Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 18:29 5 997 26

Столичният инспекторат към "субекта" Божков: Нямаме никакви правомощия по Закона за устройство на територията

  • васил божков-
  • българско лято-
  • токов удар-
  • столичен инспекторат

От СИ определиха внушенията на "Българско лято" спрямо отговорностите им като некоректни и манипулативни

Столичният инспекторат към "субекта" Божков: Нямаме никакви правомощия по Закона за устройство на територията - 1
Снимка: БГНЕС

Преди два дни от новосформираната партия на Васил Божков – "Българско лято", поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради фаталната злополука, при която 16-годишно момче загина от токов удар на тротоар в столицата. Божков и съпартийците му приписаха част от вината за инцидента на Столичния инспекторат, откъдето определиха подобни твърдения като некоректни и манипулативни.

От Столичния инспекторат назоваха Божков с неопределеното "един политически субект", припомняйки му, че по Закона за устройство на територията институцията нямат никакви правомощия.

Ето и целия им отговор във връзка с внушенията, разпространени от бизнесмена:

Във връзка с публикация на сайта „ФАКТИ.БГ” от 16.02.2021 г., в която един политически субект излага некоректни и манипулативни твърдения, които вменяват отговорности на Столичен инспекторат относно трагичния инцидент на бул. „Академик Иван Евстатиев Гешов”, Ви предоставяме подробна информация за правомощията на Столичен инспекторат. Разчитаме, че в синхрон с добрите журналистически нрави и в съответствие с етичните правила ще публикувате нашата позиция, която ще разсее внушенията от горепосочената публикация.

> Столичен инспекторат е структура, подчинена на кмета на Столична община /СО/, като всички нейни правомощия са регламентирани с приет от Столичен общински съвет [СОС/ Правилник за организацията и дейността на Столичен инспекторат към Столична община. Контролната дейност на Столичен инспекторат обхваща работа в две направления, при които контрола се извършва едновременно и постоянно — контрол на дейностите на фирмитеизпълнители по договорите, които е сключила СО за лятно и зимно почистване на територията, и контрол по прилагане на изискванията на част от наредбите, приети от СОС — 9 броя, както и по отделни текстове на три закона — Закона за здравето за спазване на противоепидемичните мерки, Изборния кодекс за изпълнение на задължението на партиите за премахване на плакатите в срок и Закона за ветеринарномедицинската дейност за правилата за извеждане на кучета. Контролът по различните наредби често е разпределен между различни контролни органи, като в самите Наредби или със Заповед на кмета на СО се определя обхвата на контрола. Единствено по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община СИ е единствен контролен орган. По Закона за устройство на територията Столичен инспекторат няма никакви правомощия. Преместваемите обекти са регламентирани в Закона за устройство на територията и в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, която е приета от Столичен общински съвет на основание чл. 56, ал. 2 от ЗУТ. Съгласно чл. 85, ал. I от Наредбата Столичен инспекторат контролира само рекламните елементи.

> Относно твърдението, че Столичен инспекторат е „длъжен да наблюдава състоянието на инженерната инфраструктура (надземна и подземна) на територията на столична община.”, Ви информираме, че това се изпълнява ежедневно, но в рамките на нашите правомощия и нормативните изисквания, конкретно по Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община. В чл. 15, шт. 1, т. I от Правилника на Столичен инспекторат, се посочва, че инспекторатът извършва системно наблюдение и контрол на състоянието на инженерната инфраструктура (надземна и подземна), като осъществява системно наблюдение на пътните платна, ограничителните и ограждащи елементи, светофарни уредби, вертикална сигнализация, хоризонтални маркировки и улично осветление. За тази цел е създаден и специален софтуерен продукт „комуникационен портал”, който в реално време се използва за уведомяване на различни институции за нередности на територията и които следва да предприемат действия по отстраняването им. Столичен инспекторат няма правомощия да контролира върху различните компетентни органи или експлоатационните дружества да отстраняват своевременно нередностите, а има единствено сигнализираща функция.

> Също така в публикацията се посочва, че Столичен инспекторат бил длъжен да „поддържа електронен информационен регистър на планови и аварийни ремонти и да препраща информацията към съответните районни инспекторати.”. Посоченото е изцяло невярно и буди недоумение въз основа на какво е изречено. Съгласно чл. 17, ал. 1 от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, „в Дирекция “Общински строителен контрол“ при Столична община се създава и поддържа общ регистър с информация за Допуснатите пинови и аварийни строителни работи в имотите, публична общинска собственост на територията на общината. От цитирания текст само се потвърждава невярното твърдение на политическата партия, изнесено в публикацията. Чл. 17, ал. З допълва, че в направленията по строителство и контрол в районните администрации се създават регистри с информация за допуснатите планови и аварийни строителни работи в имотите, публична общинска собственост на територията на съответния район. Нещо повече, самата Наредба възлага на експлоатационните дружества, които извършват аварийни ремонти на територията, да уведомяват за тях районните администрации, а не Столичен инспекторат.

> Вероятно единственото вярно и то само в относителна степен твърдение е, че Столичен инспекторат „съгласува графици за планови строително-монтажни работи”. Действително по извод от разпоредбата на чл. 1 8, ал. I от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община се посочва, че графиците за започване и извършване на строителни работи се съгласува със сектор „Контрол на инженерната инфраструктура” на СИ, но цитираните в публикацията автори, неясно защо са пропуснали, че тези графици преди това се съгласуват с „ отдел ”Транспортно обслужване” при СО, СДВР — КАТ".

> Освен всичко останало, явно е нужно да се напомни, че Столичен инспекторат извършва ежедневен текущ контрол, а не прави проверки само по сигнали. Ако някой си беше направил труда да се запознае с Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, щяха да знаят, че Столичен инспекторат не контролира качеството на извършваните ремонтни дейности, били те планови и аварийни.

В заключение следва да се посочи, че разбираме желанието на политическите субекти да работят за политически рейтинги, особено преди избори, но не желаем и считаме за крайно нередно да бъде замесвана институцията Столичен инспекторат в подобни политически игри. СИ осъществява своите контролни функции, съобразявайки се единствено със закона и обществения интерес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    31 18 Отговор
    Божков е милиардер. Ако бе на власт има ресурса да смени цялата преносна мрежа в България. Ще станем европейска държава

    Коментиран от #9, #13, #17, #22

  • 2 Бацо

    20 10 Отговор
    Аз владея държавата и ще си прая кот си искам
  • 3 Последния Софиянец

    45 7 Отговор
    За какво ни са такива общински служители дето нищо не знаят и не могат? Оставка и тотална подмяна.

    Коментиран от #14, #25

  • 4 Дельо Хайдутин

    35 7 Отговор
    Тия калинки в Общината колкото повече се оправдават , толкова повече се оплитат в паяжината на Шиши.
  • 5 Сламени хора и кукли на конци са всички

    26 2 Отговор
    Сламени хора и кукли на конци са всички или почти всички управляващи в България щом като казват,че от тях нищо не зависи и ще направят както кажат господарите им, които обикновено са чужди НПОта
  • 6 Протест срещу безобразията в България

    20 3 Отговор
    Няма кой да ги накаже за престъпленията им! В бг Няма прокуратура.
  • 7 щаб за честни избори в България

    21 6 Отговор
    Всичко друго само без ГЕРБ, ДПС ВОЛЯ ВМРО НФСБ и АТАКА,
    Инъче и един да влезе от тях в парламента и всичко е обречено на провал отново за 4г.
  • 8 Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    Факултета се е разбунтувал и блокирал жп линията.
  • 9 ДЕБИЛИ

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    БОГАТ ЗА ЧИЯ СМЕТКА? БЕДНИТЕ МУ ТЪРКАХА ТАЛОНЧЕТАТА И СТАВАХА ПО БЕДНИ , А ТОЙ ПО-БОГАТ! ЖЕРТВАТА ДА ИСКА - ПАЛАЧА Й ДА Я УПРАВЛЯВА?

    Коментиран от #11

  • 10 Отговори

    8 1 Отговор
    В коя наредба е казано с коя ръка да си бъркате в нова. Какъв е регламентът за ремонта на Западен парк. Имате ли одобрени длъжностни характеристики? Знаете ли какво работите и кой точно го работи!
  • 11 ман

    21 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДЕБИЛИ":

    ТИ ЧЕ СИ ТЪРКАЛ БИЛЕТИ ТОЙ НЕ ТЕ Е НАСИЛВАЛ,АЗ ЗАЩО НЕ ТЪРКАМ.

    Коментиран от #12

  • 12 sbs

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "ман":

    АМИ ИЗПРАТИ МУ НЯКОЙ ЛЕВ ---ЧЕ ТОЙ СЕГА ВЗЕМА ЗАЕМИ
  • 13 нов е

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Нали ремонтираше локомотивите на БДЖ. Да спряха да се палят?
  • 14 Иван

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Еми този инспекторите се ръководи от 70г пенсионер и заместниците и са пенсионери реални с пенсии и заплати защо да се напрягат на тази възраст
  • 15 Безобразие

    14 2 Отговор
    Е добре де, като в правомощията на инспектората е да контролира състоянието на ограждащите съоръжения, не са ли видяли как гофрирани тръби с кабели 220волта в тях, са вързани със свински опашки за тези метални прегради? Инспектората също има вина, то е ясно!
  • 16 Тоз инспекторат

    8 2 Отговор
    Е пълен отврат !
  • 17 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    И що мислиш, че ще го направи? Наивник ли си, или...
  • 18 Шишко

    9 1 Отговор
    Ма да ми вдигате колата можете 😂
  • 19 Анонимен

    5 1 Отговор
    Бог да го прости! Искрени съболезнования!
  • 20 Тиквар

    7 1 Отговор
    Инспектор инспектира. Обикновенно инспектирането завършва с кафява или зелена банкнота в джобчето на инспектора. Като кърлежи кръвопийци са. От парите на народа ги изхранваме. Колкото повече ги псуваме, толкова повече се множат.
  • 21 Hoho Boho

    7 1 Отговор
    Тия не видели и не разбрали, че павилионите са незаконни...
    А когато някоя баба реши да продава магданоз на улицата, веднага я виждат, правят и акт, тероризират я...
  • 22 Дрът коЗел

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    А досега какво е чакал ,да стане на власт ли ,ми той никога не е играл в политиката ,докато не го погнаха .
    Те тия смешници или се разболяват ,или влизат в политиката от зор,кат ги напънат разследващите
  • 23 Перо

    2 2 Отговор
    Толупа е виновен!!!
  • 24 Иван4о

    1 1 Отговор
    Перо8625 е виновен!
  • 25 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А бе Последния Софиянец,кога смогваш да ходиш на протести,като цял ден висиш в сайтовете и пишеш глупости?
  • 26 възмутен

    3 1 Отговор
    Инспекторатът гледа кой е паркирал на тротоара и слага глоби от 50 лева.С това се изчерпва дейността му.Какви кабели,какви 5 лева?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове