ФАКТИ.БГ

Георги Георгиев пред "Брюксел за България'': Изборите са крилете на демокрацията (ВИДЕО)

''Няма нищо страшно, ако след тези избори отидем на следващи избори. Приемете ги като една стъпка само, като една стъпка в нашата битка или една стъпка по пътя, който всички вървим - пътя към истинската демокрация, пътя към истинската свобода'', категоричен е лидерът на БОЕЦ

Публикувана: 13 Февруари, 2021 07:55
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2464
Георги Георгиев пред
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Активните българи в чужбина от ''Брюксел за България" продължават своята инициатива да разговарят със значими в борбата срещу управляващата мафия в България хора. Днес Ви представяме разговора им с лидера на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. В диалога става въпрос за историята на създаването на БОЕЦ, различните им битки - като тази срещу грабежа, наречен "Турски поток", гражданското общество у нас, медиите и предстоящите парламентарни избори.

''За ''Турски поток'' за съжаление ние може би късно започнахме работата си по този грабеж за милиарди, както го нарекохме. Защото преди това бяхме в София на протестите. Бяхме на Орлов мост, бяхме пред Министерски съвет месеци наред. И септември в момента, в който протестите започнаха да стават по-периодични, а не ежедневни, и буквално имахме някакво свободно време, тогава автоматично, веднага започнахме акциите си по тръбата. Още в края на септември, а октомври и ноември продължихме, 14 акции направихме, т.нар. граждански видео репортажи, или граждански инспекции. БОЕЦ не сме медия, ние не сме журналисти, но именно в качеството си на граждани - да отидеш и да видиш с очите си къде се заравят милиардите, твоите пари. Както и да попиташ, ако намериш кого да питаш там. Да си зададеш въпросите, да получиш отговори - това е гражданската инициатива. Това е гражданският модел на действие, това се опитваме да покажем на хората и това е, може би, една от основните цели в момента на БОЕЦ - създаването на едно активно гражданско общество, което да реагира на всяка неправда. За ''Турски поток'', още с първите наши акции там, показахме много важни моменти, които бяха прикривани много старателно. Първо, това беше тоталният руски контрол върху този проект. Ние заварихме на място само руски и беларуски фирми, но и беларуските бяха пряко свързани с Газпром. Руски работници, руска техника, руски тръби, за да се строи газопровод за пренос на руски газ. А ние единственото, което правим, е да плащаме цената за това нещо. Показахме, че там няма нито един представител на българската държава. Сега говорим за тежките инциденти с метрото, със свлачища, със срутища, с аварии по магистралите, но никой не си задава въпроса - не дай Боже, ако се случи авария по този газопровод, какъв ще бъде ефектът и резултатът от това нещо. Показахме как се заравя самата тръба в тинята, наистина без контрол, буквално в тинята и шумата в изкопа'', разказа Георги Георгиев.

Той благодари на хората от ''Брюксел за България'' за това, че са съдействали на БОЕЦ и са внесели сигнала им за ''Турски поток'' директно в Брюксел.

Лидерът на БОЕЦ отбеляза това, че в България прокуратурата на Гешев не само, че не разследва нищо по отношение на ''Турски поток'', но дори и не отговаря по никакъв начин на сигналите им.

"Ние не искаме този проект да бъде спрян. Нашите пари вече са заровени в него. Ние не искаме това да бъде поредният гьол, както гьолът в Белене с едни милиарди, заровени в него. Ние искаме този проект да отговаря на българското и европейското законодателство и той да бъде преустроен така, че през него наистина да тече газ, но газ, доставян на пазарни цени, което означава истинска диверсификация. Тогава той ще бъде полезен и за България, и за нашите съюзници, докъдето стига газта. Това, което е направено в момента, буквално заробва още едно поколение българи и нашите деца на енергийна робия - нещо, което от 70 години ние сме принудени да търпим и да плащаме'', допълни Георгиев по темата за ''Турски поток''.

"Ние сме свидетели през годините как буквално пред очите ни се откраднаха милиарди и именно липсата на реакция, липсата на гражданско общество, позволи всичкото това нещо да се случи. Хората го знаят и го виждат, аз ви уверявам, българите са будни хора. Това, че са обезверени, това, че наистина са загубили надежда, това, че са смачкани, това, че има страх в душите и сърцата им, това, че им се втълпява ежедневно, че нищо не зависи от тях, е така. Но няма българин, който да не съзнава, че корупцията е зло, което убива всички ни, че това е зло, което прогони милиони българи от тяхната Родина'', заяви още лидерът на БОЕЦ.

Той бе категоричен, че чувствителността на българите, усещането им за справедливост трябва да се възстанови. Георги Георгиев изрази мнение, че е утопично да се вярва, че всички българи ще се обединят зад една кауза, както и отбеляза, че не са нужни стотици хиляди за постигане на определена цел. Може и да са 20 000, но такива, които знаят какво искат и са готови да го отстояват до край.

Друга цел на БОЕЦ е реален граждански контрол над управлението. Лидерът на организацията определи като ключова вярата на гражданите в собствените им сили. "Който и да е на власт, винаги изкушението на властта стои пред него. Тези ще ги махнем, аз съм убеден. До края на годината Борисов заминава на политическото бунище, Гешев ще го съборим. Които и да дойдат след тях обаче, каква е гаранцията, че те, или тези след тях, няма да стъпят на криво, че няма да се превърнат в същото? Единствено ние гражданите можем да бъдем гаранти, че няма да позволим това да се случи. За това трябва да имаме реални инструменти за граждански контрол. Как ще разбереш, че този е корумпиран? Как ще разбереш, че е откраднал от тази поръчка половината, ако ти нямаш информацията, нямаш документите и ако не го принудиш той да ти предостави всичко това. Това е част от нашите битки'', обясни активният гражданин.

В разговора стана въпрос и за медиите, като Георгиев заяви, че за 8 години, откакто БОЕЦ съществува, нито веднъж не са били в голяма национална медия, визирайки в случая преди всичко големите национални телевизии - БНТ, bTV и Nova. Той дори сподели, че негов приятел, работещ в национална медия, му е доверил, че в конкретната медия е забраненo дори да се споменава името на БОЕЦ.

Разбира се, както споменахме по-горе, стана въпрос и за изборите:

''Според мен тези избори по-скоро ще послужат като една цедка, като един тест за това да пресеем ментетата и истинските. Истинските са тези, които няма да направят компромиси в името на властта. Убеден съм, че след изборите ще е много тежка ситуацията откъм възможност да се структурира ново правителство. ГЕРБ няма да имат достатъчно подкрепа и ще трябва да търсят някакви коалиции. Тогава ще бъде тестът тези малките с опозиционни намерения (или сами себе си прокламирайки за опозиционни), които ще влязат. Да видим дали ще устоят на изкушението за властта. По същия начин се отнася и за БСП, и за ДПС, и за всяка една от партиите. Няма нищо страшно, ако след тези избори отидем на следващи избори. Приемете ги като една стъпка само, като една стъпка в нашата битка или една стъпка по пътя, който всички вървим - пътя към истинската демокрация, пътя към истинската свобода. Няма нищо страшно да се случи, изборите не са нещо страшно. Изборите са нещо прекрасно, хора. Изборите това са крилете на демокрацията, не бива да ни плашат с избори. Струва ли 20 млн..., ти крадеш по 20 на ден бе, човек, та ще ни плашиш с това. На тези избори обаче трябва да покажем, че сме си научили урока от миналата година. Което означава висока гражданска активност, което означава силен вот за т.нар. опозиционни или антисистемни играчи", коментира Георги Георгиев и уточни, че не агитира за никоя конкретно, но все пак отбеляза:

"По темата за ''Турски поток'', протестите миналото лято, сега, темите за лустрацията и много други важни за нас теми, Демократична България, Зелените, бяха единствените, които застанаха до нас. Къде бяха Отровно трио, Мая Манолова и т.н.? Това са важни неща, които трябва да бъдат казани, за да си направят и те изводите по какъв път вървят. Може би да си анализират грешките. Когато правехме нашите протести на ''Турски поток'' и на компресорната станция, а и преди това, вместо 100 човека, ако бяхме 1100 човека тогава резултатът щеше бъде друг. Но тях ги нямаше''.

Лидерът на БОЕЦ призова всеки да отиде до урните. "Висока избирателна активност е много силен знак. Тогава платеният вот, тогава контролираният вот, тогава корпоративният вот на мафията - тези, които контролират с техните обръчи от фирми хиляди работници, всичко това ще потъне, губи сила. Ние можем да го постигнем това нещо. И ако не на тези, на следващите избори аз съм убеден, че вече ще се наложат алтернативите", заяви с увереност той и отново подчерта, че БОЕЦ няма да става партия, защото битката им не е за властта. "Но също така съм толкова убеден, че имаме честните хора, имаме ги достойните политици, които да поведат страната и ние ще ги подкрепим, разбира се. Това, което от нас се иска, е да им дадем шанс. За да се случи, първо трябва да отстраним мафията от властта. След тези избори, ако трябва отново на площадите, ако трябва всеки ден на площадите - това е начинът и не бива да се страхуваме от това. Не бива да се плашат гражданите от по-твърди и радикални действия. Никой в света не се е преборил с мафията с референдум или с избори. Винаги е имало един тежък сблъсък между обществото и тази язва. За това ясното осъзнаване, че сами трябва да се преборим за свободата си, да платим цената за нея и тогава и удовлетворението, и животът, който ще си съградим сами, това е най-безценното нещо. Да си независим, но в добрия смисъл на думата. Да си независим значи да имаш куража да живееш достойно и честно'', допълни още Георги Георгиев.

"Корупция има навсякъде и винаги ще я има, но тя трябва да бъде в нива такива, че да можем да се борим реално и истински с нея, да не пречи, да не ни убива. Ние в момента сме превзети, буквално цялата ни държава е удавена в това блато'', добави той.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Никога повече
1 Отговор
Никога повече крадеца Бойко. 11 години последни в Европа стигат.

Оценка:
-7 +25

2
Този коментар е премахнат от модератор.
Хахахаааа
3 Отговор
Брюксел за България Муахахааааа... Ще ни изпратят модерни евроатлантически улуци.На всички проеврогейски джендъри да тренират.

Оценка:
-7 +14

Иска папат
4 Отговор

До коментар #2 от "Последния софиянец":


Защото са ЧКбойци моат.

Оценка:
-1 +8

boiko
5 Отговор
много се бъркаш пич
герб има хора във всички звена на държавата и няма как други да спечелят изборите

Оценка:
-14 +6

Болшевик
6 Отговор
Ако ви домъчнее за соца - нарежете вестници и ги сложете в тоалетната... Веднага ще ви мине.

Оценка:
-15 +10

Диверсант
7 Отговор
Мили ми родни ГАНЧОВЦИ, преди 32 години прегърнахме нещо непознато и се влюбихме като тинейджър след първа целувка. ДЕМОКРАЦИЯ,,,,,,, някой може ли да ми опише с една дума безкруполния, крадец, лицемер, наглец. Тогава когато за да те допуснат до държавно управление се изискват точно тези качества. Не в България, а по цял свят.

Оценка:
-2 +17

иво
8 Отговор
работеш пенсионер отнемане на пенсиата

Оценка:
-4 +7

упи
9 Отговор
до 500 декара арендуване

Оценка:
-0 +6

БАЙ Х@Й ‼
10 Отговор
Как мислите , дали в Брюксел не знаят кой е Балдуин Фландърски⁉️

Оценка:
-2 +9

БАЙ Х@Й ‼
11 Отговор
А дали ние Българите помним ⁉️

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +6

един от многото
12 Отговор
На коя демокрация? Къде я видяхте тази демокрация?

Коментиран от #14, #27


Оценка:
-3 +12

ЛЛЛ
13 Отговор

До коментар #11 от "БАЙ Х@Й ‼":


Лошото е че нямаме нито 14000 конница, нито пешаци и сме свалили гащите отвсякъде

Оценка:
-2 +10

Диверсант
14 Отговор

До коментар #12 от "един от многото":


Някой още я виждат като светлото бъдеще при комунизма и се напъват че трябва още малко.

Коментиран от #15


Оценка:
-5 +5

един от многото
15 Отговор

До коментар #14 от "Диверсант":


От многото им напъни , най много да се размирише!

Оценка:
-1 +8

555
16 Отговор
Като гледам какви се готвят за депутати|дупетати|направо ни се отщява да коментирам каквото и да е. Нищо няма да стане на тези избори и на следващите и т н, защото при нас всеки иска да е вожд.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +9

БАЙ Х@Й ‼
17 Отговор

До коментар #16 от "555":


Ами те са направо за в една листа и при Бай Ставри❗А те вместо отряди в ЦСЗ тръгнали партии да водят: Пепи Белото с ваксините, Каракачанов с паспорти и имоти, Валерката.... , Марешки ... , , Цецко...., Баце ... ❗

Оценка:
-1 +5

Изборите са крилете на измамата и грабеж
18 Отговор
В бегето изборите са синоним на измами и наместване у властта

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +4

НОВО ПЕТ
19 Отговор

До коментар #18 от "Изборите са крилете на измамата и грабеж":


И ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ЛИ....

Оценка:
-3 +2

ГОШО ТЪПОТО
20 Отговор
ТОЯ ДЕТО БЕШЕ ПРОТИВ МАСКИТЕ...КАТО ГО ТРЕСНА КОВИТО, ТИЧА ПРИ ЧИЧКО ДОКТОР.....ТЪПОТИИТЕ НА ГОШО

Оценка:
-2 +3

Господине не се
21 Отговор
правете на улав, знаете много добре, че просто ще сменим едни кукли на конци с други.

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +1

Гражданин БГ
22 Отговор
Публикувано във факти.бг: Георги Георгиев пред "Брюксел за България'': Изборите са крилете на демокрацията.

Всички българи го знаят това от много години,но гошо тъпото цяло лято до сега не го разбра,а чак сега.Л-умпена си остава винаги л-умпен!

Оценка:
-0 +3

Истината
23 Отговор

До коментар #21 от "Господине не се":


И това няма да могат да направят.На такива българите не вярват!

Оценка:
-0 +1

ФАКТ !
24 Отговор
Избори,избори със старите МУТРИ и МУТРЕСИ и същите алчни и неморални хора !! НЕ ,НЕ, НЕ !! Това НЕ са избори !!

Оценка:
-0 +1

ФАКТ !
25 Отговор
Всеки се бори за власт !! Обаче,ако ЗАКОНИТЕ бяха такива,че и при най-малкото провинение политиците да се вкарват в ЗАТВОРА, НИКОЙ НЯМАШЕ да се бори за ВЛАСТ !!

Оценка:
-0 +2

КУРнинов
26 Отговор
ГОШО ЖИВ ЛИ СИ БЕ М А Й К А Т И Д А Е Б А И Б О К Л У К ?

Оценка:
-0 +1

лаборант
27 Отговор

До коментар #12 от "един от многото":


Как къде? В Америка и в почти цяла Европа. И много евроатлантически ценности.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Андрей Ковачев
Екологът Андрей Ковачев в интервю за бТВ посочва позициите на екологичните организации за АМ Струма.
В Кресненското дефиле загиват над 100 животински вида годишно."

Още бисери
ТОП 5