Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 13:08 1 964 12

Ревматично болните могат да се ваксинират

  • ревматоиден артрит-
  • ревматично болни

Имунологични маркери "разпознават" ревматоидния артрит

Ревматично болните могат да се ваксинират - 1
Снимка: Shutterstock

На 2 февруари отбелязваме Световния ден за информираност за ревматоидния артрит (РА) – автоимунно заболяване, което засяга над 70 000 души в България (по неофоциални данни, защото официална статистика няма).

Въпреки че е най-разпространеното ревматоидно заболяване, диагностиката му обикновено се бави с години. Разнообразните, понякога нетипични симптоми, трудният достъп до ревматолог и масовото неразпознаване от личните лекари са в основата на това. А има съвременни имунологични маркери, които с голяма точност могат да помогнат за правилната диагноза.

Става въпрос за високоспецифични автоантитела, характерни за РА: антитела срещу CCP, антитела срещу MCV, ревматоиден фактор от клас ИгМ, ИгГ и ИгА, както и възпалителни реактанти като СУЕ и CRP. Aнтителата срещу CCP и срещу MCV се отличават с висока чувстивтелност (82% ) и специфичност (97%) и могат да бъдат положителни средно около 7 години преди диагностицирането на заболяването ревматоиден артрит. „Ако трябва да ги подредим по важност, те формират най-важните биомаркери, които да бъдат изследвани при съмнение за ревматоиден артрит“, обяснява д-р Георги Василев, имунолог в Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Вместо тях, пациентите често биват насочвани за изследване на т.нар. ревмафактор, който е неспецифичен и често дава фалшиво успокоение, допълва имунологът. Според него пътят до поставянето на диагнозата е активен процес и изисква участие и от страна на пациента. „Болният е първият, който да разпознае болестта (да осъзнае „че нещо е не както трябва”, „нещо ми има” - например болката, отокът и сутрешната скованост в ставите на ръката са налице всеки ден и не минават от само себе си, а напротив усилват се и пречат на работните и битовите задължения) и да потърси помощта на лекаря“, убеден е той.

Започването на навременно лечение е изключително важно за това заболяване, тъй като нелекувано, то води до тежка инвалидизация. В допълнение при пациентите с РА, особено тези, при които заболяването не е добре контролирано, има по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулти. Според специалистите пациентите не бива да спират приема на медикаменти и по време на пандемията от COVID-19, тъй като това може да има тежки последици върху тях.

„Данните от литературата показват, че болните с автоимунни възпалителни заболявания не боледуват по-често от общата популация. Без да има статистически достоверна разлика, малко по-висока е заболеваемостта при болните със системен лупус и васкулити. При тези болни се установява и малко по-висока смъртност“, обяснява проф. Румен Стоилов, ревматолог в най-голямата Клиника по ревматология в България в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той съветва пациентите с ревматични заболявания да се ваксинират срещу новия вирус, тъй като за тях това крие много по-малък риск, отколкото срещата с болестта.

Ваксината не е подходяща единствено за болни с РА, васкулити или някои онкологични заболявания, които са на лечение ритуксимаб. Това е медикамент, който влияе върху B клетките, които пък са отговорни за хуморалния имунитет. В резултат тези болни не могат да изградят имунен отговор към ваксината, пояснява проф. Стоилов, който е и председател на Българското дружество по ревматология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо с бустун

    0 1 Отговор
    А дано ми мине раматиза..
  • 2 Рошко

    2 2 Отговор
    Та и болните с ревматизъм после да ги пишат ковид, аман, идиотите йоито им се живее вечно да се ваксинират
  • 3 Протест срещу безобразията в България

    11 1 Отговор
    Хора, набийте си го в кухите кратуни! Не ви трябва никаква ваксина за вирус измама! Не се опитвайте да се разболеете нарочно, защото на ваксината точно това и е действието - да ви разболее, за да може организма да си изгради имунитет! Вируси винаги е имало и ще има! Не виждате ли, че чувалите с трупове ги няма! Има само умъртвени хора от некадърните лекари, положили "хипократовата" клетва, ама сигурно отзад та напред! Също така има нарочно обявявана в ефир статистика на починалите от какво ли не, но вече само от "ковид" измамата, която до сега не е обявявана, с цел да психяса и да се стресира населението, и само да приеме хомота на робството, което ни гласят! Бъдете умни и мислете с главите си! А и въобще не гледайте телевизия и не слушайте радио, за да не ви промиват мозъците с лъжи и измами разни идиоти - кунчевци, кантарджиевци, ангеловци, мутафчиевци................! :(
  • 4 Вирус

    2 1 Отговор
    В момента със Африканският щан на ковид и да ви кажа честно минава при мен като лека настинка
  • 5 Злобната Патрашкова

    0 1 Отговор
    От Бодигард до Министър - Председател е нечия протекция,а не репресия..
  • 6 Шаман

    2 1 Отговор
    Тъй, тъй! Могат, ама нямат желание.
    Рекламата на ваксините, нещо почва да издиша. Язък за парите на юдите. Изгореха!
  • 7 Сандо

    2 1 Отговор
    След месец ще кажат,че всички могат да се ваксинират,пари са дадени,няма да отидат на вятъра ...
  • 8 провинциалист

    1 1 Отговор
    Какво означава "Ревматично болните могат"? Покрай тази ваксаджийска истерия има ли официално някой да не може?
  • 9 А чикярите като мене

    0 1 Отговор
    Да се боцнат ли😂😂😂
  • 10 математик

    1 1 Отговор
    Аз съм с пърхот и хемороиди, ако има научни публикации , моля пищете.
  • 11 Протест срещу безобразията в България

    1 1 Отговор
    Който го е страх от мечки, не ходи в гората! А който го е страх от ковид, си стои вкъщи! В край на сметка, всеки сам решава, къде да ходи и какво да прави! Но доста от хората, вече се примиряват с робския начин на живот, даже го смятат за правилен!...
  • 12 ай де бе

    1 1 Отговор
    А на бас, че няма да има такива, които няма да могат да се ваксинират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове