Last news in Fakti

20 Юни, 2021 23:30 3 336 23

Български учени разработиха водоразтворима форма на прополис

  • прополис-
  • бан-
  • българска академия на науките-
  • български учени-
  • химия

Разработката е резултат от сътрудничеството на учени от Института по полимери – БАН и Института по органична химия с Център по фитохимия – БАН

Български учени разработиха водоразтворима форма на прополис - 1
Снимка: Shutterstock

Прополисът, наричан още „пчелен клей” е смолист продукт, който пчелите събират от смолите по корите и пъпките на някои дървета. Действието срещу микроорганизми е една от основните характеристики на прополиса, поради това и хората са го използвали от дълбока древност като лечебно средство. Установено е, че той притежава широкоспектърна антибактериална активност, макар и по-слаба от тази на антибиотиците. Има обаче едно важно предимство – неспособността на микроорганизмите да развиват устойчивост към прополиса, пише БТА. Това качество липсва на мощните съвременни антибиотици, но напоследък добива много голямо значение във връзка с развитието на устойчивост у микроорганизмите към антибиотици. В научната литература има многобройни доказателства, че освен активността срещу вируси, бактерии и гъбички, прополисът има и много други полезни действия: противовъзпалително, антитоксидантно, противотуморно, укрепва имунната система, защитава черния дроб от токсини, помага да се преодолеят последствията от радиационно облъчване. В аптеките се предлагат различни препарати – преди всичко хранителни добавки - които включват в състава си прополис.

Наред с безспорните си полезни качества, прополисът има и един недостатък, свързан с приложението му като лекарство – той е практически неразтворим във вода. Ценните му активни вещества добре се разтварят в етилов алкохол и затова обичайно се прилагат алкохолни разтвори (тинктури). Алкохолът в тези тинктури поставя съществени ограничения пред използването им в редица области на медицината като офталмология, оториноларингология, педиатрия, при бременни или при непоносимост към алкохол. Слабата водоразтворимост е причина и за ниска биодостъпност и слабо усвояване на лечебните молекули при прием през устата. Получаването на воден разтвор на прополис, който да съдържа всички негови биологично активни компоненти, е сериозно предизвикателство пред химиците.

Представената иновативна разработка е резултат от сътрудничеството на учени от Института по полимери – БАН и Института по органична химия с Център по фитохимия – БАН, пише още БТА. Тя е резултат на обединените постижения в познанието за състава и свойствата на българския прополис и за подобряване на водоразтворимостта на редица биологично активни вещества с помощта на амфифилни съполимери. Специфичното в случая е, че прополисът представлява смес от десетки различни съединения, всяко от тях с различни характерни свойства. Създадена е изцяло водоразтворима форма на прополис с помощта на биосъвместими полиетерни съполимери. Постигнато е разтваряне на всички липофилни биоактивни съставки на прополиса във вода, в отсъствие на етилов алкохол или други органични разтворители. Полученият колоиден разтвор е бистър, с жълтеникав оттенък и характерен за прополиса аромат. Редица проучвания показаха положителните страни на новия продукт. Освен, че не съдържа спирт, водоразтворимият прополис се характеризира с повишена антиоксидантна активност, в сравнение със стандартната клеева тинктура. Двата колектива регистрираха в Патентното ведомство на Република България полезен модел „Състав на водоразтворима форма на тополов прополис“. През 2019 г. бе подписан лицензионен договор с българска фирма „Органик БГ“ ЕООД за производство на хранителна добавка, разработена на основата на полезния модел (https://www.lidiq.com). Продуктът получи грамота на Международния панаир Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    5 19 Отговор
    Прополис е пчелни лай*** никви пъпки и смоли!

    Коментиран от #6, #17

  • 2 Физикохимичен Геополиглот

    3 8 Отговор
    То Туй Голяма Работа ...скоро и в Перник !
  • 3 Рошко

    5 4 Отговор
    Знам че има фалшив мед, сега и прополис всичко природно здравословно и ценно човека му @@ва м@@@@@а,накрая се учете да ядете камъни

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Кър Лисю

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Браво ,знаеш ! Мъло Дец !
  • 5 ГМО

    3 3 Отговор
    Навсякьде
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не е така

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Решен е (дано) голям проблем. Именно неразтворимостта на прополиса във вода.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сланина и Зурла

    5 5 Отговор
    НА БЪЛГАРИ ЗА НИЩО НЕ ВЯРВАМ!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Баба ви

    5 1 Отговор
    То ако е трябвало прополисът да е разтворим вав вода, Господ Бог така да е създал пчелите, че да го правятна течност. Не се месете в Божиите и пчелните дела, а се радвайте на това, което имате и го използвайте по най–разумния начин. Изчезнат ли пчелите и чесънът, изчезват и хората, защото унищожат ли се естествените, природни лекарства(важи и за билките), химията само ще спомогне за по–бързото изчезване но света.
  • 12 Джурналистика

    9 0 Отговор
    Ало Атанасова, когато цитираш научна разработка се казват имената на хората и се дава връзка към научната разработка. Не ми цитирай БАН и после да ми даваш връзка към хранителен сайт.
  • 13 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    Поздравления за българските учени!

    Прополисът е ефикасно лечебно средство...
    /позаинтресовайте се!!!/

    Не вярвайте на фармацевти и други мошеници!
  • 14 Hoho Boho

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сланина и Зурла":

    Ами к'во правиш тука?
  • 15 Интересно

    4 0 Отговор
    Търсете "клеева тинктура воден разтвор" на "АПИ Органик ООД". Дисперсията чрез полимери на водонеразтворими съставки се прави отдавна във фармацията. Най-често се използва циклодекстрин. Прополисът идва от пъпките на дървета и може да съдържа някакви антиоксиданти - но не очаквайте чудеса.
  • 16 Псевдо Медицина

    3 5 Отговор
    Прополисът е смола събирана от пчелите за да запълват дупки в кошера. Лечебните му свойства са силно преувеличени. Също така, съставът му зависи от дърветата където са го събирали пчелите така че да се твърди че всякакъв прополис имал едни и същи "лечебни" свойства е псевдо наука. Също толкова ще ви "излекува" пиенето на сок от дървета - сап.

    Коментиран от #18

  • 17 Другия с коня

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Не знам какво произведение на пчелите е ,но с него успешно се премахват Брадавица и Кокоши трън...Залепваш с лейкопласт и след пет дни ги няма израстъците.А заразен нокът с гъбички направо пада целия и новия е чист и гладък....Само не го поглъщайте - ще унищожи добрите бактерии в стомаха ви.

    Коментиран от #19

  • 18 Умен по цялата глава

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Псевдо Медицина":

    Запечатвайки кошера с Прополис,пчелите предпазват меда и пчелното семейство от всякакви Вируси,Гъбички и Бактерии....Абсолютен убиец на такива е Прополиса ...Безапелационен убиец Браво на учените за водния разтвор!!!

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Небивалици

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Другия с коня":

    Само супер отрова или травма може да накара един нокът да "падне целия". Айде стига фантастики с народна медицина. Няма локално средство което да излекува заразен с гъбички нокът защото не може да проникне до дъното където са гъбичките. След години ходене по дерматолози и ползването на разни капки, мехлеми, и бабини мазила, си купих таблетки с антигъбичен тербинафин, пих ги 6 месеца и нокътът израстна чист. Лекарството достига инфекцията по кръвен път и се натрупва в кожата и ноктите. Бабините деветини не могат да се сравнят с истинска медицина/наука.
  • 20 Тъй ли било

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Умен по цялата глава":

    Ти колко вирусни инфекции, гъбични инфекции, и бактериални пневмонии излекува с прополис бе?
  • 21 Съвет

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Умен по цялата глава":

    Намажи си цялата глава с прополис, особено устата която денонощно ръси умни неща, и чакай да се втвърди - все пак си е проста смола храносмляна от пчелите.
  • 22 Заю Баю

    4 0 Отговор
    Водоразтворим прополис е нещо като дървено желязо или женски мъж. Не се занимавайте с глупости, а си купете прополис от някой пчелар. По селата са останали все още такива. После си вземете 95% спирт от аптеката. Сложете прополиса вътре да се разтвори и ще получите 100% истински лечебен продукт.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Аз разтварям прополис ,в спирт.И то го оставям дълго време на ТЪМНО!Всеки пчелен продукт е МНОго ценен!За вода ,от опит знам,че нито пчелния клей с търговското име- прополис,нито Восъка се побеждават от водата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове