Last news in Fakti

23 Декември, 2020 09:38 8 055 31

Зам.-министър: В Северна Македония има език на омразата

  • петко дойков-
  • зам.-министър на външните работи-
  • българия-
  • северна македония-
  • език на омразата

Според Петко Дойков в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика

Зам.-министър: В Северна Македония има език на омразата - 1
Снимка: БГНЕС

"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата - страна, която кандидатства за членство в ЕС". Така коментира развитието на сложните отношения между България и Северна Македония зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той бе гост в "Денят ON AIR" по телевизия България Он Еър.

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава - трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.

Припомняме, че кабинетът прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

Това ще се случи след обезпечаването на българските потребности при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарства.

Здравният министър на Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на българското правителство в тези трудни времена. Той подчерта, че е изключително важно за Скопие да има достъп до ваксини. По негови думи двете страни трябва да си помагат и да бъдат добри приятели. Фелипче изрази благодарност от името на македонското правителство.

"Искаме да намерим решение с България, защото сме приятели, но не е ясно в какво е проблемът." Това обяви по-рано премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Ние дефинирахме, че краткото и дългото име на страната е едно и също - Република Северна Македония, ние нямаме териториални претенции, ние сме приятели и ние изразихме пълно доверие, отбеляза още Заев пред репортери във връзка с отношенията с България.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПатрЕотите

    10 17 Отговор
    А с Беломорска Тракия дека е в Солунска Македония кво прайм или хвърляме пиратки само 😂

    Коментиран от #2

  • 2 Шкембоко

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "ПатрЕотите":

    Фърляме предизборни пиратки с Жамбазю да докараме два процента

    Коментиран от #3

  • 3 Цоцоко

    9 23 Отговор

    До коментар #2 от "Шкембоко":

    Ми те в УС на ВМРО все Русенски власи, колко са Македонци не знам аз
  • 4 Българка

    42 1 Отговор
    След като на македонското правителство не му е ясно в какво се състои проблема в отношенията им с България и се правят на умрели лисици, то нека желанието РСМ да влезе в ЕС поотлежи достатъчно дълго, докато на макетата им се изясни. През това време нашитъе диплото обаче да обяснят на световната и европейска общност детайлно защо българите не са съгласни в ЕС да влезе наш мразещ ни съсед.

    Коментиран от #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грую

    24 0 Отговор
    Има защото досега им се навеждахме безропотно, а пък сега се опънахме и няма на кого да го натикат, след като гърците яко ги подпряха и им проведоха възродителен процес!
  • 7 Перо

    15 3 Отговор
    Проблемът на Заев е в забранените за дебат и преговори теми,които е оградил с червени линии и правят диалога безсмислен. А той търси “проблемите”,там където не съществуват: териториални претенции,”македонско” малцинство в БГ и т.н. Горният Зам.-Министър е пълен неграмотник,соросоид. Тиквата да каже,кой му е разпоредил да внася това решение за разглеждане,от кабинета за предоставяне на ваксини за КОВИД,от българската квота на ЕС за РСМ! На тази пасмина и отрова не трябва да се дава и това е предателство!
  • 8 ххх

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Маке":

    Това все едно го написал някой от Дупница (да ме прощават хората от там). А сега сериозно: с кой ще се тепате пък вие бе?! Та вие сте една шепа народ. От 2 млн почти 1 млн са шиптери, турци и цигани. Окило 150 хил са сърби. Поне 200 въобще не са в Македония, а са по чужбина. Остават 600 хил, които сте макета.... Всъщност вие сте малцинство в собствената си държава.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да еааа!

    28 1 Отговор
    А БЕ БГ НЯМА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ, НО АЗ ИМАМ ИМОТНИ ТАКИВА. НИКОЙ НЕ Е ДАВАЛ ПРАВО ВЪРХУ ИМОТИТЕ НА ДЕДО МИ ДА СЕ СТРОЯТ ХОЛИВУДСКИ КИЧОЗНИ ДЕКОРИ. И ПОСЛЕ, ЗАЩО БОРИСОВ ЩЕ ДАВА ВАКСИНИТЕ НА СЪРБОМАНА ЗАЕВ? ВАКСИНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАДАТ ПРЯКО НА БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛИЩА В РСМ, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, МОЛДОВА И УКРАЙНА.
  • 11 Да еааа!

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Маке":

    А сега изчезвай от имота на дядо ми, измекярин. Мина времето, когато те смятах за брат.
  • 12 Дипломатъ

    9 0 Отговор
    Ако някой е чел напоследък, Славянската културна народност в Уикипедия на Шведски, щебъде попарен от съдържанието и?
    Братя Константин Философ, и Михаил, са творци на "Кирилицата"
    която е Гръцка азбука ,написана за превода на Библията на Славянски език , с коята Гръцките , по-горе споменати свещенници , проповядат и покръстват Българите.
    Това било възможно ,понеже сестрата на Цар Борис ,Тодора , била взета, като заложница в Константинопол и приела рано покръстването, като такава и успяла да убеди и брат си Българския цар Борис?
    Това е историята на Гръцката азбука №2 , на която пишат и Българите?
    За азбуката на готския свешенник Вулфила "няма сведения да е съществувала" ,въпреки че "Готите или Гетите" са покръствани от Вулфила преди 380 година от него. Гетика , Йорданес..
    В същата тази Уикипедия, България не е спомената, като член на тази културна Славянска общност, но се говори Широко на длъж и на шир ,че с тази Гръцка азбука и братята Константин и Михаил са покръстили Моравия ,Рус и една част от Хазерите , което било най-голямото постижение на гърците Кирил и Методий, за което Михаил става Епископ.
    Като важна част, при покръстването на Българите е писано и за покръстването на Сърбите и Македонците, като част от България ,след като духовния център на свещенниците Кирил и Методи , е в Солун , това са имената на Апостолите, като монаси вече!

    Коментиран от #14

  • 13 Грогу

    17 0 Отговор
    Нашите преговарящи полтици и историци , ако искат да си уплътняват работното време , могат да си говорят със Скопие , колкото си искат .Но да не го наричат преговори , защото вече е смешно .Държат се със Скопие като с разглезено и невъзпитано дете , на което не трябва се обръща внимание и ето го резултата .... лъжи , подлост , лобиране с цел "България ни тормози , помогнте ни "и какакви ли не още маймунджълъци ...и всичко това безнаказано . Но нашите нека си преговарят , не им пречат ....

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голям Юс

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Грогу":

    Така е. И двете страни се държат като малки деца. Българската страна доста инфантилно иска в един политически процес да се решат исторически въпроси, което в 21 век си е направо екстравагантно, без надежда да има някаква полза за България и българите.
    Сев. македонската страна демонстрира нелицеприятна комбинация от лицемерие и надменност, като е готова да приеме почти всички искания и след това (като влезе в ЕС), разбира се, да се отметне. Това е гарнирано с ширещ се език на омразата в РСМ, който за съжаление (но разбираемо) предизвиква и отговор в българското общество.
    Нашите искания трябва да са подходящи за политически процес и да са поставени на ниво ЕС, а не в двустранен договор, напр.: наказателно преследване по чл. 319 от Кривичния законик за език на омраза; финансиране със средства на ЕС за РСМ на изграждане на културни, научни, образователни и транспортни връзки с България; и разграничаване от югокомунизма, с отваряне на досиетата на УДБА, КОС и дори службите през режима на Груевски.

    Коментиран от #17

  • 16 Мимч

    13 0 Отговор
    Ама те още не знаели какъв е проблема.Смешна работа,нали нашите уж все това им обесняват,а излиза,че са обеснявали само на нас,а не на Европа2736 и на макетата....след като не знаят......
  • 17 Грогу

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Голям Юс":

    Точно и ясно казано . Но вярваш ли , че в близките 10 г. някой ще пипне досиетата или ще каже дума срещу сърбите ....не ми се вярва ..

    Коментиран от #18

  • 18 Голям Юс

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грогу":

    Прав сте. Особено ако няма натиск от ЕС. Ако обаче се възприеме по подходящ начин като изискване в преговорната рамка, тези десет години (или дори по-малко), това ще присъства в докладите по напредъка за присъединяване към ЕС и топката ще е в РСМ.

    Коментиран от #21

  • 19 Малко слонче

    11 1 Отговор
    Такива приятели да имаш като макетата врагове не ти трябват.
  • 20 Грогу

    3 1 Отговор
    Благодаря.Жалко ,че вашата компентентност няма да бъде използвана . Приятен ден .
  • 21 Аз, бе... Аз...

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Голям Юс":

    За македонски мазни лъжци и лицемери ЕС след 30 години !!!
  • 22 Съюз

    1 6 Отговор
    Кой може да каже какво точно искаме от Северна Македония? Ей така с две три изречения - какво ни трябва на нас да чуем, за да кажем - хайде качвайте се на влака и да приключваме с глупостите.

    Коментиран от #23, #27

  • 23 Съветски съюз

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Съюз":

    И ти ли си дебил и трябва да ти се повтаря едно и също 1000 пъти, а ти да се правиш че не чуваш!?!? А може да си и северно маке или самият Заев прописал на правилен български език?

    Коментиран от #25

  • 24 БЮРМ/FYROM

    15 0 Отговор
    Измислената ""държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай за идиотите в Скопие. Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 25 Съюз

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Съветски съюз":

    Искам ти да ми отговориш, лекенце!
  • 26 Дерек

    10 0 Отговор
    Всички политици, включително и Зоран Заев, са майстори на демагогията. Заблуждават медии, общественост и т.н. в неща, които България не предявява към тях. В същто врем заобикалят най-важните противоречия, а именно ФАЛШИФИКАЦИЯТА и ПРИСВОЯВАНЕТО на ИСТОРИЧЕКАТА ИСТИНА! Ако се притиснат по този проблем казват: "Нека оставим историята на историците!". И се получава един затворен кръг, от който МАКЕДОНИЗМЪТ не може да излезе и си остава завинаги да витае и да определя доктрината на РСМ, кандидатка за равноправен член на ЕС!!
  • 27 И аз да кажа

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Съюз":

    Ама какво хайде качване на влака- трябва да работят и изчистят сръбските простотии, напластени в учебници, паметници, отношение ...определено не са дорасли за качване във влака! Да си разгледат филмите, книгите, статиите, изявленията на общественици и политици. С такова отношение към съсед НЕ СЕ ВЛИЗА в съюз с него. Ние сме били наивни, че се разбира от самосебе си и ще го изпълнят. Те са просмукани с отровата на тази пропаганда и не им се струва неприемливо. Освен това искат да станат членове на ЕС, не за да са близки с нас, а за да щъкат на Запад и да смучат пари. Затова трябва да им се обяснява и показва. Например какво пише по френските паметници на Съпротивата, по френските и американо-френските военни гробища от ПСВ и ВСВ. На човек с дебела глава, комплекси и фобии, му трябва много време! Аз не съм възхитен от идеята да се намърдат в ЕС- представяте ли си какви интриги и вето ще въртят срещу България? И още възможности да пробутват лобисти и шпиони на Русия и Сърбия .
  • 28 Маке

    0 1 Отговор
    Хаха... не е Фелипче туку Филипче.
  • 29 Съдията

    1 0 Отговор
    Вселенските Закони са 111. Един от тях гласи: Твори само поискано добро, за да го получиш. Библията ни учи, че да правиш добро, е най-висшето благо на този свят. Да, така е, но само когато доброто е поискано, а не -дадено насила. Само и единствено поисканото и оценено добро, което винаги трябва да бъде заплатено, дори с едно цвете или с едно изречено в очите "благодаря", скоро ни носи същото добро от човека, на когото сме помогнали, или от някой друг човек, към когото сме се обърнали с молба за помощ ние самите.

    Поискано добро е само това, което човек е поискал от нас директно, очи в очи, не чрез други хора, и не като върви около нас и мърмори досадно, за да ни предизвика да му помогнем. Не прави непоискано добро! То задължително ще ти бъде заплатено със зло.
  • 30 Другите европейски народи изобщо не ги и

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Другите европейски народи изобщо не ги интересуват България и Р.С.Македония. Управниците на другите европейски държави могат само да използват двете балкански държави за собствените си интереси или казано да ги използват
  • 31 pitu guli

    1 0 Отговор
    Крaйнo врeмe e дa ce изчиcтят лъжитe oт бългaрcкaтa иcтoрия, a тe ca твърдe мнoгo и cлeд тoвa дa ce зaнимaвaмe c иcтoриятa нa cъceднитe нaрoди. Бългaрcкитe иcтoрици ca нe caмo лъжoвници, нo и cмeхoтвoрци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове