Last news in Fakti

7 Февруари, 2021 21:00 4 595 53

Мъж загуби крака си от инфекция след коронавирус

  • коронавирус-
  • мъж-
  • крак

Болестта оставя тежки последици за много от оцелелите след нея

Мъж загуби крака си от инфекция след коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

3 седмици до новия пик на заболели от COVID-19 предрече през седмицата директорът на ВМА – ген. Венцислав Мутафчийски. Случаите на заболели започнаха да се покачват от деня, в който част от мерките бяха разпуснати. В същото време учените и лекарите продължават да наблюдават възстановяването на излекуваните пациенти. Вече е ясно, че болестта остава тежки последици за много от оцелелите от нея, разказва "Нова телевизия".

От Инфекциозното отделение в Горна Оряховица започва историята на един млад мъж. В края на миналата година той преминава от тук, заради тежко прекаран COVID-19, излекуван е, но… получава много по-сериозен проблем, с който ще трябва да се бори цял живот.

Животът на Стефан Грозев от Горна Оряховица се преобръща точно на Коледа. Ампутиран му е десния крак. Всичко започва в началото на месец декември, миналата година. 52-годишният мъж попада в статистиката на заболелите от COVID-19.

„Отначало всичко си вървеше в рамките на нормално. Първите 3-4 дни. Но втората седмица – задух, сатурацията ми падна. В последствие ми посиняха пръстите и аз им споменах на докторите, че има проблем. Никой не вземаше под внимание, а аз не съм лекар, който да решава нещата. Казаха ми, защото съм легнал на една страна, а и аз не можех да обяснявам много, защото не ми стигаше въздуха. Избягвах, дори разговори с моята съпруга по телефона”, разказва Стефан Грозев.

След две седмици Стефан преболедува коронавирусната инфекция и е изписан, но крака му продължава да посинява. Изпратен в плевенска болница, където лекарите констатират тромбоза на кръвоносните съдове в десния крайник. И се започва борба за спасяването на крайника.

„Първа операция на 15-ти. Последва запушване, на другия ден - нова операция”, спомня си Стефан, а съпругата му Диляна допълва:”Интервенцията се наложи с идеята да се спаси периферното кръвоснабдяване и ако бяха успели - кракът можеше да бъде запазен, но не поддаде на лечението. Не стана и трябваше да вземе решение – или влошени чернодробни показатели, или ампутация на крака. Времето не работеше в наша полза и на 26 декември беше ампутиран крака”.

В плевенската университетска болница, направили ампутацията на Стефан, ежедневно се сблъскват с тежките последици при пациенти прекарали COVID-19. Най-честата диагноза – инфаркт или инсулт, които трудно могат да бъдат предотвратени.

“Няма големи тромби или лезии, които лесно да бъдат отстранени. Засягат се малките съдове и нещата отиват в по-неблагоприятна посока. Само за последните два месеца, след COVID-19, имаме 20 човека с инфаркт. По отношение на случаите с тромби в белия дроб – там са още повече. По отношение на случаите на запушени съдове на крака и ръце – поне шест случая. Повечето са спасени, но някои завършиха с ампутации”, заяви доц. д-р Яна Симова – началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък”.

По официални данни около половин милион българи са преминали COVID-19 или все още боледуват. Прогнозите на Българския кардиологичен институт, чийто член е и доц. Яна Симова, са, че над 100 000 от тях ще бъдат с постковид синдром.

„Имам страшно много случаи. Хора, влизащи в този кабинет, идват и ми казват: Аз не съм същият човек. Не се чувствам , така, както преди да хвана този вирус. Не мога да спортувам като преди. Не мога да мисля нормално. Не мога да се върна на своята работа. Не мога да съм същият в своето семейство”, посочва доц. д-р Симова.

А в опита си да си върне нормалният начин на живот Стефан Грозев и семейството му започнаха да търсят подходяща протеза за десния крак.

„Стана ни ясно, че има начин. Съвременното протезиране е достигнало достатъчно добро развитие, за да осигури изработка на протеза, която да замести крака и движението. Но всяко едно модулче и движение, което целим да извършва компонента и се трупат средства. И протезата, която ни се предложи съобразно начина на му живот и всичко, което тестваха. Тя струва 64 хиляди лева. Гледаме в посока да е максимално подвижен”, разказва съпругата на Стефан Диляна.

Към днешна дата процентът на хората, прекарали COVID-19 и с остатъчни проблеми е висок - близо 80 процента, за които има риск да отключат различни заболявания.

Специалистите, като доцент Симова, казват, че е време всички болници да започнат постковид кампания за превенция на заболяванията, които се получават. Заговори се дори за разкриване на медицинска пътека за финансиране на такова специфично лечение, за да не се стига до съдбата на Стефан. А ако някой иска да помогне на мъжа с постковид синдром под формата на ампутация, лесно може да намери дарителската кампания в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К 1929

    45 24 Отговор
    ГЛУПОСТИ,ОТКАК ПРЕИМИНУВАХА ГРИПА НА КОРОНА ЗАБРАВИХА ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БОЛЕСТИ.

    Коментиран от #46

  • 2 очевидно е

    30 15 Отговор
    От новия щам окапват и краката.
  • 3 Мутафчийски

    27 22 Отговор
    Короната му отхапа крака.Много кръвожадна корона.

    Коментиран от #52

  • 4 Лошо

    69 1 Отговор
    Дано Господ му дава сили на човека!
  • 5 Hoho Boho

    60 8 Отговор
    Не Ковида, а докторите са виновни

    Коментиран от #49

  • 6 Шопо

    35 12 Отговор
    К¥ро да му окапе на Мутафчията
  • 7 един от многото

    46 8 Отговор
    Много долна пропаганда за масова ваксинация! След като властите непрекъснато стресират хората с болести и последствията им , медиите са като рупори на властта и приемат , усилват и предават стресиращите новини. Ха кажете ми как да ги наричаме? Лично аз си знам как да ги наричам , но няма да го напиша , защото дори и най мекото ми определение ще тикне червения молив в ръцете на модератора!
  • 8 Повечето доктори са бизнесмени

    38 0 Отговор
    С държавната политика в здравеопазването на принципа пари срещу здрве резултатите са налице. Повечето доктори не изписваха лекарства за разреждането на кръвта и комбинацията от цинк, селен и витамин Д3, а най често лекуваха по телефон с изписването на антибиотик превантивно. Ако обаче ги хванете да обясняват по медийте ще се изкарат светци. Хиляди благодарности на тези които лекуват след като преглеждат болните и не ги оставят да си тръгнат без да са ги излекували. Другите сте шарлатани и господ ще ви съди за страданието на хората.
  • 9 сценарий шалом

    14 3 Отговор
    смарангясване на психиката,икономиката с последваш глад и увеличаване на смъртноста...

    Коментиран от #30

  • 10 КОВИД ЗОМБИ

    15 6 Отговор
    Изписаха вече и всички тромбози на корона грипа!
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    21 0 Отговор
    БОГ да мудава на ЧОВЕКА СИЛИ КУРАЖ и да е ОБИЧАН от близките си
  • 12 Мутата

    5 8 Отговор
    на един друг му окапали ушите
  • 13 РАДИО ЕЛТО

    16 2 Отговор
    ЗДРАВЕТО е най голя мото БОГАТСВО то няма ЦЕНА

    ЧОВЕК разбиракакво е загубил когато го загуби
  • 14 12345

    18 10 Отговор
    Военен лекар е по-зле от фелдшер! Стига с този грип. Има толкова много болести, които никой в момента не лекува. Нека да се направи справка със статистика от миналата година - на колко заболели от диабет в крайна фазза се е налагало ампутация!!!!!!! Стига вече робство, стига измами - СВОБОДА СВОБОДА!
  • 15 Оги

    10 20 Отговор
    И Мангъра ще ми разправя, било обикновен грип...

    Коментиран от #23

  • 16 Жоро Гоцев

    6 7 Отговор
    АБЕ ДО КОГА, ЩЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ. АМАН ОР ЛЪЖЦИ И И ИЗВРАТЕНЯЦИ. СМЕШКОВЦИ, ТОВА Е ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА,, ЗЕМЯ,, ТОВА Е ИЗМИСЛЕНО ОТ СОЦИАЛИСТ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Цветко Христов

    10 6 Отговор
    Във Г. Оряховица, ПРЕ болница не е минавал такъв пациент с име Стефан Грозев. Пулни измошльотелни.

    Коментиран от #19

  • 19 Галин

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Цветко Христов":

    На теб ще вярваме, с хлабавия правопис.
  • 20 Грешка

    3 3 Отговор
    Ами той си е виновен, понеже е отишъл в "сърце и мозък".
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Азззззззззз

    8 6 Отговор
    Няма никакъв вирус. Тровят ни с някои храни.
  • 23 Asdfg

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Оги":

    А какво е бре? Я ти кажи като много вещ.

    Коментиран от #40

  • 24 Българин

    13 6 Отговор
    Ваксините не вървят и почнаха да си измислят всякакви глупости.
  • 25 Касапи платени, не доктори

    13 0 Отговор
    В болниците е пълно с опасни инфекции. Може да те убият, но не и да те лекуват. Жалко за човека!
  • 26 xaxaxa

    5 2 Отговор
    Тиквопитеците колкото са прости, толкова им знаят устите.
    Бантускотове... Имбецилна Тиква с някакво килийно училище избират, но започнаха от вируси и ваксини да разбират.
    Хахахахаха
  • 27 Мангъров

    6 2 Отговор
    Аз ви казвам че Борисов го измисли вируса и го пусна в целия свят. Цялата пандемия е измислена от Борисов. И сега заради Борисов ще фалира света. Не ме слушат световните учени и не лекуват със чай и шкембе и затова смъртността е висока.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Цветко Христо

    3 2 Отговор
    ЕЙ, ПИША БЪРЗО, И НЕ ГО РЕДАКТИРАМ. ЯСНО? НО ТОВА Е ИСТИНАТА. ЯСНО? ДА НЕ ПОВТАРЯМ!
  • 30 Д-р Хаус

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "сценарий шалом":

    С измамата " корона " сме наясно!! Ама какво ще правим с ПСИХО-СТРЕС- ДЕПРЕСИВНАТА ПАНДЕМИЯ????!! Нека НОЩ отговорят!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Доктор

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Християн":

    То това е станало щото мозъка ти се е свил...
  • 32 Ще ви го нафукаме

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Д-р Хаус":

    Виж заглавието....
  • 33 Гадни

    5 2 Отговор
    Бели престилки.Сега "имате" оправдание за всеки починал,но ще отговаряте за престъпната нехайство спрямо човешкия живот
  • 34 Санитар

    5 3 Отговор
    Цели 3 пъти боледувах като последните 2 едва ги усетих почти без симптоми.Първия път беше тежко заради лична грешка излязох на студа при -10 с мокра глава по спешност,но нещата се закучиха,все пак не беше толкова страшно всеки преболедувал грип и пневмония знае.Нямам никакви поражения никъде.Всички колеги го изкараха по различно време и са живи и здрави някои не са спирали да работят,защото нямаме толкова персонал.Възрастните хора най-малко боледуват от вируси.Много имат придружаващи заболявания и много идват след падания навън и у дома.По другите болници ги пишели с корона и те отказвали да останат там и идват при нас силно стресирани.Скафандрите,които държавата ни раздаде веднага бяха изхвърлени със съгласието на всички.Болни с маски не държим дават много странични ефекти

    Коментиран от #41, #50

  • 35 Грипът в комби

    6 0 Отговор
    -на С Изкуствен интелект и резултатът е ясен - унищожаване на всичко живо и който се скрил се скрил
  • 36 Корвет 13

    2 5 Отговор
    Мъж е поставен под карантина заради образувал се хемороид на ректума, с големината на орех.Според националния оперативен щаб,това е причинено от най-новия щам на Ковид,открит в района на Зимбабве.А в същото време,възрастна жена от Франския град Монпелие,счупи ръката си при падане от верандата на дома си.Според френските лекари,става дума за тежка форма на коронавирус,причиняваща дезориентация и неосъзнади движения.Жената е поставна под карантина за 4 седмици.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 асасд

    1 3 Отговор
    И когато след ТРИ седмици нищо не се случи - някой ще потърсили отговорност на гологлавия за това, че всява паника???
    Има достатъчно хипохондрици и ковидари, които ще чакат новите чували за трупове?
  • 40 А ти

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Asdfg":

    Чувал ли си за COVID 19 ? E това е!
  • 41 Дългия

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Санитар":

    За кое медицинско заведение говориш?

    Коментиран от #42

  • 42 Фаро

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Дългия":

    Да не е луд да ти каже.Утре няма да е жив а болницата вероятно затворена
  • 43 8vb7

    1 3 Отговор
    Млад мъж на 52 години!????
    Пропагандата става все по-безмозъчна. По-лошото е, че се коментира какво ли не, но факта за възрастта не прави впечатление.

    Коментиран от #48

  • 44 big

    0 2 Отговор
    Този вирус е страшен, след него не мога да ощастливявам жената и любовницата! Болят ме коленете и ми излязоха шипове навсякъде. На бабата и махаха тромб, пък после изкара и инсулт, навярно от безсимптомно изкаран К19! Амам от простотии, подлудихте хората, Да не говорим за глупавите мерки, измислени от олигофрени заради многомилиарден бизнес на лекарствената мафия!

    Коментиран от #47, #53

  • 45 007

    3 1 Отговор
    Мангъров подход; таааази инннфекция е мнннного лека. Нииищо ти няма; е ще куууцаш маааалко ама си жив. Да живее Мангасъровщината!
  • 46 Свидетел на Вируса

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "К 1929":

    Ей дано те сполети тебе тоя нов грип ,та да видим така ли ще говориш . Ама сигурно и ти се пазиш ,само тука си отворен. Не вярвате, а изкупихте аспирина от аптеките ..лицемери долни
  • 47 Да бе да

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "big":

    Олигофрена си ти
  • 48 Пълно е с безмозъчни

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "8vb7":

    Амии за 21 в. е млад бе тъпунгер. ..Хора като него и по-възрастни движат икономиката в развитите държави. .
  • 49 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Hoho Boho":

    Точно! Доктор здраве да ти дава...
  • 50 Ей трол

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Санитар":

    Не си никакъв санитар, ами си чист Трол Мангъровец
  • 51 Един

    0 0 Отговор
    То сума ти "политици" си загубиха ума! .. та един крак ли? Способна ни е здравната система!
  • 52 То се връща

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мутафчийски":

    Как може да се подиграваш с трагедията на човек... нали знаеш, че карма ис бич... обратното броене започва тик...так...тик.. так...
  • 53 То се връща

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "big":

    Как може да се подиграваш с трагедията на човек... нали знаеш, че карма ис бич... обратното броене започва тик...так...тик.. так...