40

  • 6 Що за глупости!

    33 9 Отговор
    Ще излезне накрая, че пандемията е тръгнала от норките?! Сигурен съм че много хоране са виждали норка - нито жива , нито умряла! Хайде сега да избием и норките - като козите, пилците, свинете... В това сме " специалисти" със сигурност и ще затрием дребния бизнес на накои хорица. Или апетитите на хунтата опряха и до норките?

    Коментиран от #26

  • 7 Behemoth

    13 4 Отговор
    Стига с това лицемерие ...хората отглеждат други видове и ги използват според нуждите си...това е положението.....така функционира природата....ако се появи по развит вид той може да използва нас за нуждите си(викам да разгласим из галактиката къде сме ХАХАХА)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Hoho Boho

    24 3 Отговор
    Унищожете и:
    Кравите - пренасят "Луда крава"
    Птиците - пренасят "Птичи грип"
    Прасета - пренасят "Чума, която може да мутира"
    Козите - пренасят "Не знам, к'во си"
    ...и Природата
  • 10 ха ха ха

    19 4 Отговор
    Интересно, защо на сорос му пречат норките?

    Коментиран от #37

  • 11 Бацо

    9 2 Отговор
    Как ще ги затворя бре нали носят лилавки в шкафа всеки ден😂
  • 12 Що за глупост

    10 1 Отговор
    Е какъв застрашен вид като има цели ферми за тях.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пор че

    13 1 Отговор
    Бойко да затвори всички норки в зайчарника в Банкя, под карантина.
  • 15 Спас

    9 0 Отговор
    Добър бизнес??? Апетитен!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 е де

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "166":

    Е, айде стига де, не всички природозащитници са с толкова промити мозъци, че да паднат до там да гласуват за Бойко! Не обиждай така всички природозащитници, моля!
  • 18 ььььь

    15 1 Отговор
    Скоро ще искат да затворят повечето ферми за животни.Такъв е планът. Запомнете какво ви казвам.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рошко

    12 1 Отговор
    Ново 20 имаме ли такива ферми, а на бас че сега може да измислят и за хората отглеждащи животни по селата че и там е развъдник за ковид, ама по фермите няма да има нищо
  • 21 норка1

    16 1 Отговор
    Сега се сетихте да ги затваряте, когато трябва да спасявате кожите си! Докато страдаха и биваха убивани по най брутален начин всичко беше наред!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    9 11 Отговор
    Норките са подобни животни на котките . Професор Аргирова преди време каза че котките сеят заразата особенно уличните ! Тези които се пъхат в контейнери за смет, там има изхвърлени всякакви гадости като ползвани дамски превръзки, памперси ,развалено месо , умрели животни после влизатт във входовете и мазета и разпространяват заразата и то също мутирал щам на Ковид-19...Страшно и ужасно е

    Коментиран от #28, #31, #35, #38

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    БОЙКО не е ЧОВЕК
  • 25 Бай Шиле

    3 2 Отговор
    Имам ферма за норки.Чакам да ми кажат колко пари искат.
  • 26 Дълбоко виждащ

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Що за глупости!":

    Така,напълно степрав!В аДания министърът на земеделието се извини и си подаде оставката!сега имат проблем със загробените норки....Тук каквото имаха хората ,илюминатите избиха....останаха домашните любимци......само казвам....има хора,които гледат на домашните си любимци като Божество.....
  • 27 ежко

    7 0 Отговор
    Не може.....Щефа на "Градус" е личен приятел на Боко!
  • 28 Стойко

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Прав си! Норките поне са затворени безобидни животинки които са изолирани докато безпризорните също бозайници котки скитат навсякъде. Да сте видели някъде в друга Европейска страна скитащи котки и кучета? Затова в милиарден Китай има 4 хиляди и 490 човека починали от вируса докато в 6-милионна България 4 хиляди и 800 човека...
  • 29 Бай Шиле

    5 4 Отговор
    Тия "приридозащитници" са като от онази реклама : "ИСКАМ ДА ИСКАМ".
  • 30 стара норка

    3 2 Отговор
    Аз съм стара норка.Ясно е,че кожата ми ще увисне на гушата на някоя плейметка.Но малките,невинни норчета защо ще ги убивате? Моля ви,вземете някой и друг лев от който трябва и престанете с тези протести.
  • 31 Дълбоко виждащ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Иване внимавай Иване.....не говори глупости !онази я чух днес,като я видях.....на лицето и е изписано......професурата....много обичам да подрязвам....храсти имам два храстореза,Иване!внимавай,като тръгнете с професуурите за уличните котки и за питомните....да не станеш Иване от хората дето са виждали звездите....в ясен слънчев ден,Иване....
  • 32 читател

    4 1 Отговор
    Никой в България не носи норкови шуби.
    Всичко е за износ.
    Рискът остава тук.
    Пълна забрана и приспиване на всички животинки,
    жалко е ,но хората са по-важни.
  • 33 Venturа.

    8 0 Отговор
    А с каво ще се обличат надутите кифли?
    Сигурно с еко-палта!
    Това да не Ви е свинската чума, за да се изтребва!
  • 34 един от многото

    7 0 Отговор
    Ще ги затвори Борисов , ама после него ще дерат за кожени палта!
  • 35 котка

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    "Тези които се пъхат в контейнери за смет"
    Абе то и хора има, които се пъхат в контейнерите за смет. Що не почнеш от тях, а?
  • 36 Хоху

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "166":

    Къде ги видя тези 250000 бе!?! Те по ресторантите и баровете няма толкова персонал бе ;)
  • 37 Курти

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха ха":

    Когато един ден Сорос се гътне човека аджеба кой ще ви е виновен за всичко?

    Коментиран от #41

  • 38 Норките

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Не живеят сред хората. Може и да са подобни, но не са котки! Защо няма акция за премахване на уличните котки? Те и лъвовете са котки. И тях ли ще избиват?
  • 39 Ами те

    6 0 Отговор
    доказаха същото и за котките и кучетата, ама на кой му пука. Мерките са същите като за моловете и кауфландите.
  • 40 Порно

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "166":

    Смешник. Това вълнува само тия , дето захлебват от НПО. В Нидерландия и Белгия ги избиха , оказа се грешно. А норките ги хранят с отпадъци от месокомбинатите, дето иначе трябва да ги изгарят.
  • 41 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Курти":

    Синът му, меката китка 😁
  • 42 олеся

    0 0 Отговор
    Норки -отглеждани в клетки.Миризма - непоносима воня на разлагащото се месо.Мърша- не се стои на километри от мястото където ги отглеждат.На километри мирише- не се стои вън ...хората бързат да се приберат по домовете си -затварят прозорци защото миризмата е отвратителна и носенето на маска никак не помага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове