17 Юли, 2021 14:22 3 564 34

Проф. Николай Денков за дистанционното обучение: Системата издържа благодарение на учителските усилия

  • проф. николай денков-
  • николай денков-
  • образование-
  • ученици

Между 20% и 25% от децата са били засегнати от това, че се е преминавало на дистанционно обучение, до което не са имали достъп, сподели образователният министър

Проф. Николай Денков за дистанционното обучение: Системата издържа благодарение на учителските усилия - 1
Кадър: bTV

"За дистанционното обучение тази година е важно да се каже, че системата е издържала и това се дължи изключително на усилията на учителите. Те са героите на нашето време, заедно с лекарите", отбеляза в съботния сутрешен блок на bTV министърът на образованието в служебния кабинет проф. Николай Денков.

"Един не малък дял от децата обаче са изпаднали или са имали много ограничено дистанционно обучение. Това означава, че когато е излязла училищната система в електронна среда, те не са имали достъп до устройства и до интернет, това се оказа проблем, който не е толкова финансов, колкото организационен. Между 20% и 25% от децата са били засегнати от това, че се е преминавало на дистанционно обучение, до което не са имали достъп", обясни проф. Денков.

Слабата ваксинация в системата на образованието той си обяснява с естествените страхове на хората, които по думите му няма от къде да получат информация.

"Стратегически нашето образование трябва да свърши две неща – едното е да се промени системата на финансиране и от принципа "парите следват ученика", трябва да стане "парите следват качеството". За да се случи това, трябва да изградим система за оценка на качеството в училищното и предучилищното обаразование, каквато липсва в момента", обясни служебният министър.

Според него трябва система, която да показва доколко училището е помогнало да напредне ученикът в съответния период и да създаде стимул на всички да се борят за това ученикът да напредва в образованието.

"Дигитализацията не е просто използване на устройства и създаване на уроци, които учителите да могат да използват. Много по-важно е да се разбере, че истинското образование вече е персонализианото – учителят да може да се грижи за всяко дете. Има два начина да стане това – да сложим много повече учители или да вкараме новите технологии", смята проф. Николай Денков.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    13 15 Отговор
    Даскалици, как е дисциплината в заедно в час? Денков ви лъже, че сте героини да водите час дистанционно! Ще видите малкия Мук ноември месец, ама как се отдалечава на летящото килимче! Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха !!!!!!

    Коментиран от #11, #14

  • 2 Българка

    19 6 Отговор
    Денков е успешен министър, както и повечето от служебния кабинет. Искрено се надявам от ИТН да са влязли в разговори с министри на служебния кабинет и предложат с малки изклчения те да са в предложен от тях кабинет.
    Христо Иванов отново декларира , че от ДБ не искат постове и облаги и искат разговори с ИТН по политики. Преоритет е съдебната реформа, отстраняване на Гешев, нов ВСС, отстраняване на сараите и върхушката на ДПС от властта, битка срещу корупцията, ревизия на Лукойл

    Коментиран от #4, #5, #26

  • 3 Бай Колю

    15 15 Отговор
    Система от пенсионерки на пенсия и заплата и не желаят да се ваксинират и затова реват за онлайн обучение ! Гласуват за ГЕРБ до дупка другарю министър !
  • 4 Само че

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Финансите на Слави идват от други места и не е в негов интерес да прави нещта които предлагаш. Ако има някой все още не разбрал,че той е поредното подставено лице.е време да го разбере.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смърфиета

    1 5 Отговор
    Да добавя ИТН имат 7/8 и едно фиктивно идейно и електорално влияние, което няма как да се трансформира в политическа партия с устойчиви структури. ГЕРБ – изясни се мащабът на престъпната дейност на тази партия с изградените от нея престъпни и паразитни държавни органи и структури, контролиращи, но и прикриващи концентрираната в нерегламентирани холдинги от сферата на инфраструктурното строителство и поддръжка, АПК и ВПК огромна финансова и всяка произтичаща от нея мощ.
  • 7 Проникновение

    17 3 Отговор
    Проф. Николай Денков за дистанционното обучение: Системата издържа благодарение на учителските усилия и ЗАПЛАТИ! Хаха
    Ако пък вземете да им вдигнете заплатите с 500лв още поне, може и да заприлича нашето образУвание на Образование. Обвържете резултатите на учениците с едно подобаващо ДМС, директор да се избира от преподавателското съсловие, а не назначен "отгоре" и може би ще тръгне, нещо, но стойностно.

    Коментиран от #10

  • 8 Смърфиета

    2 12 Отговор
    За редакцията са неудобни мненията за неадекватността на това правителство на фона на задачите с които е натоварено? Ашколсун, кьопоолу дето ме изтри. И този, и Рашков, и Янаки, и К. Петков, към Василев, без да следя отблизо работата му нямам негативни забележки, и т.н. са неадекватни, спасява ги поддръжката на хората, образът, а не същността на дейността им. А ИТН имат фиктивна електорална тежест, единият от двата апотеоза или по-скоро те са апотеозът, а Мутри вън – апогеят на наивния вот. Блъфират, и може да бутнат 3-та БГ к-чина, което може да е за добро. Очевидно конституционните механизми действат по-малко, отколкото всеки индивид поотделно подозира, осъзнаването накъде ИТН бутат нещата е болезнено за наредилите се с нож и вилица лапачи. Ами ще блъфират ИТН, като имат фиктивна тежест от една кабеларка и тонове глупости през годините, сега преди всичко трябва да спасят себе си, няма как да се превърнат в реална партия с пропорционалната й з оглед някаква легитимност тежест.
  • 9 Смърфиета

    3 8 Отговор
    Наесен ще има не нова детска болница, а призракът на Малкия Мук и не малка постна пица, а светлоотражение на чужда пица, в околоземна орбита.

    Коментиран от #16

  • 10 Смърфиета

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Проникновение":

    Точно така. Учителските колективи да решават кои кадри да издигнат да администрират процеса, и да се издържат с членския внос на родителите, събиран на солидарен демократично-подоходен принцип.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 dfu

    19 1 Отговор
    "Cлaбaтa вaкcинaция в cиcтeмaтa нa oбрaзoвaниeтo тoй cи oбяcнявa c ecтecтвeнитe cтрaхoвe нa хoрaтa, кoитo пo думитe му нямa oт къдe дa пoлучaт инфoрмaция."

    Хаха, сериозно ли, бе?! Точно учителите не могат сами да си намерят информация, и то доста обективна, защото все пак боравят с информация в професията си и не се лъжат лесно.
  • 13 Гост

    11 9 Отговор
    Аз не знам, какво хвалят, като дистанционното обучение беше пълна КАША, всички се ПРОВАЛИХА, сега и да наьуват оценките пак не става, знам, как учениците си взеха така заветните"матури", обаче, шшшшт....това е"тайна".
    Гооосине, то е да плачеш, а не да хвалиш!
  • 14 гаргамел

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Смърфиета":

    Като подкрепа за успех. Учителите трябва да свършат една работа за да могат едни други да приберат едни пари.
  • 15 Проникновение

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Смърфиета":

    Тук имаме известно различие в идеология. Не съм съгласен родителите да плащат, особено подоходно. Всяко дете трябва да има право на достъп до качествено образование. Бих добавил, че така наречените "Настоятелства" в училищата често са вредни, или не работят, както се очаква. Често се срещат в тях хора близки по интерес до управлението, инвестира пошло или нецелесъобразно.
    Или визирате платените училища?
  • 16 бягай бе

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Смърфиета":

    досадник...
  • 17 123

    10 5 Отговор
    И как точно е издържала? Качеството на обучение е потресаващо! Децата не успяха да усвоят материала. Да не коментираме колко е усложнен и претрупан. При толкова възможности за интерактивно и модерно обучение, за повечето учители времето е спряло. Докога?
  • 18 Нещастници

    10 6 Отговор
    Системата години наред издържа благодарение на добре образованите родители, баби дядовци. Децата са претоварени с излишна информация и огромно количество домашни. Смених няколко училища за детето ми заради отвратителните методи за претоварване на децата в училище, несъобразени с възрастта им. Навсякъде ситуацията е сходна и води до демотивация на децата. Да, детето ми за поредна година е пълен отличник, но само аз си знам колко много труд след работа ми е коствало това - обяснения, разяснения, прилагане на различни методи за лесно запаметяване. Престанете да хвалите учителите, повечето за нищо не стават, тук-там се намира някой, който заслужава да бъде носен на ръце. По-добре такъв да има 5000 онлайн ученика, отколкото да имаме 2500 учителя.

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Змия

    3 3 Отговор
    Очилат безмозъчен зубър. Махайте го този
  • 26 ИТН искат

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    единствено и само власт и пари. Изключително нагли и корумпирани. Сега са във властта с министри и областни управители. Инфлацията тръгна, ток,газ,парно, хранителни стоки,строителни материали. Не им пука за хората. Добре,че Славчо се усети навреме и ги изчегърта.
  • 27 Хахаха

    9 2 Отговор
    Няма откъде да се информират хората ли? Чувате ли се, какво казвате? Стига с това неуважение към хората, включително и към учителите. Напротив, твърде добре са информирани. Само че в България информацията или е филтрирана или е дозирана.
    Грамотните знаят, къде да търсят информация.
    Кога ще престанете с това високомерно и пренебрежително отношение към народа си?

    Коментиран от #29

  • 28 хммм

    3 1 Отговор
    Денков трябва да влезне задължително в новия кабинет!!
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Свобода на информацията няма, защото информацията е ВЛАСТ, както оръжието и парите. Затова народът се държи далеч от тези неща, които са притежание само на властимащите. Гаврата е, че в Конституцията е записано, че властта принадлежи на народа, но пък не му се дават средствата да я упражнява реално.
  • 30 деб.Илчев

    4 1 Отговор
    Слабата ваксинация в образованието се дължи на факта, че повечето са прекарали ковид и имат естествен имунитет, изнесени тази статистика
  • 31 5789

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нещастници":

    Споделете за учебните програми и броя на часовете, предвидени за тях
  • 32 Рйфк4

    0 4 Отговор
    Този, Янаки и онзи военния са тримата най слаби министри, нищо не могат дори да искат, но те не искат, така че все едно. Откъде ги намират такива?
  • 33 възпитаник

    0 1 Отговор
    Смешник спят по 1час повече получавот си ЗАПЛАТИ,ДМС,ОБЛЕКЛО-ПРЕДСТАВИТЕЛНО НИЩО,че СА ПО ПИЖЯМИ 4 МЕСЕЦА ОТПУСК и СЕ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА ПОВЕЧЕ ОТ 2000лв.,А УЧЕНИЦИТЕ КУХИ ЛЕЙКИ
  • 34 Дивотия до шия

    1 0 Отговор
    Не, министре, системата издържа благодарение на родителите! И никак не издържа сред римската общност по посочената от мен причина. Докато моите деца бяха затворени и побъркани от домашни и проекти, на село ромчетата играеха в парка и се разхождаха по улиците. И стига сте симплифицирали матурите, за да отчитате успехи. Дори при елементарни въпроси средният успех е 32 от 100 точки по математика в 7-ми клас - това нормално ли е?! Срам ме е от образователната политика в България напоследък.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове