Last news in Fakti

1 Март, 2021 20:27 2 794 12

Адв. Янкулов: Не може главният прокурор да бъде избиран на избори (ВИДЕО)

  • адв. андрей янкулов-
  • брюксел за българия-
  • съдебна реформа

Бившият прокурор е силно скептичен и към идеята прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, за да отиде в изпълнителната

Адв. Янкулов: Не може главният прокурор да бъде избиран на избори (ВИДЕО) - 1
Адв. Андрей Янкулов, кадър: Facebook live

''Развитието на прокуратурата като институция в последните години не ми беше по вкуса и все по-малко чувствах някаква съпричастност към институцията". Така пред "Брюксел за България" адв. Андрей Янкулов отговори на въпроса защо е преустановил работата си като прокурор в българската прокуратура.

Днес той е част от екипа на "Антикорупционния фонд".

''Събитията, които се разиграха непосредствено преди избора на г-н Гешев (б.р. за главен прокурор) и самият избор, допълнително ме накараха да направя тази стъпка, защото си дадох ясна сметка, че някакво развитие в положителна насока много трудно може да се очаква при така създалото се статукво и просто няма абсолютно никакъв смисъл да продължавам да съм част от прокуратурата", допълни към гореизложеното адв. Янкулов.

Според него най-сериозният проблем на наказателното правосъдие в България са двойните стандарти, които държавното обвинение в лицето на прокуратурата проявява. "Точно както казахте и вие, в едни случаи имаме много сериозна работа, поне се оповестява такава, която е гарнирана и с медийно внимание, медийно отразяване на тази работа, докато в други случаи, които на пръв поглед изглеждат абсолютно идентични, или най-малкото много сходни, по тях нищо от тази активност не се наблюдава. Този двоен стандарт е изключително видим, и особено в последно време започна да става все по-видим. Той не е от вчера. Можем да кажем, че нещата ескалират и се развиват в една негативна посока. И пак казвам, че това е видимата част на проблема.

По същественото е какво стои зад този проблем, тоест каква е причината това нещо да може да се случва. Според мен причината това нещо да може да се случва е много ясна. Просто хората, които са натоварени с тази задача, могат да си го позволят, могат да правят това. Могат в едни случаи да задействат "машината", а в други случаи не само да не я задействат, ами и да изперат имиджа на тези, които са засегнати по някакъв начин от казуса, който е бил видим в публичното пространство.

А защо могат? Защото прокуратурата по нашия закон и въобще така, както действат правилата на нашето наказателно правосъдие, е абсолютен монополист на т.нар. функция по наказателно преследване. Само прокурор може да реши дали някое лице ще бъде разследвано, дали ще му се образува наказателно производство и ще бъде предадено на съд, или респективно няма да бъде. Това решение - дали ти ще си упражниш функциите по наказателно разследване или няма да ги упражниш, не подлежи на никакъв външен на прокуратурата контрол. Това негово решение - правилно или грешно, може да бъде ревизирано само от друг в системата на прокуратурата горестоящ. Никой отвън това не може да го ревизира'', коментира юристът, а след това добави, че в културата на институцията прокуратура се слуша началникът.

Според него системата - тоест прокуратурата, по голям кръг от случаи работи абсолютно нормално. Но има един малък кръг от случаи, при които системата тотално отказва да работи.

Адв. Андрей Янкулов силно разкритикува това, че се създава специален прокурор, който да разследва главния. Според него този подход няма да сработи по ред причини, които ако се обобщят в една дума - става дума за зависимости. "Аз предложих алтернативна концепция, защото за мен единственият начин, по който могат да бъдат решени проблемите, е ако наказателното преследване на главния прокурор и други високопоставени прокурори бъде изведено извън прокуратурата. Човек, който е от редиците на прокуратурата, много трудно би тръгнал срещу своите началници'', каза той и допълни, че е предложил такова разследване - на главния прокурор, да се правим от съдии. И такива от системата, и вече пенсионирани. "Тези хора няма да действат в качеството си на съдии. Те ще действат в качеството си на особени обвинители само за един такъв конкретен казус, когато се наложи", уточни представителят на "Антикорупционния фонд".

Той разби митовете, че Европейската прокуратура едва ли не ще накаже всички лоши в България и страната ни ще стане рай. "Аз казвам, че трябва да бъдем най-много умерени оптимисти за това какво може да се случи'', поясни адвокатът. Въпреки това, бившият прокурор е привърженик на създаването на този орган.

''Разбира се, че стандартът на живот е обвързан със съдебната система. То е до голяма степен очевидно. В държавите, които действат правила, те са по-богати и по-успешни. Това е повече от ясно. Там, където всичко е разграден двор, естествено, че държавата няма как да функционира добре. А след като държавата не функционира добре, няма как и нейните граждани да са добре материално или по какъвто и да е друг начин. Трябва да има върховенство на правото, за да функционира добре държавата и съответно хората в нея да бъдат богати и щастливи'', категоричен бе събеседникът на "Брюксел за България".

Адв. Янкулов констатира, че популизмът вече е незаобиколим фактор в политиката и е някакъв вид необходимост, за да бъдеш избираем от гласоподавателите.

Той коментира и идеите на партиите за правосъдна реформа:

''Това, което виждам като някакви заявки от партиите, които дефинират сами себе си като опозиция, са доста гръмки лозунги, които се хвърлят. Примерно главният прокурор да се избира на избори, пряк избор да има за главен прокурор. Това не може да стане. Другото е да се направи реподбор на прокурорите като в Косово. Това също не може да стане'', коментира юристът и поясни, че това е така заради определени документи на Съвета на Европа.

''Да вадим прокуратурата от съдебната власт е също една доста гръмка идея, което се хвърля в публичното пространство. Според мен това също няма да стане тук и не може да стане. Не само защото няма да съберат мнозинства за такива сериозни промени, но и защото на реализацията на такива идеи веднага ще се види отпорът и на ниво Европейски съюз, и на ниво Съвет на Европа'', заяви още каза той и даде пример с Полша.

''Основното нещо, което трябва да се направи, което аз съм защитавал в няколко отделни текста, е, че трябва да се засили контролът там, където го няма. Специално в системата на наказателното правосъдие. На чисто процедурно ниво трябва да се засили съдебният контрол върху това как функционира прокуратурата, как упражнява функциите си по наказателно преследване. Другото нещо е на чисто структурно ниво. Висшият съдебен съвет по начина, по който е в момента конструиран, не може да изпълни адекватно задачите си да управлява правосъдната система, защото политическото влияние в него е много по-силно, отколкото трябва да бъде. За мен адекватната стъпка би била намаляване на политическото влияние във ВСС, засилване на съдийското влияние във ВСС, а не на магистратското. Според мен би се управлявала по-добре цялата правосъдна система, и с прокуратурата в нея, ако съдиите имат по-голям глас и по-голяма тежест при управлението на съдебната система. За мен това е пътят, по който трябва да вървим, ако искаме реално нещо да се случи по линия на правосъдна реформа'', изрази своите идеи адв. Андрей Янкулов.

''Ние чакаме правосъдната система да изчисти останалите. Но как ще ги изчисти останалите, ако примерно поставим част от правосъдната система, и то значима част - прокуратурата, под политически контрол? Как това ще спомогне за по-доброто функциониране на правосъдната система? Няма да спомогне. Това може да работи някъде, където има дългогодишни традиции, например на разделение на властите или парламентаризъм. При нас съвсем по различен начин функционира нашата парламентарна демокрация. Вие виждате, че парламентът е една фасада и това нещо едва ли ще се промени в скоро време, защото просто такова е негативното развитие на нашата демокрация. То не е от вчера. Трябва да работим с това, което имаме'', добави още юристът от "Антикорупционния фонд".

На финала на разговора той изрази мнение, че съдът не е тотално овладян от не добри сили и добави, че доброто бъдеще се крие в повече власт на съда, който трябва да се саморегулира и да има по-значимо участие при регулирането на прокуратурата. Адв. Янкулов бе категоричен, че трябва да бъдем реалисти по отношение на възможността за реформа в съдебната система.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    26 0 Отговор
    В момента главния прокурор се избира от престъпници.
    СПРАВКА: "8-те ДЖУДЖЕТА".
  • 2 Защо

    4 0 Отговор
    Ли спряха извите на Крадците, бяха оревали орталъка за да прикрият грабежите... Аз основен свидетел ...
  • 3 нашия

    8 0 Отговор
    защо да не може бе Янкулчо -президент може но прокурор не може....защо защото прокурора има раелна власт ...или как
  • 4 Абе

    7 0 Отговор
    Що не вземете да препишете нещата отнякоя нормална европейска държава, по нейн тертип направете съд и прокуратура. Тук не може да се направи нищо съвестно, просто мафията е превзел държавата.

    Коментиран от #5

  • 5 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    с пеписване няма как да стане -правилните изпълнители са нужни-всяка системе се пробива от неправилните изпулнители...ти защо си мислиш че само с правила стават нещата-докъто има хора които не се ръководят от духа на закона а само гледат как да го изкривят оправия няма да има....хора с морал и достоинство трябва
  • 6 Ами да

    3 0 Отговор
    Може!
  • 7 Русофоб

    4 0 Отговор
    Народа не може,не трябва. До кога?Платени народо мразци имате деца ,приятели,родители .Мафия =на съдебна система това пречи на всички.
  • 8 ФАКТИ :

    3 0 Отговор
    "Кучето" е заровено в Конституцията, която уж заради "демократичните ценности" направи нашата съдебна власт "най-независимата" на света... Помните ли, че преди да дойде на власт ББ обещаваше възмездие за кражбите и грабежа и за промени в гнилата съдебна система ? Даже по едно време говореше за свикване на Велико народно събрание, което да направи тази власт зависима от народа, като прокурорите и съдиите да се избират пряко от хората !
    Но като се усети, че и той и неговата шайка ще имат нужда от милосърдието на "независимата" съдебна власт взе да се ослушва като с.виня в картофи ! Даже направи всичко възможно да се обяви за "незадължителен" резултата от референдума организиран от екипа на Слави...
  • 9 Трябва

    3 0 Отговор
    да се избира пряко не само главният прокурор, но и всички други !
    И ВСИЧКИ СЪДИИ, защото за сега назначените се вижда, че за всички платежоспособни престъпници доказателствата са все НЕДОСТАТЪЧНИ и СПОРНИ ...
  • 10 И този

    0 0 Отговор
    "умник" се нуждае от каскет...
  • 11 Marinov

    0 0 Отговор
    Господине, от Повече от 100 ГОДИНИ тук си ИЗБИРАТ НЕ само Главен Прокурор, Но и СЪДИИТЕ и МНОГО ОЩЕ и това НЕ е ПРОБЛЕМ да има такива Проблеми, Бюрукрация и Недоверие във Властта като в БГ???
    Прокурора Не е нищо повече от Държавен Адвокат и в НИКАКЪВ случай Не трябва да Бъде в Съдебната Система.
  • 12 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Латинското "прокуро" означава -"грижа се". Прокуратурата е орган на държ. власт, който се грижи за спазването на законите !!
    Г-н Янкулов има свое мнение за прокуратурата - устройство и функциониране.Сигурно има право по много въпроси ,засягащи тази институция.
    Като човек извън правните кривини на юриспруденцията само се питам: Ако едни хубави хора , от една хубава политическа партия, която е на власт, ме изберат и назначат за главен Прокурор на Републиката със седемгодишен мандат и с прилична месечна плата, ДАЛИ ако тези хубави хора, от тази хубава партия, продадат ДОРИ Републиката, аз / като глав.прокурор/ ще ги подведа под някаква отговорност ??
    Защо си мисля, че НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ !
    Защо тогава, тоя страж на законността да не бъде избиран и назначаван от народа ?
    Същото важи и за една ненужна институция в РБ - а именно Конституционния съд. Там всичките съдии право седят и криво съдят, това що е нужно на тези, които са ги назначили и са им харизали уютната топла хранилка покрай Държавната хазна !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове