Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 19:57 14 492 33

За неволите на едно от най-прекрасните места в София - Галина Бел пред ФАКТИ

  • панчаревското езеро-
  • заблатяване-
  • сдружение за развитие на панчарево и кокаляне-
  • галина бел

Панчаревското езеро се заблатява от години, а околоезерното пространство не получава никаква грижа от тези, които трябва да го стопанисват

За неволите на едно от най-прекрасните места в София - Галина Бел пред ФАКТИ - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 3 години активните граждани от “Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне” се борят да се обърне внимание на заблатяването на Панчаревското езеро, което е занемарено от десетилетия и се намира в отчайващо състояние. Днес от ФАКТИ разговаряхме с г-жа Галина Бел, председател на Сдружението, която ни разказа с какви трудности са се сблъскали - тя и нейните съратници, докато постигнат резултатa, който е стъпка напред в решаването на този дългогодишен проблем. А сега Ви предлагаме да прочете историята на тази сага, разказана ни от г-жа Бел.

„Лошото състояние на езерото е видимо за всички. Не е нужно да си специалист, за да видиш, че то се заблатява, че е пълно с водорасли и наноси и че в него се изтичат доста тръби с неустановено съдържание. Тук някога са се провеждали международни състезания по водни спортове, а сега само около гребната база има 3 огромни тръби, от които се стича вода, която идва от колектора за дъждовни води, но доста често и вода със странни цветове и миризма. Подавали сме сигнали в РИОСВ, взимаха проби, като според тях всичко е нормално“, каза тя в началото на нашия разговор.

„По наша инициатива са правени множество репортажи по темата до момента. Писахме писма и ходихме по срещи 3 години подред и дълго време нямаше никаква реакция от никого. Оказа се, че езерото има много стопани - Министерството на земеделието, Басейнова дирекция, Напоителни системи и бяхме прехвърляни от институция на институция, но никой не беше отговорен за нищо. Същото се оказа и положението с околоезерното пространство и отговорностите, свързани с поддръжката му. Тук те бяха разпределени между СО, Зелени системи, Министерството на спорта и общинската администрация. С две думи - много стопани, никаква грижа. Проведохме срещи и с г-жа Фандъкова, тъй като този обект е единственото място в София с тези дадености, на което софиянци могат да отдъхват, а и фигурира като зона за рекреация в плана на общината.

След много усилия, репортажи и срещи без особен резултат, решихме да пишем до областния управител и до Европейската комисия, а също така се погрижихме това да бъде медийно отразено. Дълго време, безполезно чакахме реакция от Областната управа. Многократно, но безрезултатно се опитвахме да се свържем с тях по телефона и се наложи да отидем на място с искане за незабавна среща с областния управител, тогава г-н Пехливанов. След отказ, се наложи да направим скандал и да извикаме телевизии. Малко преди да дойдат репортери, бяхме любезно приети от зам.-областния управител г-жа Първанова, която прие нашия казус присърце и всичко бе задвижено много бързо. От нея разбрахме също, че има подаден сигнал в прокуратурата за липсата на грижа за езерото, сигнал, който е породен от наша публикация. Беше назначена комисия от различни институции, която дойде на място. Нас, разбира се, никой не ни уведоми, че такова нещо се случва. Направен беше протокол заключение, до който ние отново трябваше да се доберем със скандали. Най-накрая, след три годишно ходене по мъките, беше установено и подписано официално, че езерото наистина има нужда от почистване“, сподели г-жа Галина Бел.

“С радост научихме, че след това заключение са отпуснати средства за идеен проект за почистване на Панчаревското езеро. Първоначално се говореше за 69 000 лева бюджет на проекта за почистване, но след това сумата бе увеличена на 189 000 лева, за да се изготви не само идеен, но и работен проект. Беше направена обществена поръчка, спечелена от сериозна фирма. Започнаха работа по идейния проект за почистване, който беше представен на жители на Панчарево в края на септември 2020г. А на 19 октомври 2020г. идейният проект в срок беше внесен в Министерството на земеделието. Трябваше да бъде назначена експертна комисия, за да се обсъди идейният проект и да се върне на фирмата, която да изработи и работния проект. 0т 19 октомври до текущия месец февруари нямаше никакво развитие, нямаше назначена комисия“, добави г-жа Галина Бел.

От Сдружението са научили, че комисията ще бъде назначена евентуално около Великден. Заради това те са направили постъпки и са се срещнали на 9 февруари (вторник) с г-н Любен Татарски, който е началник на кабинета на министъра на земеделието Десислава Танева. Срещата е била именно с цел поставяне на въпроса, защо проектът не се придвижва напред. Инициативата им дава резултат, защото малко по-късно е станало ясно, че вече има назначена комисия за 17 февруари. На въпросната среща е присъствала и Снежина Динева, изпълнителен директор на Напоителни системи, която ги е уведомила, че и г-жа Фандъкова съдейства с каквото може. "Надяваме се този процес да приключи по-бързо, за да се даде на фирмата обратно идейният проект и тя да изработи работния проект", допълни г-жа Бел.

В разговора ни тя направи и следното много важно уточнение:

„В протокола от 2019 г., който изготви 17-членната комисия от различни институции, е описано, че е много важно баражите на реките Бистришка и Искър, които са изоставени от 1989 г., да бъдат подновени и ремонтирани, защото иначе почистването на езерото не би имало никакъв смисъл. Това го предлага и фирмата проектант в идейния проект“.

От Сдружението са направили необходимото за среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и са в очакване тя скоро да ги приеме. По думите на г-жа Бел, Йорданка Фандъкова е запозната с този проблем от Сдружението и има желание той да бъде разрешен. „В крайна сметка това засяга софиянци. Това е единственото място в София, в което имаме комбинация от вода, планина и въобще това е зона за рекреация, която в това безобразно състояние в момента я гледаме само отдалеч и нямаме никаква полза от нея‘‘, заяви още тя и добави, че на срещата с Фандъкова от Сдружението държат да присъстват и членът на УС на АПИ - инж. Иван Досев, г-н Петьо Велев, представител на Софийска вода, а причината е настояваната от години от жителите на Панчарево и Кокаляне рехабилитация на Самоковско шосе.

„Нашата идея е този проблем да бъде решен комплексно. Трябва да се направи и рехабилитация на отсечката, която обслужва двете села, защото когато се направи рехабилитация (не ремонт) трябва да се подмени и тръбата за дъждовната вода под шосето. Ако тази тръба се подмени този проблем ще отпадне‘‘, уточни г-жа Галина Бел и допълни трите неща, за които настояват: рехабилитация на Самоковско шосе, възстановяване на баражите на реките Искър и Бистришка и поддръжка на устиетата, които се вливат в езерото, за да се спре навлизането на наноси. От “Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне” са категорични, че този път ще настояват да не се работи на парче - просто да се почисти езерото, а да се направят гореизброените неща, за да има смислен и траен ефект. Много бихме искали тук отново да бъдем домакини на международни състезания и езерото да възвърне предишния си блясък.”

„Смятаме също, че е редно да се изготви и адекватен проект за пълноценно използване на околоезерното пространство и на срещата с г-жа Фандъкова, която се надяваме да бъде скоро, ще разговаряме за възможностите как това може да бъде направено, за да се оползотвори максимално капацитетът, който е заложен тук“, обясни събеседничката ни.

Тя сподели, че се изготвя писмо и до Министерството на младежта и спорта, които притежават трибуните, намиращи се в средата на алеята за пешеходци и колоездачи, и гребната база, защото и на двете места е пълен погром. „Трибуните се рушат. На Националната гребна база деца тренират кану-каяк, а около това пространство няма дори парапети. – там, откъдето влизат лодките. Само да се спъне човек, не дай си Боже, и може да си разбие главата на камъните“, поясни г-жа Бел.

"Никак не е лесно, но стъпка по стъпка успяхме да стигнем дотук единствено с помощта на медиите, с което доказахме, че гражданска активност е важна и че е възможно да задвижим институциите да си свършат работата. Надяваме се повече граждани да се активират по места. Това се прави навсякъде по света и трябва да ставаме все по-активни, за да се случат някакви неща в тази държава. Искаме езерото и пространството около него да се използва пълноценно от софиянци, от спортисти и всички други, които идват да почиват тук“, завърши тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Село Казанлък

    25 7 Отговор
    Омагьосани жабоци щъкат насам-натам, комарите се събират на симпозиум за предстоящото лято, други гадинки пълнят из тревата...а какво би могло наистина да стане там. Може да се превърне в рай това място-за спорт, отдих, концерти, атракции.
  • 2 Галин Дебел

    30 5 Отговор
    Тая българка ли е Галина Бел? Иначе се заблатява защото цялата мърсотия от кенефите на къщите се изсипва там
  • 3 СЕЛЯНИН

    27 10 Отговор
    Цената на 5 винтчета и гайки от така очакваните F 16 block, ще покрият : почистването на езерото, облагородяване на прилежащите площи и ремонт на цялата инфраструктура. Също така, вероятно ще останат средства за бъдещи инвестиции в района... но не е писано да се случи, при сегашните управляващи (нито при предишните).
  • 4 Кочинката е

    25 0 Отговор
    едно блато. Защо не видите как река Искър се заблатява преди село Царево, защото италианската ВЕЦ задържа водата?
  • 5 Жалко е

    23 3 Отговор
    Толкова е занемарено , не е истина.А какви възможности има това място за отдих и спорт.
  • 6 Град Борован

    11 13 Отговор
    Всичко е лесно с CREDISIMO!!!!!! И ще имате и чисто езеро и пейчици на брега и цветенцета покрай пътечките. Credisimo!!
  • 7 Сърбин

    22 1 Отговор
    Друг Тито е един път казал.
    Ако искаш нещо да НЕ свършиш, ти само оформи комисия за същото.
    Поздрав приятели Българи.
  • 8 тарикату

    17 0 Отговор
    Що мръсни канали се изсипват там, те рекреация ще правят.
  • 9 Милена Гел

    6 3 Отговор
    Оклей каалве ли ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дрът коЗел

    5 6 Отговор
    Кой язовир не се заблатява ?
  • 12 Лайка

    6 2 Отговор
    Поеми за... Нашите от стихове не разбират, те знаят само пачки да прибират. Колко и хубаво жалко но отиват в затвора.
  • 13 Люся Царафошкина

    7 1 Отговор
    ауу ,язък за пъстървата,сьомгата ,липана ,сивена ,куртошите и ларвите на ручейника.....
  • 14 жонсом и жонсом

    5 3 Отговор
    но пък какъв Лин и таранки ще са завъдят ....и тритони ....
  • 15 Милена Гел

    3 1 Отговор
    Скобар каалве ли ?
  • 16 Дрът коЗел

    2 2 Отговор
    кое блато става на река ?
  • 17 Селям Алейкум

    9 1 Отговор
    ако го земе почетния хидроинженер косолтант ,срещу полвин милярд може и на ТитиКака да го напрай
  • 18 ГРАД БУЗОВГРАД

    2 3 Отговор
    Стигате лъга , до Паничерево е яз. Жребчево и няма много тиня и риба

    Коментиран от #20

  • 19 Гюнер Тапир

    4 5 Отговор
    ако го дадете под аренда на наш чивек ,дообре ши стани !
  • 20 Дрът коЗел

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД БУЗОВГРАД":

    на жребеца има сМъдок ,ибезМъдок ,сом ,и бряна

    Коментиран от #24

  • 21 Кореняк

    3 2 Отговор
    Ама това езеро в София ли се намира щото не съм го виждал

    Коментиран от #22

  • 22 Дрът коЗел

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кореняк":

    Е ти знаеш Текето ...то не е
  • 23 Видял

    15 0 Отговор
    Всичката помия на Кокаляне и Панчарево се изливат там. Какво очаквате?Трябва да се започне с канализацията на баровските квартали първо. После с другото. Те дори в чашата на езерото застроиха в гонене на космически печалби. И всичката гнус в реката.
  • 24 ГРАД БУЗОВГРАД

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дрът коЗел":

    Аз пък последният път хванах само настинка , хващал съм и ... от една ... от с.Баня , била в Полша ...

    Коментиран от #25

  • 25 Дрът коЗел

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "ГРАД БУЗОВГРАД":

    от Баня хората и разсад не си купуват
  • 26 Гребеца

    14 1 Отговор
    Аз лично тренирам на панчеро гребане и то да беше 2 3 траби има редовно умряла риба до пристаните и като цяло е отварително като се обърнеш с лодката излизаш целия в масло от незнайно от къде и тем подобни субстанций от горе на базата има ресторант от който си хвърлят долу боклуците и цялата база е в боклуците на някви смешници

    Коментиран от #27

  • 27 Готвача

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гребеца":

    Ква риба има омряла ?
    аз редовно готвя там ,всеки ден и не видях умрял гребец ,или риба ?

    Коментиран от #31

  • 28 Turbo

    5 1 Отговор
    Малей доста е интригуващо! Само да уточня в община Панчарево 5години отнема подаването на документи, не е тази декларация, не е този образец, експерта е отпуск, не у на рябота, излезе в бащинство ????!!!! Е.аси баща си? После Панчарево цило зота за реклеация, НЕ НЕ Е - ЗОНА ЗА КРЕМАЦИЯ Е! МУТРИ ВЪН
  • 29 Някога

    5 2 Отговор
    Е имало план оттам да слиза канал до центъра на София,по който да могат хората да плуват с лодки.
  • 30 Емил

    2 2 Отговор
    Много грамотно заглавие! Според него едно от най-прекрасните места на София е Галина Бел! Бая зор, докато разбера за какво става дума, защото Галина Бел на латински може да се преведе като красива кокошка!
  • 31 Готвещия гребец

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Готвача":

    трябва да се направи нещо, има машини дето чистят - водорасли, ла**а, боклуци... 4-5 гайки и винта от Ф16 трябват
  • 32 Факти

    1 0 Отговор
    Нищо не става като триеш
  • 33 2353

    2 0 Отговор
    Г-жо Бел,
    Всичко казано е напълно вярно. За съжаление Вие говорите за следствието, а не споменавате нищо за причините. А причините са в това, че всички битово-фекални води на Панчарево, Кокаляне и вилните зони незаконно са включени в дренажно-дъждовната събирателна инфраструктура и се отичат в езерото. Втората причина е в това че бившите кмет Сичанов, зам. кмет Ризова, арх. Игнатова, секретар Москов си затваряха очите за тези незаконни дейности. Точно срещу сградата на районната администрация по тяхно време беше построена луксозна 3 етажна сграда на брега на езерото, чиито битови води може да проверите къде се заустват. Третата причина е че сегашното ръководство на район Панчарево е завера от некомпетентни "професионалисти", които нито може, нито желаят да решат какъвто и да е проблем, в т.ч и състоянието на езерото. Четвъртата причина е, че всички служители са кадри на предишното ръководство и около година тъгуваха за тях, но тъгата им престана след като усетиха, че новото ръководство е "пременил се Илия-погледнал се пак в тия". Така, че както сама се убеждавате на протестите Ви срещу ЧЕЗ, Софийска вода, новия подробен устройствен план, чакането с часове на кръстовището на бул. Самоковско шосе и Околовръстен път никой не обръща внимание и не го е еня.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове