Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 21:05 1 790 38

Арх. Милков: Промените в ЗУТ създават предпоставки за корупция

  • арх. владимир милков-
  • зут

Според шефа на Камарата на архитектите текстовете нарушават конституционни права

Арх. Милков: Промените в ЗУТ създават предпоставки за корупция - 1
Кадър бТВ

Промените в Закона за устройствения план създават предпоставки за корупция. Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ арх. Владимир Милков, шеф на Камарата на архитектите.

Вчера от гилдията алармираха за големи проблеми, които могат да възникват след приемането на поправките, а днес президентът Румен Радев наложи вето върху текстовете.

„Тези изменения бяха обявени, че са приети след съгласие на браншовите организации, което не е точно така. Ние присъствахме на заседанията на парламентарната комисия, изразихме становища, но в основната си част – те не бяха приети“, каза арх. Милков.

По думите му текстове, които са били отхвърлени от бранша – са били приети в последния момент и без обсъждане. Според него не е направена оценка за последващото въздействие от промените.

„Нарушени са конституционни права – в чл. 17 се казва, че частната собственост е неприкосновена, държавата може да отчуждава, но възмездно. Ябълката на раздора беше чл. 168 ал. 16 от ЗУТ – възможностите за регулация и отчуждаването. Сега не се отчуждава, казва се, че за издаването на строително разрешение е необходимо прилагане на улична регулация, а тя не се прилага от години“, коментира архитектът.

Според Милков, за да се приложи въпросната регулация, когато гражданин иска да построи къща върху своя земя – ще се наложи да дари част от имота си за улица.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    17 4 Отговор
    Има ли поне един закон който да не обслужва шайката
  • 2 Бай Шиле

    3 4 Отговор
    Дядо Милко,ти къде беше когато Бакърджиев и Зегова пробутаха ЗУТ-а? Тогава защо не рюва,а?
  • 3 Бандитски и лобиски закони!!

    15 5 Отговор
    От ден на ден се връщаме към времето на Феодалния строй!!
  • 4 виладжия

    18 3 Отговор
    Целия закон създава условия за корупция.Когато решиш да строиш къща се изсипва една сюрия архитекти,геодезисти,проектанти,пожарна ВИК,община и пр.измекяри да си търсят рекета.

    Коментиран от #8

  • 5 Гошо

    12 2 Отговор
    240 идиота правят закони за които хал хабер си нямат, пълен абсурд!
  • 6 Антон

    13 0 Отговор
    Абе само аз ли съм останал с впечатлението, че в Народното Събрание присъстват предимно мало-умници?
  • 7 реститут

    6 5 Отговор
    Каква конституция бе? Искате да строите по нивите,а след това общината с нашите данъци да е длъжна да строи улици.За да продавате на 1000,при себестойност 500? Да бе,да.Мойто си е мое,чуждото е общо?
  • 8 стара норка

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "виладжия":

    За цялата сюрия лакомници си прав.Ама после като продаваш сте само с купеца и нотариуса,нали.

    Коментиран от #9

  • 9 виладжия

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "стара норка":

    И като купувам и като продавам е същото.Ти ортак ли искаш да ми ставаш?
  • 10 Ха-Хо

    5 2 Отговор
    Законът е много добре подготвен и е съобразен с реалността и нуждите на обществото. Този е поредният платен глашатай на алчните инвеститори, които не могат да се примирят, че най-после ще се сложи малко ред в безразборното строителство. Като искат да строят сгради в кални ниви, ще отделят малко от безбожните надценки, ще си изградят улица и ще си прехвърлят частта определена за улица на общината, за да се поддържа след това.
  • 11 НикогаПовечеСДС-Чума

    3 1 Отговор
    Това е смисъла на закона.Нощни шкафчета трябва да бъдат пълнени с....нечий дрон.

    Коментиран от #13

  • 12 Никога,

    1 0 Отговор
    Общината не плаща улицата на собственика на земята, годподин старши майстор, значещо “ Архитект” ! Факт! Просто се узаконява наложена от десетилетия практика, в малките общини, защото намали пари? За ДМС?!
  • 13 До тролчетата преди мен

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "НикогаПовечеСДС-Чума":

    Първо се запознайте със закона и после тролете.
    Каква корупция, какви пет лева? Точно липсата на този закон създаваше предпоставки за корупция досега. Разни знайни и незнайни инвеститори вдигаха дест етажни кооперации в средата на нивата, продаваха с надценка 400% и след това оставяха живущите да тънат в кал и мизерия с години. Сега, когато трябва да отделят нищожна сума от надценката всички нададоха вой до небесата.

    Коментиран от #15, #16, #19

  • 14 Другарю Милков

    3 0 Отговор
    Защо е толкова сложна и скъпа процедурата по водоснабдяването, нов абонат, на граждани и фирми? Ей, наглост!
  • 15 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "До тролчетата преди мен":

    А аз като съм на село и ще вдигам къща цялата улица ли трябва да асфалтирам че е към 300 метра ?? А канализация трябва ли да правя??

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Драги ми смехурко

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "До тролчетата преди мен":

    Защо шикалкавиш? От недвижимата собственост се смъкват, по данъчна? Оценка огромни суми! Къде са парите? Във вили на могили!
  • 17 Не е от вчера,

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Правил съм водопровод няколко стотин метра, който става собственост на ВИК! Факт! Още сме в соца, ако не знаете, се!
  • 18 Ха-Хо

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    Другарю, пак тролиш неподготвен. В закона ясно е записано. Ако на село ще вдигаш къща над 10 метра, да ще трябва и улицата да оправиш. Не знам в кое село обаче ще ти разрешат да строиш над тази височина. Така, че не се притеснявай, за твоята колиба няма да е нужна нито улица, нито канакизация.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 В колко държави

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "До тролчетата преди мен":

    Има данък сгради, по света, бе драги? Доскоро и в Гърция нямаше . Във Виетнам още няма! Този данък е незаконен, защото е вид двойно данъчно облагане.
  • 20 А защо да плащам

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ха-Хо":

    Данък сгради? А чия ще е улицата? На общината ? На феодала? А ти защо не дойдеш да я направиш? По-богат си! То архитектите не си знаете парите , но гипс, от бял цимент не можете да различите! Бездарен Художник и некадърен инжинер сте вие, от тошово

    Коментиран от #26

  • 21 До тролчетата преди мен

    2 2 Отговор
    Има данък, драги. Този данък го плащаме всички. И всички не сме съгласни с нашите данъци да се обещетяват инвеститори, получили и без това петорни печалби от инвестицията си.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Няма насрещна

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ха-Хо":

    Престация и законова основа и ще ви осъдя, но ще плаща гольо!
  • 23 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Стига с този ЗУТ,променихте го вече колкото Закона за движение по пътищата. У нас думата на архитектите не струва нищо,важна е строителната мафия,която пълни
  • 24 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Стига с този ЗУТ,променихте го вече колкото Закона за движение по пътищата. У нас думата на архитектите не струва нищо,важна е строителната мафия,която пълни чекмеджета. На кого още не му е ясно?
  • 25 Човече,

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "До тролчетата преди мен":

    Едно е корпоративен данък, данък печалба, друго е административно изнудване, заради право на законодателна инициатива , с цел облагодетелстване ! Вид електронен фиш! Много съм стар, да те питам? Какво е “ трол”?
  • 26 Ха-Хо

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "А защо да плащам":

    Данък сграда е за да се поддържа вече изградената улица. Досега улицата умишлено не се прехвърляше на общината и оставаше частна собственост. Общината вдигаше ръце и се оправдаваше, че не може да изгражда непрехвърлена улица. Инвеститорът не му дремеше, защото си е прибрал парите и в крайна сметка живущите хем плащат данък сграда, хем тънат в кал и мизерия.

    Коментиран от #28, #29, #33

  • 27 Мама, на тати,

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "До тролчетата преди мен":

    Не дава, без пари, а вие искате да получите инфраструктура даром? И чакате инвеститори? А шумкарчета?!

    Коментиран от #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 За да построиш

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-Хо":

    Къща, трябва да имаш “ отворена” улица! Факт! А за да построиш трябва виза за проектиране надзорите ... не си сложил тухла, върху тухла.. а сега трийте...
  • 30 Селчо

    3 1 Отговор
    арх. Милков и сега ЗУТ е създаден така че в него се прилага активно корупционната схема. Яко. И вие сте част от нея. Данте път на младите архитекти, завършили в престижни учебни заведения.
  • 31 ЗТСУ ,

    1 0 Отговор
    Бе що годе демократичен, но ЗУТ, първа редакция: отврат! Суверена, робът имаше право Само да си боядиса, вътрешно, без разрешителни и съгласуване ...
  • 32 Гост

    2 0 Отговор
    Правилно е да не се издава разрешение без да има прилежаща инфраструктура.Да трябва да се заплати отчуждяването ,но поцена по ,която се е плащал данък,а не някакви нереални цени.

    Коментиран от #34, #35, #36

  • 33 Общината

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-Хо":

    Не ги заприходяваха, към активите си, за да не обезщетят собствениците! Факт ! Давност да мини, пАри да се присвоят! А ако има човек продаваемо общинско място, да му вземат, при продажба още веднъж пари, заради неосчетоводен? Приход в общината.
  • 34 Нищо лично,

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Но Вие господини, както казва “
    Козлодуй”, не сте практик...
  • 35 Не може да се

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Иска изградена ифраструктура , задължително! Лозенец, Разсадника-коньовица, Разсадника-бежанци, Гевгелийски квартал не са имали инфраструктура и модерно предградие също. Новите квартали, също... И жълтите павета хората са си ги платили двойно, на времето! Къде са милиарда на общината Софийския ? Същото и по селата! Кой даде отчет?
  • 36 Не по цена

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    На данакът, а по пазарна, или на вещо лице! Ерде данък, ерде цена? Ерде Ямбол , ерде Стамбул? Много си справедлив, бе?! Да те стигне!
  • 37 Ха-Хо

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мама, на тати,":

    Никой нищо не иска даром. Инфраструктурата хората си я плащат с надутите цени на имота. Съвсем нормално е, когато инвеститорът е прибрал милионите от продажба, след това да отдели нищожна част, за да оправи и улицата.
    Досега инвеститорът прибира милионите и след това оставя общината да се оправя и да изгражда улици с данъците на всички. На всичкото отгоре нарочно не прехвърля земята, което блокира и изграждане, и поддръжка.
  • 38 туй то

    3 0 Отговор
    Цялата работа се състои в това , че най-после се опитаха да облекчат малко изграждането на маловажно строителство , ремонти на покриви без да се търси разрешението на общината , да си направиш навес , барачка или нещо подобно в частният си имот , до сега по-закон трябва да нахраниш една камара ПРИВИЛИГИРОВАНИ от държавата професии , които просто няма как да бъдат заобиколени , и сега тези привилигировани професии надават неистов вой , защото дефакто ги лишават от част от привилегиите и хранилките . Това леко отпускане на примката значи , че по малка част от населението ще си къса нервите с общинските служители , и съответно ще си спести някакви пари , които по закон трябваше да се дават за глупости . Закона е малка крачка в правилната посока , защото колкото по-малко ти се намеси държавата , и колкото по малко рестрикции създава , съответно и корупцията е по-малко . Аз лично обещавам , ако правителството успее да прекара този закон , да отида и да ги подкрепя със своя глас , макар да мислех да не гласувам .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове