Last news in Fakti

6 Април, 2021 14:28 11 167 50

Годишните технически прегледи поскъпват заради новите стикери

  • автомобилна администрация-
  • нови стикери-
  • технически прегледи

Те ще имат чип и ще показват екологичната група на автомобила

Годишните технически прегледи поскъпват заради новите стикери - 1
Снимка: БГНЕС

От 12 юли собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП), ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група. Това обясни пред Радио София директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски. Става дума за леките и автомобилите до 3,5 тона.

В София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.

Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година.

Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили, обясни Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева.
До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“. Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП, обясни още Бойко Рановски.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    141 3 Отговор
    Поредната глупост, измислена с цел дране на още кожи от гърба на българина!!! То кожа не остана вече!!!

    Коментиран от #10

  • 2 хоминид

    99 2 Отговор
    Айде,пак се почва. После ще вдигнат тока и всичко ще поскъпне.Българска работа.
  • 3 русенец

    110 1 Отговор
    Предлагам още пет стикера, с които ще се показва, че гумите са в добро състояние. Изобщо темата със стикерите може да се развие до степен, че да не ти е изгодно да си купуваш лек автомобил.

    Коментиран от #47

  • 4 СС23

    88 0 Отговор
    5-10 лв за една тъпотия си направо дране. От 2 млн. автомобила са пари от нищото.
  • 5 на село

    87 0 Отговор
    Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева. И МАЛКО ЛИ СА ТИЯ 10 ЛЕВА? Защо трябва да ги даваме? Нищо не поевтинява,само нагоре вървят цените.
  • 6 Абе,

    80 5 Отговор
    тая хунта ,умирайки,пак ни щави до последно !

    Коментиран от #41

  • 7 Танас

    79 0 Отговор
    И за чий ... са необходими тези стикери?
    Докага ще си лепим стъклата с лепенки като в мутренските времена?
    В 21 век сме бре хора. Махнаха винетните стикери, дай сега други да сложим.
    Аман от простотия и неграмотници, но пък хранилка за едни наши хора.

    Коментиран от #9

  • 8 Бай Георги

    52 6 Отговор
    Сега Тиквун като си тръгва да си вземе и малката тиквичка Рановски.
  • 9 Вуйчо

    48 2 Отговор

    До коментар #7 от "Танас":

    Тъй ще е докато Рановски управлява.Много послушен пич.
  • 10 ПазарДЖИП

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло":

    Баче Вальо, 5-10 лв. нищо не са в сравнение с техническите паспорти на сградите, там дрането почва от кажи-речи 5лв. на квадрат...
  • 11 иванчо

    33 1 Отговор
    поредната дупка за пълнене на чекмеджетата на ........... онези, без които не можем
  • 12 зизитоп

    32 3 Отговор
    Да не внасят повече стари евротрошки,да повишат заплатите и пенсиите,за да могат българите да си позволят нови автомобили. Хората трябва да имат пари,за да се захранва икономиката и нещата да вървят нормално. Така и въздухът ще се изчисти, площадките за паркиране,ремонтите ще са по-малко,цапането ще се ограничи,България ще е по-чиста.
  • 13 Счетоводство

    41 1 Отговор
    Безплатен обяд няма. Тия петдесетачки, които хвърчаха преди и на 4.04, все трябва да се избият отнякъде. На продалите си гласовете– хак да ви е! На гласувалите по съвест– покрай сухото гори и мокрото.
  • 14 bandita

    34 4 Отговор
    значи екологичността ще зависи и от.. еко нормата която реално е същото нещо. браво - кой герберски гении го е измислил. а това че колата е на газ пак янма да има значение нали?? защото както казаха герберските питеци преди няма да има облекчение за хората на газ защото някой можел да си монтира уредба но да не кара на газ.. просто върха на разума са тия калинки
  • 15 Врачка

    33 2 Отговор
    В Българска Чалгарската Република по времето на ВИС,СИК,АПОЛО—БОЛКАН, пак лепихме стикери за да бъдем застраховани от незнам си К’во.Сега нищо не се е променило,само че Боеко прибира парите.

    Коментиран от #19

  • 16 апааа

    29 0 Отговор
    Изборите минаха време е да си върнем раздаденото.
  • 17 иванчо

    19 4 Отговор
    а с винетките как е - прехвърлиш ли колата /със смяна на номера/, трябва да висиш, като прани чорапи пред вратите на толаджиите, щото видиш ли, няма начин да се ползва информацията от кат, че новия и стария номер са на един автомобил - ?!!?!?
    треснаха ме 70 лв, при все, че всички оригинални документи за прехвърлянето бяха в мен и беше брутално очеизвадно, че автомобилът е с винетка за още няколко месеца
    като за десерт, 'служителят' сподели, че все още спирали за проверка дори подалите въпросната молба, щото видиш ли не била въведена информацията от молбата ....
  • 18 Фашизо манизо

    17 1 Отговор
    тя мойта екологична група си пише коя е и е такава на преглед, не ми е нужно да ми го потвърждавате за още пари., иначе бих ви дал 5-10лв ако е друго.
  • 19 Промени се,

    30 0 Отговор

    До коментар #15 от "Врачка":

    ама малко.Все пак винетката е електронна вече!Трябва масово отпор!Кво пречи и тия "стикери" за гражданска,прегледи и прочее да станат електронни.Така печатниците на Бойку като тая в Костинброд ке фалират!
  • 20 До лятото много вода ще изтече всяко

    26 1 Отговор
    Чудо . За три дена!! Някой е подготвил яко скубане на народа, Еко стикери, Технически паспорти, но ще излезе, като Държавните бензиностанции
    и Държавното ВиК ще, се сринат, Схеми за кражби на милиарди!! Няма да се случи, Мафията си Отива!!!
  • 21 Тиква

    18 0 Отговор
    И кое по-точно ще определи моя автомобил? Годините, свалените катализатори, запушени Епг --та, газова уредба на 25 годишен автомобил, .... Кое и как дефакто? Пълна простотия. Дали имаш Евро 12345678, важен е резултата от ауспуха. Всичко друго е резил
  • 22 Тъпи тикви

    9 0 Отговор
    Ако маймунките на прегледите си вършат работата няма да пуснат димката на прегледа ,а не стикери, еко такси , чекмеджета...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бравос

    1 22 Отговор
    Приветствам! Да му мислят таратайките.
  • 25 Идеално

    6 11 Отговор
    Изтърбушените на трубчета а догодина и пърдящите двуколесни и те със забрана заради шума и стреса който причиняват. Могат да си ги карат доволно на село! Там няма да пречат на никого!
  • 26 Прост народ

    9 0 Отговор
    Пак си избрахте боко
  • 27 Пълна забрана

    4 19 Отговор
    За дизелите в града трябва без компромис

    Коментиран от #43

  • 28 chi

    11 0 Отговор
    Грабежите продължават...
  • 29 Д-р Иванов

    9 2 Отговор
    Еко стикерите трябва да се поемат от еко партиите.
    Когато са купувани тези автомобили са отговаряли на всички изисквания. Някой променил нещо - да си плаща!
  • 30 майна

    8 0 Отговор
    пак схеми
  • 31 Значи само богатите с новите

    13 1 Отговор
    Автомобили ще си ги карат а за народа обществения транспорт!!?? Мафия !! Нима новите автомобили не зареждат гориво от същата колонка на бензиностанцията?? Ами и обществения транспорт е собственост пак на тия същите богаташи??Това е двоен стандарт !!
  • 32 Термостат

    12 0 Отговор
    А за тези които се топлят с отпадъци ще има ли стикери ?
  • 33 трън

    6 1 Отговор
    ГТП поскъпва заради стикера, а не заради качеството на ГТП. Пълен смях е държавният ни апарат. Всичко трябва да е качено в база данни, и достъпно за всеки(проверка по регистрационен номер, както е в други страни). Така и манипулациите с километрите(не се отнася за нов внос) ще намалеят.
  • 34 batkata

    12 0 Отговор
    Пак намериха начин да рекитират обикновените хора. Колите си имат евростандарт от пройзводителя, а тия трябва само да ги следят дали са в норма. Кой им дава право да определят нови еконорми и те по вещи ли са от производителите. Пак някой си наш човек ще закупи софтуер или нещо подобно и пунктовете ще трябва да се снабдят от него. Аман от крадци и хайдути. Всички обещават разни неща преди избори, но никой не обещава да премахне налозите които са останали по наследство и чрез които се граби народа. Защо новите желаещи за власт не премахват тези опции за грабежи на обикновените хора- май и на тях им оттърва да е така.
  • 35 Всъщност

    13 0 Отговор
    Всичко се прави заради мръсната София. Някак си бързо забравиха за изследването на въздуха миналата година, когато ясно се установи, че автомобилите причиняват замърсяването му под 15%. Основният замърсител са циганските печки и мръсните улици, които не са мити от десетилетия. Онзи ден в големия вятър София беше все едно попаднала в пясъчна буря като в Сахара. Толкова пепел и там не съм виждал. Кога ще си тръгва Фандъчката, че май тази работа не е за нея. Бою вече няма да й е началник, за да му отчислява парички от строежите на метрото и Околовръсното, от фирмите за почистване на сняг и ремонтите на дупките по улиците.
  • 36 ОТО

    11 1 Отговор
    Мафията си отива, мутрите също, законите които приеха следва да отпаднат особенно тези за еко винетките и паспортите за къщите и апартаментите това на първо време след това следва още много лобистки закони за премахване.
  • 37 Димов

    13 0 Отговор
    10 лв повече са си 30% поскъпване бе, алоооо!
  • 38 Скорпи

    11 0 Отговор
    Всичко е за пари.Колите си имат еко стандарти,но трябва да се съберат едни суми...
  • 39 Селянин с колело

    1 7 Отговор
    Всичко идва от там,че колите станаха повече от хората в тая скапана даржава
  • 40 Васил

    7 0 Отговор
    Дрането започва
  • 41 Иванов

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Абе,":

    Много си заблуден. Кво си мислиш , като дойде новото правителство и ще ти отменят всички данъци ? Ще ти намалят цените на нещо? Блаженни са вярващите....
  • 42 ТРОШАЧА

    2 0 Отговор
    ВРЕМЕ ЗА НОВИ ПРОТЕСТИ! ДА СЕ ОТМЕНИ ЗАЕДНО С ПЩЕ ПОДОБНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО ПАСПОРТИТЕ НА СГРАДИТЕ!!!
  • 43 Анонс

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пълна забрана":

    За дизелите чух че влизали в категорията но за бензинките ще бъде чудо голямо.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Големи сте мърморковци

    0 2 Отговор
    Хем искате като в Европа ама ако може по български , е затова сме на това дередже. Няма угодия на нас.
  • 46 Джо

    0 0 Отговор
    Колите ще отидат в историята. Не веднага, но това е целта.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Екологични Стикери, Технически паспорти

    1 0 Отговор
    Новите Мафиоти прилагат нови Техники за Крадене??? До кога, в Един момент ще излезе Народа на улицата идва този ден!! , Рафинирани Мафиоти непрекъснато измислят Схеми за обир на този народ!!
  • 50 Кой разреши да се хвърля(опесечава) с

    2 0 Отговор
    Фино смлят камък улиците в Кварталите на София?? ТОВА СЕ НАРИЧА "Единица" като материал!! Са държа фини прахови частици на 90%???по евтино е от Речния Пясък 3 пъти??? Кой разреши от Общините, тези Еколози, къде бяха, тези, които въвеждат Еко стикери къде бяха зимата!!! Така ли пазите общинари чистия въздух на София!!! Един от кварталите Посипан с такъв прах през зимата е Банка!!! Или трябва да се вземат едни милиони от Някой???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове