Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 13:23 2 708 27

ВАС върна "Атака" в "Обединени патриоти"

  • обединени патриоти-
  • волен сидеров

Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне

ВАС върна "Атака" в "Обединени патриоти" - 1
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ЦИК от 28 януари 2021 г, с което са извършени промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Административно дело № 1271 от 2021 г. беше образувано пред ВАС по жалба на политическа партия „Атака“. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

С решение № 1962-НС от 28.01.2021 г. ЦИК е:

- извършила промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017г., като е заличила от състава на коалицията партия „Атака“;

- извършила промени в името на коалицията, както следва КП „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“;

- анулирала удостоверение №1 от 6 февруари 2017г. на ЦИК и е издала ново удостоверение с вписване състава на коалицията след извършените промени. Като фактически основания за това решение ЦИК е посочила заявление, подадено на 27.01.2021г. от представляващия коалицията Красимир Каракачанов.

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ е регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. В сроковете по чл. 144, ал. 1, ал. 5 и ал. 6 от Изборния кодекс (ИК) не са извършвани промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Изборите, за които е регистрирана посочената коалиция са произведени на 26 март 2017г. Предвид на това сроковете, в които може по реда на чл.144 от ИК да се правят промени в състава на коалицията, отдавна са изтекли. Нещо повече - изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която разпоредба е основано оспорваното решение.

Освен изложеното, дори заявлението от 27.01.2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да беше подадено в сроковете на чл. 144 от ИК, искането на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ пак би било неоснователно. Това е така, защото според чл.144, ал.1 от Изборния кодекс е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. В случая представеното към заявлението „решение за промени в състава на коалиция“ не удостоверява напускането на ПП "Атака".

Съгласно т.4 от коалиционното споразумение за създаване на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“, решенията на коалицията се „считат за приети само, ако са приети“ с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на ПП "Атака" за напускане на коалицията. А представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава ѝ – НФСБ и ВМРО.

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛЕН СИДЕРОВ, ОЛИГАРХ

    37 6 Отговор
    Такава Държава Няма! С такива управляващи, ние сме ВИНОВНИ!
  • 2 Представяте ли си тия мухльовци

    38 0 Отговор
    Ако не лапаха от питката в Парламента, какво биха работили тия ГАДОВЕ? Е ние ги оставяме години наред да се тъпчат на софрата и да ни развалят наред с останалите престъпници бъдещето ни
  • 3 Волен Сидеров

    17 7 Отговор
    Трябва да бъде въдворен на обществено полезен труд
  • 4 бравос

    34 2 Отговор
    Честиту на Тиквуня таралеж в гащите.
  • 5 Ковид вече няма

    28 1 Отговор
    За да може тъпото Банкянско говедо да каже аз ви спасих
  • 6 Буха ха

    44 2 Отговор
    ЦИК отново доказаха че са мръсната кенефчийска метла на Тулупа и неговите измекяри
  • 7 гадно

    36 2 Отговор
    Че боленчо си е болен няма съмнение, но че и ЦИК се използва за бухалка едва ли някой може да се съмнява.
  • 8 Шок и ужас

    19 1 Отговор
    Значение на думата патриот
    мн. патриоти, м. Човек, който обича отечеството и народа си; родолюбец.
    Та пита се в задачката, това нашето какво е?

    Коментиран от #16

  • 9 Патриоти?!

    23 2 Отговор
    Тая сган защо е в Парламента,на тиквата слугите,Гилотината е на 04-04,точка!.
  • 10 Отвратен

    23 1 Отговор
    И какво му е воеводското на "пишман воеводата"? Чисти пед@лски истории. И това е министър, а другият беше и зам. председател на НС. Ега ти и б0клуците има в това НС.
  • 11 Ааааааааааъ

    19 1 Отговор
    Ха сега пак да се появи Валерито и пак да се изцепи, че в тая държава има закони и всички трябва да ги спазват... Последен валс, продажници, скоро ще видите червения цвят на картона!
  • 12 Не, не става за политик много гняв и зло

    6 2 Отговор
    Не, не става за политик много гняв и злоба излъчва този човек щом започна и да клюкарства по адрес на първата дама вижте докъде е стигнал с клю, клю.
  • 13 бегайййй

    10 1 Отговор
    не мислете че не са се договорили - този миризляк/мазен ще ги подкрепи на изборите - атака - каква атаке бе лике продажно
  • 14 Волво бил луд, а:)

    21 2 Отговор
    Тури им го с 200 на Каракачанов и Симеонов. Сега ще трябва да се явяват поотделно на изборите, или да сменят името на коалицията за което май вече е късно.
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    10 2 Отговор
    А корумпираните мижитурки във ВАС услужливо 2 месеца преди изборите отчитат. Няма ли тях кой да разследва?
  • 16 Удри

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Шок и ужас":

    Омаскаряват думата патриот. Това са Обединени Разбийници!
  • 17 Санчо

    14 3 Отговор
    От ЦИК от сега започнаха да газят закона, не случайно Тиквуний си ги избра и назначи!

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Русенец

    9 3 Отговор
    Явно на ГЕРБ само една патереца вече не е достатъчна, ще и трябва Проходилка в следващия парламент ! Обединените идиоти ще си съперничат с дупелизеца Трифонов за това място !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Санчо":

    Е това е де! Толуп да ти прави избори. Е за това им искаме оставката. МАСОВО ГЛАСУВАНЕ - 04.04.2021.
  • 21 Българка

    6 2 Отговор
    Последно, не разбрах на парламентарните избори Болен заедно с Валеркат и воЕводата ли ще се явява? Или ревът му беше само, за да участват в комисиите?
  • 22 Анализатор

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Санчо":

    Те никога не са спирали.
  • 23 гост

    3 1 Отговор
    Малката шайка така трябва и да си върви - с Воленчо!
  • 24 Другия с коня

    2 0 Отговор
    Ами един "Развод по Италиански" и нещата се оправят лесно....
  • 25 Адвокат

    5 0 Отговор
    Как за четири дена ВАС образува дели, насрочи го и го разгледа?? За обикновените хора делата във ВАС се насрочват за след години!
  • 26 Изключително

    2 0 Отговор
    грозно и услужливо от страна на ръководството на ЦИК
  • 27 ЦРУ

    1 0 Отговор
    В.С..ще се окаже НАЙ-ГОЛЯМИЯТ ПЕДЕРА-Т на прехода !! ЗНАЕМ как с Зл.Пръст ПОДКРЕПИ ДПС и БСП...за да ОТКРАДНАТ КТБ ( не безкористно ). ЗНАЕМ как се криеше под масата....как хората искаха да го ЛИНЧУВАТ...как викаха на В.С. и АТАКА - " ТУРСКИ ПОДЛОГИ !!! Прокуратуратаааааааа какво стана ??????? нали искахте В.С. да ЗАПЛАТИ 50 хил. лв ?????????????? или го ПОКРИХТЕ ...защото напусна НС ???????????????? ОТГОВАРЯИТЕ !!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове