22 Юни, 2021 17:18 2 138 9

Румен Петков се съмнява в работата на служебния министър на енергетиката

  • румен петков-
  • енергиен министър-
  • булгартрансгаз

Той настоя за отговор и от държавния глава

Румен Петков се съмнява в работата на служебния министър на енергетиката  - 1
Снимка: АБВ

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази съмнения за работата на служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Пред медиите той формулира ключови въпроси за сектора, които остават към момента без отговор, а с мълчанието си Живков става част от енергийната мафия на България, коментира Петков.

„Първият голям въпрос е свързан със състоянието на „Булгартрансгаз“ и теглил ли е „Булгартрансгаз“ кредит от Банката за развитие - в порядъка веднъж на 120 милиона и още веднъж на 30 милиона. И, ако са теглили кредит, защо министърът на енергетиката си мълчи и защо не е отстранил ръководството на дружеството. Защо към предното ръководство на ББР не е започнала прокурорска преписка. От кога „Булгартрансгаз“ е станал малка или средна фирма? ББР е създадена да подпомага малките и средни фирми. Това са неща, които не могат да останат без реакция от страна на държавните институции“.

Според Петков, мълчанието на служебния министър означава или е тежко корумпиран, или е пълен безхаберник, или началниците му не му дават да реагира. Той настоя за отговор и от държавния глава.

„Ако има такъв кредит, президентът е длъжен веднага да каже той приема ли мълчанието на министъра като въпрос на отговорно поведение на български държавник“.

Въпросите към енергийния министър не спират дотук. Неизяснени теми остават и по изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Състоянието на поръчаните, платени и доставени съоръжения за изграждането на централата в Белене. Твърди се, че са платени за изграждането на втория контур на централата турбини, генератори, кранове за машинната зала и те не са доставени на време. Включително има недоставени съоръжения по изграждането на първия контур. Твърди се от експерти, че липсите на платени от българска страна съоръжения възлизат на около 600 милиона лева. Министърът на енергетиката мълчи“.

Петков обясни, че всички тези неясноти могат да бъдат изяснени с обикновена ревизия на терен и при установени липси, да се намеси прокуратурата.

„Не казвам, че трябва да започнат с Борисов. Той може да е на другия ден. Трябва да се почне с Теменужка Петкова. Защо министърът на енергетиката мълчи? Той става част от енергийната мафия на България“.

Румен Петков отново се обърна към президента Радев с въпрос – счита ли това за нормално. Ако това е така, значи е в същата схема. Той добави, че Радев трябва да каже кой му е предложил този министър.

По повод междусистемната газова връзка Гърция - България, Петков припомни, че стратегическата цел е либерализацията на пазара диверсификация на източните и конкуренция, чрез която да се осигури за домакинствата на най-добрата цена. Той е категоричен, че към момента енергийното министерство не изпълнява европейските приоритети за наличието на либерализиран и конкурентен енергиен пазар и това не притеснява служебния министър. България единствена в ЕС има регулирана цена на газа, отбеляза още Петков и упрекна министъра, че не предприема никакви мерки. Той изтъкна, че основната цел на южния газов коридор е да гарантира газопровода от каспийско море до Европа и предостави на медиите документи, които според него трябва да доведат до отстраняване на ръководството на ICGB.

Като част от проблемните действия и бездействия в сектора, Петков отново припомни отмененото се изграждането на автоматизирана газорегулираща станция Димитровград и Кърджали, като отмяната, съгласно документацията, е на стойност 8 милиона евро.

„Отменя се изграждането на съоръжението, но цената на проекта като цяло не се пипа", подчерта той и припомни, че по този проект са ни предоставени от европейските институции близо 80 - 90 млн. евро безвъзмездно. "Поради мълчанието на служебния министър, информирането на ЕК и на ОЛАФ е неизбежно, защото това е българският интерес. Иначе ще мине време и за тези престъпления, извършени от ICGB ще бъдат бутнати под килима и утре ще платим всички ние, защото ОЛАФ ще ни санкционира", каза още Румен Петков.

Припомняме, че АБВ поиска отговор от ICGB по Закона за достъп до обществена информация - дали изпълнителите на проекта са искали удължаване на срока, налице ли е актуализиран график за изпълнение на газопровода и дали при удължаване на срока ще се изплатят неустойки от страна на изпълнителя.

Румен Петков цитира и получения отговор от страна на ICGB, който гласи „Отказвам предоставяне на достъп до обществена информация“.

Той изрази съмнения дали, както уверява зам.-министърът на енергетиката, няма проблеми в дружеството и всичко е наред.

„Ако удължаването на срока на договора с 8 месеца, от което ние - българската държава, от април нататък губим всеки ден по 90 000 евро от санкции за изпълнителя, ако на изпълнителя му е платено предварително, независимо от забавянето на изпълнението и че той не плаща на подизпълнителите зам. енергийният министър казва, че няма проблеми и всичко в дружеството е наред, искам да чуя президента“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фонтанелата

    11 8 Отговор
    Румен Петков се съмнява пикае ли му се или не.
  • 3 ти пък

    11 9 Отговор
    закъде си се запътил! Очакваш от Нинова пост като коалиционен партньор ли! Плюете срещу Слави, срещу служебното правителство, срещу всички партии, но срещу ГЕРБ мълчите. Долен хитрец. Не сме забравили, че бяхте партньорчета с тях.
  • 4 Иван

    3 2 Отговор
    Незнам някой иска ли мнението на този
  • 5 Българин

    9 7 Отговор
    Не мина и месец на това служебно правителство и Комунягите взеха вече да се ръфат един друг - кеф :)
  • 6 Бамбука

    12 1 Отговор
    Г-н Петков, вие къде бяхте през последните 15 години ? Нещо като "Ян Бибиян на Луната " ли ? Говорете по същество за - АЕЦ Блене, за "Балкански поток" и потъналите милиарди без бъдеще, за "ХЪБ-чето" на предишния премиер, за цената на газта и горивата, за интерконекторната връзка с Гърция. Направете нещо полезно или замълчете.

    Коментиран от #7

  • 7 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бамбука":

    Ами бях до шадравана, чъркашеме ми се ....
  • 8 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    "Той добави, че Радев трябва да каже кой му е предложил този министър." - Рашкоф, трябва да открие КОЙ е предложил министърчето, че Фигуранта "не знае".
  • 9 Шердан Българов

    2 0 Отговор
    РУМЕНЕ ХОДИ СИ ПРОВЕРИ ПРОСТАТАТА ВЕЧЕ СЕ ОСИРАШ ОТ ЩО ТИ СЕ ПИКАЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове