Last news in Fakti

8 Август, 2021 08:30 21 811 95

Почина известен български емигрант

  • илия консулов-
  • писател-
  • сащ-
  • кончина-
  • емигрант-
  • българия

Писателят Илия Консулов издъхна на 88-годишна възраст

Един от най-старите и видни български емигранти в САЩ е починал преди дни в Чикаго. Илия Консулов или бай Илия, както го наричат повечето ни сънародници в Щатите, е издъхнал на 3 август на 88 години, пише bg-voice.com. Илия Консулов е политически емигрант. Той е избягал от България през 1967 година и дълги години живее в Чикаго. Бай Илия е опора на българската общност десетилетия наред.

Илия Консулов е роден на 6 юни 1933 г. в с. Величково, Пазарджишка област. Завършва гимназия и икономически техникум. Комунистическата власт обаче го обозначава като „ненадежден“ и не му разрешава да продължи да следва висше образование, нито да работи дори като счетоводител. Принуден е да работи в строителството.

„Тези неща (действията на режима след 9 септември 1944 г., бел.ред.), като отношението на властта към семейството и лично към мене; както и това, което бях видял с очите си покрай реката – човешки трупове и разказите за планомерното изтребление на неудобните на властта; горяните, които излезнаха в гората да се бият срещу комунистите; смъртта на мои познати, паднали в тая борба, бяха мотивите ми да напусна България. Заживях с тази мисъл и правех планове за бягство.“, разказва приживе Консулов.

При първият опи за бягство през 1956 г. е арестуван след предателство. Твърди, че тогава в милицята се опитали да го убият като го блъснат по стълбите, за да го представят като нещастен инцидент.

През 1967 г. отива на екскурзия в Югославия. Условието тогава е да имаш мотор и да си женен. Той печели петица от тотото и с парите купува мотор, а с приятелката си Митра се женят набързо. През Югославия продължава с мотора и съпругата си към Италия. Границата преминават през гората пеша, без документи и дрехи. Само с 200 лв. и 50 югославски динара.

Осем месеца престоява в емигрантски лагер в гр. Латина, Италия, после заминава за САЩ. За няколко месеца е в гр. Форт Уейн, щата Индиана. По-късно се премества в града на автомобилната индустрия Детройт и работи в заводите на “Дженерал мотърс”, дивизия “Шевролет”, но за кратко. Дългогодишен жител на Чикаго, щата Илинойс.

През 1974 г. завършва икономически колеж и започва работа като помощник в местна финансова къща. Още с пристагането си във Ветровития град става член на Българския национален комитет – емигрантска земеделска организация по онова време, начело на която е Г.М. Димитров.

Още първата година става председател на Контролната Комисия на БНК, а след това секретар-касиер. „Партийната работа се състоеше в просветна дейност. Да се показва истинския лик на комунистическото управление в България и да се печелят симпатизанти на нашата кауза за премахване на този режим.

По линията на БНК се търсеха гаранти за новите емигранти, които се намираха по бежанските лагери в Западна Европа. Нашата секция в Чикаго развиваше голяма дейност по приемането им. Посрещане на летище, настаняване къде да живеят, устрояване на работа.

Не мога да кажа точна цифра, но повече от 100 човека може да сме посрещнали в Чикаго.“, разказва приживе Консулов на друг стар наш емигрант Георги Иванов. Бил е секретар и на българската църква в Чикаго.

30 години работи в компанията ANC, която произвежда части и машини за електроцентрали. Там работили и много други наши сънародници.

Легендарният емигрант е и писател и поет. Той е част от Съюза на българските писатели в САЩ и по света, а негови произведения са включени в Алманах на писателите от САЩ, Канада и България. През 2016 година той представи в Чикаго и биографичната си книга „Наказани таланти“. Други негови издадени книги са “Есенни тъги”, “Тръпки от младостта”, „Сън“, „Тъжната България“ и „Единакът” (поезия).

Генералният консул в Чикаго, Светослав Станков и целият екип на консулството изразяват искрените си съболезнования към близките на г-н Консулов. Той завинаги ще остане в историята на българското консулско представителство в Чикаго като голям родолюбец и приятел, готов винаги да съдейства и помага, обявиха от там.

По изрично негово желание Илия Консулов няма да бъде изпратен с възпоменателни служби. Тялото му ще бъде кремирано и пренесено в родния Пазарджик.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CFC

    99 41 Отговор
    На 32 години съм и не бях чувал за него, но щом бил известен...така да бъде....

    Коментиран от #2, #69, #84

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 123

    98 44 Отговор
    С жена му Митра не разбрах само какво е станало? Или я използвал само за да избяга , не му е чиста работата

    Коментиран от #52

  • 4 свидетел

    101 35 Отговор
    и в момента калинките , насадени навсякъде от режима, не позволяват на децата ни да си намерят хляба и се развиват в родината си ! пътят е един - навън към цивилизования и свободен свят ! тази страна умира !
  • 5 Сър Пичук

    89 104 Отговор
    Бог да го прости човека.
    Гадните комунисти и техните последователи убиха или прогониха милиони българи по света. Далеч от род и родина. Докато ги има, страната ни няма да се оправи. Вече почти 100г тероризират милата ни Родина.
    Дали ще доживеем да видим България свободна от тях?!?!

    Коментиран от #6, #8, #10, #12

  • 6 истината

    140 56 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    Милиони прогониха демократите след 1990 година. Не бъркай нещата !

    Коментиран от #13, #14, #44

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Особено след 10 ноември

    96 10 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    Що народ хукна да бяга"навън" - около 2 000000..
  • 9 Механик

    121 70 Отговор
    И какво толкова ценно за България е напраявил тоя "мигрант", та да е толкова необходимо да ни съобщавате за безполезният му живот и елементарна кончина?
    Питам се на тия тамбури, дето налазиха Европа, дали в родните им страни им издигат пиадестали и ги пишат по новините?
    Безползно същество, което цял живот е плюло Родината и народа ми! Не ви е срам!

    Коментиран от #30, #37

  • 10 1945

    100 54 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    Айде пак комунистите му виновни... Нали скачахте, вряскахте и искахте да ядете банани? Е, наскачахте се, невряскахте се, пукате се по шевовете, ядейки банани... Ама май се оказа, че бананите ви ги слагат и другаде... Халал да са ви...

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 факт

    98 47 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    "Гадните" комунисти ти прокараха ток създадоха модерно земеделие и индустрия нещо непонятно за царя и другите фашизоиди.

    Коментиран от #19, #24, #41, #54

  • 13 Казуар

    64 55 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    Другарю, по време на Живковизма имаше желязна завеса и хората живееха като в концлагер. Ако не беше завардена границата българите пак щяха да напуснат страната. Тогава за да посети обикновен гражданин Западна Европа трябваше някой от власта да гарантира.

    Коментиран от #15, #70

  • 14 Сър Пичук

    62 22 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    Какви демократи, какви 5 лева. Нали пак същите все още управляват.
    БСП ли са демократите? Които са преименуваното БКП.
    Или ДПС, която е партията на ДС?
    Да не почвам с проектите им като СДС, НДСВ, Атака, ГЕРБ, разните патриоти, сестри Галеви, Т. Дончеви, Хаджиментовци, Бабикяни, Радевци, Възраждане и т.н.

    Коментиран от #20, #62

  • 15 Механик

    70 28 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Е, сега като можеш да "посещаваш" Европа и света, правиш ли го?
    Колко българи пътуват по света за удоволствие? Изключи тия женици, дето ходят там да слугуват на западняшките бабички, пъпчивците, дето берат ягоди и лалета и ми кажи колко българи се възползват от тая благинка "свободното придвижване"!
    За приятелите ти от САЩ няма да говорим. За там все още искат, но за това пък НЕ ДАВАТ визи.
    п.п.
    Я слагай маската и зпрятай ръкава, че ще видиш ти една ЕВРОПА. Ще си седиш дома, под такъв или накъв претекст, та ушите ти ще дрънчат.

    Коментиран от #21

  • 16 Бог

    32 7 Отговор
    да го прости ! Светла му памет !
  • 17 Сър Пичук

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "1945":

    Виж отговора ми до постинг №6
  • 18 123456

    12 10 Отговор
    Е коя марка се е вакснал?
  • 19 Сър Пичук

    29 32 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    Да се чуди и мае човек как другите държави, където не е имало гадни комунисти, са се оправвили.
    Че и са десетки години пред нас във всяко едно отношение.

    Коментиран от #23

  • 20 Механик

    43 14 Отговор

    До коментар #14 от "Сър Пичук":

    Слагам ти плюс на коментара, макар, че колкото си прав, толкова и не си.
    Тия, дето сега ги наричаш комуняги от БСП, те не са никакви комуняги и никога не са били.
    Това са хората или наследниците на тези, които ПРОДАДОХА ситемата.
    Ако си умен и справедлив, погледни кои са били членовете на политбюро преди демокрацията! А после ми кажи, колко от тях или техни наследници сега са в управлението? Колко от тях са "видни бизнесмени" и олигарси?
    Стига си михте ръцете с "комунистите"! Стига! Мислите ли, че ако в БГ по един или друг начин управляват "комунистите" , то САЩ и ЕС няма да вземат мерки цели 33 години? Защо се правите на дръж ми шапката?!

    Коментиран от #26

  • 21 Сър Пичук

    26 38 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Виж какво става по границите по празници и тогаваа говори.
    Отделно си има статистика колко хора почиват извън България, колко имат имоти в Гърция, Турция и на други места извън България.
    То не става да киснеш цял ден в кафенето и да псуваш колко е тежко, колко са гадни днешните управляващи и колко е лоша демокрацията, защото, видиш ли, едно време пак нищо не си бачкал, но са ти давали пари, имал си и покрив и всичко ти е било осигурено. Само дето не се запитваш кой и как е плащал за това.

    Коментиран от #86

  • 22 1950

    21 25 Отговор
    Заради такива малоумници ,като 1 ,2 и3 ,сме на това дередже ! Та скоро чакайте комунизъма да се върне и някой като Ким Чен Ун ,да ни вкара в правия път,по който вървят КНДР и Куба!
  • 23 Госあ

    34 12 Отговор

    До коментар #19 от "Сър Пичук":

    А какво ще кажеш за Китай, Норвегия, Швеция, Дания, Финландия? М ? Всъщност бесен, дивашки капитализъм има само в сащ и англия. Напоследък и в Русия. Разбира се и у нас.

    Коментиран от #25, #29, #47

  • 24 Госあ

    8 16 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    Предвид, че едно от основните неща във фашизма е национализма, какви фашисти е имало при доведения от виенските кръчми измислен цар ? Най обикновени мракобесници. Освен това, фашизъм и монархия са несъвместими понятия. Иначе съм съгласен с другата част от коментара.
  • 25 Ку-ку

    15 35 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Ха, ха, ха.... Див капитализъм у нас?! Абе, човече у нас има всичко останало, но не и див капитализъм, защото Ганьо го мързи, та две не вижда... Ако може цигарата и кафенето по цял ден, а в същото време реве за високи заплати... Е никой на "запад" не работи по този начин... Вервай ми.... 😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 26 Сър Пичук

    27 14 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Наричам ги комунисти, защото те сами се наричаха така. Иначе, нямаха нищо общо нито със социализма, нито с комунизма. Това беше прослойка, която не беше само от ЦК или Политбюро, но включваше цялата тогавашна номенклатура и стигаше до много по-ниски нива - до разните районни комитети на БКП и ДКМС и разните заводски, комбинатски партийни организации и т.н.
    Още в началото на 80-те години на миналия век стана ясно, че системата няма да я бъде и някои кръгове от БКП и ДС започнаха да се готвят за промяната. Много "свои", "верни" и "перспективни" хора бяха изпратени да учат икономика, финанси, въшна търговия и т.н., някои в България, а други зад граница. Това не беше еднократен акт, а процес, който продължава и днес. След това много от тях бяха гръбнака на прехода, а някои вссе още се връщат като юпита в едно или друго правителство.
    Другите неща са известни - как с иззмами БСП спечели два пъти изборите след 10.11.1989г, как си направиха тяхна конституция и прокараха техни си заакони за да рушат и грабят уж законно, , как овладяха демократичните организации отвътре и направиха казионното СДС, ккак си направиха техни партии за да имитират плурализъм, как овладяха икономиката. През 90-те имаше много соц-министри, които не правеха нищо, но получаваха заплати за да са "на разположение". А те междувременно помагаха на новозабогатялите червени капиталисти с опита си, връзките си и т.н.
    Така, че днес ни управляват пак същите. Не лично, но от техните среди - тези,
  • 27 Госあ

    17 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ку-ку":

    Това е едно от малкото неща, които правят чест у нас. При това заплащане, да бъде извършена съответната работа ;) На запад съм бил в Европа, франсетата и толкова няма да свършат при тея условия, вервай ми
  • 28 Айсикт

    25 9 Отговор
    Как така пък му разрешили да отиде в Югославия. Не сме шарани. Вербуван е е се е превърнал в сътрудник на ДС.
  • 29 Сър Пичук

    16 20 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Не зная от къде са ти сведенията, но дивият капитализъм в САЩ и Великобритания е изчезнал много, много отдавна. По-скоро елементи от него днес има в Китай, където все още се използва детския труд, работниците работят на смени по 12ч без почивен ден и повечето са докарани от селата за 10г за да попълват нуждата от работна ръка, като живеят в лагери и т.н.
    У нас пък това, което виждаме е нещо псевдо, някакъв посткомунистически тюрлю-гювеч, забъркан с елементи на постоталитаризъм, феодализъм, перестройка, ганьовщина и бог знае още какво.
    В скандинавските страни също е капитализъм, но с голям социален елемент. Там данъците стигат до 70%, което им дава много пари заа социални дейности.
    Доказано е, че чисто държавна икономика не става. 100% див капитализъм също не е добре. Трикът е да се намери правилното съотношение между частен бизнес и държава и този % е специфичен за всяяка държава. Скандинавците, а и Канада до голяма степен са го намерили.

    Коментиран от #31, #34

  • 30 браво

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Много точно казано.
  • 31 Госあ

    21 10 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Пичук":

    Хахахахаха детски труд се използва в африка от демократичния запад моето момче. Викаш детски труд за купичка ориз, А ? Смешници. Нали виждаш как умират като мухи пред болницата у сащ и англия ,ако не плащат ? А? Или не виждаш. За да получиш образование там, също бецален, бате. Нали знаеш. Не ,нямам предвид Франция, Германия, Италия, Испания. Имам предвид сащ и англия, братчед.

    Коментиран от #38

  • 32 az #Победа76

    17 14 Отговор
    Един предател по-малко!
  • 33 АБВ

    10 7 Отговор
    И какво ме засяга
  • 34 Госあ

    10 9 Отговор

    До коментар #29 от "Сър Пичук":

    Чеей че ти дочетох дългото коментарче, викаш в скандинавските страни е капитализъм, А ? Хахахаха хахахаха хахахаха Нищо, че официално правителствата са социалисти. Ай ....

    Коментиран от #35

  • 35 Сър Пичук

    14 5 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Има голяма разлика между западните социалисти и нашите социалисти.
    Освен това, дядо ти Маркс определя капитализма, социализма и т.н. според собствеността върху средствата за производсто. При соца са държавна собственост, а при капитализма - частна.
    Изказваш се неподготвен.

    Коментиран от #72

  • 36 зевзек

    14 3 Отговор
    бецален, иммер бецален, ама кой те кара да ходиш там, стой си на село у нас, стани фермер, яж хубави домати от собствената градина
  • 37 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    18 15 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    ... Много резонен въпрос. Ми човека не учил нито тук, нито там, освен колеж чета техникум и те така, ма бил голям антикомунист....бай ганю само да му дават рбпапи ще плюе и майка си.. Ама айде гушнал чимшира, дано Господ му прости простотията!!!

    Коментиран от #53

  • 38 Сър Пичук

    13 14 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Средното образование в САЩ е безплатно.
    Има и комунални колежи и университети, където също е безплатно.
    Освен това има много фирми, които плащат висшето образование на служителите си, име стипендии за успех и спорт (затова спорта в САЩ е толкова развит), които плащат образованието, както и кредити, които с едно добро образование се изплащат доста лесно.
    В Китай също умират, но заради цензурата не се разбира. Също така и там има и бездомни и ровещи по кофите, както и там търсят всякакви начини за да емигрират. Защо ли? Бил съм много пъти там и мога да ти говоря много.

    Коментиран от #75

  • 39 Доротея

    7 6 Отговор
    Този човек не притежава излъчването на средностатистическия български главанак и не би имал развитие тук ни при царя, ни при бай Тошо, ни при пъдаря! Какво общо има с физиономията на Стамболов, Филов, Тодор Живков, Костов и Борисов?
  • 40 Българин

    33 7 Отговор
    Моя дядо Бог да го прости и той се казваше Илия от съседни села сме на 5км.от бай Илия Консулов.дядо ми все казваше адаша скъса синджира и избяга в началото се хвалеше наляво и надясно със Америка а после викаше по хубаво от България и о Величково няма.деца стойте си в България.и за доказателство бай Илия е искал в Пазарджик да бъде погребан това значи че липсва България.Бог да прости моя дядо Илия и бай Илия.да му мислим ние българите да се завърнем по родните си места да изгоним вечната една и съща върхушка крадлива министри и депутати да си направим и ние България по добра и от Америка. Амин
  • 41 Го4о

    15 15 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    Ха ха ха... искаш да кажеш, че където не е имало комунизЪм нямат ток, банани или живеят по-зле от нас ли???? Не, ние още се влачим в оковите на червените боклуци!!!! Долу преименувала та се няколко пъти соц-партия.
  • 42 карамфила

    20 3 Отговор
    " Условието тогава е да имаш мотор и да си женен." .....А СТИГА БЕ.
  • 43 Доротея

    24 7 Отговор
    Този човек избягал от комунистите! А Дан Колов и Асен Йорданов от кого избягаха! Както и българи, загинали с Титаник! Гурбетчии, пак някъде от Севлиево, както и Дончо Колев! Джон Атанасов от комунистите ли избяга? Всички бягат от простаците! Те днес са поборници против османско робство, сетне фашисти, утре комунисти, после демократи, днес са ИТН! А интелигенцията я затварят, бесят, разстрелват и пращат да сади картофи и работи в строителството! Както този човек, както и летеца Чудомир Топлодолски!

    Коментиран от #90

  • 44 Рашавия

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    Кви демократи те бият по главата бе трол?
    За тоя пост трябваше да използваш някой от другите то псевдоними, примерно "българин","случаен". А най ти приляга "бесен язовец".
    В бегето след 90г. Единственото което се промени беше смяната на някои названия и отварянето на границите, за да можем да изнасяме работна ръка за валута.
    А и руснаците си подмениха управляващите местни подлоги с по-млади такива.
    Това в бегето няма нищо общо с демокрация.
  • 45 глупости

    19 8 Отговор
    Това са измислици!Бил е вербуван и изпратен!Там са го прехванали и вкарали в двойна игра!Файдата от цялата тая работа е,че е останал в САЩ!И почнал да пише книжки!А глупавата легенда за бягството му показва само колко му е акъла!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Казуар

    8 14 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    По време на Живковизма в България имаше държавен капитализъм. Имаше уравновиловка държавата прибираше парите, даваше някакви заплати, губещи и печеливши предприятия в един кюп, харчене на огромни средства за развитие на тежка промишленост, която до голяма степен след това фалира.

    Коментиран от #51, #77

  • 48 Само по мутрата му

    5 6 Отговор
    Си личи,че е комуняга и ДС агент.Явно са го използвали ,за да наблюдават емиграцията.
  • 49 СВД

    21 5 Отговор
    Ето какво пише американски журналист преди около 50 години! Книжката не е при мен да му цитирам името и медията: - ,,Когато пред вас застане някой българин и ви заяви, че е антикомунист, бъдете сигурни, че пред себе си имате закоравял убиец, мошеник, касоразбивач и измамник! Човек, който скоро е напуснал затвора или скоро пак ще бъде там! Цялата ,,антикомунистическа" дейнос на емигрантските български организации в Европа и САЩ се състоеше в това, да се карат помежду си, да се обвиняват и да се надпреварват кой ще източи повече пари от съответните западни правителства, които ще изчезнат незнайно как и къде за лични удоволствия, но не и за целта, за която са им отпуснати!". Факт!

    Коментиран от #63

  • 50 стоян георгиев

    7 16 Отговор
    дрогари почваите плюенето.у нас комунизма не си е тръгвал никога затова сме и на тоя хал.та е добре по стар комунистически обичаи да се порадвате на смъртта на някого.после се чудите що пенсиите 100 евро.ами за тоя акъл и манталитет само тва е възпитанието дрогари!

    Коментиран от #94

  • 51 Малко гънки

    16 5 Отговор

    До коментар #47 от "Казуар":

    Икономиката фалира в демокрацията. През социализма предприята бяха на самоиздръжка, ако въобще знаеш какво е. Младоци, съвсем са ви промили мозъците. Не всичко е кафе в офиса.

    Коментиран от #56, #65

  • 52 Джо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Ти можеш ли да четеш? Аман от глупаци!
  • 53 Ами явно

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя":

    не знаеш в Щатите на какво му казват "колеж" (college). Да беше проверил, преди станеш за ре.зил.
  • 54 Нямаш акъл

    11 15 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    И преди 9 септември в България е имало ток, както има, и то много повече, в редица некапиталистически страни. Аман от вашите комунистически лъжи! Бягай да живееш в Русия на село или в Северна Корея - за такива като тебе там е идеалното място.

    Коментиран от #73

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Казуар

    6 8 Отговор

    До коментар #51 от "Малко гънки":

    На самоиздръжка са били печелившите предприятия, а от тях са взимали и давали на губещите.
  • 57 jorj

    8 14 Отговор
    комунистите са били, са и ще бъдат винаги УБИЙЦИ!!!!! ТОВА ДОКАТО НЕ ГО РАЗБЕРЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ПОЗВОЛЯВА ДА ГО УПРАВЛЯВАТ УБИЙЦИ, ЩЕ ЖИВЕЕ ПРОКЪЛНАТ В МЪКИ!!!!!!!!
  • 58 КАШЧЕЙ

    13 6 Отговор
    От 32 години няма комунизъм и комунисти, но "борбата" с тях ще е вечна! А кой ще се бори с мутрите и рекетьорите който щавят държажата три десетилетия? Кой ще ни спаси от Зелените комунисти, които искат да обърнат хастара на цивилизацията и да изтрият националната ни идентичност

    Коментиран от #64

  • 59 Анонимен

    4 12 Отговор
    Всеки краде. Много по ок е извън Бг. Един наш боксьор известен тофор живков го пусна през някъде през 1966 навън, завърна се след 1989 при жена и 2 деца пораснали и днес четем, че сина му с икономика и юридически факултет, дс удрят сина, и четем във фейса, че е луд. Може, не живея там, но ни е 1 братовчед. Те винаги бкп обиждат инакомислещите и никаква промяна след 1989.все техни йора явно послушни по места. Ние сме си за Европа от 1960. Всичките ни приятели от заможни семейства. Една наша приятелка се носеше и искаше и го правеше, като Бриджит Бордо. Умни младежи, имаха пиано. Пееха и свиреха на италиански и идваха и й правеха забележка. Носеше се като кокона, кокони, на френски и други филми. И много добри хора бяха. Храниха ни. Не им даваха работа. Измъчваха ги. Свидетел. Чичо й бе лекар, забраняваха, а нямаха деца и към приятелката ни и млади починаха, доктора, от мъка. Нищо младите не знаете, а и нашите деца. От 19 години и не са при нас, да им кажем миналото си. Родата си не знаят. Убиха нажията след 1944 и до днес е същото. Връщат бкп. Те са простовати и мързеливи. Много интелигентни бяха, дори приятелката ми и всички неомъжени, враг на народа. И арменка случайно.. Тя откачи. Другата тежко болна и не съм ходила, за да разбера. Боли ме за тях, бяха измъчвани от бкп. Нущо не знаете през 1960 кво бе диктатура и пак идва същото в Бг. Хаос цари в момента. Безредици. По-зле от БМБ. Слави е новият Пеевски. Селяни. Посока няма. И тоя лъже кирил петков, и 3

    Коментиран от #76

  • 60 Анонимен

    6 10 Отговор
    Демокрация е имало на запад, но не и в Бг. В бг търсиш връзки, а навън пробиват умните, а другите сами се завръщат. През 60те години с автобуси от германия за турция и оставаха за една нощ в един известен хотел на балкантурист и всички млади искахме да сме на тяхно място. Нашите автобуси таратайки, тоалетите им лукс, и дъждибраните им.. С думи не може да се опишат. Гледайте си бсп и итн, и далаверите. Щом мислите че ви е ок. Мерси
  • 61 Архив ДС

    11 5 Отговор
    Типичен агент на хамериканските служби. Те са му помогнали да избяга, не гледайте той какво пише. Това се нарича "легенда" – фалшифицираната биография. Отишъл в Чикаго, да шпионира Г.М. Димитров. Те това е.
  • 62 Само

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "Сър Пичук":

    АТАКА ВСИЧКИ ДРУГИ СА РОДООТСТЪПНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ
  • 63 Сър Пичук

    8 5 Отговор

    До коментар #49 от "СВД":

    И защо трябва да приемаме писанието на някакъв американски журналист за 100% истина?
    То и нашите тогава пишеха разни неща за американците...
  • 64 Сър Пичук

    6 6 Отговор

    До коментар #58 от "КАШЧЕЙ":

    У нас никога не е имало комунизъм, а истинските комунисти ги избиха тези, които след това узурпираха властта и предадоха България на СССР.
    Днес управляват пак хора от тяхното котило и затова нищо не върви.
  • 65 Сър Пичук

    8 4 Отговор

    До коментар #51 от "Малко гънки":

    Малка грешка - и СССР и другите соц държави се сринаха заради невъзможността на икономиките им да издържат такъв тип държава.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Защо ме триеш

    5 6 Отговор
    Защото истината боли ли.Нищо пак ще кажат никакви права на гласуване на български избори на предателите дето живеят извън България .ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СА ТУК В БЪЛГАРИЯ
  • 68 сноу

    7 3 Отговор
    Не се мъчете да доказвате, кой проблем е най,най за България ...Бедата е проста и ясна...много циганин.и...разглеждайте всеки циганин като един пирон в ковчега на България
  • 69 Бира скара

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "CFC":

    Аз съм на два пъти по толкова на ,колкото си ти CFC, но чак сега след тази изчерпателна статия на Тонито Първанова , ми стана известен тоя набор на родителите ми ...
    Само , че ми е известно и това , че през 1967-ма даже и за соц. страна да излезеш със собствено МПС си бе проблем, а да не говорим за Югославия, която с единия си крак бе на "отсрещния" -Западен бряг . А тоя през 1944-та е бил дете на 11 годинки и се чудя какви негативи е натрупал толкова с/у новата власт ,че така да са го преследвали и "пречели" ?Не се споменава дори дали дядо му или прадядо му не е бил поне интерниран от -комунистите ,дори не и убит ...

    Коментиран от #87

  • 70 хахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Желязната Завеса детенце, е издигната от Запада, ама нали си умно като двама глупави, затова от къде да ги знаеш тези работи, те не са за "умни" селски пръчки като тебе.
  • 71 Доктор Дулитъл

    4 1 Отговор
    Със сигурност е починал и някой друг емигрант освен него. Искам и за него да прочета. и за следващите утре и за тези в други ден.
  • 72 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Сър Пичук":

    Дядо ти маркс е най обикновен измамник. За частната собственост първо говори Русо, след това Прудон. Това за което говориш е фашизъм. Частна собственост, ама не съвсем. Нали се сещаш? Ако не се сещаш ще ти дам един пресен пример, един измекяр изнесен в куфар от третата икономика в света. Успял капиталист. Ама объркАл островите.

    Коментиран от #74

  • 73 Разбира се

    6 2 Отговор

    До коментар #54 от "Нямаш акъл":

    че е имало ток, няма как да не го е имало, той си е природна даденост. Но преди 9.9.1944 електрификацията на страната е в зачатъчно състояние. Водоснабдяването - също - можеш да провериш, питай по-възрастните кога са си прекарали водата по къщите. С изненада ще откриеш, че подобни екстри са изключения докъм средата на 50-те години...
  • 74 Какво

    3 1 Отговор

    До коментар #72 от "Госあ":

    написано от Маркс познаваш , че да го определяш като измамник? Впрочем - в текстовете му не се твърди, че е първооткривател на това, което цитираш, дори самият той посочва и предшествениците, и източниците си.

    Коментиран от #78

  • 75 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Сър Пичук":

    Аз също съм бил, макар и веднъж и работя с китайци. Та няма какво да ми обясняваш. Китай е 1.3 млрд. Да, действително не е като в Япония, но хванаха верния път. Не одобрявам властта на простолюдието, както при Мао, но сега са на точния път.

    Коментиран от #79, #80

  • 76 Сигурен ли си

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Анонимен":

    че нямаш ментални проблеми? Този "поток на съзнанието" казва доста неща - има диагноза, почива на смесване и идентификация на представи и реалност...
  • 77 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "Казуар":

    Държавен капитализъм -няма. Има фашизъм. Отлична система. Отлична. Направи Германия и Япония свръхсили. И се оправиха след войната за години. Освен това, тежката промишленост е била доста успешна, моето момче.

    Коментиран от #82

  • 78 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #74 от "Какво":

    Честно казано, не бих си загубил и минута с маркс. Виж, Русо съм чел и имам представа от Прудон. маркс отрича Прудон и дори го злепоставя, въпреки че прословутата принадена стойност е точно на Прудон. Разрива става след като Прудон заявява, че във Франция никой няма да позволи на пролетариата да пролива кръв, за да вземат властта и облагите.
  • 79 Сър Пичук

    3 3 Отговор

    До коментар #75 от "Госあ":

    Това е цъкаща бомба със закъснител. Там има много проблеми, които се трупат и е въпрос на време да избухнат. Най-големият проблем е, между тоталитарното управление на ККП и пазарната икономика. Тя не може да работи правилно при липса на демокрация и рано или късно противоречията ще станат нерешими.
    Има и други проблеми, които те все още тушират. Например, икономиката им е ориентирана експортно, което я прави зависима от Запада. Искат да я преориентират към вътрешния пазар, но няма достатъчно платежоспособност. По време на кризата раздадоха кредити на всички за да стимулират потреблението, а после се оказа, че хората не могат да ги връщат. И правителството взе най-простото решение - прехвърли несъбираемите дългове на частните банки и те не можеха нищо да кажат.
    Има противоречие и между едрия бизнес, който иска да участва в управлението и правенето на законите и ККП, които не пускат кокала.
    Това не е истинска пазарна икономика и рано или късно нещо ще гръмне.

    Коментиран от #81

  • 80 Казуар

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Госあ":

    Според съобщения в Китай имало новопостроени непродадени 50 милиона жилища. С какви пари са построени не са ли ползвани банкови заеми.
  • 81 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Сър Пичук":

    Китай върви към планова икономика, а не пазарна икономика. Започни да разсъждаваш оттам. А банките не са абсолютно никакъв проблем или фактор. Например Адолф Хитлер. Руснаците попречиха на реда, но този път руснаците са с реда. Имай и това предвид ;)
  • 82 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #77 от "Госあ":

    По време на Живковизма в Радомир започнаха да строят завод за тежко машиностроене който да е нещо като конкурент на Круп. След като се разпадна СИВ икономиката на България увисна във въздуха. Братските социалистически страни вече не ни познаваха. Някои от големите заводи ставаха само за скрап.

    Коментиран от #85

  • 83 Кран

    2 0 Отговор
    Предател на комунистическия идеал и българо-руското приятелство!
  • 84 Ох,още

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "CFC":

    един активен борец за собствената си некадърност. Никому неизвестен самозванец.
  • 85 Нищо

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Казуар":

    подобно,поне се информирай,преди да пишеш глупостите си. Ликвидация на много заводи с продукция предимно за износ направиха демократите за да освободят пазарите за западните ни "партньори".

    Коментиран от #88

  • 86 Що се отнася до имотите в чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сър Пичук":

    Ми всички тези имоти са купени с мръсни пари,ми нали сме Европа пък истински пример,пита един бушон шефовете си че парите му станали прекалено много и какво да ги прави,те му казали купи си имот в Гърция и той си купил,след време гърми бушонът,някои месец арест и е навън но понеже нали сме държава сега е свободен и си ходи на имота в Гърция,та така за сегашното управление на държавата
  • 87 До бира скара

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бира скара":

    Прав си и мен ми направи впечатление за 11 годишната му възраст,а за тези разкази с мотора и женитбата са фантазия,онези години ако не си агент на ДС няма излизане и то с мотор в Югославия,пратен е да шпионира емигрантската общност,не е вярно че агентите в България на дс лобират да не се отварят архивите,точно обратното,такива родолюбиви демократи емигранти крият архивите защото там е цялата тяхна история ама истинската а не тази дето си съчиняват те
  • 88 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #85 от "Нищо":

    80 процента от външната търговия на България беше със СИВ който се разпадна, а произвеждахме стоки които не са конкурентноспособни.
  • 89 ковидчо

    0 1 Отговор
    Умрял от ковид.
    Докога ще ни пеят химни за и д иоти, които не щат да се ваксинират?
  • 90 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Доротея":

    Джон Атанасов избягал?!? А защо не четете преди да пишете? Джон Атанасов дори не е знаел български! Роден е във САЩ, баща му е български емигрант, а майка му е американка.
  • 91 Сивата котка

    1 0 Отговор
    Този при първия му опит за бягство, когато са го хванали, са го вервували, за да го пуснат слез това като уж избягал. Спасявал собствения си з.дник. По едно време от тази система на набързо сключилите брак, му се казваше "милиционерски" -скалъпен за изгода.
  • 92 лошото е че от тези 2 млн

    0 1 Отговор
    са все будни хора ,който биха движели една малка икономика.
  • 93 ДОКО

    0 0 Отговор
    СЕГА КАТО ИЗДЪХНА..СЕ КАЧВА НА НЕБЕТО И ДРУГАРЯ ТОДОР ЖИВКОВ И ДС БЪРЗО ЩЕ ГО ВКАРАТ В РЕД..
  • 94 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Абе тъпако пенсиите не са 100 Евро от 5 години поне, но за който не се е осигуронал въжбще на трябва да има автоматична пенсия, а социални помощи. Но шайката на Буда иска електорат и си накупуваха за 12 г давайки от моите о вашите осигуровки пенсии и на мързеливците.
  • 95 Долу бкп

    1 1 Отговор
    Аре лайненцата на разни комуняги да си трайкат. Не сте на сигурно, още не е късно за онова което трябваше да се направи през '89 година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове