Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 22:00 2 729 6

Ученическите автобуси в София тръгнаха при слаб интерес

  • училищни автобуси

Според предишен анонс на общината новите маршрути трябваше да функционират два месеца, но в последното съобщение на Центъра за градска мобилност точен срок не е указан

Ученическите автобуси в София тръгнаха при слаб интерес - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Идеята на Столичната община да предложи ученически транспорт, за да облекчи задръстванията от коли, с които родители водят децата си на училище, влезе във фаза реализация по доста спорен начин. От миналата седмица учениците от 1-ви до 4-и клас на 18-о и 32-о СУ в София могат да стигат до училище с две експериментални автобусни линии. Според предишен анонс на общината новите маршрути трябваше да функционират два месеца, но в последното съобщение на Центъра за градска мобилност точен срок не е указан, пише в. "Сега".

До сградата на 18 СУ "Уилям Гладстон" на ул. "Пиротска" вече пътува автобус У1, който прави по един курс на ден - в 7.30 ч. Първата му спирка е пред ДКЦ-10 на бул. "Ал. Стамболийски", след което автобусът минава по бул. "Вардар", ул. "Божурище", ул. "Симеон", излиза на "Христо Ботев", завива по "Тодор Александров" и след това към "Пиротска".

Линия У2 също тръгва от ДКЦ-10, но в 7.35 ч. Голяма част от нейния маршрут се дублира с този на У1. След спирката на трамвай №3 на ул. "Симеон" обаче У2 се отклонява по линията на трамвай 22 на ул. "Димитър Петков", "Одрин" и "Опълченска". Впоследствие спира и пред 18-о СУ, докъдето ходи и У1, преди да остави децата пред 32-о СУ. По част от тези маршрути досега не се движеше градски транспорт, а като цяло районът е с доста интензивен трафик и не малко други възможности за ползване на екологичен обществен транспорт - трамваи, тролеи и метро.

Според Столична община пускането на У1 и У2 има за цел по-малко родители да водят децата си на училище с автомобил, като така да намалеят задръстванията в тази част на центъра и се подобри качеството на въздуха. От ЦГМ обаче уточняват, че т.нар. училищни автобуси могат да се използват и от всички други пътници, притежаващи редовен превозен документ. Това е едно от нещата, които отблъскват родителите от услугата. Според тях с У1 и У2 трябва да се возят само ученици. "Така няма да отпаднат колите. По-лесно е да оставиш детето си с автомобил от това да го качиш на автобус без надзор", коментира жена във Фейсбук групата "Безумията в София". Според разкази в първия ден от инициативата по една от линиите са се возили само 3 деца.

Проектът на общината бе представен през ноември м.г. от зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев. Инициативата се изпълнява съвместно с екипа на организацията "Зелена София", която също е свързана с общината, и с ирландската компания Good Travel Software. При представянето Кръстев заяви, че от проведени разговори с директори и анкета с родители е станало ясно, че над 50% от тях водят с автомобил децата си на училище и че притесненията им са за липса на безопасен маршрут, отдалечени училища и опасен трафик. Според Кръстев този проект ще елиминира тези притеснения и ще реши въпросът със задръстванията около двете училища. Готовност да използват новата линия имали около 70 деца и техните родители, което означавало 40 автомобила по-малко в района, изчислиха от "Зелена София".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котленец

    8 0 Отговор
    Снимката е от гимназията "Г.Ст.Раковски" в гр.Котел.На заден план се открояват гробищата.
  • 2 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    В 18 то училище учат все деца на баровци.Там ги карат с лимузини и лични шофьори.Йорданка пак отчита дейност с нашите пари.

    Коментиран от #5

  • 3 КАТ на филм

    3 1 Отговор
    Направо Хамериканска работа
  • 4 Кот2

    7 1 Отговор
    А от дясно в двора на гимназията е където трупат дървата за огрев, върху спортната площадка,жалко че не се вижда на снимката каква цигания е и това в Български възрожденски град,представете си.Трябва филм да се направи там за това как циганите ни интегрират успешно,а ние тях въобще,че и на всичкото отгоре познайте кой плаща целия масраф.Ще излезе накрая,че ние българите като народ сме по тъпи и от циганите.
  • 5 Haзови накой баровец

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Иначе не ти вярваме!спокойно и те са все същите лекета като всички! Тия деца от люлин обеля дружба ботунец ЩЕ са бъдещите им слуги!ТОВА е бегeтo! да живее капитализaма!
  • 6 МОШЕНИЦИ

    1 0 Отговор
    ГЕРБ ТАКА ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ЧЕ ДА ТИ СЕ ПОВРЪЩА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове