Last news in Fakti

26 Декември, 2020 17:00 2 679 45

Включват туризма в Плана за възстановяване

  • марияна николова-
  • национален план за възстановяване и устойчивост-
  • туризъм

Работна група с участието на бизнеса и учени подготвя предложения по инструмента "Next generation EU" в туризма

Включват туризма в Плана за възстановяване - 1
Снимка: БГНЕС

Туризмът ще бъде включен в окончателния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за БТА, разпространено от пресцентъра на МТ.

Работна група с участието на бизнеса и учени подготвя предложения по инструмента "Next generation EU" в туризма, които ще са готови до края на тази година. Предстои да се оформи на тази база и финансовото им изражение, каза министър Николова и изтъкна, че е единодушно мнението, че са необходими значителни средства за подпомагане на сектора и за възстановяването му от безпрецедентната пандемия, тъй като се сблъсква с остра липса на ликвидност.

"Ние категорично подкрепяме насърчителните мерки и запазването на работните места, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост и ще се включим с тематични идеи", допълни министърът.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лв. по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 млрд. лв. за цялата година, каза министърът на туризма.

Държавите членки на ЕС постепенно въвеждат ограничителни мерки до 7 или до 10 януари 2021 г., напомни министърът и посочи, че рестрикциите несъмнено се отразяват на плановете на туристите. "Според песимистичния сценарий пълен локдаун ще коства 1 млрд. лв. за зимния ни туризъм, но аз категорично отстоявам позицията да не се стига до такъв вариант", заяви министър Николова. "Стриктно се спазват разпоредбите на здравния министър и нашите единни указания за дейността на туристическите обекти и зимните съоръжения. Контролът е в ход и е безкомпромисен, защото на карта е заложен престижът на България като зимна дестинация с много конкурентни предимства и като международно признат ски център за професионалисти и любители", каза още министърът на туризма.

Марияна Николова заяви, че България настоява пред нашите партньори на Балканите границите ни да останат отворени или само в краен случай да се преминават с отрицателен PCR тест. Тя изтъкна, че има голям спад в ранните записвания, като при българите той е по-малък. Според нея по-късният старт на сезона е логичен, но страната трябва да спечели отново доверието на туристите, загубено заради пандемията. "Разчитаме на преобладаващо българско присъствие, но се надяваме и на визити "ласт минит" от Турция, Румъния, Република Северна Македония, Сърбия, защо не Израел, Молдова, Украйна и др. Очакваме да се задържи интересът към балнео- и СПА туризъм", коментира още министър Николова.

По думите ѝ Министерството на туризма е в непрекъснат диалог с другите институции, отговарящи за управлението и планирането на европейски програми, в търсене на допълнителни възможности работещите в туристическия сектор да бъдат подпомогнати и през 2021 г. На първо време такива възможности се очаква да бъдат създадени във връзка с допълнителните средства, които бяха предоставени на Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика от Инициативата на Европейската комисия REACT-EU. Министърът напомни за различните форми на подкрепа за бизнеса досега.

Въпреки че министерството работи за подготовката на Лято 2021, според министъра е твърде рано за прогнози, защото ситуацията се мени постоянно. Ние трябва да планираме активна политика на традиционните за страната ни пазари, каквито са Русия и Германия. Работим и на още 18 пазара, които избират България за своя лятна почивка, коментира Николова и допълни, че към момента има заявен интерес от Германия, Полша, Украйна, Русия, Чехия, Израел, Великобритания и други традиционни за нас пазари. По думите ѝ пак ще разчитаме на родните туристи, които да продължат да преоткриват страната ни като любима дестинация - независимо дали на морето, планината или някъде във вътрешността на страната.

За политиката на ведомството по отношение на концесионерите на плажове министърът заяви, че ще се търси баланс в рестрикциите, като целта е задържане на интереса на бизнеса към стопанисването на плажните ивици, а и на местните управи към безстопанствените плажове. "В неактивния сезон все още сме в процес на приключване на мерките, предвидени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето. Ситуацията с пандемията е много динамична и е трудно да се правят точни прогнози. Анализираме ефективността на тези промени и предстои да предложим нови мерки, които да стимулират и подпомогнат бизнеса", коментира още министър Николова.

Постпандемичният туризъм ще наблегне на алтернативните форми и на активния отдих, комбиниран със здравословни и СПА процедури, прогнозира министър Николова. "Паралелно с кризата дигитaлизaциятa cтaва все пo-вaжнa част от ежедневието ни. С paзвитиeтo нa тexнoлoгиитe се пoявява и ново пoкoлeниe пътници, кoитo имaт добри пoзнaния зa cъвpeмeннoтo цифpoвo paзвитиe. Друга глобална тенденция ще бъде отговорният туризъм. Tой предполага oгpaничaвaнe бpoя нa пoceтитeлитe и нa дocтъпa дo тypиcтичecки oбeкти пpи oпpeдeлeни ycлoвия. Очакваме и ръст в индивидуалните пътувания", каза министър Марияна Николова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази и бойко

    25 4 Отговор
    Инглиш не панимает....дураци..
  • 2 План

    22 3 Отговор
    грабене с 300 !
  • 3 Дада

    35 4 Отговор
    Ще спасяват мутренските хотели и къщите за гости
  • 4 дед мороз

    19 6 Отговор
    Валерката трябва да се подпре яко финансово.

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    18 2 Отговор
    Трагикомедия, добре че не останах да живея в бг, тази е непоносимо по та и неграмотна, но се зе на сериозно. Съжалявам сънародници, бг то е батак
  • 6 Логично

    14 2 Отговор
    Първо ъбиваш някого и после се опитваш да го спасиш ! Логично.
  • 7 Туристчо.

    16 5 Отговор
    Към туризъм бе първо трябва да се справим с ковид вируса и да мине година две та чак тогава да отваряме хотели, кръчми, заведения за хранене и останалите стопирани браншове.

    Коментиран от #16

  • 8 Курумпе

    1 1 Отговор
    Майкоооо , що пипнасте...ИСЪНА бре!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    А лустрация от герберасти Кога?
  • 11 ох на дядо

    14 2 Отговор
    Искам лично тази дрогарка да ми провежда здравословните СПА процедури на енгелийски язик.

    Коментиран от #12

  • 12 А бе

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "ох на дядо":

    ти чуваш ли се - я пак погледни снимката !
  • 13 джаба

    14 0 Отговор
    ооооо,таа зеленскинс отдавна не бяха я показвали ,винкела има много перверзен вкус - този скункс да ти е любовница....отврат

    Коментиран от #32, #33

  • 14 Скоро

    10 0 Отговор
    предстои и към археологията да го включите поради анти пазарна ценова концепция.
  • 15 РАДИО ЕЛТО

    14 3 Отговор
    мутрите се чудят как да ни рекетират още

    Коментиран от #19

  • 16 О. Ч. З

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Туристчо.":

    Няма смисал да се чака година две от 1000г всяка година имаше грип от миналата година грипа се казва ковид и така ще е през следващите 1000г. Ако не измислят ново име на вирусат преди това
  • 17 От Варна

    19 2 Отговор
    Отстраниха Ангелкова за глупави идеи с цел подкрепа на туризма. Тази “другарка” говори още по-големи небивалици! И мантрата, че България ще благоденства от туризъм се оказа голяма илюзия. Благоденстваха само няки хора, същите не искат да повярват, че свърши времето на лесните пари. Прогресиращ туризъм се прави от масовост и платежоспособност. Хората се задъхват от свиване на разходи, граници се затварят, ограничава се придвижването- тя говори врели-некипели за някакво възраждане в бранша! А хилядната армия от наемни работници е време сериозно да се замисли и да се преквалифицира . Беше лесна работа, служиш нещо си в хотел, не се иска много образованост, ако изкяриш за “ ден година храни” си доволен. Но за съжаление многотията е на свършване И ще подпомагаме цялата тази материална база да оцелява, защото можело да има туристи ? Туристи може и да има, но малко и който ги спечеле ще е на кяр. Който не може, не ми пука, че хотелите му стоят празни. Ами да си ги преустройва някак и да оцелява. Моите данъци не са за спасяване на индивиди, а за развитие на държавата. Това е истината другарко Мариана, малко се образовайте за механизмите на цар Пазар!
  • 18 Верно ли?

    8 1 Отговор
    Амчи като ще е "Next generation" да вземе да отивате в девета глуха и наистина следващото по-младо поколение да реши Ко да прави бъдишето си ,Ва!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    9 1 Отговор
    И мине тчий ката на Далаверко ще намаже като за последно.
  • 21 Salи

    13 0 Отговор
    Тая кифла ли ще опраи туризма. Има ли си хабер за какво става въпрос.
  • 22 778

    9 0 Отговор
    Да обучат децата си за гидове, планински водачи и ски учители, че когато стартира първия сезон след пандемията, такива няма да има!
  • 23 денис сачев

    7 1 Отговор
    КОЯ Е ТАЗИ ХУБАВИЦА, АЙЙЙ ЩЕ Я ..... ИЗЯМ.
  • 24 Вова

    7 1 Отговор
    ОХОХОХОХУхааааа още една ТъПу, ама много ТъПу.
  • 25 Яшар

    10 1 Отговор
    Тази уфсъ толкоз тъпа, тъпа, та чак вдлъбната...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БЪЛГАРИЯ

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Щерю .":

    герб теглиха милиярди кредити кой ще ги връща парите ще потънат в нечии джоб и за купуване на цигански глассове за изборите има и свестни роми но малко
  • 28 БОХЕМнИЯ

    8 1 Отговор
    Кога турустическите фирми ще върнат парите от неосъществените екскурзии ? Нали имаха застраховки, къде са тези кръвопийци , застрахователите ? Нали им наляхте милиони за това ? Фирмите първо да се издължат коректно на потърпевшите и тогава да се мисли за тяхното спасение. Екскурзии и туристически услуги ше ползваме само от коректни фирми. Да си направят сметката и на сайтовете да обявят реда. Дъжавата няма да ги помпи до без край тия хрантутници.
  • 29 6969

    10 1 Отговор
    Иска да каже, че ще им се дава дори и да не работят и да нямат клиенти/туристи, да лапат без да работят- това и в комунизма го нямаше..

    Коментиран от #40

  • 30 Перо

    8 0 Отговор
    Няма ли да искат сертификат за ваксина,защото и без това селските мутри имат “много клиентела”.
  • 31 Оги

    8 3 Отговор
    Честито на мутрагените, ще пада усвояване.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анализатор

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "джаба":

    То па винкела един хубавец ....мани, мани...........
    Ама поне е ПР0СТ !
  • 34 Тато из Правец

    7 0 Отговор
    Тая семпла ,да не кажа неугледна женица как стана министър????!!!!

    Коментиран от #36

  • 35 БГ циганин ром

    3 2 Отговор
    А защо не си дадете пари на ромите от държава? Ние сме гладни!
  • 36 Цеци

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "Тато из Правец":

    Те всички в това правителсто женуря са такива, най-простите, неугледни с изродски физиономии
  • 37 РАДИО ЕЛТО

    7 1 Отговор
    оставка мутри
  • 38 БРАВО ТИКВИ

    5 0 Отговор
    ТУРИЗМА ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЖИВИ ХОРА !
  • 39 КАЛИНКЕЕЕЕ

    4 1 Отговор
    ПАРАНТИЯТА НА ВИНКЕЛА БИЛА БАЯ УМНА БЕ , ТУРИЗЪМ С ТРУПОВЕ ЩЕ ПРАВИ !
  • 40 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "6969":

    Е как ще го е нямало по време на комунизъма... да не работиш и да взимаш доход е характерно САМО за комунистическа система.
    Питай бай си Тоша да ти каже.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хаберих

    2 0 Отговор
    Въпрос: Какво правят служителите от човешки ресурси и PR след като се пенсионират.
    Отговор: Пак нищо
  • 43 123

    2 1 Отговор
    Честито и баня, веднъж в годината се къпе. Но не е ясно на колко години веднъж се усмихва и кога не гледа злобно.
  • 44 Отново от Варна

    0 1 Отговор
    Явно всички горе изказали се нямат ни най-малка представа какво е туризъм и има ли почва в България. Безкрайна неграмотност и партийно клакьорство ( отново на тема виновни са комунистите) лъха от всички писания. Хайде , да не бъдете на всяка тенджера капак !
  • 45 Манчо

    0 0 Отговор
    Тази ако може да я снимат и с маска на очите ще е най добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове