Last news in Fakti

12 Септември, 2021 12:52 3 863 28

"Проблемна" мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян

  • мечка-
  • кафява мечка-
  • мечката симона-
  • преместване-
  • отстрел

Уникална по рода си спасителна операция проведоха природозащитната организация WWF, РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян” в петък

"Проблемна" мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян - 1
Снимка: WWF

Мечка, наречена Симона, стана първата „проблемна“ мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент у нас и правилна стъпка в опазването на вида. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява – близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година.

Защо проблемна?

От четири години Симона обикаля района на село Могилица, Смолянско, и навлиза в дворовете на местните жители. Заради това, през 2020 г. е класифицирана като „проблемна“, което води до издаване на разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни, само ако доказано застрашават човека. Мечката не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. Въпреки уплахата и нанесените щети, местните хора не искат мечката да бъде убита. Представителите на горското стопанство в Смилян също.

Една история с щастлив край

През август тази година Владимир Тодоров от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд на природозащитната организация WWF, получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се Симона.

За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизира веднага – поставя фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залага примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина.

Сутринта на 10-ти септември - месец по-късно, Владимир получава снимка от фотокапана, на която вижда, че Симона се е хванала в примката. Като в истински екшън той веднага потегля от другия край на България, докато екип на WWF тръгва от София. Междувременно, представители на РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян” отцепват района и следят в близост мечката, за да не избяга. След 7 часа път Спасителният мечешки отряд е на място и готов за действие. Изтощената Симона е упоена с напълно безвредна за нея упойка, която не предизвиква странични ефекти, и бързо заспива. Владимир ѝ поставя нашийник, с който да следи как се движи, за да е сигурен, че няма да доближи отново населено място, което би застрашило както местните хора, така и живота на самата нея. След това мечката е измерена и всички дружно преместват 105-килограмовото животно в ремаркето, което ще го закара далеч от хората.

След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Екипът отново поставя примки и притихва в очакване че ще се хванат, преди да настъпи приближаващата нощ. След недълго чакане, дръзките мечета се завръщат отново и попадат в примката. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

„Работата тепърва предстои. Няма достатъчно хранителна база, а мечките тъкмо навлизат в периода на хиперфагия – усилено хранене за натрупване на мазнини, за да преживеят зимата. Симона, например, от 105 кг трябва да стане 130-140 кг за няколко месеца. В търсене на храна очакваме и други мечки да навлизат в населените места, което може да породи конфликти с хората“, споделя Владимир Тодоров.

Тази история има щастлив край благодарение на бързата реакция и изключителната отдаденост на замесените в операцията специалисти, но също и на 2000 дарители, участвали в кампанията на WWF за опазване на мечките, с чиито средства работата на Спасителния отряд стана възможна. Всеки може да помогне за осъществяването на предстоящите спасителни операции и създаването на още истории с щастлив край, като стане мечешки закрилник на wwf.bg/mechki.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАФИЯ

    19 5 Отговор
    СРЕТЕН ЙОСИЧ ще отстреля БОЙКО
  • 2 Ловец

    5 16 Отговор
    Да си я носят вкъщи 😃
  • 3 Епа

    25 0 Отговор
    Който го е страх от мечки ,да не ходи в гората.Иначе мечките са страшно агресивни,когато имат малки.Природен инстинкт.

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    4 23 Отговор
    Трябваше да я направят на кюфтета. Вчера, на Агора видях Кирчо и ми каза ,че се чуди какво да прави.

    Коментиран от #10

  • 5 Селянин

    8 15 Отговор

    До коментар #3 от "Епа":

    Само, че тези мачки ходят в селата и дворовете на хората.
    Която мечка не иска да я отстрелят да не ходи в селата ще да в новата поговорка 😃
  • 6 браво

    15 0 Отговор
    хубава история
  • 7 Мен от мечка не ме е страх

    6 11 Отговор
    Аз съм 130 кг мускулест не мазен и дебел и бих се преборил с мечка около мойте кила и размери даже ще ми бъде удоволствие...ако имам къще на село и дойде мечка няма да ме е страх дори ще ми бъде приятно ако идва в двора ми аз се разбирам с животните

    Коментиран от #21, #24

  • 8 Бойче

    6 1 Отговор
    Таралежи местят ли в Родопите?
  • 9 Да са живи

    21 2 Отговор
    и здрави Меца и ме четата ѝ ! Дай Боже , зли ловци да не срещат !
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    много лъжеш аи не познаваш лично КИРИЛ ПЕТКОВ той и съпругата му имат собствена сладкарница а ти нито бизнес ниторесторант имаш и отгоре на това обиждаш а и си интригант даже обиждаш и хора като пишеш от никът ми

    Коментиран от #22

  • 11 севда тв

    11 4 Отговор
    Подкрепа за Борисов, да го спасим от отстрел. Помогнете му да влезе в затвора с доживотна присъда!
  • 12 105 кг мечка била страшна и опасна😂😂

    5 3 Отговор
    Кучето ми беше 50 кг от кво да ме е страх?
  • 13 Мисля че опасноста от мечка

    3 10 Отговор
    Е преувеличена и то много а хората по селата преувеличават със страха си и пораженията от мечка...мисля че със здрава сопа дори слаб човек може да прогони мечка около периметъра му ако се доближи
  • 14 2loop

    18 3 Отговор
    Тва човека е много просто същество, нещо като му пречи и давай да вадим пушката, а малко ако се помисли ще се окаже че има поне 5 по добри начина за справяне с "проблем"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Joсо

    7 2 Отговор
    Що не намаляват в Германия и Австрия?
    Щото няма и една мечка
  • 17 Гост

    10 4 Отговор
    Въобще не останаха мечки, НИКОЯ не трябва да е обстрелна!
  • 18 цербер

    8 0 Отговор
    Защо Е проблемна? Да не е шмъркала бяло и да щуреела до късни доби?
  • 19 хаберих

    9 0 Отговор
    В НС има доста депутати,които още не са класифицирани като „проблемни“,но вършат много злини за народа. Трябва на изборите да бъдат "отстреляни". Мечката Симонка /не е Халеп/може само да им диша праха.
  • 20 Чудно как планетата е отгледала

    5 3 Отговор
    Такъв паразит като човека....човека е пуснат отвънка тои не е дело на природата и земята
  • 21 Евала,пич!

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мен от мечка не ме е страх":

    Ако пък я оправиш ще ти носи мед ,всяка година.
  • 22 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Господине,ПРЕСТАНИ ДА СЕ ЗАЯЖДАШ С МЕН!! Просто си върша работата.
  • 23 Абе ...

    3 2 Отговор
    Гражданите коментират от града, но вземете си я пуснете по улиците да рови по кофите, гладна няма да остане. Защо давате акъл на хората на място вместо вие да си приберете мечките при вас.

    Като англичаните, всичко са изтребили на техния си остров но поучават другите как се живее с тигри и леопарди които влизат във входа на блока.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мен от мечка не ме е страх":

    Е, преди години Кольо Гулов - треньор по джудо, пребори мечка и спаси един пияница, който бе решил да се бори с мечката в кюстендилския зоопарк на Хисарлъка....
  • 25 Гай Турий

    5 0 Отговор
    Всички диви животни в България трябва да бъдат обявени за защитен вид. Цигани и мутри много. Тях няма да е жално да бъдат от...таковани!? А бракониерството следва да бъде обявено за тежко криминално престъпление, затвори от 3 до 8 години, конфискация на оръжия, МПС и помощни средства!

    Коментиран от #27

  • 26 село

    3 0 Отговор
    И как разбраха , че това е същата тази мечка Симона. Сигурно им се е представила - Здравейте , много ми е приятно , казвам се Симона. Иначе това за стреса упражнен върху мечката , за да избягва хора е вярно . Обикновено местата където се води групов лов с гонки и кучета , е достатъчно за мечката да напусне този регион , и да се качи някъде на високо и тихо и диво място .
  • 27 констатация

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гай Турий":

    Бракониерството е обявено за тежко криминално престъпление , и дори си налучкал предвидените наказания по закон , те са си такива . Проблема е , че най - големите бракониери и съсипници са хората с власт и възможности . Днес една ловна дружинка с много слука може да отстреля 1или 2 или 3 диви прасета , или хич . А зад мрежите на едно ловно стопанство може за един ден да паднат 150 прасета . И като си такъв защитник на животните , спаси ги тогава от АЧС , че измряха 100- тина хиляди диви прасета за последната година и половина , без един изстрел.
  • 28 red

    0 0 Отговор
    Не стреляйте по мечки, не си заслужава никак не са вкусни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове