Last news in Fakti

18 Май, 2021 07:10 3 045 20

Доц. Оскар: Тревожи ме липсата на прозрачност в Александровска болница

  • доц. александър оскар

Лекарят обясни, че във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.

Доц. Оскар: Тревожи ме липсата на прозрачност в Александровска болница - 1
Снимка: БГНЕС

Това, което ме разтревожи при подадения ми сигнал, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната. Това каза в студиото на "Лице в лице“ по бТВ доц. д-р Александър Оскар, член на Управителния съвет на УМБАЛ "Александровска“.

"Управлението на Александровска болница почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители. В моя случай аз съм представител на държавата, моята задача е да съблюдавам интереса на държавата и интереса на болницата. За съжаление, през изминалата година по никакъв начин нямах информация за случващото се по отношение на оперативното управление на болницата“, добави той.Доц. д-р Оскар обясни, че едва днес е получил информация, включително и годишния финансов отчет.

"Чашата преля, когато на 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Когато се запознах с протоколите, въпреки че към тях няма никакви документи, а само решения, много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според който съветът на директорите е одобрил предложение на зам.- директора на болницата за разход в размер на 2 187 000 лв.“, каза още той.

Лекарят обясни, че във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.

"За последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв.“, заяви доц. д-р Оскар. По думите му от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болен

    19 0 Отговор
    Пазете се и се лекувайте, но не ходете при
    проф. Николай Габровски - Пирогов
    или доц. Зафер Оркун Токташ - Медикал Караджъ от болница Медикал парк.
    Това са изключително арогантни, нахакани, некадърни, интересуващи се само от парите ви хора
    Ще ви осакатят.

    Коментиран от #13

  • 2 Мдааа

    31 0 Отговор
    Някой на времето направи от болниците търговски дружества, и здравеопазването приключи.

    Коментиран от #5, #16

  • 3 АНОНИМЕН

    6 17 Отговор
    "В мoя cлучaй aз cъм прeдcтaвитeл нa държaвaтa, мoятa зaдaчa e дa cъблюдaвaм интeрeca нa държaвaтa и интeрeca нa бoлницaтa. Зa cъжaлeниe, прeз изминaлaтa гoдинa пo никaкъв нaчин нямaх инфoрмaция зa cлучвaщoтo ce пo oтнoшeниe нa oпeрaтивнoтo упрaвлeниe нa бoлницaтa“, дoбaви тoй.Дoц. д-р Ocкaр oбяcни, чe eдвa днec e пoлучил инфoрмaция, включитeлнo и гoдишния финaнcoв oтчeт."
    Ако това е вярно искам да знам :
    1. Защо този защитник на държавния интерес не си е свършил работата за която държавата му плаща цяла година или по-дълго!?
    Да заявява в телевизия пред камера и пред свидетели, че не е поканен на Директорски съвет и не е отишъл ни един път до тая немалка болница за да изпълни служебните си задължения си е сепуку/ХАРАКИРИ/ отвсякъде и проява на наглост и/или глупост!

    Коментиран от #8, #17

  • 4 нннн

    31 0 Отговор
    От космоса се вижда, че ръководствата на болниците бъркат здраво в меда. Някои - до лактите. Единствено контролните органи не виждат...

    Коментиран от #6, #9

  • 5 АНОНИМЕН

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Това се започна при Иван Костов и се довърши при "царя"!
  • 6 АНОНИМЕН

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Наскоро фалира и евтинко се продава болницата в миньорския град Раднево! Следват и други в градове с под 20 000 население!
  • 7 Плюс-минус

    17 0 Отговор
    Преди година-две излезе официална информация за размера на годишните заплати на директорите на държавни и общински болници.
    Сред тях имаше няколко милионера в пари и имоти.
  • 8 Хммм

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "АНОНИМЕН":

    Елементарно е, ако си беще отворил устата тогава, щяха да го сготвят на секундата, справка - кметицата на младост

    Коментиран от #10

  • 9 Дааа

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Виждат, виждат, и за това им плащат да си траят
  • 10 АНОНИМЕН

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хммм":

    Т.е. сега за да спаси кожата си хвърля кал и по бившия директор на Александровска, който сега е и бивш министър! На това му викат : Храни куче да те лае! Също така показва нагласите на хората в сянката и означава, че ББ вероятно няма да е повече министър-председател!
  • 11 Nostradamus

    14 1 Отговор
    Tова се казват Колосални Кражби по Герберски борисоФски.
    От всякъде Герберунгите Ограбват народа чрез такива схеми!
    Хора Бдете!
    Мислете на 11 Юли!
  • 12 АхДупето

    7 4 Отговор
    Този и ботоксовия К.Ангелов бяха гаджета, но ботоксовия го изостави. Това е причината, за да пропее- яд от изоставане, а не че е толкова честен.
  • 13 Кратун

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Болен":

    Не са само те.ВСИЧКИ са така!А този оскар колко е долЕн и мр@сен,само той си знае.Алчността му е в душата.
  • 14 ПЕС пушистый

    1 1 Отговор
    Извърши го Стойчо Кацаров
  • 15 Перо

    5 0 Отговор
    Това не е липса на прозрачност,а чисто криминално престъпление за кражба на пари,в особено големи размери и опит да бъдат оправдани с протоколи. Известно е,че борда на управителния съвет трябва да се събира минимум един път месечно,а сега се поднасят за подпис 14 протоколи от несъстояли се съвети.Това показва,че Изп.Директор безразборно е харчил и усвоявал пари,без решение на управителния съвет.Според изявлението на държавния представител в борда,този съвет не се е събирал 14 месеца,а заплатите са получавани редовно.Дано настоящата проверка,възложена от новия министър на МЗ установи всички нарушения и престъпления в тази болница.
  • 16 aaaaaa

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    ТОЧНО
  • 17 НЯКОЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "АНОНИМЕН":

    Що се " праиш на луд" бе Анонимен . Как се " върши" работа в овладяна държава. Къде и при кого да отидеш? При " нашите прокурори'' или в " нашите телевизии".Нали ще те смачкат , всичко беше ''нашите хора''. В герберска България нямаш полезен ход, освен да слушкаш, и ти много добре го знаеш. Вероятно и ти си от феодалите на герб. Затова и коментара ти е откровен цинизъм.
  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Ако това е вярно, само за това нещо членовете на УС са за моментален арест! А ако се върнем още малко назад май и ботоксовия пасивен г.. ще е за бай Ставри и затова надава вой по медиите по няколко пъти на ден! Започнаха сами да се самоизяждат и клеветят калинките на безкнижника! Къде е спал години наред този представител на държават в УС, че поне не е питал защо няма заседания!?
  • 19 българин

    2 0 Отговор
    Така е във всички болнични заведения у нас. Населението финансира допълнително здравеопазването, което според Конституцията в България е "безплатно". Населението е болно и бедно, поради което
    мрем като мухи, но зам.-председателя на Националната каса сега ще каже, че са необходими още повече средства, за да се оправи положението. Има ли представа някой, колко са частните болници у нас, колко се управляват от един човек? И колко от държавните са "бащиния" на тези, които ги управляват. И понеже непрекъснато се плюе по социализма, добре е да се знае, че до 1989 г. България беше на една от първите места по здравеопазване.
  • 20 Candela

    0 0 Отговор
    Млада бях мамо, излъгаха ме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове