5 Август, 2021 20:33 2 424 27

Премиерът: Държавата ще направи всичко възможно за хората от Старосел, чиито домове изгоряха

  • стефан янев-
  • старосел-
  • пожар

Днес Стефан Янев посети част от засегнатите при опустошителния пожар къщи

Премиерът: Държавата ще направи всичко възможно за хората от Старосел, чиито домове изгоряха - 1
Снимка: БГНЕС

„Тук сме, защото държавата трябва да е при хората – независимо къде, независимо по какъв повод. За да помогнем, с каквото е необходимо. Добрата новина е, че ситуацията е овладяна“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който пристигна в Старосел. Седем къщи и половината от землището на селото изгоряха вследствие на разразилия се вчера пожар, заради което бе обявено частично бедствено положение. Премиерът подчерта, че държавата максимално бързо ще подпомогне пострадалите в рамките на законовите възможности на бюджета. Ще бъде осигурено и финансиране за възстановяване на засегнатата инфраструктура.

Министър-председателят Янев изтъкна, че овладяването на ситуацията в района не означава, че бдителността трябва да бъде намалена, напротив – наблюдението ще продължи. Ще бъде направена и ротация на хората, които следят обстановката. „За местните хора тревогата остава, опасността е налице, тъй като при горещо време и промяна на вятъра – на посоката и силата му, е възможно да се събудят и стари огнища“, отбеляза министър-председателят. Янев отново призова българските граждани да бъдат внимателни. „Хората трябва да бъдат бдителни, защото огънят не пита кой от кое село е, кой е направил грешка и откъде е тръгнала искрата. Важно е и да взаимодействат с местните власти, с централната власт, с органите на МВР, така че да не се допускат пожари. А ако се разгорят, да се потушат възможно най-бързо“, каза още премиерът.

Янев добави, че в резултат на проведената вчера спешна среща в Министерския съвет във връзка с бушуващите в страната пожари, днес областните и общинските щабове за намаляване на риска от бедствия вече прилагат превантивни мерки в районите, където е необходимо. От днес влиза в сила и заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи.

Министър-председателят Стефан Янев посочи, че в битката с пожарите винаги има нужда от специализирана техника. В този контекст премиерът уточни, че в рамките на блиц контрола в Народното събрание днес е очертал необходимостта от нова държавна структура, която да разполага не само с медицински, но и с противопожарни хеликоптери, както и с хеликоптери за търсене и спасяване. „При усложняване на обстановката у нас, за справяне с пожарите е възможно да се потърси помощ от летателна техника по линия на механизма за координация и сътрудничество за гражданска защита на ЕС“, каза още премиерът Янев.

В Старосел министър-председателят се запозна на място с актуалната обстановка след избухналия вчера пожар. Заедно с премиера бяха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, заместник областният управител на Област Пловдив Даниела Николова и кметът на Община Хисар Пенка Ганева.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 13 Отговор
    Зимата потоп, летото пожар, това държава ли е?

    Коментиран от #6

  • 2 Кремълски бандит

    5 14 Отговор
    Веднага да се обвинят соросоидите и САЩ за пожарите !

    Коментиран от #5

  • 3 Тъмна сила

    13 0 Отговор
    От 100г. Насам българия е на път да се включи в европейската магистрала на свободния качествен живот ноо мутро-мафията е на път да провали умишленно всичко,.. Мутре Вън!
  • 4 Бай Шили

    13 0 Отговор
    Нашата армия навремето строеше къщи в Косово за сметка на БГ данъкоплатеца. Туй село Бг армията може да го построи наново за три месеца
  • 5 Вредители

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Кремълски бандит":

    Тях за каквото и да ги обвиниш, няма да сбъркаш!
  • 6 Бай Шили

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Господ наказва Ковидарите. На зима ще е -25 в продължение на три месеца. Ей Немците ги издави

    Коментиран от #7

  • 7 честен ционист

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Шили":

    Зимата ще е много тъмна и страшна, както каза Бай Дончо преди време.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай Шили

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Я съм са заредил с дръва, брашно, свинско вино и ракия.
  • 9 Хихихихии.. хихихихии

    5 13 Отговор
    БА'СИ ТЪ'ПИЯ ШАП'КАР!
    НЕЩО КАТО...ПОСТ В БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ ЗА ЩЕРКАТА И БУЛГАРГАЗ ЗА СИНЧЕТО?!?
    Хихихихии..... хихихихии
    Е така се ...уреждат..ДРУГАРИТЕ ФАТМАЦИ!
    Хихихихии..... УШ'АТИЯ ДЕ'БИЛ ЗНАЕ... ПОЧЕМУ.....
    Хихихихии......

    Коментиран от #25

  • 10 И ТОЯ ЯХНА ДЖИПКАТА

    4 7 Отговор
    ЩО ЛИ.......
  • 11 ПАЦО МЕРТЕКА

    5 11 Отговор
    Тая Зима ше довръшиме КОМУНЯГИТЕ (Фатмака,ИТН-Кючек, Дпс и ДееБъ Ристю пед'АЛа)...окончателно!
    Само глейте кво ше става
  • 12 Лукреция

    3 2 Отговор
    За тези, които са в София. Какво става, какво гори? Не се диша, вече от южните квартали не се вижда Лозенската планина!?
  • 13 На снимката

    3 6 Отговор
    Нежния фураж ,две девойки и два стормтрупера ...иди лия

    Коментиран от #14

  • 14 Помак

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "На снимката":

    Мисла да зема раундапа и да да напр*Аскам убаоо.. Мутри.. Ген. Янев редовен премиер!.. Чоека мълчание и мн работа, а не обратното!

    Коментиран от #15

  • 15 въпрос

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Помак":

    Посочи поне едно нещо, което направил?
  • 16 ХА ХА ХА

    3 6 Отговор
    КОЯ ЧАСТ ПОСЕТИ , БЕ ДРУГАРЮ ЯНЕВ , ОТ ТОВА ИЗГОРЯЛО СЕЛИЩЕ ....??? ТА ТИ ДАВАШ СЪВЕТИ , ЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОМОГНЕ ???? КОГА НЕ КАЗВАШ ЗА МЕСЕЦ ...ДВА....КАЗВАШ В РАМКИТЕ НА ЗАКОНА !!! КОЙ ЗАКОН БЕ МУТРОПИТЕК ??? ТИЯ ПОСТРАДАЛИ И БЕДНИ ХОРА ЩЕ ИМ НАМАЖЕШ СКИТЕ И ЩЕ ГИ ПУСНЕШ ПО НАНАДОЛНИЩИТО ФАТМАК ПРОСТ !
  • 17 КРОКОДИЛА

    1 3 Отговор
    АБЕ КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ - ТАРАЛЕЖ ЛИ ША МАЧКАШ ------ТЪП КОМУНИС ---------УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
  • 18 оле мале

    1 3 Отговор
    като и знам възможностите на държавата жал ми е за хората
  • 19 Кой68

    0 2 Отговор
    Както във Перник след земетресението !!!??
  • 20 Стефко е ВАТМАН ! На самолет ! Каруцар!

    2 2 Отговор
    Овенен - ОВЦЕРИН ! Той работа не е вършел - НИКОГА ! Той вода потен не пише ! А днес от него работа търсят ! И ГАРГАТА е летец ! И да си видял каква работа Гаргата може да свърши ? КАЖИ ми : " Временното Правителство " заби ли ралото " и остави ли диря ? Или само гласене , като гърци за сRане ? Много Шум и НИЩО !
  • 21 И ТОЯ ЯХНА КАТО БАЦО

    1 4 Отговор
    ДЖИПКАТА........КОЙ ЛИ МУ ПЛАЩА БЕНЗИНА.....
  • 22 Елементарно

    0 1 Отговор
    Държавата да ги подпомага? А застраховка имат ли?
  • 23 Петър Жеков

    1 3 Отговор
    Хубаво г-н премиер, че ще направите всичко необходимо, но защо го допуснахте това да се случи и 90 годишна старица сама да гаси пожара на собствената си къща и както сама каза:"Йок пожарна", въпреки направено повикване, г- н премиер!Дстойно би било,ако сте човек на честта, след този провал със смърта на лесничеите,да си подадете оставката г-н премиер!
  • 24 Студопор

    1 0 Отговор
    Да бе! 375 кинта еднократна помощ и 6 бона всеки месец за един политик. Къде е скапаната справедливост? Единия не може да се засити с 6000, другия трябва да започне живота си от начало с 375!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 На Снимката

    0 0 Отговор
    един олигофрен ,две луди бабички и две невинни момчета
  • 27 Гого

    0 0 Отговор
    пак нова държавна агенция? Не може ли тази летателна техника да е към съществуващата агенция по Гражданска отбрана?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове