Last news in Fakti

15 Март, 2021 17:33 2 374 23

Омбудсманът: Отлагането на технически паспорти да се използва за цялостното им преосмисляне

  • технически паспорт-
  • омбудсман

Омбудсманът изтъква конкретни проблеми, които правят процедурата по издаване на техническите паспорти неефективна, което вече доведе до четирикратно удължаване на крайните срокове

Омбудсманът: Отлагането на технически паспорти да се използва за цялостното им преосмисляне - 1
Снимка: Пресцентър

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до регионалния министър Петя Аврамова, в което настоя да се извърши цялостен анализ на реалната приложимост на процедурата за издаване на технически паспорти на съществуващите сгради, тъй като липсва нормативна, финансова и ресурсна осигуреност.

Според нея е необходимо да бъдат съобразени възможностите на гражданите за заплащане на разходите, в съответствие с техните доходи и имущество, както и с последиците на пандемичната обстановка, без да се допуска засягане на основни права. Тезата на омбудсмана е, че отлагането на определения срок до края на 2022 г. с най-малко две години, е основателно и необходимо, но ще даде търсения резултат, само ако бъде съпроводено с преосмисляне на цялостната концепция в такава значима област, която засяга пряко мнозинството от гражданите.

„Изпращам Ви настоящия анализ, за да Ви информирам за оплакванията в жалбите на гражданите, с които съм сезирана, но също така и за да бъде съобразен при обсъждането и преосмислянето на концепцията. Прилаганото досега четири пъти продължаване на срока, е показателно за системен проблем, който налага да бъде отново дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното осъществяване. Намирам, че децентрализацията на процеса и възлагане на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход. Преуреждането на материята трябва задължително да включи участието на публичните институции, както и финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми“, категорична е доц. Ковачева.

Омбудсманът изтъква конкретни проблеми, които правят процедурата по издаване на техническите паспорти неефективна, което вече доведе до четирикратно удължаване на крайните срокове. Например – големият брой необитавани жилища, нееднаквото разбиране на целите на техническите паспорти и санирането в сгради в етажна собственост, което е пречка за постигане на решение на общото събрание, съгласно Закона за управление на етажната собственост. Друг проблем са различните интереси на собствениците и на обитателите в дадена сграда, разногласията между собствениците и трудностите при планиране на дейностите за обновяване на сградата.

Това обстоятелство е изтъкнато и в стратегията на ЕК, публикувана на 14 октомври 2020 г., като една от основните бариери на санирането, посочена от респондентите в обществената консултация на проекта. Съществено затруднение на процеса, водещ до допълнително финансово натоварване на собствениците, е липсата на архивна техническа документация, чието възстановяване за немалка част от съществуващите строежи ще бъде изцяло за сметка на хората. Омбудсманът застава на страната на гражданите, които настояват за справедливо разпределяне на разходите за конструктивно укрепване и енергийно обновяване на жилищата. Ковачева припомня, че институцията на омбудсмана е отправяла препоръки още през 2014 г. и 2015 г., изрично са посочвани съществуващите проблеми при сградите, които са строени при действието на вече отменени два закона - Закон за плановото изграждане на населените места и Закона за териториално и селищно устройство - чрез панелно, ЕПК и стоманобетонно строителство, реализирано изцяло от държавата, края на 50-те години до края на миналия век.

„Намирам, че не е справедливо и не следва цялата отговорност, в т.ч. и финансовата, по възстановяването на строителните книжа да е за сметка на етажните собственици, още повече, че тези жилища се обитават и от хора с ниски доходи, пенсионери и социално слаби, за които отделянето на средства за документа, в размер минимум от около няколкостотин лева, е практически невъзможно“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея е необходимо да се прецени възможността за реализиране на процедурата като се има предвид съотношението на издадените технически паспорти до момента към общия брой на жилищните сгради в страната. „По статистически данни сградите са над 2 милиона, а броят на жилищата в тях е близо 4 милиона, от които не малък е делът на необитаваните такива. От съществено значение са и данните относно формата на собственост - над 95 на сто частна на физически лица, включително и „бедни“ собственици, които не разполагат със средства за поддръжка на жилищата си“, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че липсата на регулация за остойностяване на дейностите на пазарен принцип и неяснотата на механизмите за контрол, създават предпоставки за прилагане на цени в широк диапазон, а това противоречи на публичния характер на възложеното на собствениците задължение. „Уредба с широко приложение, засягаща милиони граждани, изисква задължително извършване на оценка на въздействието и обществено обсъждане на проекта за изменение на нормативния акт, както и преценка за уреждането със закон на посочените трайни обществени отношения“, пише още омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Номер 11, за да си върнем България

    37 5 Отговор
    Боко вече не си фактор.. На хората им писна от гадостите на ГЕРБ
  • 2 Последния Софиянец

    48 2 Отговор
    Техническите паспорти трябва да са за сметка на държавата.Хората нямат десетки хиляди левове излишни.

    Коментиран от #5

  • 3 Даа

    35 3 Отговор
    Отменяй! Видяха, че пари директно от хората няма да видят и сега комунягите(бсп+герб) предлагат да източат държавата(пак нашия джоб) или някой евро фонд за да платят на някой близки хора за това безумие.
  • 4 Да се знае

    10 28 Отговор
    Това е проект на Нинова, защото повечето фирми са техни, комунистически.
  • 5 Ами?

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Че държавната хазна да не я пълни някой друг? Пак ние.
    Безусловна отмяна, нищо друго!
  • 6 Целта е

    12 13 Отговор
    който няма кинти да му гепат жилището чрез ЧСИ. Трябва да станем "нормална" европейска държава, а не както сега всеки си има собствено жилище.

    Коментиран от #20

  • 7 мдда

    14 3 Отговор
    Браво!! Дияна Ковачева за Президент!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шопо

    12 3 Отговор
    Съд,затвор и конфискация имуществото на Буци Буцата!!!
  • 10 Дедо ви

    21 1 Отговор
    Някой спомня ли си инициативата за смяна на номерата на автомобилите и "огромния ефект" който тя произведе върху националната ни сигурност.

    Коментиран от #11

  • 11 Ще видим

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дедо ви":

    Е, това е "от същото по много"!
  • 12 НЕ Е !!!

    6 2 Отговор
    Бою Симитлията е мръсник,николай нанков също.
  • 13 Кога е приет закона а?

    16 0 Отговор
    През 2006 г . по време на Тройната коалиция, а наредба N:5 през 2007 г. пак от тях!
    Направо да се отменя закона и наредбата!
  • 14 Гост

    6 2 Отговор
    Прочете ,какво пише N 13 и тогава пишете глупости.Човека го е казал в прав текст ,кой е виновен за тази наредба!!!!!
  • 15 Истината2

    5 2 Отговор
    Не се знае че това с техническите паспорти е идея на бсп.Но важно е ,че сега бсп иска всичко да бъде за сметка на държавата.И Браво на Ковачева за нейния коментар.Сега дават назада, но сигурно ако пак са на власт след изборите герб,пак ще го изпълнят 2022 г.Зада напълнят някое и друго чекмедже.

    Коментиран от #23

  • 16 Истината2

    2 3 Отговор
    Не се знае че това с техническите паспорти е идея на бсп.Но важно е ,че сега бсп иска всичко да бъде за сметка на държавата.И Браво на Ковачева за нейния коментар.Сега дават назада, но сигурно ако пак са на власт след изборите герб,пак ще го изпълнят 2022 г.Зада напълнят някое и друго чекмедже.
  • 17 Гост

    13 0 Отговор
    Тези паспорти не ни трябват на нас. Това са си документи за общинарите и архитектите. Имотите ни си имат проект и изчислителна записка, която е била платена от клиента. Търсете и в нея информацията, която ви трябва. Утре може да решите да съберете информацията в трети вид документ. Аз няма само да ви плащам прищявките. Нали вече ви плащам данъци.
  • 18 Като

    7 0 Отговор
    Са много загрижени от ГЕП, направо да я отменят тази наредба, а не да се оправдават с комунистите че я написали преди 15 години. Те и за смяна на талона за газовите уредби наредбата я приеха при Орешарски, ама баш рекета пак беше миналата година при Боко.
  • 19 Дрън дрън

    5 1 Отговор
    Глупости. Предизборно да се харесат ,за да гласуваме за Бойко. А техническите паспорти няма да ни се разминят. Нищо че се отлагат от 2006г. Естествено, че собствениците ще плащат. 6ой друг?
  • 20 Кирил

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Целта е":

    Не "който", а на всички, които живеят в панелните блокове. Масово панелките са на по 40-50 години и в недобро състояние. Като ги обявят за негодни за живеене, ще калколират огромни суми за ремонт. И после банките ще ги вземат, а собствениците ще станат наематели на жилищата си.

    Коментиран от #22

  • 21 Питащ

    1 0 Отговор
    Защо първо не си оправят устройствените планове? Масово в нарушение на ЗУТ и прилагани според кефа на шефа"кмета". По лесно е да събираш пари отколкото някой чиновник да си вдигне задника от стола.......
  • 22 Това идва

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    Отнася се до всички обитаеми жилища , не само панелките . Екипи от "специалисти" ти налазват имота , засичат с хронометър с каква скорост изтича водата от сифона , дали са замърсени фугите в банята и крановете , дали има лош мирис от сифоните , колко ома е заземяването по контактите , комини , фасади , покриви дограми , списъка е дълъг , знам за хора в Германия които са плащали на фирма 20 000 Евро само за подписа , без от фирмата да са барнали и една плочка , само да им попълнят документите .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове