Last news in Fakti

30 Юни, 2021 15:54 14 443 49

Важна новина за шофьорите! Екостикерите може да отпаднат

  • екостикери-
  • автомобили

Има опасност от корупция, твърдят от КПКОНПИ

Важна новина за шофьорите! Екостикерите може да отпаднат - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поряза наредбата, с която се въвеждат екостикери на автомобилите у нас. За това съобщиха от самата институция.

По закон КПКОНПИ може да разработва и отправя предложения за изменение на законодателството с антикорупционна насоченост. Затова на заседание на комисията на 30 юни 2021 г., е прието решение, с което се предлага на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да бъде обсъдена възможността за изменение и допълнение на Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Предложенията на КПКОНПИ са две – да отпадне въвеждането на новите стикери (т.нар. „екостикери“) и да се отчете възможността за използване на вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на автомобили, като така се избегне и дублирането на системи.
„Измененията в Наредба № Н-32, касаещи издаването на новите стикери и удостоверения за техническа изправност относно екологичните категории, влизат в сила от 12.07.2021 г., а тези относно осигуряване на връзка между информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи - от 12.01.2022 г.", съобщават още от КПКОНПИ и подчертават, че най-общо, тази нормативна уредба предвижда:

- въвеждат се изисквания за категоризиране на МПС в пет еколотични групи;

- определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед за проверка на техническата изправност, чрез измерване на емисиите от отработените газове, като се предвижда в знака за преминат преглед да има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, в това число и информация за екологичната група на моторното превозно средство (т.нар. екостикер);

- създават на условия за автоматично въвеждане в информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на данните, получени от средствата за измерване (газоанализатор, димомер и стенд за измерване на спирачните сили) при извършените по време на прегледа измервания;

- въвежда се изискване контролно-техническите пунктове да бъдат оборудвани с техническо средство, което да може да чете информацията от знака за технически преглед;

- с техническо средство ще бъде възможно прочитане на данните от знака за технически преглед (от „екостикера“) от разстояние.

При извършения от КПКОНПИ анализ е установено, че рискът от влизане в сила на описаните изменения в Наредбата се изразява в потенциално неефективно разходване на публичен ресурс, нецелесъобразност от въвеждането на т.нар. „екостикер“ и допълнително увеличаване на разходите за гражданите и бизнеса. Не се оспорва необходимостта от ползите от ограничаване на движението на моторните превозни средства, които отделят високо количество вредни емисии в определени зони на населените места.

По информация от официалната интернет страница на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, за изработването на „Знак за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС“ („екостикер“), при годишен тираж от 1 500 000 бр. е зададена единична цена от 6,80 лв. Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства.

Отделно трябва да се вземат предвид и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за идентификация и контрол. Вместо това, може да се използват вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в областта на информационните технологии, за да се сведат до минимум публичните разходи и разходите на собствениците на коли у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 47 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 елементарно

    19 65 Отговор
    В случая КПКОНПИ е корумпирана от германските износители на стари возила, или си мислите, че Германия няма да сеоттърве от старите теникии срещу някое и друго евро?

    Коментиран от #34, #37

  • 4 1212

    100 3 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    С 650 лева минимална заплата няма да го дочакаш този момент. А нискокачествената нафта в България е на всяка бензиностанция.

    Коментиран от #12

  • 5 Последния Софиянец

    51 28 Отговор
    Центърът на София трябва да е пешеходен.Я пред Съдебната палата колко е приятно без коли.

    Коментиран от #13, #28

  • 6 Мнение

    66 7 Отговор
    Директорът на КПКОНПИ не беше ли бившия главен прокурор Цацаров?!
    А пък въвеждането на стикерите не го ли прокараха от герб?! А фразата "ти си го избра" не се ли отнасяше именно от Бойко за Цацаров, докато последния се изявяваше като гл. прокурор?! Сиреч те си гласуваха за стикерите, а сега пак те си ги блокират?!

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 въпрос

    70 0 Отговор
    Очевидно тази наредба за екостикерите ще важи за всички МРС, Защо, обаче трябва да плащат и да минават МПС, които са по селата и минават две коли на кръстовище, а на Орлов мост и на други софииски улички даже, можеш да се удушиш. Чичото от селото едва ли някога ще дойде да се вози из центъра на София. От друга страна по-стари автомобили, добре поддържани "издухват" много по-малко газове от по-нови баничарки и бусове.

    Коментиран от #25

  • 9 перничанин

    42 8 Отговор
    Четейки статията се чувствам раздвоен. От една страна се радвам за тава, че няма да ме товарят с допълнителна такса, колкото и да е малка. От друга страна, доста от рейсърите с изтърбушени, чипирани 1.9 TDI, прави тръби и селски тунинг, се бяха притеснили доста. Не знам как, но трябва да има някакво ограничение за ползването на силно пушещи коли. Сега в жегите е кошмар да караш зад някой дизелджия.

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 boy.de

    55 0 Отговор
    И още веднъж: кой, кak, за какво и на какво основание ползва т.н. "еко" такса при внос на автомобили? И защо трябва да плащаме отново и отново за еко стикери, след като рециклиращите фирми "разпределят" едни 50-60 милиона?

    Коментиран от #16, #35

  • 12 Чичо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "1212":

    Е и на всяко пристанище и гара
  • 13 Значи като искаш расодка

    25 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Има тротоари и планина всички пътища трябва да са отворени за да се справят с трафика на коли къв е тоа зор да ходиш по шосето като има тротоар?
  • 14 Цацаратурата

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Усеща на де духа вятъра, бе то хубау такса, ама на Фандъца завода за горене на боклук ще плаща ли такса?
  • 15 Кореняк софиянец.

    28 9 Отговор
    Аз съм за София да е мръсна.Искаш да ходиш да бачкаш в софия , дишай им въздуха.Добре ,че има от провинцията хора да почистват ,иначе ние кореняците само мърсим, а и да си изхвърля торбата с боклука през терасата е безценно.
  • 16 перничанин

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "boy.de":

    Много точен въпрос, но дали някоя мисирка ще се престраши да го зададе.
  • 17 Мнение

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "перничанин":

    По принцип съм съгласен с теб, но с какво ще възспре въпросните индивиди с прави тръби, плащането на допълнителен стикер?!
    Автомобилите и сега уж минават ГТП и още там би трябвало да бъдат спирани, но уви!!!
    Колкото до дизелите и бензините.
    И едните и другите, ако не са в изправност, не се трае зад тях. Карал съм зад газаджиики, горящи масло наравно с газта и ако не си затвориш прозорците може да припаднеш! Не трябва да сатанизираме едно или друго гориво, а да следим за изправност и липса на такава!!!
    Мой приятел ми се похвали колко бензин му горял мерцедеса му (1.8 компресор) градско, около 12-13 литра на 100 км!!! Хванах се за главата!!! Дизелът, който карал преди това му давал едва 7-8 на 100 км!!! Така, че айде да не подражаваме на мучащите кравари след дизелгейт!!!
  • 18 Пешо от блока

    35 1 Отговор
    Най-после конпирите да вземат човешко решение. Сигурно неправилна фирма е взела поръчката за печат на нови стикери.
  • 19 Присмехулник

    40 0 Отговор
    Цялата работа е че парите в хазната намаляват и овцете трябва да се стрижат по често...Екотакси...технически паспорти...преди време искаха да се плаша такса сонда по селските къщи.Дивотия след дивотия..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 hmm

    7 16 Отговор
    Редно е старите бензини и дизели да ги ограничът да влизат в центъра, НОООО, в случая Джипко Бибитков даде едни милиони авансово на "приятелчета" от Бсп за тези стикери да направят далаверите, а не заради чистия въздух. Тол системата може да чете по номерата кой може и кой не!

    Коментиран от #29, #48

  • 22 Верно ли

    17 0 Отговор
    Кво стана - на Цацата му подпари стола след посл.серии на Антикорупционния фонд, та сега се прави на ни лук ял ни лук мирисал??? А за паспортите за сгради кога????
  • 23 Спасов

    11 1 Отговор
    А, дано!
  • 24 ха ха

    11 7 Отговор
    От кога КПКОМПИ станаха законотворци??
    Тази държава съвсем се съсипа.
  • 25 Верно ли

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "въпрос":

    То да ти кажа на село (а.ка на чист въздух) най-много се усеща. Ние тук в Мордор сме си свикнали и не ни прави впечатление :)))
  • 26 Леле

    17 2 Отговор
    За всяко действие си има и противодействие. Хакерите веднага ще хакнат системата на стикерите и срещу 10 лева ще направят твоят стикер да излъчва каквото си искаш. Например - лайката ще ви бера, лайката ще ви бера, лайката....
  • 27 123

    7 13 Отговор
    Всички кадилници да бъдат спрени от движение независимо от евростандарта. Надвишаваш ли нормите оставаш без тех. преглед.
  • 28 Тра-ла-ла

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Съсласен съм! Дори цяла София трябва да е пешеходна! Тая котловина трудно се проветря и е нездравословно да се използват автомобили понеже живеят много хора! Столичани заслужават чист въздух!
  • 29 DrivingPleasure

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "hmm":

    И що да било редно? Да си беден явно е престъпление?

    И не моята е евро 6ца, не ме касае тая простотия със стикерите и забраните, но знам от къде съм тръгнал, за да стигна до нея.
  • 30 САМО ПИТАМ

    8 7 Отговор
    АМИ ТИЯ ДЕТО ГИ НАПЕЧАТАХА ДО СЕГА, КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА?

    Коментиран от #32, #39, #40

  • 31 Фен

    12 7 Отговор
    А нафтовите печки (градски автобуси, БКС автомобили и други валяци, фадроми и т.н. за тях какъв екоко контрол ще важи?
  • 32 Историчка

    10 5 Отговор

    До коментар #30 от "САМО ПИТАМ":

    Би трябвало печатницата на Петър Кънев - затова и БСП не протестираше срещу тези стикери. А Цацаров по този начин намери да удари спонсора на БСП!
  • 33 Харизан

    14 0 Отговор
    браво Марийче за добрата новина , много се зарадвах , даже се разплаках от радост
  • 34 оня

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "елементарно":

    Нямам нищо на против, но да имаме германския стандарт на живот. Всичката ни мара фтасала, че и еко категории.
  • 35 оня

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "boy.de":

    Защото трябва да ни съдират кожите. То няма толкова мачкан народ:))
  • 36 голфаджия

    10 1 Отговор
    Урааааа! Има още животец в TDI-то ми.
  • 37 Хохохо

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "елементарно":

    И как точно, тези екостикери ще ограничат старите возила от Германия? За твое сведение бракмите от Италия са много повече. Ааа сетих се, ти да не си от тези които печатат екостикерите?
  • 38 Jacques Yves Moineau

    11 0 Отговор
    Ти да видиш! Компира се загрижил за корупцията....
  • 39 Ще ги плаща

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "САМО ПИТАМ":

    Султан Бацо и Везири сие с наши пари.
  • 40 ттт

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "САМО ПИТАМ":

    Който ги е поръчал. Много добре е знаел, че няма нужда от тях, но не е устоял на изкушението да ни вземе по някой лев.
  • 41 Павел пенев

    9 2 Отговор
    Не е ли ясно,че това е нова форма на облагане с данъци,такси и глоби,които отиват бюджета и са готови за крадене от ГЕРБ,като това няма нищо общо с чистия въздух.
  • 42 Селяк

    9 0 Отговор
    Абе само трябва да се плаща, за какво няма значение, важно е да скубеме гражаните овце, които никога няма да надигнат глави или да се обадят... заплати и бонуси на вси§ки в администрацията и управлението, а българина на пенсия от 300лв и минимална заплата от 600лв. Еко такса по няколко пъти трябва да плащат, няма какво да му мислиме...
  • 43 Васил

    7 0 Отговор
    То отдавна се знаеше че тези екостикери са една голяма лапачница за пари.
  • 44 бузю

    1 2 Отговор
    бе Цацара взе да се изживява като омбусман , аз принципно съм против тази простотия , но едва ли точно това е работа на Цацата
  • 45 така така

    8 1 Отговор
    ей така герб и бсп играят заедно подкрепяни от дпс
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДОКО

    2 0 Отговор
    ЕКОСТИКЕРИТЕ ОТПАДАТ НО КИНТИТЕ - НЕТ
  • 48 Майбах

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "hmm":

    Тол системата нищо не може да чете. Четът само тези с синьо зелените бусове.
  • 49 фу фу фу

    0 1 Отговор
    Не само екостикерите а и прегледите трябва да отпаднат изправноста на автомобила се поддържа в автосервиза а не в пункта за гтп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове