Last news in Fakti

8 Юли, 2021 19:08 2 175 33

Каракачанов към твърденията за злоупотреби в МО: Нелепи твърдения, лъжи...

  • красимир каракачанов-
  • министерство на отбраната-
  • георги панайотов-
  • отбрана

Бившият министър на отбраната отговори на Георги Панайотов

Каракачанов към твърденията за злоупотреби в МО: Нелепи твърдения, лъжи... - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов отрече твърденията на служебния си наследник Георги Панайотов, че финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата по време на управлението на "Борисов 3".

Ето какво е становището на Каракачанов, разпростанено от пресцентъра на ВМРО, публикувано без редакторска намеса:

В МО са създадени правила за десетстепенен контрол на процедурите, които изискват съгласуване със съответния вид Въоръжена сила, Дирекция Инфраструктура на отбраната, Комисия по разглеждане на офертите, Финансова дирекция, Бюджетна дирекция, Правна дирекция, Дирекция Сигурност на информацията, Военна полиция, Постоянен секретар на МО, заместник-министър, контрол от ДАНС и накрая се подписва от министър. По мое време този принцип на работа никога не е нарушаван, за което има съответните документи.

Относно твърденията, че доставката на новите изтребители F-16 ще се забави заради проблеми с подготовката на авиобазата в Граф Игнатиево съм категоричен, че те са неверни и неточни. Предишното правителство със свое решение отпусна 300 милиона лева за адаптиране на базата към по-високите стандарти. Тези пари са разпределени съответно по 100 милиона лева за 2020, 2021 и 2022 г. Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в Граф Игнатиево. Министерството на отбраната е длъжно да ги усвои в рамките на календарната година, защото в противен случай няма да се реализират залегналите дейности и ще се върнат в бюджета. По тази причина сме плащали авансово на фирмите-изпълнители. Всички дружества, на които са отправени покани, са обследвани по следните критерии: предмет на дейност, финансово състояние /ГФО/, опит от предходни поръчки в МО. И най-важното - референции и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. По тази причина кръгът на дружества, които отговарят на изискванията за достъп до класифицирана информация, е силно ограничен.

Относно отправените обвинения от Панайотов, че няма предвидени средства за писта за новите изтребители в базата в Граф Игнатиево - съветвам служебния министър да се запознае с проекта за реконструкция и модернизация на пистата, който е съвместен между НАТО и нашата страна. Респективно финансирането е споделено. Документите за остойностяването по възложено от мен проектиране след проведен търг по изискванията на НАТО са внесени в НАТО и ще бъдат разглеждани на заседание на Инвестиционния комитет по управление на NSIP на 13.07.2021. Тоест НАТО ще предостави средства, а не както твърди министърът, че Главната квартира била отказала. В допълнение тези средства ще бъдат повече от предвидените първоначално 6,6 милиона лева - т.е. 20 млн. лева, което предполага по-малък разход за българската държава. Този, който е решил, съм аз след съгласуване с Началника на отбраната и Командира на ВВС. Това е пример за отговорна държавническа позиция. Повече пари от бюджета на НАТО и по-малко от българския или настоящия служебен министър защитава чужди интереси.

Твърдението на служебния министър, че МО строи хотели е лъжа. Хотели не са строени. В системата на МО има почивни станции, които са за служители, а когато има свободни места, се ползват от външни лица.

Твърдението на служебния министър, че няма одобрена визия за освободената собственост също е невярно. Аз лично съм одобрил визия за управление на имотите с отпаднала необходимост, чрез която се осигуряват 2000 апартамента за военнослужещи. Както и почивни станции без МО да похарчи 1 лв. за това. Може би настоящият служебен министър на отбраната е привърженик на старата порочна практика да се подаряват на общините имоти без министерството да има абсолютно никаква полза от това.

По внушенията на служебния министър, че се разходват нецелесъобразно огромни средства за имотите с отпаднала необходимост: Както всички български граждани и фирми плащат данък сгради и такса смет, така и МО плаща тези разходи, както е определено съобразно решенията на общинските съвети, където са разположени имотите.

По отношение на "Терем".

Това е единствената българска фирма от военнопромишления комплекс, която има лиценз извън Русия за ремонт на вертолети Ми-24 и други видове въоръжения. През последните 4 години МО осигури поръчки за осъществяване на дейността на Терем.

Ако новото ръководство на Министерство на отбраната, респективно Министерски съвет, не разгледат внесения от мен доклад, с който предлагам новите бойни машини за Сухопътни войски да се произведат в България чрез договор с Терем, дружеството ще търпи загуби от оперативната си дейност и ще изпадне в несъстоятелност. Ако обаче са решили да подарят договора за 1,220 милиона лева на чужда, а не българска фирма, Военните заводи ще се наложи да преустановят дейността си. Стотици работници ще останат без работа и Министерството на отбраната ще остане без възможност да извършва ремонтни дейности на военната техника, ползвана от армията. И за това отговорност ще носи сегашният министър и служебното правителство.

И накрая, не разбрах защо служебният министър Георги Панайотов накара на неговата пресконференция да присъстват като фигуранти двама достойни български генерали. Може би за да придадат тежест на нелепите твърдения?


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей лъжец

    49 5 Отговор
    Изкарваше армията в розово, а какво излиза всичко е оглозгано до кокал предател!!!

    Коментиран от #22

  • 2 Агентът

    41 5 Отговор
    и на сън не казва истината , тръгнал да се обеснява ?!
  • 3 ЧЕСТИТА 26 ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА

    7 50 Отговор
    БОЙКО!!!
    ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА,....РЕСПЕКТ!!!
    НИКАКВА МИЛОСТ ЗА ФАТМАКО-КОМУНЯГИТЕ, ЖЕНДЪРЛЯЦИТЕ , С'ОРО'СП'ИИТЕ И ЧАЛГАР-МААНЕТАТА !!
    БОГ С НАМИ, БОЙКО.....

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 4 Гинев

    43 6 Отговор
    Лъжеш като сиганин шкембе. Много си долен. Как излъга толкова много хора за мен ще остане загадка.
  • 5 Въпрос

    33 6 Отговор
    -откъде тези псевдопатриоти имат толкова много пари, че са най-активни по телевиииите с предизборната си сачореклама? Защо ли имам съмнения, че тези пари са от комисионни за едни ненужни,остарели и непроизведени, но пък заплатени с държавни пари, американски самолети? А може би от едни продадени български паспорти?

    Коментиран от #8

  • 6 Славков

    4 37 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕСТИТА 26 ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА":

    Бойко е изборът на Интелигентна България!

    Коментиран от #18, #26

  • 7 И каква "отбрана" бе шишко?!

    28 7 Отговор
    Стратегията е сбъркана фундаментално,Русия никога не ни е била враг! Който твърди обратното е паричен продажник.Безидеен и бездуховен.Като другия шишко, от село Банкя.Ще ви правим на пастърма след 3 дена,ииийехууу...

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Отговор

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "Въпрос":

    Не са само самолети има далавери с корабите, с ремонт на летища.
    Раздадени са над 600 млн на техни фирми без обществена поръчка.
    Терем е пред фалит нямат пари за заплати, а шефовете взимали заплата като в ББР.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Честит ви бай Ставри

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕСТИТА 26 ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА":

    Това ви е наградата..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Друг прочит

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "И каква "отбрана" бе шишко?!":

    Който не пълзи достатъчно ниско пред кремълските господари, оставяйки слузеста следа след себе си е паричен продажник ... Този който оставя по широка слузеста следа е "патриот" , "възрожденец" ....
  • 13 тхйт

    5 23 Отговор
    Гнусни инсинуации. Искат да няма патриоти в Парламента. Не им позволявайте,Каракачанов!
  • 14 ВЕЛИК СИ БОЙКО,НАИСТИНА...ВЕЛИК

    5 27 Отговор
    ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК, ВЕЛИК РОДОЛЮБЕЦ, БЪЛГАРИН И ИСТИНСКИ МЪЖ!
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ...3 МАНДАТА!
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СМЕ С ТЕБ
  • 15 Как ще плащаш авансово бе?

    28 2 Отговор
    Ей, шкембо, аз не съм ти позволил с моите пари да плащаш авансово на когото и било бе? Леле, само да ми паднеш крадецо
  • 16 ти ли

    23 2 Отговор
    мошенико! Припомням няколко заглавия от миналата година "Военните продават имоти на морето по 80 лв. на кв.м., а губят 14 млн.лв. от тях на година", Публикувано във факти.бг: „Каракачанов продава земя в Западен парк и други паркове, гори и улици в София“, „Миниcтърът нa ВМРO Кaрaкaчaнoв в пocлeднитe чacoвe нa мaндaтa cи иcкa дa прoдaдe нaд 21% oт вcички вoeнни имoти в Бългaрия. Прoдaвaт ce и имoти, екoитo пo зaкoн трябвa дa ca публичнa oбщинcкa coбcтвeнocт“, "МО пласира 29 декара в „Капчето“ до брега на Бургаското езеро" И още, и още...
    Как имаш очи да се появяваш пред хората!!!
  • 17 селтак

    6 6 Отговор
    Абе рестрикции,забрани и темподобни за не ваксинирани на всекъде,ама за изборните секции не ваксинирани да не влизат никъде не чух!
  • 18 айййй

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Славков":

    полицията е в циганските гета и циганските села в Бургаска област, заради купуване на гласове от ГЕРБ. Да ви имам "интелигентните" избиратели.
  • 19 шеф манчев

    15 2 Отговор
    Каракачанов,бай Ставри ти е подготвил специална изненада,ще стоиш в поза изтребител еф 16 а той ще ти бъде опекъл вратни пържоли които Ставри ще яде а ти ще гледаш.
  • 20 ЗАТВОР ЗА ТИКВАТА, КАСКЕТА И СВИНЯТА

    14 3 Отговор
    Красьо свинята е нагъл лъжец и крадец, мястото на такива е в затвора!
  • 21 Айдук Кольо

    11 3 Отговор
    Е как ще са лъже ве ей лъжец, взломаджия крадец! Тук има хора които са запознати с твоите грабежи на нарадни пари и инвестирани в имоти + това знаем за грабежите нааа министъра ти мафиота е димитров! Молете се за затвор, с 1-2г и всичко е Ок,... Дано народа ви прости, че.. Айдуци такива, нагли
  • 22 Е, как. Народът е прост прост та дрънка

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ей лъжец":

    За да ни управлява крадлива мутра 20 години, значи народът е прост.
  • 23 Здтфэ

    12 1 Отговор
    Проверете и ОП за ремонти в казармите и военните училища. И там са наши ора.
  • 24 БЕГОМ

    12 1 Отговор
    МАРШ КЪМ СЦЗ БЕ ТУЛУП
    КРАДЛИВ. И ТОВА ЩЕ СЕ
    СЛУЧИ СКОРО.
  • 25 Гост

    11 1 Отговор
    Всички до един са у далаверата и кражбата, само ти си момината сълза между тях! Аре бегай у лево, б*клук!
  • 26 Счупи тъпомера

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Славков":

    Ти сериозно ли? Еднокнижната мутра, маркучодържател, е избора на интелигентните? Стъки ли смятал за интелигенция? Явно и ти си сред тези интелигенти.
  • 27 SAAB

    5 1 Отговор
    Лошо .....шЪ повръща торбата БИЛА !
  • 28 Ш-ш-ш-п-льо-к 😲😁

    5 0 Отговор
    Бойко Рашков и до МО ще стигне имай търпение Красимирчо😁
  • 29 Изигра си добре картите..ШКЕМБЕ ВОЙВОДА

    6 0 Отговор
    Приджоби няколко милиона за мандата си 😇
  • 30 Лапанчос

    5 1 Отговор
    Крадлив и лъжлив дебелак. Те не са управлявали с ГЕРБ. Дори не се познават!
  • 31 Тук

    4 0 Отговор
    А има ли да каже нещо по въпроса с продажбата на военната база в Балчик за жълти стотинки?
  • 32 еър фрайер

    3 0 Отговор
    гледай го ти кара свинчето какви ги е вършил и какви ги говори не било верно аз до сега не съм чул крадец да си признае че е кралда го осъдят възможно по-бързо докато не е избягал и да му вземат имущество и да връща всички заплати и комисионните с лихвите
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове