ФАКТИ.БГ

Столичният инспекторат към "субекта" Божков: Нямаме никакви правомощия по Закона за устройство на територията

От СИ определиха внушенията на "Българско лято" спрямо отговорностите им като некоректни и манипулативни

Публикувана: 18 Февруари, 2021 18:29
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4548
Столичният инспекторат към
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Преди два дни от новосформираната партия на Васил Божков – "Българско лято", поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради фаталната злополука, при която 16-годишно момче загина от токов удар на тротоар в столицата. Божков и съпартийците му приписаха част от вината за инцидента на Столичния инспекторат, откъдето определиха подобни твърдения като некоректни и манипулативни.

От Столичния инспекторат назоваха Божков с неопределеното "един политически субект", припомняйки му, че по Закона за устройство на територията институцията нямат никакви правомощия.

Ето и целия им отговор във връзка с внушенията, разпространени от бизнесмена:

Във връзка с публикация на сайта „ФАКТИ.БГ” от 16.02.2021 г., в която един политически субект излага некоректни и манипулативни твърдения, които вменяват отговорности на Столичен инспекторат относно трагичния инцидент на бул. „Академик Иван Евстатиев Гешов”, Ви предоставяме подробна информация за правомощията на Столичен инспекторат. Разчитаме, че в синхрон с добрите журналистически нрави и в съответствие с етичните правила ще публикувате нашата позиция, която ще разсее внушенията от горепосочената публикация.

> Столичен инспекторат е структура, подчинена на кмета на Столична община /СО/, като всички нейни правомощия са регламентирани с приет от Столичен общински съвет [СОС/ Правилник за организацията и дейността на Столичен инспекторат към Столична община. Контролната дейност на Столичен инспекторат обхваща работа в две направления, при които контрола се извършва едновременно и постоянно — контрол на дейностите на фирмитеизпълнители по договорите, които е сключила СО за лятно и зимно почистване на територията, и контрол по прилагане на изискванията на част от наредбите, приети от СОС — 9 броя, както и по отделни текстове на три закона — Закона за здравето за спазване на противоепидемичните мерки, Изборния кодекс за изпълнение на задължението на партиите за премахване на плакатите в срок и Закона за ветеринарномедицинската дейност за правилата за извеждане на кучета. Контролът по различните наредби често е разпределен между различни контролни органи, като в самите Наредби или със Заповед на кмета на СО се определя обхвата на контрола. Единствено по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община СИ е единствен контролен орган. По Закона за устройство на територията Столичен инспекторат няма никакви правомощия. Преместваемите обекти са регламентирани в Закона за устройство на територията и в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община, която е приета от Столичен общински съвет на основание чл. 56, ал. 2 от ЗУТ. Съгласно чл. 85, ал. I от Наредбата Столичен инспекторат контролира само рекламните елементи.

> Относно твърдението, че Столичен инспекторат е „длъжен да наблюдава състоянието на инженерната инфраструктура (надземна и подземна) на територията на столична община.”, Ви информираме, че това се изпълнява ежедневно, но в рамките на нашите правомощия и нормативните изисквания, конкретно по Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община. В чл. 15, шт. 1, т. I от Правилника на Столичен инспекторат, се посочва, че инспекторатът извършва системно наблюдение и контрол на състоянието на инженерната инфраструктура (надземна и подземна), като осъществява системно наблюдение на пътните платна, ограничителните и ограждащи елементи, светофарни уредби, вертикална сигнализация, хоризонтални маркировки и улично осветление. За тази цел е създаден и специален софтуерен продукт „комуникационен портал”, който в реално време се използва за уведомяване на различни институции за нередности на територията и които следва да предприемат действия по отстраняването им. Столичен инспекторат няма правомощия да контролира върху различните компетентни органи или експлоатационните дружества да отстраняват своевременно нередностите, а има единствено сигнализираща функция.

> Също така в публикацията се посочва, че Столичен инспекторат бил длъжен да „поддържа електронен информационен регистър на планови и аварийни ремонти и да препраща информацията към съответните районни инспекторати.”. Посоченото е изцяло невярно и буди недоумение въз основа на какво е изречено. Съгласно чл. 17, ал. 1 от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, „в Дирекция “Общински строителен контрол“ при Столична община се създава и поддържа общ регистър с информация за Допуснатите пинови и аварийни строителни работи в имотите, публична общинска собственост на територията на общината. От цитирания текст само се потвърждава невярното твърдение на политическата партия, изнесено в публикацията. Чл. 17, ал. З допълва, че в направленията по строителство и контрол в районните администрации се създават регистри с информация за допуснатите планови и аварийни строителни работи в имотите, публична общинска собственост на територията на съответния район. Нещо повече, самата Наредба възлага на експлоатационните дружества, които извършват аварийни ремонти на територията, да уведомяват за тях районните администрации, а не Столичен инспекторат.

> Вероятно единственото вярно и то само в относителна степен твърдение е, че Столичен инспекторат „съгласува графици за планови строително-монтажни работи”. Действително по извод от разпоредбата на чл. 1 8, ал. I от Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община се посочва, че графиците за започване и извършване на строителни работи се съгласува със сектор „Контрол на инженерната инфраструктура” на СИ, но цитираните в публикацията автори, неясно защо са пропуснали, че тези графици преди това се съгласуват с „ отдел ”Транспортно обслужване” при СО, СДВР — КАТ".

> Освен всичко останало, явно е нужно да се напомни, че Столичен инспекторат извършва ежедневен текущ контрол, а не прави проверки само по сигнали. Ако някой си беше направил труда да се запознае с Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, щяха да знаят, че Столичен инспекторат не контролира качеството на извършваните ремонтни дейности, били те планови и аварийни.

В заключение следва да се посочи, че разбираме желанието на политическите субекти да работят за политически рейтинги, особено преди избори, но не желаем и считаме за крайно нередно да бъде замесвана институцията Столичен инспекторат в подобни политически игри. СИ осъществява своите контролни функции, съобразявайки се единствено със закона и обществения интерес.


България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Реалист
1 Отговор
Божков е милиардер. Ако бе на власт има ресурса да смени цялата преносна мрежа в България. Ще станем европейска държава

Коментиран от #9, #13, #17, #22


Оценка:
-18 +31

Бацо
2 Отговор
Аз владея държавата и ще си прая кот си искам

Оценка:
-10 +20

Последния Софиянец
3 Отговор
За какво ни са такива общински служители дето нищо не знаят и не могат? Оставка и тотална подмяна.

Коментиран от #14, #25


Оценка:
-7 +45

Дельо Хайдутин
4 Отговор
Тия калинки в Общината колкото повече се оправдават , толкова повече се оплитат в паяжината на Шиши.

Оценка:
-7 +35

Сламени хора и кукли на конци са всички
5 Отговор
Сламени хора и кукли на конци са всички или почти всички управляващи в България щом като казват,че от тях нищо не зависи и ще направят както кажат господарите им, които обикновено са чужди НПОта

Оценка:
-2 +26

Протест срещу безобразията в България
6 Отговор
Няма кой да ги накаже за престъпленията им! В бг Няма прокуратура.

Оценка:
-3 +20

щаб за честни избори в България
7 Отговор
Всичко друго само без ГЕРБ, ДПС ВОЛЯ ВМРО НФСБ и АТАКА,
Инъче и един да влезе от тях в парламента и всичко е обречено на провал отново за 4г.

Оценка:
-6 +21

Последния Софиянец
8 Отговор
Факултета се е разбунтувал и блокирал жп линията.

Оценка:
-2 +14

ДЕБИЛИ
9 Отговор

До коментар #1 от "Реалист":


БОГАТ ЗА ЧИЯ СМЕТКА? БЕДНИТЕ МУ ТЪРКАХА ТАЛОНЧЕТАТА И СТАВАХА ПО БЕДНИ , А ТОЙ ПО-БОГАТ! ЖЕРТВАТА ДА ИСКА - ПАЛАЧА Й ДА Я УПРАВЛЯВА?

Коментиран от #11


Оценка:
-17 +14

Отговори
10 Отговор
В коя наредба е казано с коя ръка да си бъркате в нова. Какъв е регламентът за ремонта на Западен парк. Имате ли одобрени длъжностни характеристики? Знаете ли какво работите и кой точно го работи!

Оценка:
-1 +8

ман
11 Отговор

До коментар #9 от "ДЕБИЛИ":


ТИ ЧЕ СИ ТЪРКАЛ БИЛЕТИ ТОЙ НЕ ТЕ Е НАСИЛВАЛ,АЗ ЗАЩО НЕ ТЪРКАМ.

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +21

sbs
12 Отговор

До коментар #11 от "ман":


АМИ ИЗПРАТИ МУ НЯКОЙ ЛЕВ ---ЧЕ ТОЙ СЕГА ВЗЕМА ЗАЕМИ

Оценка:
-3 +7

нов е
13 Отговор

До коментар #1 от "Реалист":


Нали ремонтираше локомотивите на БДЖ. Да спряха да се палят?

Оценка:
-4 +3

Иван
14 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


Еми този инспекторите се ръководи от 70г пенсионер и заместниците и са пенсионери реални с пенсии и заплати защо да се напрягат на тази възраст

Оценка:
-1 +13

Безобразие
15 Отговор
Е добре де, като в правомощията на инспектората е да контролира състоянието на ограждащите съоръжения, не са ли видяли как гофрирани тръби с кабели 220волта в тях, са вързани със свински опашки за тези метални прегради? Инспектората също има вина, то е ясно!

Оценка:
-2 +14

Тоз инспекторат
16 Отговор
Е пълен отврат !

Оценка:
-2 +8

Пенсионер
17 Отговор

До коментар #1 от "Реалист":


И що мислиш, че ще го направи? Наивник ли си, или...

Оценка:
-1 +4

Шишко
18 Отговор
Ма да ми вдигате колата можете 😂

Оценка:
-1 +9

Анонимен
19 Отговор
Бог да го прости! Искрени съболезнования!

Оценка:
-1 +5

Тиквар
20 Отговор
Инспектор инспектира. Обикновенно инспектирането завършва с кафява или зелена банкнота в джобчето на инспектора. Като кърлежи кръвопийци са. От парите на народа ги изхранваме. Колкото повече ги псуваме, толкова повече се множат.

Оценка:
-1 +7

Hoho Boho
21 Отговор
Тия не видели и не разбрали, че павилионите са незаконни...
А когато някоя баба реши да продава магданоз на улицата, веднага я виждат, правят и акт, тероризират я...

Оценка:
-1 +7

Дрът коЗел
22 Отговор

До коментар #1 от "Реалист":


А досега какво е чакал ,да стане на власт ли ,ми той никога не е играл в политиката ,докато не го погнаха .
Те тия смешници или се разболяват ,или влизат в политиката от зор,кат ги напънат разследващите

Оценка:
-0 +4

Перо
23 Отговор
Толупа е виновен!!!

Оценка:
-2 +2

Иван4о
24 Отговор
Перо8625 е виновен!

Оценка:
-1 +1

Бай Шиле
25 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


А бе Последния Софиянец,кога смогваш да ходиш на протести,като цял ден висиш в сайтовете и пишеш глупости?

Оценка:
-0 +2

възмутен
26 Отговор
Инспекторатът гледа кой е паркирал на тротоара и слага глоби от 50 лева.С това се изчерпва дейността му.Какви кабели,какви 5 лева?

Оценка:
-1 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
В края на днешното правителствено заседание министър-председателят заяви:
Допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска"

Още бисери
ТОП 5