ФАКТИ.БГ

Военни части на НАТО ще преминат през България за учения на Алианса в Румъния

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна

Публикувана: 10 Май, 2021 10:41
56 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2768
Военни части на НАТО ще преминат през България за учения на Алианса в Румъния
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от днес, 10 май, ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на нашата страна, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender - 21“ и „Noble Jump - 21”. Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба „Военна полиция“, съобщиха от Министерството на отбраната.

По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут: ГКПП „Лесово“ – Учебен полигон „Ново село“ - Омуртаг - ГКПП „Русе - Дунав мост“. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село“ и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост“.

Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника е: ГКПП „Кулата“ – военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП „Дунав мост 2”. Албанските военнослужещи ще пренощуват в района на военно формирование 28610 и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП „Дунав мост 2”.

Учението на НАТО „Steadfast Defender - 21“ започва през този месец. Целта е да провери готовността и военната мобилност на НАТО чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.

„Steadfast Defender - 21“ ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания - Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.

Първата фаза на „Steadfast Defender - 21“ ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската CARRIER STRIKE GROUP, ръководена от самолетоносача „Кралица Елизабет“ (HMS Queen Elizabeth). Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение (CPX / table top exercise), което ще се проведе в Улм, Германия. Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC – Joint Support and Enabling Command) да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.

В края на май 2021 г. в рамките на „Steadfast Defender - 21“ е планирано годишното учение на НАТО „Noble Jump – 21“. Чрез него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция към Румъния. В „Noble Jump - 21“ ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се проведат и други свързани учения в рамките на „Defender Europe - 21” и „Saber Guardian - 21”.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
хъхъ
1 Отговор
Родните атлантице ще чакат чернокожите американски войничета с отворени сърца и д*пета...

Коментиран от #47


Оценка:
-8 +64

ба го и НАТО то
2 Отговор
Тия немат ли си друга работа , примерно да копат картофи , та профукват само пари.

Коментиран от #33, #48


Оценка:
-6 +45

Gowo
3 Отговор
Ако ни освободят от потисниците ще ги приемем като освободители от Хунтата.Ако ли не .Да вървят на м... Си

Оценка:
-6 +20

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Ох Баня
5 Отговор
Много работи ще се случват на 11-ти Май за България ,май?

Оценка:
-1 +25

сатаНАТО
6 Отговор
Източна Европа се превърна в американска колония. Нормалните държави в Европа бягат от конфликт с Русия, само балтийските джуджета, Полша, Украйна, Румъния и ние се пънем.

Коментиран от #11, #27, #44


Оценка:
-5 +57

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Мюмюн
8 Отговор
Сига мойто санародници ша са активизират и ако могат да чорелят нещу от натувските вуйници-ша е келипир.

Коментиран от #38


Оценка:
-0 +20

Ей така
9 Отговор
пилеят милиардите от вноските на страните членки !

Оценка:
-3 +28

СПЕЦИАЛИСТА
10 Отговор
Катун ще преминава с катунари!

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +23

Професора
11 Отговор

До коментар #6 от "сатаНАТО":


Те се доказват сега оред господарите им които скоро ще ги забъркат в каша зарафи краварските интереси! РБ и Румъния имат лош опит с неподходящи военни партньорства от миналото, нещата се повтарят 76 години по късно!

Оценка:
-3 +25

хахаха
12 Отговор
От Албания ще дислоцират сили в Румъния по суша. Като в Балканската война. От единия фронт на другия.

Оценка:
-1 +20

русенец
13 Отговор
И да се пазят от руските хакери, че да не им вкарат някоя програма в компютрите на техниката им! :) А, да се оглеждат и за новичок.

Оценка:
-5 +19

324
14 Отговор
Еее, краварофилите доживяха да посрещат краварска армия! Питка, мед, цветя и" гърли" в "кънтри"носии ще има ли?

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +26

Дедо ви
15 Отговор

До коментар #10 от "СПЕЦИАЛИСТА":


Иначе казано бягаме от Турция към Румъния, защото Ердоган ни е вдигнал мерника.

Оценка:
-3 +13

Турските може и да останат за още...
16 Отговор
Петстотин години!НАТО ще им помага за мирното съвместно съществуване с туземците....

Оценка:
-1 +15

зелен коридор
17 Отговор
Да останат за сезона по нашите хотели да запълнят празнотата от руски туристи.

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +14

голям срам
18 Отговор
Албания е страшна военна сила. Ще подкрепя румънците!

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +15

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Решетников
20 Отговор
Кажете ми точният маршрут и час в който ще преминат, питам за един приятел..

Оценка:
-1 +9

НАТОТУРИСТИ
21 Отговор

До коментар #17 от "зелен коридор":


те това са новите туристи на Разбойко Борисов в пълно бойно снаражение. ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ, РУСНАЦИТЕ ВЧЕРА ПРОВЕДОХА ЕВАКУАЦИЯ. ЩО ЛИ???

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +15

IVAN
22 Отговор
БОЙКО ЗАТОВА ЛИ ПРАВИ ПЪТИЩА ЗА ТАНКОВЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ И ДУПКИ СЛЕД ТЯХ. ЗА КЪДЕ СА СЕ ЗАПЪТИЛИ??? СРАМУВАМ СЕ ЧЕ СЕ ДУПИ ОЩЕ СРАМ

Оценка:
-1 +22

ужас
23 Отговор
Не съм военен специалист, ама ми се струва че тези само имитират някаква дейност, преследвайки някакви политически цели. Тези учения по скоро могат да разсмеят Шайгу, отколкото да го уплашат. Защото Шайгу прехвърля за 3 дни 150 000 войници заедно с техниката на 3000 км разстояние. Шайгу провежда учения при минус 40 градуса в Арктика, а НАТО обявиха , че и те са провели арктически учения, а всъщност ги проведоха в Норвегия при минус 10 градуса. И констатираха, че на тоя етап не са готови за военни действия в Арктика. Как да сте готови, като даже едни елевентарни акумулатори за тези условия нямате.

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +20

Албанато
24 Отговор

До коментар #18 от "голям срам":


Ще придвижват бункерите до Румъния!😂😂😂

Оценка:
-0 +9

Тра-ла-ла
25 Отговор

До коментар #21 от "НАТОТУРИСТИ":


С по една нощувка в България!😂😂😂

Оценка:
-0 +9

Колония БГ
26 Отговор
Публикувано във факти.бг: ..мaй 2021 г. в рaмкитe нa „Stеаdfаst Dеfеndеr - 21“ e плaнирaнo гoдишнoтo учeниe нa НAТO „Nоblе Jump – 21“. Чрeз нeгo Cъвмecтнитe cили нa НAТO c мнoгo виcoкa cтeпeн нa гoтoвнocт (VJTF) щe изпълнявaт зaдaчи пo рaзвръщaнe и придвижвaнe oт Турция към Румъния. В „Nоblе Jump - 21“ щe учacтвaт нaд 4000 вoeннocлужeщи oт 12 cтрaни.
...........
Лелее днес България не я броят за нищо. А през 1982 имахме„Щит-82 - най-голямото стратегическо учение на територията на България с участие на армията и флота на СССР и страните от Варшавския договор...В учението участват над 60 000 бойци, 800 танка, 1100 БТР и бойни машини, 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства и 16 ракетни пускови установки и т.н.
Тогава България имаше над 300 самолета, сега платихме 3 милиарда за самолет на снимка. Правете си сметка в какво евроатлантическо "Г" положение сме.

Коментиран от #37


Оценка:
-2 +23

Васил Ботев
27 Отговор

До коментар #6 от "сатаНАТО":


Много се радвахме като на приеха в НАТО и ЕС а сега... Някой път сами си го правим.

Оценка:
-0 +11

олбрайт
28 Отговор

До коментар #23 от "ужас":


точно казано. ама как да имат като късният атлантически алианс е царството на калинките. дупелизачество, невежество и политкоректност са качествата за издигане от горе до долу. триморие - ганя с къти влаа и хохльо ще победели красная с голи пушки и тонове пропагандни презентации и флаерчета. кажи ми имат ли два грама мозък???

Оценка:
-1 +9

не може да бъде
29 Отговор
Военни маневри на военна организация-нищо особено!Но май в случая има нещо особено и това е продължаващите опити за въвличане на различни държави от страна на САЩ в акции срещу Русия.А в какво се състои нашият проблем историята ни го е показала.Веднага предупреждавам,че не става дума за това,че когато сме срещу Русия ни се случват неща от рода на национална катастрофа!?Става дума за това,че нашите управляващи за съжаление и изумление винаги действат по един и същи начин-присламчват се към видимо/но неясно дали е точно така/по-силния!И изобщо не мислят какви ще бъдат последствията !А главното за нас,както е показала историята е,че няма никакво значение кой ще бъде победителят -главното е какво ще стане с нас и държавата ни!А великите сили си имат собствени интереси и си действат както им е угодно и изобщо не ги интересува дали ще ги осъди историята!Както казва Чърчил -"Историята ще бъде добра към мен... -защото аз ще я пиша!"

Оценка:
-4 +9

Тия или
30 Отговор
освобождават или дефендират но киога не нападат, дори и когато нападат и бомбят отгоре.

Оценка:
-1 +5

Рашка с чашка
31 Отговор
Русия обяви списък с враговете си. Там Албания, Румъния и Турция ги няма! Значи учения ще правят приятели на Русия, но ще преминат през един от враговете и! А за врагове Русия обяви - България, Чехия, Полша, Грузия, Латвия, Литва, Естония, Великобритания, Австралия и САЩ.

Оценка:
-5 +4

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Глупак когато имаш
33 Отговор

До коментар #2 от "ба го и НАТО то":


Воената мощност за да налагаш мнения и да командвш и да не бъдеш командван а да отстояваш решения с воена сила тогава идват и парите но си още малак и не разбираш

Коментиран от #40, #41, #49


Оценка:
-8 +2

АУУУУУ
34 Отговор

До коментар #14 от "324":


Ами стига сме посрещали "любимата Червена армия" 🤮🤮🤮🤮🤮

Оценка:
-8 +6

35
Този коментар е премахнат от модератор.
Гоце
36 Отговор
За няколко деня ще де чувстваме защитени

Оценка:
-7 +2

Ти не разбираш ли че воините
37 Отговор

До коментар #26 от "Колония БГ":


Ше бъдат забранени защото са деградивни и разрушителни ще са заменени с конкуринция и иноваций и напредък ...войните и оръжията до никъде не водят..само саш ше има оръжия за да пази света от такива диктатори малоумнни като жужето ким и още неколко

Оценка:
-5 +3

Рокито
38 Отговор

До коментар #8 от "Мюмюн":


Двама деца на тебе танк дигат. Да давам на тебе моито 7 чаавета и да делим.

Коментиран от #42


Оценка:
-1 +2

Йййх
39 Отговор
Обаче като има струпване на военни руски части е проблем сериозен ама те могат да си правят каквото искат

Оценка:
-2 +6

Охо Бохо
40 Отговор

До коментар #33 от "Глупак когато имаш":


Какви решения налагат и какво мнение отстояват, бе на чужда територия, а? Едни прости завоеватели които причиняват само конфликти където им стъпи крака. Те така им идват и парите.

Оценка:
-2 +7

5555
41 Отговор

До коментар #33 от "Глупак когато имаш":


Радваш се на чужди пари , защо те не идват в БГ....освен , ако си лично облагодетелстван .

Оценка:
-0 +3

Мюмюн
42 Отговор

До коментар #38 от "Рокито":


Сакън, нидий да казваш туй на мене. Аз сам сингъл-плеър, саму ази и мойто чавета краднеме жилязо и кот дойди. Те мойти са кат тигри и лиопардови-тихи, безшумни и дигат цел параход за два дни. Сори, мой чувек-ни дела с никугу плячката.

Оценка:
-0 +1

Заради 400
43 Отговор
военнослужещи от НАТО, преминаващи транзитно през България, русофилистиците нахлузиха втори чифт памперси и нададоха вой и квичане като пребити псета, да не кажа като бити пе.ераси. Представям си как щяха да скимтят, ако НАТО струпа десетки хиляди военни както руснаците струпаха своите по границите на Украйна. Тогава, въпреки втория чифт памперси, канализацията със сигурност няма да издържи, а Варненския залив като нищо може спокойно да се преименува във Фекалния залив.

Оценка:
-9 +5

Помним ние
44 Отговор

До коментар #6 от "сатаНАТО":


Ами сърди се на Горбито бе, дето преди 30 години в Малта те продаде за един джеб джанки и две кожени палтенца за Раиска. Помним ние, помним. Колко пъти са те предавали твоите товаришчи, чет нямат. А знаеш ли от къде произлиза ''таваришчи''? Сигурно не? Ми ше ти кажа бе- По царско време в Русия върлували много банди, които освен обозите на търговците, често нападали даже армейски такива. Та след като избиели обозниците и охраната, тичали покрай каруците с викове'' Тавар ишчи, тавар ишчи''. И да, това е самата истина.Такива са твоите таваришчи. И досега са си същите разбойници.

Коментиран от #50


Оценка:
-2 +6

ОТАН
45 Отговор
-ците да минат през село Коиловци !Там ще им дават билети ....

Оценка:
-2 +2

46
Този коментар е премахнат от модератор.
От Обоза
47 Отговор

До коментар #1 от "хъхъ":


Как така ще минат ,те са си в къщи ,
вие какви ги говорите?
България е пълноправен член на НАТО?
Въпроса е ,на къде се насочват и защо?

Оценка:
-4 +2

Истината
48 Отговор

До коментар #2 от "ба го и НАТО то":


Я го кажете ,какато си е ?
Отиват на Източния фронт ,
да "подпалят" Белорусия ,Украйна и Молдова?
С две думи , всички западни Скити в Европа?

Оценка:
-2 +3

тъй тъй
49 Отговор

До коментар #33 от "Глупак когато имаш":


Т.е. гепиме бухалките , бегаме до съседното племе , чупим няколко глави и им взимаме жените , добитъка , храната , нещо и друго материално и се прибираме у дома морално. Ама сме нещо 21 век вече и бухалките са ядрени , та не знам докъде ще я докараме.

Оценка:
-1 +2

Хах хаха ха
50 Отговор

До коментар #44 от "Помним ние":


Публикувано във факти.бг: '' Тавар ишчи, тавар ишчи''...на мама полиглота!

Коментиран от #51


Оценка:
-1 +1

Суеко
51 Отговор

До коментар #50 от "Хах хаха ха":


На мама ти , на баба ти,все тая. Вжното че говори истината човека.Чо тебе като те гледа човек какъв си умник... и един джеб джанки не струваш.

Оценка:
-0 +1

Диверсант
52 Отговор
Частите на НАТО дай боже да не стават на ЧАСТИ на родна земя

Оценка:
-1 +2

БГ ЕС НАТО
53 Отговор
Добре дошли приятели Демокрацията е в опастност

Оценка:
-4 +2

пак не разбрал и май закъснял
54 Отговор
Да не би да идва ''деня на провокацията'' ? Затова ли Русия, прибра постоянно пребиваващите от нашето Черноморие? Май ще познаят за 21-23. 05. ?

Оценка:
-1 +2

Радул
55 Отговор
Ще освобождават Крим и донбаския кюмюр ! От него се прави маргарин .

Оценка:
-1 +1

БАЩИНИЯ
56 Отговор
ЪРШ НА САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Десислава Атанасова
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в словесен спор с левицата
Ще посъветвам г-жа Нинова да не се опитва да разчита мислите на Борисов и Путин - много е малка..."

Още бисери
ТОП 5