Last news in Fakti

14 Април, 2021 06:22 6 799 43

Огнян Минчев: След десетилетието на хегемона ГЕРБ навлизаме във фаза на разпад

  • огнян минчев-
  • герб-
  • алтернатива-
  • разпад

Този разпад върху управляемостта на страната има директни последствия и на този етап не ни показва никакъв път към бъдеща консолидация и посока за възникване на алтернатива

Огнян Минчев: След десетилетието на хегемона ГЕРБ навлизаме във фаза на разпад - 1
Снимка: БГНЕС

България влиза в политическа фаза на турбулентност, на разпад на съществуващите до този момент политически структури, градени в продължение на повече от десетилетие от хегемонната роля на ГЕРБ.

Това каза в предаването „Това е България“ на Радио "Фокус" политологът доц. Огнян Минчев.

Според него от процесите има две лоши новини: този разпад върху управляемостта на страната има директни последствия и на този етап не ни показва никакъв път към бъдеща консолидация, не ни показва посока за възникване на алтернатива, която в обозримо бъдеще може да се консолидира и да осигури на България по-перспективно управление и по добро от настоящето бъдеще.

„Тази фаза на политически разпад би могла да има две основни посоки на реализация. Първата посока е средносрочно задълбочаване на разпада, формиране на хаотични мнозинства, много чести избори, много чести правителствени кризи. Това е едната, най-неблагоприятната възможност. Втората възможност е, когато този разпад на практика покаже своите дефицити в условията на тези кризи, които преживяваме, както кризата с коронавируса, с пандемията, така икономическата криза, психологическата криза на хора, изтормозени от тези ограничения на пандемията и т.н., да имаме един откатен ефект, едно завръщане към ГЕРБ и към възобновяване на някаква по-централна роля на ГЕРБ в политическия процес“, прогнозира доц. Минчев.

Според него дори и това да се случи, това възвръщане на позиции от страна на ГЕРБ в един период след хаотичен разпад би било краткотрайно възвръщане, краткотрайно укрепване на ГЕРБ като политическа алтернатива на хаоса, кратка, мимолетна стабилизация около ГЕРБ, която ще отвори отново посоката, перспективата за политическа промяна.

Огнян Минчев изрази надежда в обозримо бъдеще тази промяна да доведе до шансове, до изгледи за нова алтернатива и за нова консолидация на политическата сцена в България.

Всички обичат Слави и неговата партия „Има такъв народ“, защото те са единствената надежда за сформиране на правителство в 45-то Народно събрание, каза още политологът.

Доц. Минчев обясни, че се наблюдава истеризиране на напрежението в политическия живот и това според него ще има ефект на бумеранг за създателите на това напрежение, което не е добре за работата на парламента.

„Всички обичат Слави дотолкова, доколкото добрият резултат на Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“ е единствената надежда да се формира коалиция; партньорство, което от една страна да се опита да отстрани ГЕРБ, а от друга страна да се опита да сформира управление на страната. Така, че всички обичат Слави, защото всички се надяват Слави да се превърне в център на подобна коалиция, която да състави правителство, но дали това ще стане, предстои да видим“, коментира политологът.

По думите му, макар острите политически спорове да са си на място в Народното събрание, предварителните негативни нагласи, не носят полза на политическите играчи. Според него ГЕРБ е политическата формация, чиито позиции и решения са били неоспорими и необходими и това е натрупало негативи към тях. Това е причината и за създалата се широка анти-ГЕРБ нагласа.

Доц. Минчев нарече „енигма“ ПП „Има такъв народ“, защото според него самите те не са очаквали тази водеща роля в политическия живот на страната и мълчат. Според доц. Минчев предстои да разберем дали това е така, защото още не са готови за тази важна роля.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо

    73 4 Отговор
    Браво бе тулуп тя държавата е в разпад от 30 години ти откри топлата вода след 30 години
  • 2 Жоро

    62 5 Отговор
    Тоя чичко седи на 2 стола и говори простотии за колкото 2 човека.
  • 3 Тази .овнарка

    58 3 Отговор
    яко захлебва от чекмеджето, за да бълва манипулации на конвейер.
  • 4 Огнян Минчев ТОЛУП си беше

    52 5 Отговор
    И ТОЛУП си оставаш, все на Хранилка!!
  • 5 Фен

    32 18 Отговор
    За съжаление, едва ли Слави и Мая ще успеят да намерят читави хора за правителство. Та кой нормален и достигнал някакво ниво на развитие професионалист, би се захванал с тези кресльовци!? И да си затрие името за 6 месеца?
  • 6 нашия

    18 0 Отговор
    опита се да се вкючи в приказките и ПРИЯТЕЛЯ НА ИСТИНАТА....
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    21 6 Отговор
    Българите искат да ги управлява Слави! Американците искат да ги управлява Скалата! Украйна вече я управлява друг шоумен ‼

    Коментиран от #9

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    27 6 Отговор
    МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ И ТЕХНИТЕ ЯТАЦИ ИМАТ ОЩЕ ВРЕМЕ ДА ИЗБЯГАТ
    ..... ... А ТИЯ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ИЗБЯГАТ , НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ ГИ ПРЕВЪЗПИТАМЕ В ПАНДЕЛАТА ДА СЕ ТРУДЯТ КАТО НОРМАЛНИ ХОРА
  • 9 нашия

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼":

    забелязал съм те че повечето пъти имаш правилни разсъждения,,,,,но днеска нещо не си във форма...айде почини малко...а??!!
  • 10 пройчо

    8 2 Отговор
    казА "ша видим" ,дебелото дрънкало.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тулуп Мисирков

    22 2 Отговор
    Придворните трубадури леко се оттласкват от потъващият кораб на герберастията....отвори ли широко и примамливо анози за членовете на новите си господари...

    Коментиран от #32

  • 13 Вероятно

    17 1 Отговор
    Минчев , нали си бил главен теоретик , на Марксиско-Ленинският комунизъм , ще си ги обясниш тези явления с - разпада .
  • 14 Алтернативата

    10 24 Отговор
    Cлaви Трифoнoв нe вeднъж e пoкaзвaл чe имa крaйнo дecни убeждeния, зaтoвa СЕГА след като декларира че не иска да е премиер и да управлява, трябва дa нaпрaви eднa дяcнa кoaлиция c прeдcтaвитeлитe нa Иcтинcкoтo ДЯСНО в държaвaтa - CДC и ГEРБ като коректив и да подкрепи доказалия се за десет години БОЙКО БОРИСОВ с неговия международен опит и с най висок политически рейтинг за 10г у нас за способността му да изважда страната от нестабилност и кризи , да продължи да управлява...!!!

    Коментиран от #27, #40

  • 15 Пурко

    22 3 Отговор
    Дебелака започва да се мазни на Слави, в очакване и от там да му падне келепир. След повече от 10г. на хранилка при Буци, явно вече се е преориентирал към следващия платежоспособен
  • 16 Фитнесът

    6 0 Отговор
    Те зове
  • 17 Пешо

    14 2 Отговор
    Разпадът на мафията-държава е необходимост! Тук не е Северна Корея !
  • 18 324

    18 1 Отговор
    Няма връщане към Герб. Това е начслото на края на тази Герб {БКП) и на нейния вожд. Лично на мен ще ми е интересно пребоядисването на гербаджии(комунисти) както стана след 10 11 89. Такива като този ще си загубят лесното изкарване на пари, защото през 12 години управление свикнах лесно да ги изкарват.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Горчиляк

    7 3 Отговор
    Доколкото засега в парламента попадат познати мутри и стари чанти с вови дръжки като Маята,Титяната,Капонката,Пинокио,Рада Дълбоката или енергийни експерти като Хининков.....,бая ще ни се вгорчи промяната само за няколко месеца. Все пак да видим какви министЕри ще изтъпанят. Нямям големи надежди за нови и читави хора.
  • 21 ГРОБ миришат на застояло и мръсни

    12 2 Отговор
    чорапи ! Миризливки гадни ! Да ги напръскаме
    с Мухозол !
  • 22 Нещастник

    11 3 Отговор
    За 11 г 1 млн намаляхме като половината емигрираха, това ако не е разпад незнам кое е! Такава посока ни зададе БМБ, че и до последния етнически българин няма да я обърнем

    Коментиран от #25

  • 23 Ревете герберасти

    8 2 Отговор
    За дълго време ще е !!! Му ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!
  • 24 Гнусен дебелобузест гербер

    15 2 Отговор
    Вече няма да папкам от държавата трапеза !
    Трябва да слеза ! Ох!!! Какво се случи ?! ГРОБ
    не сполучи и няма смучи, смучи ......
  • 25 Демократичен

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Нещастник":

    Само по времето на КОМУНИЗМА нямаше свободна емиграция...!!!
    Мечтата на милиони българи да живеят и работят навсякъде по света се сбъдна и ББ даде възможност на всеки който желае и иска да емигрира свободно в ЕС, да заминава за да се реализира и печели повече без никого да е прогонил насила...!!!
  • 26 ааа

    1 2 Отговор
    Подлогоата на Америка за българия да не мисли.
  • 27 Няма Алтернатива...

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Алтернативата":

    В момента няма..може някога да се появи, но засега няма, казваш че Слави бил десен по убеждения, това е добре, обаче ако е с леви убеждения..лошо, лошо за страната, аз мисля че в момента той не е нито десен, нито ляв, нито е центрист, той не знае къде се намира в момента..тийн вота го насади на пачи яйца, ако има нови избори ще се бори да прескочи 4% бариера вероятно, ще съставят някакво првителство от събрани негодници, незнайно откъде, ще управляват известно време..ще оси*ът каквото има за осиране..и нови избори..и вероятно тогава ще се дойде Алтернативата..Може да е Николета Лозанова и Божинката😁👍

    Коментиран от #41

  • 28 Аз от народа

    5 1 Отговор
    От това по-голямо дъно на разпад не сме постигали след прехваленото ви управление. Единственият начин е да се мобилизираме и тръгнем нагоре, драги ми хрантутнико.
  • 29 Очаквано "изцепил се"

    6 0 Отговор
    Нищо ново от ренегата. Такива пребоядисани са по зли от истински противници. Забави се, ослушваше се
  • 30 7777

    4 1 Отговор
    Не му ли минава през главата че това може да бъде нормален демократичен процес. За какъв разпад говори? Нормалната работа на парламента за Минчев означава разпад.
  • 31 СДС

    4 0 Отговор
    ще потопи и ГЕРБ
  • 32 само да попитам

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тулуп Мисирков":

    *анози*= ануси може би?
  • 33 Соломунчо

    0 0 Отговор
    След като бюрократичния апарат не произвежда справедливост и се законцентрира основно с фискални занимания и финансиране.....
  • 34 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Дай обява за една лекция в СУ за да видиш,колко души ще я посетят и да ти стане ясно какъв професор си.

    Коментиран от #38

  • 35 ПОЛИТОЛОГ

    3 0 Отговор
    вЪЗПИТАЙ ДЪЩЕРЯ СИ ДА НЕ КРАДЕ ОТ МАГАЗИНИТЕ ТОГАВА ДАВАЙ АКЪЛ! НАЛИ ТАКА СТРОЕН ТИП.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 мда

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Павел Пенев":

    Преди 20 години ни влизаше в лекции ами да бях му студент.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Политаналиаатор

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алтернативата":

    А бе тикво!! От 31 години в България няма ДЯСНО няма ЛЯВО!! Има ГОРНО- 10 % от населението- червените и сините приватизатори, царските и гербераджийските крадци и...ДОЛНО - овчето стадо което се води по свирката на пастиря, който държи сопата и храни кучетата!!
  • 41 репресиран

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Няма Алтернатива...":

    Еда тия негодници .а ония ПАЧКОУГОДНИЦИ -тия пари дет окраде ГЕРБО можеше да ги даде на хората .Как може да гледаш че съседа ти едва свързва двата края .и теб да ти е ОК.Е таквиз сте сичките от ГЕРБ .алчни и крадливи .сега им гледам сеира . сега са едни мазни и плахи защото може да им лъснат далаверите .то не че не се знаят .ама имаха чадър .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Огнян Минчев?? Най после усети на къде

    1 0 Отговор
    Духа вятъра и чухме от теб че ГЕРБ отива на Разпад!!! Трудно ти беше, много твой колеги го направиха отдавна!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове