Last news in Fakti

27 Юли, 2021 09:30 3 841 41

Зам.-главен прокурор: Закриване на спецсъда ще се отрази неблагоприятно

  • зам.-главен прокурор-
  • десислава пиронева

Пиронева заяви, че действително има проблем с питейната вода в Брестовица

Зам.-главен прокурор: Закриване на спецсъда ще се отрази неблагоприятно - 1
Кадър БНТ

Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредица от проверки за незаконни строежи по Черноморското крайбрежие. Една от тези проверки и за строежа край Алепу, а вчера приключи проверката за качеството на водата в пловдивското село Брестовица. Тя беше разпоредена чрез служебния екоминистър.

Ръководителят на Въхровната административна прокуратура и един от заместниците на главния прокурор Десислава Пиронева обясни в "Денят започва" по БНТ, че е преразгледала проверката на случая "Алепу", която е текла още през 2019 година. Тогава проверката е показала, че всичко е наред, но нещата са се променяли във времето, уточни Пиронева.

"Установихме незаконосъобразен административен акт, а именно повторно разрешение за строеж, т.е., последващо разрешение за строеж на мястото. Първоначално е било дадено такаво за изграждане на подпорна стена, впоследствие инвеститорът се е отказал с нотариално заверена декларация от него и е предприел мерки по снабдяване с ново такова - именно то се явявява незаконосъобразно, според нас нищожно", коментира зам-главният прокурор.

ВАП е направила пълен анализ на всички обстоятелства, които касаят случая и е сезирала Окръжна прокуратура Бургас, която е внесла протест срещу това разрешение за строеж. Делото на първа инстанция е приключило и съдът е прогласил нищожност, сега предстои разглеждане на делото от ВАС през есента.

През 2020 година е направена проверка по цялото Черноморие. Констатирани са нарушения както на Закона за устройство на територията, така и на екологичното законодателство. Навсякъде са сезирани съответните компетентни местни органи.

Пиронева заяви, че действително има проблем с питейната вода в Брестовица.

"Изследванията са показали какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода, също така, че повишеното количество манган е отчетено през месец март тази година, а след това контролните изследвания са показали неопасно, но все пак наличие на манган. Контролните органи са предприели необходимите мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", обясни Пиронева.

По думите ѝ ВиК операторът е иницирал изграждане на нов водопровод в дългосрочен план, предстои проучване и обявяване на обществена поръчка.

"Същевременно са предприети мерки за предотвратяване и филтриране на водата, за да може количеството на манган да бъде намалено. Здравните власти в лицето на РЗИ-Пловдив не позволяват и към момента употребата на тази вода за питейни нужди и за готвене. Проверката не констатира данни за увреждане на човешкото здраве", заяви зам-главният прокурор.

Според нея проблемът е натрупан с годините в резултат на експлоатацията на ВЕЦ, който се намира в непосредствена близост.

"Предприети са краткосрочните мерки за предотвратяване на продължаващото замърсяване на водата, в дългосрочен план е обещано и се планира изграждането на нов водопровод", обобщи тя.

Пиронева коментира и евентуално закриване на специализираните съдилища. Според нея закриването на Специализирания наказателен съд ще се отрази неблагоприятно на бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата. Тя заяви, че служебният кабинет дори е предприел мерки, насочени към специализация на съдилищата, а това говори за една непоследователност. Такива промени според нея трябва да се правят след обстоен и задълбочен, отговарящ на обществените потребности и на тенденциите анализ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    54 4 Отговор
    В България има 152 съдилища! Колко още да направим, че да започне да има и правосъдие?

    Коментиран от #9

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    45 4 Отговор
    Проблема не е само с питейната вода , проблем е СПЕЦ КЛАТИСИКУРАТА* !!!!
  • 3 адаша

    43 5 Отговор
    Спецсъда е за специални подсъдими- ВИП , така да се каже. Те не подлежат на присъди. Една , две седмици трала -ла и хайде отново в далаверите...
  • 4 Българка

    8 46 Отговор
    Естествнено, че ще се отрази негативно. Нали това е целта на фърчилото и спонсорите му. Да може "знаковите"дела да се гледат от обикновен съд, да се отлагат и влачат с десетки години забатачени.

    Коментиран от #12, #21, #30

  • 5 3.14К

    49 5 Отговор
    Водещата Христина Христова от БНТ не посмя да зададе един нормален въпрос от обществен интерес към Пиронкова, а беше като адвокат на прокуратурата. Срамна работа!

    Коментиран от #15

  • 6 бягайте

    25 3 Отговор
    ве Мутре, никой не ви иска!
  • 7 Българка

    37 4 Отговор
    Ей, голям рев и вой. Пазят си големите заплати и привилегии, за които ние плащаме, а те раяботят против нас и са в съучастие с мутрите от мафията . Закривайте ги по-бързо и без облаги- да се връщат на по-добри и високо платени длъжности. По тяхната логика щом защитават извънредното правосъдие, да свикаме на площада в София ( те държат да е само в София) и да раздадем справедливите присъди
  • 8 Пиронева!! Не сме във Война ЗАДА има

    20 3 Отговор
    Трибунали!! Нито Ежов, Яблоко, Берия и Вишински са необходими на Българския народ в,21век!! В ЕС!! На някой сте потребни но не на народа, като цяло!! Отивате си!!
  • 9 Българка

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Тези съдилища са задръстени с дела , за обиди, бракоразводни и каквито се сетиш кокошкарски истории. Така , при спазване на закона едно дело за милиони ще се влачи 20 години, до тогава я камилата, я камилара. Мая, Христо и фърчилото , лобират в интерес на едни хора с по 15-20 обвинения. Докато обикновен съд се произнесе, тия ще са столетници.

    Коментиран от #17, #32

  • 10 Българка

    26 3 Отговор
    Да се гласува в НС извършване проверка по документи на всички магистрати, прокурори и следователи дали имат висше юридическо образование, а не такова от школи като Симеоново. Всички, които нямат ценз, начело с Гешев да бъдат веднага отстранени от правосъдната система. А делата, по които са работили, обвинявали и отсъждали некомпетентни калинки без нужно образование, но явно с гръб от мутрите, да бъдат преразгледани.

    Коментиран от #18

  • 11 АМОН

    26 3 Отговор
    Това от снимката Ръководителят на Въхровна административна прокуратура ли е? Та това женище не може да изгони котката от млякото бе.

    Сложете РАШКОВ шеф на прокуратурата и ще видите как нещата ще си дойдат на местото.

    Коментиран от #29

  • 12 Българка

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Гробарски тр 0ле, престани да пишеш глупостите си от моя ник!
  • 13 паравана

    20 2 Отговор
    Аха , заместник на Гешо , ясна е работата с изложеното становище . За делата на европрокуратурата не знам , но къде са делата за шкафчетата , Барселоната , записите и ''държавническата '' деятелност на Тулупа , що ги бавите.
  • 14 Уйке

    22 3 Отговор
    И за кой закриването на спец съда ще се отрази негативно ма м.ймуно!Та нали цялата ни съдебна система е,, специализирана поръчкова"!
  • 15 Ахахах

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "3.14К":

    Ами тази е кадър на ДПС и конкретно калинка на шефа на канал1. Доста е дебилна!

    Коментиран от #19

  • 16 Анализатор

    15 3 Отговор
    Не само , че ще се отрази благоприятно, но и изключително здравословно за съдебната система!
    Но най-благоприятно ще се отрази изчагъртването на каскета!
  • 17 русенец

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    То такива дела има и в Германия. Там защо не се задръства системата? Защото работи, а нашата - само демонстрира работа. Знаеш ли, че за тежко ПТП влизаш в затвора с присъда още същата вечер там? А тук убиецът на Милен Цветков още в почитаемия съд обсъждат дали му е дал първа помощ, дали е бил вежлив, дали....
    ...
    В България няма работеща съдебна система. Просто трябва да се разруши и да се построи от хора, които разбират от това.
  • 18 АМОН

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    ПОДКРЕПЯМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ТИ.

    НЕ ЗНАМ КОЛКО МИЛИЦИОНЕРА КАТО ГЕШЕВ ПРИПЪШКВАТ В ПРОКУРАТУРАТА ??

    ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ОБЯВЕН НОВИЯТ СЪСТАВ НА ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС. Завишаване на правомощията му за правораздаване върху цялата тази недосегаема прокурорска гилдия е елегантен начин да бъде изчистена голяма част от тези слуги на дявола.

    КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО.
    КАДРИТЕ НА ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС СЪЩО СА ОТ ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ПРАВОРАЗДАВАНЕТО.

    ТРЯБВА РЕШИТЕЛНА НАМЕСА В ТАЗИ ПОСОКА ОТ СТРАНА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.
  • 19 Чичо от село

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ахахах":

    Ами погледни и погледа! Сякаш са от едно змийско люпило с Мария Габриел, Сачева! Липсва женска топлина, но за сметка на това сякаш е взела двойна доза!
  • 20 288

    12 1 Отговор
    Чл. 288. (Изм. - ДВ, бр. 50 oт 1995 г., изм. - ДВ, бр. 75 oт 2006 г., в cилa oт 13.10.2006 г.) Oргaн нa влacттa, кoйтo прoпуcнe дa изпълни cвoeврeмeннo длъжнocтитe, кoитo му нaлaгa cлужбaтa oтнocнo нaкaзaтeлнo прecлeдвaнe, или пo друг нaчин ocуeти тaкoвa прecлeдвaнe c цeл дa избaви другигo oт нaкaзaниe, кoeтo му ce cлeдвa пo зaкoн, ce нaкaзвa c лишaвaнe oт cвoбoдa oт eднa дo шecт гoдини и c лишaвaнe oт прaвoтo пo чл. 37, aл. 1, тoчкa 6.
  • 21 Лост

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Очите кой го съди кой го пусна?
  • 22 Чегърт чегърт

    13 2 Отговор
    Къш крадлива сврако
  • 23 Метлата

    15 2 Отговор
    Къде е разледването на Чекмеджебанк?Специализирани сте само да пазите Буци и Шиши.
  • 24 Behemoth

    4 4 Отговор
    Видиш ли ,че някой се е обградил с жени ,не чакай да свърши нещо...
  • 25 Како ма

    7 2 Отговор
    Опорочихте не само прокурорската професия, но и цялата съдебна система. Каквото и да кажете, никой не ви вярва.
  • 26 54321

    4 2 Отговор
    България е най корумпираната страна.Да бяхте да бяхте осъдили поне един продажен политик.И да го бяхте вкарали в затвора. Имахте шанс но го продадохте. Всички искате да сте като тая румънка.Ама това няма как да си го купите с парите от рушвети.Такава е играта.
  • 27 щаб за честни избори в България

    1 1 Отговор
    Не случайно професионалният доносник Доган е сложил ръка на цялото правосъдие чрез поставяне под зависимост така наречените ни висши магистрати на хората им писна от гадостите на ГЕРБ, ДПС.. Без правосъдие чрез поставяне под зависимост така наречените ни висши магистрати държавата е в застой-държавни поръчки и еврофондове се крадат наполовина народа е обезверен-не гласува което точно иска престъпната власт
  • 28 big

    2 2 Отговор
    И защо? Изпълняването на поръчки може да прави и обикновения съд/прокуратура! Положителното ще бъде, че тези поръчки и бухалки ще бъдат по-малко, поне така предполагам! За мен в България няма правосъдие, няма полиция, няма държавност!
  • 29 ZUP

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "АМОН":

    Зам главен прокурор мисля, че трябва да е улегнал човек , поне на 50 години и нагоре с богат опит и авторитет сред колеги и обществото, преминал като следовател поне 5-10 години, после прокурор 5-10 години, съдия и чак тогава да го издигнат за зам. главен прокурор.
  • 30 Каква българка си ма

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Преди тиквата като нямаше спец. съдилища и прокуратура как се оправяха. Тия ги разправяй на баба си на хвърчилото и. А колкото до Радев няма умора да побеждава тиквата ти по рейтинг за одобрение.
  • 31 Време беше

    2 1 Отговор
    "Прокуратурата ще бъде с вързани ръце
    Откога се надявам да им се вържат ръцете!
    Пък дано спрат да крадат, да спрат да вкарват невинни хора по арестите, да спрат да прибират тлъсти комисионни, и то в Евро-то, да спрат поръчковите разследвания, да спре тормозът срещу "неудобните", да спрат да защитават Буци и Шиши, да видим какво правим с почетния Председател и хилядите именни и безименни крадци, накацали по снагата на България и смучат ли смучат.......
  • 32 Боци

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Не се пени, а ела при мен да ти подам бастуня! Пък после щи ти уредя нЕкое уйбаво местенце за награда.
  • 33 chi

    2 1 Отговор
    Щом е заместник на главния значи е мутреса!
  • 34 Теодор

    2 0 Отговор
    Биха могли да упражнават достойно и други юрически професии- юрисконсулти, адвокати, консултанти с високия си професионализъм
  • 35 НЕБЛАГОПРИЯТНО

    3 0 Отговор
    ЗА ВАС НЕКАДЪРНИТЕ КАЛИНКИ
    НА БИБИТКО И ГЕШОФ. ВСИЧКИ НА СЪД.
  • 36 Павел Пенев

    3 0 Отговор
    Всички съдии и прокурори да депозират своите оставки и да бъдат назначени от Министъра на правосъдието отново, при липса на протекции или членство в ГЕРБ и ДПС.
  • 37 Angry Bird

    3 0 Отговор
    Закриване на която и да е държавна службица се отразява идеално на народонаселението. Особено такива с по 10 хил. лв. заплати - освобождават финанси за 20 (двадесет) пенсионера месечно! Време е да се доказвате на свободният пазар на труда. За Калина и Калин говоря!
  • 38 иван иванов

    1 0 Отговор
    Л Ъ Ж Е
  • 39 Мъка мъкаа

    0 0 Отговор
    Поредното насекомо от рода калинки!
  • 40 Мъка мъкаа

    0 0 Отговор
    Пак съм аз - и тая е завършила ЮЗУ!
  • 41 питащ

    0 0 Отговор
    Поредната калинка от ЮЗУ Благоевград. Факултета по право там е с най - ниския рейтинг по юридическо образование. От там е и " компетентния " говорител на главния прокурор. Какво да се очаква от прокуратура изпълнена с такива калинки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове