Last news in Fakti

24 Август, 2021 10:39 1 648 22

„Сиела Норма“: Избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв.

  • сиела норма-
  • избори 2 в 1

С машините може да се осигури и гласуване 4 в 1, уточни Веселин Тодоров

„Сиела Норма“: Избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв. - 1
Кадър бТВ

Ако се налага наесен да гласуваме и за президент, и за парламента, избори 2 в 1 ще спестят 65 млн. лв. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ директорът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

Неговата фирма осигурява машините и софтуера за гласуване.

„На местни избори се налага да има 4 в 1. Щом сме декларирали, че предоставяме софтуер, пригоден за избори в България, включително и местни, очевидно можем да правим и 4 в 1“. Така Тодоров отговори на въпроса пригодни ли са машините за избори 2 в 1.

По негови изчисления при подобно гласуване времето няма да се увеличи двойно, а някъде с 25%-30%.

Според директора на „Сиела норма“ по-дългото време за гласуване може да се компенсира с още 1200 устройства над тези 11 000, които сме имали на последните избори.

По думите му може да се осигури и изцяло машинен вот. Това пък ще спести 2-3 млн. лв. на всеки вот за хартиени бюлетини, уточни Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил Тонев от Невша

    6 12 Отговор
    Само за Герб и Борисов ще гласувам

    Коментиран от #2, #7, #21

  • 2 Кирил

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Емил Тонев от Невша":

    Неси добре ходи на лекар идеот
  • 3 choko

    20 2 Отговор
    Ами щом може 4 в 1 ми пуснете един референдум вътре бе :)

    Коментиран от #4

  • 4 Dinero

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "choko":

    За излизане от нато и приемане на еврото!
  • 5 Обаче

    0 1 Отговор
    ... в Южна Корея над 10 хил. човека напуснали своите домове заради приближаващ се тайфун.
  • 6 Тези в парламента

    11 0 Отговор
    Само ни харчат парите да си играят на избори! Всички партии да си поемат разходите по изборите машини, урни, бюлетини, плакати, клипове и др.! Колко милиона наши пари изгоряха защото тези тъпанар не могат да си разделят баницата!

    Коментиран от #13

  • 7 Хасан Азис

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емил Тонев от Невша":

    ппГРОБ иска да върне мъките на хората с хартиено гласуване хаха

    Коментиран от #10

  • 8 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Не само няма за кого да се гласува, за да се гладува по друг начин, но и милиони на вятъра. Нали ги видех, общественици. Некои К. Направиха много пари.
  • 9 хаха

    8 9 Отговор
    Айде Радев отече в канала.

    Коментиран от #11

  • 10 хаха

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан Азис":

    Защо да е мъка да се гласува с хартия като в цяла Европа е така? На изборите на 04.04.2021 73% от хората предпочетоха да гласуват с хартия а 27% предпочетоха с машина. На последните избори над 600 000 човека се отказаха да гласуват с машини.
  • 11 Мислещ

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "хаха":

    Тъкмо обратното, при избори 2 в 1 ще гласуват повече хора и твърдите електорати ще имат по-малко тежест. Тиквата в момента разчита почти изцяло на твърд електорат от платени калинки.
  • 12 SH BG

    5 0 Отговор
    Тия СеЯли до края на България ли ще цоцат от "изборите"?...

    Нали машините са уж държавни?...
    Защо трябва частна фирма да ги програмира преди всеки избор?...
    Защо това не се прави от ИнформационноОбслужване, които са държавни?...

    А?...
  • 13 технологии

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тези в парламента":

    Спокойно и на това ще му мине модата, след идването електронните документи за самоличност всеки ще може да гласува от телефона си и като джипиес ще знаят кой за кого е гласувал и дали се е ваксинирал и бонус на какво ниво му е интереса спрямо политиката.
  • 14 Севда

    3 1 Отговор
    Кафе машините пускат ли и 5 в 1? хихи
  • 15 Българин

    1 0 Отговор
    Бегай бе, ще пестим. Ние сме богати. Парите са да се харчат. За какво иначе да дадем 65 милиона? За деца с необходима операция за 100 хиляди ли? Да събират смс-си. Ние ще си правим избори през 2 месеца
  • 16 Игор

    1 1 Отговор
    И да ги спести и да не ги спести, нали все в джоба на шиши и тиквата влизат... Ей са ако някой налее безвъзвратно 500 милиарда евро в България.. нещата ще си останат същите ... ще вдигнат пенсиите с 20 лв. а заплатите с 50 .. и тва е , другите пари ще потънат във фирмите на ЗАКОННИТЕ МУТРИ
  • 17 Мнение

    1 0 Отговор
    Не рвзбрахме само колко ще струват Избори 2в1?
  • 18 Анонимен

    1 0 Отговор
    Защо пък да не направят и избори за кметове и общински съветници в същия ден ще икономисат още повече!?
  • 19 Радев потопи държавата

    5 0 Отговор
    Да прочистим държавата от Московските калинки.
  • 20 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    0 1 Отговор
    Колкото колесника на ф 16 блок 70.
  • 21 сирене

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил Тонев от Невша":

    твоята лична глупост си е твое дело, нас не ни интересува и никой не те е питал ..
  • 22 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Не е правилно да има избори две в едно,защото едните са мажоритарни а другите пропорционални с преференциален елемент. Много като мислите за икономия,да вкараме и изборите за кметове и общински съветници,че да станат три в едно. За създадената от партийните измамници обстановка, да не им се плащат никакви субсидии. Това вече е икономия за бюджета според мен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове