16 Февруари, 2021 17:21 2 914 42

Румен Радев посочи кога държавата е демократична, хуманна и социално справедлива

  • румен радев-
  • среща-
  • общини

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места

Румен Радев посочи кога  държавата е демократична, хуманна и социално справедлива - 1

Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България, провела се днес на „Дондуков“ 2 (НСКРБ).

Държавният глава открои финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво, като ключово условие за успешното развитие на страната. Без децентрализация и финансова яснота кметовете в малките населени места не могат да градят устойчива политика и да изпълняват програмата, с която са избрани, подчерта Румен Радев.

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места, заявиха на среща с президента представители на Националното сдружение на кметствата в Република България. Те подчертаха, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата, която често отказва да ги квалифицира като престъпления. Кметовете призоваха за трайно, а не кампанийно присъствие на полицейски служители по селата.

Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната, подчертаха още представителите на сдружението. Според тях, завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места. По думите на кметовете, системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

Липсата на административен ресурс в малките населени места за подготовка на проекти, които да бъдат реализирани с финансиране от европейските програми, може да бъде компенсиран с подкрепата на общините, посочи на срещата държавният глава. Президентът подчерта, че управленските дефицити трябва да бъдат преодолени и значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и така че да достигат до хората в по-малките населени места. Румен Радев открои като пример внесеният от президентската институция проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха към Плана за възстановяване, който ще позволи навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените населени места.

Подготовката и организацията на предстоящите парламентарни избори и осигуряването на достатъчно лични предпазни средства както за членовете на секционните избирателни комисии, така и на гражданите, които ще упражнят правото си на глас, също беше сред темите на срещата.

От НСКРБ ще връчат на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти и очакват държавният глава да ги постави след изборите по време на консултациите с политическите партии за връчване на мандат за съставяне на правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 33 Отговор
    Най достойния президент.Само той ни защити след Протеста в Банкя от репресиите.На 19 февруари го чакаме на паметника на Левски да поведе шествието.

    Коментиран от #40, #41

  • 2 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    33 35 Отговор
    Най добрия президент който България е имала . Кошмар за Тиквата и Шайката нов мандат стой пред него. МУТРИ ВЪН
  • 3 Тези

    22 12 Отговор
    принципи никъде не се отстояват и държавата е заприличала на дрипава сиганка - просякиня!
  • 4 РАДЕВ....НАСТЪПИ МОТИКАТА ОТНОВО

    28 27 Отговор
    НАЛИ СЕ ШИРЕШЕ КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА....ИЛИ СЕГА ПРЕДИ ИЗБОРИ , ОБЪРНАХМЕ ЛОПАТАТА

    Коментиран от #8

  • 5 предател

    27 27 Отговор
    Дадаа..точно така страхливецо фатмак
  • 6 Феодал

    21 21 Отговор
    Територията е феодална разделена между няколко феодала, които се отчитат на царя от Банкя.
  • 7 Детайл

    25 25 Отговор
    Както винаги точен, Господин Президент, но ...пропускате неоспоримия факт, че точно в малките населени места, командвани от гробарчета, кадърните хора незабавно бяха премахнати от ключови позиции, свързани с работота на общините и конкретните кметства.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РАДЕВ....НАСТЪПИ МОТИКАТА ОТНОВО

    12 18 Отговор

    До коментар #8 от "Недялко Недялков":

    УЧА СЕ ОТ ВАС....ДРУГАРИ

    Коментиран от #13

  • 10 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    15 25 Отговор
    АКО ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ,ТУК ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ Е КАТО В КЕРБАЛА!!В СИРИЯ КАКТО СА ВЪВ ВОЙНА СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС!НЯМА НИТО ГЛАДНИ НИТО ПРОСЕЦИ ПО УЛИЦИТЕ!!БОМБИ ПАДАТ,И ПЪТИЩАТА ИМ НЯМАТ ТАКИВА ДУПКИ КАТ НАШИТЕ!!
  • 11 така така

    18 15 Отговор
    Държавата е блато, а ти си пингвин.

    Коментиран от #15

  • 12 РАДЕВ....НАСТЪПИ МОТИКАТА ОТНОВО

    23 15 Отговор
    КЕО СТАНА С КОРУПЦИЯТА....ИЛИ ТЯ ВЕЧЕ ИЗЧЕЗНА.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дъртият ➖ 0️⃣4️⃣▪️0️⃣4️⃣▪️2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣

    11 23 Отговор
    Аз и жената и децата ще гласуваме за Румен Радев президент втори мандат на децата съм и казал че ако не гласуват за Румен Радев за президент втори мандат да си търсят квартира децата обещаха да гласуват за Румен Радев за президент втори мандат те са добри и възпитани деца учат се ще им купя нови сникърси ЕА7.

    Коментиран от #21

  • 15 Мазньо

    7 12 Отговор

    До коментар #11 от "така така":

    Ми те,пингвините не бяха ли във ВМА,тия дето скачаха при косатките....или бяха гологлави лешояди?
  • 16 РАДЕВ....НАСТЪПИ МОТИКАТА ОТНОВО

    16 14 Отговор
    КАК ПЪК ИЗВЕДНЪЖ ДЪРЖАВАТА СТАНА ХУМАННА И СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВА...БРАВО РАДЕВ....ИЗРАСТВАШ ...ПОЛИТИЧЕСКИ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лилави, пембени, зелени,

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хорст Весел":

    няма никакво значение, когато човек е достоен! А твойте или на господаря ти, дори и да са най перфектните, като носителя им е боклук, няма никакво значение цвета! Та важното е драги, дали си боклук или достоен човек! Всичко останало, може да впечатли само глупак!
  • 19 РАДЕВ....НАСТЪПИ МОТИКАТА ОТНОВО

    13 10 Отговор
    ТОВА Е НАЙ ДОБРАТА ОЦЕНКА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА....БОРИСОВ........БРАВО РАДЕВ.......ИЗРАСТВАШ ПОЛИТИЧЕСКИ
  • 20 РАДЕВ....НАСТЪПИ МОТИКАТА ОТНОВО

    14 6 Отговор
    КВО ЛИ МИСЛИ НИНОВА ПО ВЪПРОСА......
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дедо

    7 12 Отговор
    Държавата е справедлива, когато разследват онуй нещо за шкафа с пачките

    Коментиран от #35

  • 23 Точно от

    12 9 Отговор
    тази зелена тиква акъл не искаме
  • 24 Като не можа

    14 6 Отговор
    да си вземе комисионните от самолетите, сега въртолети от грипен ли ще купува?
  • 25 БАЦЕ БАЦИЛА

    4 11 Отговор
    На неграмотен премиер всичко му е неграмотно - дапутати,министри,даже и троловете му са неграмотни!
  • 26 Ааа

    8 5 Отговор
    Не става дума за "системно несправяне с престъпността", те не се и опитват да се борят с нея. Имат капацитет, по цял ден си клатят краката. Освен това влизат, явно в контакт с насилниците и застават срещу жертвата, това го знае цяла България. Не са защитени нито собствеността, личността, живота, честта, доброто име и т.н.Направо се гаврят с нас.
  • 27 1234

    4 5 Отговор
    Оглавяваната на тази институция от личности, които нямаха необходимата подготовка,, нанесе дълбоки поражения
  • 28 Георги Илиев Митев

    1 1 Отговор
    Висшист започал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши. Защото най-голямата беда е планетната мечта. Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2014).
  • 29 Помнещия

    7 6 Отговор
    Държавата е нормална когато президента е достоен.Последният такъв се казваше Петър Стоянов.От тогава -- не успели играчи
    /Първанов/ ,мишки /Забравих му името/ и две в едно /Радев/
  • 30 Георги Илиев Митев

    1 1 Отговор
    Скандали вихрят се вьв Парламента и всеки си развява документа. Обичаме си диктатура- такива сме си по натура. Автор: Георги Илиев Митев. Потьрпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран. София (2019).
  • 31 МИСИРКИТЕ НА ФАКТИ

    3 3 Отговор
    ТИЯ ЯВНО ЯКО СЕ ОБЪРКАХА В ТАЯ СТАТИЯ....ШЕ ИМ ДЪРПАМЕ УШИТЕ
  • 32 Нормални

    5 4 Отговор
    Петър Стоянов президент Не ме интересува дали иска Длъжен е защото му се доверихне тогава без да го познаваме .а това е голям борч
  • 33 ДЕБИЛИ ВЪН !!!!!!

    10 2 Отговор
    ДЕБИЛИ ВЪН !!!!!!!! РУМЕН РАДЕВ ВЪН !!!!!!
    РУМЕН РАДЕВ ВЪН !!!!!!!! ДЕБИЛИ ВЪН !!!!!!
  • 34 МИСИРКИТЕ НА ФАКТИ

    2 3 Отговор
    СТЕГНЕТЕ СЕ МАЛКО...ПРОВЕРЯВАЙТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА.....

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 !!!?

    8 2 Отговор
    Радев - Свинкс на Злобата, Некадърността, Лицемерието !!!?

    Коментиран от #38

  • 38 Да да , много си прав

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "!!!?":

    Радев е голям злобар, но не осъзнава простата истина, че със злоба нищо не се постига. Тоя тъпунгер трябва да разбере едно много просто нещо : отвтатителен е.
  • 39 Бай Курти

    7 3 Отговор
    Когато назначи любовницата си на втори незаконен договор,беше ли социално справедливо!?
  • 40 АУУУУУ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма да дойде защото разбра че ако продължава да ви подкрепя .... Това е само срещу него..... А след 4ти април когато отново ГЕРБ победят.... ООО тогава как ще стане един добричък и мноооого позитивен президент А за вас, чакаме да видим до къде ще стигнат силите.... или като предишните протестит...РЕЗУЛТАТ КЛОНЯЩ КЪМ НУЛА 😂😂😂😂😂
    НЕ СЪМ ЗАБРАВИЛ ЗА ТОВА ЧЕ СЪМ ТИ ОБЕЩАЛ СПЕЦИАЛНО ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ НА 5ТИ АПРИЛ 😂😂😂😂
  • 41 До пишман софиянеца

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чий го дирите в Банкя!?Там да не е министерски съвет!?
  • 42 Анти комунист

    3 0 Отговор
    Ще гласувам срещу комунистите независимо койа партия ще е и задължава моя род моя регион да гласуват против комунизма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове