29 Януари, 2021 13:37 3 284 49

''Брюксел за България'' и Орхан Тахир - една полезна дискусия за ромите и расизма (ВИДЕА)

  • брюксел за българия-
  • граждани за демократична и правова държава-
  • орхан тахир-
  • роми-
  • проблеми-
  • расизъм

Според Орхан Тахир, в България от доста години е политика ромите да са виновни за всеки проблем в страната

''Брюксел за България'' и Орхан Тахир - една полезна дискусия за ромите и расизма (ВИДЕА) - 1
Константин Лозев, кадър: Фейсбук лайв

Адекватните политики на българската държава спрямо ромския етнос са наистина сериозен проблем, който за съжаление не само, че няма опити да се реши, но и се задълбочава от определени политици. Както с всички останали проблеми в България, така и в този с липсата на добри интеграционни политики за ромите липсва качествен обществен диалог.

Днес медията ни Ви представя разговор за ромската общност в България и расизма (в няколко части), проведен между българите в чужбина от ''Брюксел за България'' и Орхан Тахир, който също е българин, живеещ в Белгия, а в същото време и представител на организацията ''Граждани за Демократична и Правова Държава''.

Г-н Тахир аргументирано обяснява, че българската държава днес приема доста противоречиви стратегии и прави доста странни констатации, окачествявайки ромите като етническа група, която може да се радикализира.

Той обръща внимание и на това, че в България от доста години е политика ромите да са виновни за всеки проблем в страната. Просто така, по презумпция.

Според него съзнателно и вече доста дълго време българското общество се обработва в посока да бъде антиромски настроено. Направи се и паралел между Възродителния процес и отношенията спрямо ромите в наши дни.

Предлагаме Ви да изгледате видеата, защото проведеният диалог е наистина смислен и може да Ви накара да се замислите и дори да преосмислите досегашна своя позиция:


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    47 1 Отговор
    България се грижи идеално за ромите. На път са да станат мнозинство. След което ще дойдем ние и ще набутаме по кибуците к=като безимотни.. Палестина на Балканите.
  • 2 истина е

    48 1 Отговор
    Ромите могат да се интегрират само на Сатурн !!Това е племе пуснато от друга планета , и там да си ги вземат !
  • 3 Българина Орхан Тахир....?

    29 1 Отговор
    Само генотипа на тиквата като видиш и се сещаш за аспаруховите,, българи",конският тропот ти ечи в чутурата...
  • 4 ЕdinotBG

    36 1 Отговор
    По рано пуснахте статия за джендърите, сега ромите, после какво да очакваме? Как се газят правата на мигрантите ли?
  • 5 Хиляди

    33 1 Отговор
    години не са се интегрирали , та сега ли ? Е , няма как да стане , те самите не го искат ! Има единични случаи , но те са капка в море !
  • 6 324

    32 3 Отговор
    В България от 30 години, откакто НПО налазиха държавата ни тези паразити се множат като зайци и имат само права без задължения! Всички българи искаме да сме цигани в България.
  • 7 Константин Брадати

    13 1 Отговор
    Не е пуснато от друга планета. Дойдоха по тези земи когато аз бях император
  • 8 адаша

    21 1 Отговор
    Относно така наречените - от скоро "роми"-запъртък не се разваля...
  • 9 Мимч

    30 0 Отговор
    Тези роми са най облагодетелствани в България .Правят каквото си искат,неплащат ток,вода,а и помощи и социални получават на готово.Правят по 15 деца и си живеят като в рая.Ние сме дескриминирани, българите в това отношение.Де Киро на кирия....

    Коментиран от #10

  • 10 Ами какво ти пречи

    5 19 Отговор

    До коментар #9 от "Мимч":

    И ти да живееш като ром? Не плащай, направи си 15 деца. Ще получаваш помощи....

    Коментиран от #15

  • 11 шикълката

    13 2 Отговор
    Много хубави лампиони стават от някоя по матова шкура.
  • 12 ГрУЮ

    17 1 Отговор
    Ще чакаме някой да повдигне въпроса и за нашите права. Но едва ли.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хахахххаха

    17 0 Отговор
    Един истински БЪЛГАРИН и то с БЪЛГАРСКО име Орхан Тахир евала хахаахах сещам се за един виц където двама полицай в Германия спират кола искат док.и единият казва Мюмюн виж го тоя с какво странно име е Гюнтер и наща стана същата
  • 15 Един

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами какво ти пречи":

    На Българи не дават такива помощи,най много да ти вземат децата!!!

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тюрк

    13 1 Отговор
    Аз също не харесвам ромите. Има и добри но повечето са пренастроени да крадът.

    Коментиран от #23

  • 18 Анонимен

    4 2 Отговор
    Господин юристе от Брюксел. За много неща не бих се съгласил с вас. Не зная от кои цигани сте. Има български цигани, джамбаски цигани, турски цигани и прочие. Не е вината само на герб. Не съм фен на никой, но това, че днес ромите са на 30 години с две деца, едното малко, другото на 14,15 годишно не ви е виновно само герб. Защо мисля така, наша близла, покойница. По живково им бе учител по руски език и история и класен ръководител. Бе пълен сирак учителката им. При раждане умира майка й и не след дълго баща й, но това са подробности и Тя класната българката всяка вечер йодеше в махалата и бяха ок, ходеха на училище. А от алчността на бспдпссдсндсвгерб... Се стигна, че от селата в града и много думи не знаят. Например, при наводнение у тях са длъжни да спрат главен кран и много други неща, за 30 годишните жени. Има цигани по на 70 г. В града, не можеш да ги различиш с българите, умници и днес внужите им учат на запад възпитани, учтиви, красиви, чистоплътни, облечени, нещата за мен са 50 на 50 и..продължение
  • 19 Анонимен

    4 1 Отговор
    И монетата нали знаете господине от Брюксел има две страни. Говорите за накърнени човешки права, а що мислите, че е така, не стойте в Брюксел, а заповядайте в българия да оправите нещата по ваш образец. Е, много често ни се случва, дори наскоро, чакаме българи пред кабинети, било в болници и на др. Места и веднага доктора, вие изчакайте, демек българите, да влезе жената, а отвън чакат за стареца 4,5 човека. Тук доктора не е прав. Спогледахме се и до там. Знаеш ли от др. Етноси в българия, че простото ченге налита на бой на българите, а защитава валите цигани. Знаеш ли че комунистите от бкпгерб държат за циганите, а пренебрегват българите, знаеш ли, че сектанти българи бкпбсп се подмазват на цигани, а не говорят с българи. Лизачи българи. Вина народа няма. Но ни става тягаво, когато пренебрегват българи българи, за да са ок с вас циганите. Те поне да бяха, а те много прости. Хвърляне на буркани, храна, ела и виж, както дойдоха на квартира, а другите изкупиха апартаментите, каква селска кочина е, мръсотия. И то без лъжи написано, и мен сърцето ме боли, че викат, бият се и когато дойдат отвън близките ни отсядаме в друг град на хотел. Налите права не са ли нарушени, че иска циганката у нас на квартира, айте, обърнете се към дпс, това е вашият електорат, дават им по 20 лева.. И т. Н и т. Н.. Очедидец и наблюдаващ.
  • 20 Чочо

    2 1 Отговор
    Те не крадат, но на много българи са им нарушени правата. Виж видео youtube, сган, прости, нагли, нямат пари, а по цял ден цигарата в устата, кафета и таксита. Не всички, но до мен са и много лъжи. До там докараха България, до кривата круша. Радват се турци, цигани, помаци на сорос, а българите на кого да се радват. Изкрадоха и държат за дпс и циганите. Не на нас. Българина от векове е предател. Те раждаха 30 години, а българите оставиха без препитание, костов циганина, амет с кръв тяхна, много са в нс, под прикритие турци, а с циганска и пимашка кръв мюсюлманска и милеещи за турция. Нашата циганка мъжа ми е от турция, а той от забутано село. Лъжат. Хитри са циганите. От социала, мъжете им в холандия, всичко им плащат и реве от брюксел. Ела, млад си. Преди 70 г. Учеха с цигани. Казваше се айтен, биеше всички, омъжи се, отиде в турция и на границата я взеха от Свиленград заразена и умряха всички. Алито бе разносвач на безалкихолни и храна във влака. Интелигентни граждани, но.. Али баща на айтен. Снимка да ти изпратя, малък си. Опит нямаш, а и с пари на соросмили алоизмамници телефонни може би си се изучил. Що не даде старец соросмна българите, а на дпс, 30 г. Бъди здрав и бог да те пази от всичко. Възпитавайте си ги. Имате сараи,
  • 21 Анонимен

    2 0 Отговор
    Имат си тартори и кой от партиите им даде за него. Поне тук в града знаем, кого подкрепят, срещу 20 лева, фланелка, шапка, ДПС. А и борбата ще е жестока. Дпс си иска тирци, цигани и помаците.
  • 22 Айде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    Я отиди до социалните да провериш и тогава се изказвай

    Коментиран от #48

  • 23 Така ще е

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тюрк":

    Така ще е докато наричате ц.и.г.а.н.и.т.е "роми".
    Даже не е позволено от "свободата" на словото да се изписват истинските и верните думи. Такава е "свободата" в този сайт.
    Защото "ром" означава "човек". А човекът има права.
    А вие като не сте роми, значи че преведено на български език, не сте човеци. За какви човешки права претендирате тогава?
    Ако искате да сте хора, сиреч човеци, наричайте нещета с истинските им имена.
  • 24 Добре че са циганите

    1 4 Отговор
    Иначе нямаше с какво да се оправдават българите

    Коментиран от #28, #39

  • 25 Анонимен

    3 0 Отговор
    Те малцинствата в очите на българите го казват. Не ставате вече за нищо. Или Брюксел, как е. Ела да си кажем, ти на книги, аз на практика. На теория всеки може да наизусти и да си мисли, че е прав. Нищо против азис, софка и др. Има ги, но има много неграмотни, лоши, слязоха от балкана и те искат, но как да им обясня, като не знаят български, а и много нищо, неграмотни. Че налите баби, родители, ние сме работили и затова имаме, занаятчии са били преди 1944,след това сме учили и.. Искат да раждат и както на Запад, но това са богати държави, а бг е бедна. С много учени и нямащи работа. Раждайте, а българите на изчезванв до там я докара старчика сорос. Няма и да умре, да се отървен от тях.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Я кажи

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Добре че са циганите":

    като си циганин, какво е значението на думичката "дас"?
    Бях го написал, но цензорът изтри. Ти кажи!

    Коментиран от #29, #30, #31

  • 29 расисти

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Я кажи":

    По-големи расисти от циганите са само ционистите.
    По-благородни от българите няма на Балканите.
  • 30 Къде видя да казвам

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Я кажи":

    Че съм циганин?
  • 31 Аз ще ти отговоря

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Я кажи":

    Няма нищо обидно в това нарицателно.На ромски означава Българин.Конкретно Българин!

    Коментиран от #44

  • 32 сноу

    8 0 Отговор
    Да са им честити на брюкселягите и тахира и орханя,че ще добавя и мюмюня...Да си гледат с кеф видеата ,че моето видео нещо не зацепва ни на орханя ,ни на муратя и..най-малко на мюмюня...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 сноу

    5 0 Отговор
    Миналата седмица идва приятелка на жена ми-дознателка..Днес казва ми е последния ден,трябва да предам дознанието за кражба от двама цигани,ама не смея и не знам как по политкоректно да прозвучи за да избегна "циганин" и предлага да го замени с господина заедно с другия господин така и така опразнили гаража на възр.жена.Казвам само слагаш отпред тяхно величество ,но не махай циганин...
  • 37 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Разрязана неблагодарна и лъжлива гад-на!
  • 38 ама друг път

    4 0 Отговор
    "Усилията ни за интеграция на хората от България и Румъния се провалиха", посочват властите в Гелзенкирхен. Полицията в германския град Вагенфелд е прекратила сбирка на около 60 души в частно жилище, съобщи тази седмица германската осведомителна агенция ДПА, цитирано от "Дойче веле". Властите обаче твърдят, че множеството, което се било разпределило в различни помещения в жилището, не спазвало хигиенните предписания в условията на пандемия - участниците в сбирката, сред които и деца, нито носели предпазни маски, нито спазвали дистанция.
    За сходни случаи съобщиха и от Гелзенкирхен, където полицията е прекратила две сбирки с по около 60 души, провели се в жилище на наематели от Румъния. А в град Есен е била прекратена църковна служба с над 90 участници, повечето от тях също румънски граждани от Гелзенкирхен, които не спазвали ограниченията, наложени заради пандемията.
    Според 30-годишния наемател на жилището, сбирката била всъщност религиозна служба на българска християнска общност. Боклуци, гюрултия, сбивания
    В Гелзенкирхен живеят около 8000 души от България и Румъния, а местните граждани отдавна се оплакват от тяхното поведение, пише вестник „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“ (ВАЦ) и цитира документ на общинските съветници, според който интеграцията на много хора от България и Румъния в града се е провалила. Последният конкретен повод за тревогата на местните политици е опитът на медицинските служби да помогнат на разболял се млад човек. Негови съседи и ро
  • 39 324

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Добре че са циганите":

    За какво се оправдават българите? Да не е лъжа, че крадат, бият и изнасилват бабите по селата? Защо мислиш, че тока и водата постоянно се вдигат, да си видял паразит да плаща, а такса смет и т н и т н да не продължавам! Да паразитите са виновни заедно с НПО и особено БХК, които ги защитават, защото същите за антибългарищината си получават добро заплащане от вън!
  • 40 А питам

    8 0 Отговор
    Знаете ли защо няма ''Брюксел за Холандия'' например, където политиката им на държавно ниво е расистка и дискриминационна- не дават гражданство на цигани, ако ще и пет поколения да са се раждали там
  • 41 ама друг път

    5 0 Отговор
    Последният конкретен повод за тревогата на местните политици е опитът на медицинските служби да помогнат на разболял се млад човек. Негови съседи и роднини обаче попречили на санитарите да влязат в жилището, а след като болният починал, събралите се в жилището 50-60 души не позволили трупът да бъде изнесен.Сградата, в която се разиграват събитията, е обитавана главно от семейства, пристигнали от Югоизточна Европа. ВАЦ пише, че проблемите с тях не са от вчера, а съседите им непрекъснато се оплакват заради изхвърляните от тях отпадъци. Едно видео от 2019 година показва пък тежко сбиване между мъже и жени от България, които използват всевъзможни подръчни средства. В други квартали на Гелзенкирхен набъбват сходни проблеми, особено в случаите, когато преселници от двете страни на големи групи се нанасят в разпадащи се, но затова пък евтини жилища. Оплакванията на местните хора винаги са едни и същи: боклуци, гюрултия, размирици.В същото време хората от България и Румъния често пъти стават жертва на безскрупулни гешефтари, които им дават под наем разпадащи се жилища срещу пари, каквито иначе никога не биха получили, коментира вестникът. Гешефтите с т.нар. „проблемни сгради“ са добре известни на местните власти, които се опитват да изкупуват подобни постройки, след което или ги събарят, или ги санират. Но усилията на общинарите очевидно не водят до задоволителни резултати.
  • 42 ама друг път

    4 1 Отговор
    Интеграцията - трудна задача

    Бившият кмет на Гелзенкирхен Франк Барановски се опитва да обясни защо досега не е бил решен поне проблемът с боклуците: „Част от живеещите тук румънци и българи идват от региони, където почти няма организирано сметосъбиране. Освен това част от наемодателите поставят твърде малки контейнери, тъй като таксата за тях е по-ниска“.

    За трудната интеграция на хората от Румъния, България и Полша пише и вестник „Нойе Вестфелише“. В Гютерсло, където броят на тези хора достига 20 000 души, тамошните власти в момента разширяват местния интеграционен център. Румънците, поляците и българите в общината работят главно в месопреработвателната промишленост, но също така като куриери и болногледачи.
    Това го казват Дойче Веле , не аз !!!

    Коментиран от #43

  • 43 324

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "ама друг път":

    Кои българи бе "ама друг път"! И да ги българосвсщ това не са българи, а и немците и местните власти отдавна знаят, кои са българи и кои паразити! Тези дрънканици на политкоректното зеле са в техен стил, който го знаем и не е необходимо да ги преписваш писанията им.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Анонимен

    3 0 Отговор
    Правата са на ромите, най-вече в смесените региони. И турците. В турция са турци, роми, и рускини се женят. Така е в Турция разказват те. В българия са те и се подиграват на българите. Младите се подиграват. А старите градски циганката умна.. Ние тук ще живеем с помаците. Българите са крадливи и мързеливи. Заповядай господине от Брюксел. Нямат елементарна култура. Всички от 30 години, днес над 40>45>50 са с фалшиви диагнози.. Асматици, слепота и сие. Източват държавата. И друго. 50 годишните им майки, може да са по млади с диагнози от телк и гледат голямото дете 14-15 гофишно, а 30 годишните имат бебета или малки. На кого правата са нарушени. От 30 години ви подхвърлят депутати пари чрез тарторите. Много са. Помощи им дадоха чували с храна, от социала, десата, десата.. Мъжа от Холандия изпраща, а се води самотна майка, децата от кого са, щъркела. Но прости, но хитри. Задължения не ги търси, но.. Правата ги знаят.. Българите се гърчат на студ, а те на 30 градуса. Нашият случай е този. Не зная, но за тези, са много невъзпитани, по цял ден нагоре надолу.. Да са живи и здрави. Свърши с българите. Под друго знаме след време. И от Брюксел... Крайно десни.. Не сме младо. Но и у вас ако е това, друго ще запееш. Монетата има две страни. В съда има също две.. Жалбоподател и ответна страна. Редно е да изслушат защитниците на ромите и ответната страна. За мен вие сте печаливши в случая, а българите ощетени от 30 години. Сорос да ви вземе и храни всички ви.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Display

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Айде бе":

    Само за циганите може........не ми се прави на интересен.......не си, на нас не ни е до смях !!!!
  • 49 Свирепата

    0 0 Отговор
    За какви интеграция ни програми става въпрос? Та те действат от години но ромите не се подават на никаква интеграция. Не само,че са мързеливи ами изсмукват системата за социално подпомагане години наред. Виждали ли сте ром на нивата? А да сте го виждали на строежи, да някой работят за себе си без да плащат данъци и с фалшиви издадени фактури има такива тарифата,които ни полиция ни НАП ги лови. Те са под чадър. Потърпевша съм за това го казвам. Ако някой мисли,че ще ги интегрира жестоко се лъже, повече от 10г.съм се занимавала с това и резултатът е НУЛА. Най- добрият ден за интеграцията им е денят на получаване на паричните помощи, ядене пиене в близката кръчма и животът продължава с мързел, кражби,измами ,убийства. По времето на социализма нямаше безработни роми, работеха защото нямаше такива социални помощи. Не само за роми ,нямаше такава безработица за всички. Имаше полиция,която обикаляне кръчмите и кафенетата през деня и проверяваше за безработни и ако имаше такива им се даваше каквато и да е работа без право на избор. Сега при така наречената демокрация е парадокс всички кафенета са пълни с безработни по цял ден. Явно имат пари за това. Спрете социалните добавки и всички роми ще се молят за каквато и да е работа. Полицията да си е на мястото и да обикаля римските квартали за посегателства над ост
    аналите хора. Ето това е интеграция,за това законът трябва да бие през пръстите както в Америка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове