Last news in Fakti

20 Май, 2021 10:50 2 626 19

Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за технически паспорти на сградите ощетява гражданите

  • технически паспорт-
  • технически паспорти-
  • диана ковачева-
  • мррб

Диана Ковачева предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващите сгради да бъде отложен с две години - до 31 декември 2024 г.

Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за технически паспорти на сградите ощетява гражданите - 1
Снимка: Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова становище по проекта за изменение на наредбата за техническите паспорти на строежите, публикуван за обществено обсъждане до края на м. май 2021 г.

В проекта се предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващите сгради – държавна, общинска или частна собственост, включително смесените (държавна, общинска и частна собственост), да бъде отложен с две години - до 31 декември 2024 г., а не до края на 2022 г., както бе досега.

Становището на доц. Ковачева е, че нормативното съдържание на предлаганото изменение, което се отнася единствено до удължаване на предвидения срок, е недостатъчно спрямо заявените в мотивите цели и очаквани резултати на проекта за изменение на подзаконовия акт, включително и заради липсата на изискващата се нормативна, финансова и ресурсна осигуреност.

Доц. Ковачева е категорична в позицията си, че децентрализацията на процеса и възлагане на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход. А преуреждането на материята задължително трябва да включва участието на публичните институции, както и финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми.

„От мотивите към проекта за наредба е видно, че от регистрираните съществуващи и нови сгради по данни на АГКК, към месец април 2021 г. е изключително малък броят на сградите, за които има предоставени копия от изготвени технически паспорти – едва 0,39 на сто. Посочва се също така и необходимостта от съчетаването на мерките за енергийна ефективност съобразно стратегията за обновяване на националния сграден фонд до 2050 г. и техническите мерки за конструктивна устойчивост и безопасност на сградите в тяхната взаимовръзка“, пише доц. Ковачева.

Тя припомня, че заради десетките жалби на граждани, свързани с издаването на технически паспорти на жилищни сгради до края на 2022 г., още на 15 март т.г. е изразила становище, че отлагането на процедурата е редно да се използва за цялостно преосмисляне на концепцията.

„Прилаганото досега неколкократно продължаване на срока, е показателно за системен проблем, който налага да бъде отново дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното осъществяване“, подчертава още омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 0 Отговор
    Браво!
  • 2 Жител

    42 0 Отговор
    Не отлагане, а отменяне !
    Боли ме трубуквения дали сградата ми има падпорт ако и няма проблем
  • 3 Вуте

    40 0 Отговор
    Тая държава от няколко години се скъсва от измисляне на нови такси и данъци, за да има за лобито на строителите, архитектите и политическите им ментори!ремонтирам една къщичка. Наложиха ми да представя толкова проекти и разрешителни, колкото не е имало при строежа на НДК! И таксите бяха горе-долу такива! И продължават!
  • 4 Гербаджииска наредба

    26 2 Отговор
    Тулупя лапа народа плаща.
  • 5 4883

    34 3 Отговор
    Вместо да искаш отлагане да бе поискала отмяна!!Дали ще е сега или след две години е все тая!!Парите все от нас ще се вземат/под нас разбирам народа/вкл.и административните сгради на министерства,кметства,агенции,да не ги изреждам,че няма да ми стигне мястото!!!Сега почна и ти като онова плямпало Майчето!Много плещи,нищо не върши и не е свършила!!правеше си Пи Ар!!

    Коментиран от #8

  • 6 Змей

    27 0 Отговор
    Е, не точно ощетява, а направо ограбва, но за сметка на това ще облагодетелства разни фирми и фирмички, които ще лапнат е....и мангизите...Да ни е честито, граждани на РБ, поредният УЗАКОНЕН безогледен грабеж...
  • 7 Този Рекет"технически паспорти на сгради

    31 0 Отговор
    Да Отпадне!!! Мафиотска, схема на голямо ОПГ!! Който се заиграе отново с тази Схема за Милиарди, ще падне от власт!!! Ще излязат на улиците стотици хиляди, да протестират, против тази Мафиотска схема!!
  • 8 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "4883":

    Иска отлагане, защото тогава вече няма да е омбудсман и "горещият картоф" ще е в нечии други ръце! Елементарно е! Отлагането не решава проблема, а го замита, но после се връща като бумеранг!
  • 9 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Да питам, по точно какво ще направи съществото по темата? Щавенето си продължава. И за какво по точно й се плаща с Наши пари? Да лае луната.
  • 10 Моряка

    24 0 Отговор
    Държавата като иска,да си го прави.Точка.Такава трябва да е позицията на Омбусмана.Що не си върнем Османската империя с "много тежкия" десятък.Сега ни дерат кожите с шестдесятък от империята на Мутрите.
  • 11 Тая наред ли е

    16 0 Отговор
    Това за 2024г нали го решиха вече...Тая трябва да работи да го премахнат въобще или да не го плащат собствениците на жилища, а щом го искат от министерствата да си го приемат сами или да си плащат заплатите на тия дето ще ги правят тия паспорти...
  • 12 БЕЗОБРАЗИЕ

    17 0 Отговор
    ПОРЕДНОТО БЕЗОБРАЗИЕ ОТ ЕРАТА НА ПОЖАРНИКАРЯ
    АКО НЯКОЙ ИМА НУЖДА ОТ ПОДОБНИ ПАСПОРТИ ДАФФИ ГИ ПРАВИ.
    АЗ СЪМ КУПИЛ АПАРТАМЕНТ ОТ ДЪРЖАВАТА И АКО НЯКОЙ ИСКА "ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ" - ТОЙ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПРОДАВАЧА СТРОИТЕЛ НА ОБЕКТА Т.Е.В СЛУЧАЯ НА ДЪРЖАВАТА.
    ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОСНОВНОТО МОШЕНИЧЕСТВО

    Коментиран от #13

  • 13 Повечето строителни фирми на блокове

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "БЕЗОБРАЗИЕ":

    Закриват фирмите си след построяване на блока, така и гаранциите по блоковете в първите 5 години дори се избягват от строителите...но за това бе обелва дума тая патица
  • 14 Аз от материала

    16 0 Отговор
    Тази наредба трябва да отпадне, като изискване към собствениците на имоти.
    Всички сгради (с акт 16) са узаконени от държавата с необходимите им документи, сертификати и изисквания към тях. Няма как да се издаде цитираният по-горе акт, ако не са представени и впоследствие одобрени от държавната администрация тези документи!!!
    И сега същата тази държавна машина ще иска отново тези документи, които са налични в архивите й...само за да се дере обикновения човек.
    А вземете и се озаптете в лакомията си !!!
  • 15 гост

    8 0 Отговор
    Щом държавата иска технически паспорти да си ги плаща. ЗАЩО СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ "САНИРАНЕТО" НА БЛОКОВЕТЕ. Защо моите данъци ще отиват за тези от блоковете. Моята собственост си е моя, защо трябва да плащам за чужда? АКО СТАНЕ НЕЩО нали съм застрахован!
  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор
    Щом държавата иска да ни наложи този рекет, нека поне да започне от онази социална група, дето не плаща ток, вода, данъци и живее в незаконни жилища, построени на чужда земя. Защото ние знаем, че тя ще ги остави за най-накрая и ще ги замете! И това ли ще им се размине?
  • 17 Техническите Паспорти една голяма

    2 0 Отговор
    Далавера, за 2-3 милиарда лева, организира на от определен кръг. политици и мафиоти и свързани с тях фирми за печелене на едни много пари от "Нищото" Измислена и лансирана схема, за сваляне на още една кожа от гърба на народа!! А "Кожи" несмъкнати не останаха на гърба на Народа ни!!!!
  • 18 Коко

    0 0 Отговор
    Да попитам.
    Имам ситуация, лятна къща на село. Ползвам я само лятото. Правя и паспорт и не отговаря на нормите, кво правим от тук нататък.
  • 19 Коко

    1 0 Отговор
    Какво става с къщите които не отговарят на нормите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове